Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 13 oktober 2013

Het water wordt duurder

De regering heeft besloten dat het water duurder gaat worden. We moeten meer belasting betalen.

Is dat erg, meer belasting betalen?
De maatregel heeft 2 kanten.

- Enerzijds moet iedereen meer betalen, dus dat geeft een lastenverzwaring in tijden van crisis. Het is niet zo dat arme mensen minder moeten betalen dan rijke mensen, je betaalt belasting over je verbruik. Die belasting tikt in een smalle beurs harder aan dan bij een hoog inkomen.

-  Anderzijds is het misschien heel goed voor het milieu. Je voorkomt waterverspilling doordat het water duurder is. Je kunt flink wat besparen op water.

Op het tabblad bezuinigingstips van dit weblog heb ik de volgende tips verzameld om water te besparen:

 Tips voor vermindering watergebruik in en om huis:

- bij het tandenpoetsen en handen wassen de kraan niet laten lopen
- het bad minder vaak gebruiken, gebruik in plaats daarvan de douche of was je bij de wastafel
- kort(er) douchen. Tip: laat het water even stromen zodat je nat bent. Doe dan de kraan uit. Zeep je vervolgens in en doe shampoo in je haar. Dan doe je de kraan weer aan en spoel je alle zeep, shampoo etc af.
- minder vaak douchen
- zorg voor een waterbesparende douchekop
- kleding minder vaak wassen, behalve ondergoed en sokken kunnen de meeste kledingstukken langer dan 1 dag gedragen worden. Luchten is een goed middel om kleding op te frissen.
- zorg voor een wasmachine die weinig water gebruikt.
- was met een volle wasmachine.
- afwas niet onder de stromende kraan voorspoelen. Spoel de afwas voor in een teiltje. Ik gebruik altijd het waswater van de groenten om de afwas in voor te spoelen of om de planten water te geven.
- het schijnt voor het watergebruik niet zoveel uit te maken of je een afwasmachine gebruikt of met de hand afwast.
- indien je een afwasmachine gebruikt: alleen gebruiken als de machine vol is.
- toilet: neem een waterbesparende stortbak met plasjesknop. Heb je een ouderwetse stortbak? Zet er een fles met water in. Zorg er in ieder geval voor dat er per keer minder water doorgespoeld wordt.
- doe je ochtendplasje onder de douche, ook met de douche verdwijnt je plasje in het riool, dat scheelt weer water. Hier schreef ik er al een keer over.
- wees terughoudend met het besproeien van je tuin. Kies voor planten die enige droogte met gemak overleven.
- was je auto met emmers waterIk ontvang 1x per 3 maanden een voorschotnota en betaal omgerekend €7,35 per maand voor mijn waterverbruik. Ik verbruikte het afgelopen jaar ongeveer 45 m3 water. Per maand is dat gemiddeld 3,75 m3. Nu mijn dochter hier sinds de zomer niet meer woont en ook niet meer wast, zal het verbruik weer lager worden. In het verleden waren er jaren dat ik als alleenstaande ca 25 m3 verbruikte.
Hoe veel hoger gaat mijn waternota worden? De belasting zou verdubbeld worden. Over het verbruik in het vorige jaar moest ik 6% belasting (BTW) betalen. Ik verwacht dat ik i.v.m. een lager verbruik in combinatie met een hoger belastingtarief in de komende tijd ongeveer 6 euro per maand moet betalen. Dat valt wel mee, vind ik.

12 opmerkingen:

 1. Volgens mij geldt dit alleen voor bedrijven en niet voor particulieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook alleen gelezen dat dit geldt voor bedrijven, dus volgens mij gaat er voor de "gewone" consument niet direct iets veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Water is hoe dan ook megagoedkoop in ons land.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Samantha en Wat kost een gezin: jullie hebben helemaal gelijk. Voor particulieren verandert er niets. Ik betaal dus ook in de toekomst nog steeds € 0,8904 per 1000 liter (inclusief belasting en 6% BTW). @Econowiser: daarom levert besparing op water ook niet zo veel geld op. 1 liter kost €0,0008904.
  Daarnaast is er een vastrecht van 42,40 euro per jaar, inclusief 6% BTW. Dat bedrag wordt niet anders als je op water bespaart.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De hogere belasting gaat gelden met een verbruik > 300 m3 per jaar. Daar komen de meeste mensen (gelukkig) nooit aan. ;-)
  mvrgr Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jammer dat je een waterleverancier niet kunt kiezen. Ik verbruik iets minder water dan jij normaal als alleenstaande 22 vierkante meter maar ik betaal €10,20 per maand. Hiervan is €7,20 vastrecht. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. nou dat ochtend plasje.. dat houd ik niet op, zodra ik maar een kraan open zet doe ik het in mijn broek..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik verbaas me ieder jaar weer over mijn verbruik. Ze zeggen dat 50 kuub per persoon per jaar "normaal" is. Mijn verbruik, ik en mijn 2 kleine kids, is gemiddeld zo rond de 54 kuub per jaar! Mn meter loopt prima, heb toen een nieuwe gekregen toen ik vastliep dus daar ligt het ook niet aan. Ik denk er gewoon om en ik leer het mijn kinderen ook. Ik heb geen bad en we douchen kort. Ben er wel heel blij mee hoor, per kwartaal zit ik op 24.85 euro. Dus dat valt ook nog wel mee.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen de meter vastliep, ik liep niet vast ;-)

   Verwijderen
 9. ik bespaar al jaren op watergebruik, zo vang ik bijvoorbeeld mijn douche water op om mijn toilet in de badkamer mee door te spoelen en gebruik ik het kookvocht van mijn groentes, rijst en aardappelen om de plantjes water mee te geven en als ik de kraan aanzet om warm water te krijgen dan vang ik het koude water op voor de waterkoker of om bijvoorbeeld siroop aan te lengen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo, jij bent net zoals ik bezig ben want ik heb ook zulke dingen aangeleerd en wat leuk is het zeker om daar mee bezig te zijn .

   Verwijderen
 10. Het vastrecht is bij Oasen stiekem met ongeveer met 2% verhoogd.

  BeantwoordenVerwijderen