Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 5 oktober 2013

Twintigers moeten doorwerken tot lang na hun 65e jaar

Ik dacht dat de pensioenleeftijd uiteindelijk opgehoogd zou worden tot 67 jaar, maar dat blijkt volkomen anders te zijn. De pensioenleeftijd gaat in de loop van de komende jaren nog veel verder omhoog. Volgens dit bericht en ook dit bericht moeten twintigers van nu doorwerken tot minstens hun 71e jaar!
Mijn dochters zijn nu 24 en 27 jaar. Dus voor hen ook geen pensioen met 67, maar járen later.
Laatst las ik, dat de helft van de pasgeboren meisjes waarschijnlijk 100 jaar of ouder wordt. In dat licht is een verhoging van de pensioenleeftijd logisch. Misschien is over 70 jaar of veel eerder nog wel weer een bijstelling nodig. Uitkering van pensioenen en AOW zijn volgens mij gebaseerd op een gemiddelde levensverwachting vanaf de pensioenleeftijd die lager is dan 29 jaren.

Tjeee, mijn kinderen en hun partners werken tot minstens hun 71e! Zes jaar langer dan nu! Ik maak dat niet mee mee, dat denk ik tenminste. Of zou ik het nog meemaken dat mijn oudste dochter in augustus 2057 haar pensioen krijgt? Ik heb nu een gemiddelde levensverwachting van 24,65 jaar. Dat zou betekenen dat ik statistisch gezien de grootste kans heb om op mijn 86e te overlijden. (Grootste kans? Nou ja, ik ben niet zo'n ster in het interpreteren van statistieken ;-)
Ik "moest" van dochter 100 worden, maar in 2057 zou ik al 104 zijn.
mijn rollator en ik ;-)
Ik las laatst wel een bericht dat ook mensen met chronische ziekten tegenwoordig ongeveer dezelfde levensverwachting hebben dan gezonde mensen. Dat komt omdat de medische behandeling heel goed is.
Misschien komt dit oude besje wel met rollator op mijn dochters pensioneringsfeestje! Ik zie het al helemaal voor me!

28 opmerkingen:

 1. Echt een politiek geladen media ding.
  De leeftijdsverwachting voor vrouwen is minder hoog geworden, omdat vrouwen heel erg hard werken.
  4 op de 100 mensen is al overleden voor 60 jaar.

  Ik vond het een stom stukje. Zo afhankelijk van gezondheid. Mijn naamgenote tante werd 100 jaar en werd begin 1900 geboren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, de levensverwachting is juist hoger geworden nu van alle geboren meisjes worden 50% 100 jaar dat was in 1900 echt een uitzondering en werk was toen echt veel zwaarder denk eens aan de was doen ect..

   We hebben nu te maken met welvaartziektes die vroeger zelden voorkwamen overgewicht, diabetes etc.. doordat men veel mee beweging genoten.

   Verwijderen
  2. Twee dingen, de levensverwachting is hoger.
   Vrouwen leefden vroeger langer dan mannen, maar door hun dubbele taken, opvoeding, huishouding. Werk buiten de deur, is dat nu niet meer het geval.
   Stress is de nieuwe killer. Baby's die geboren worden van stress werkende vrouwen zijn kleiner bij geboorte en kennen al stress.

   Verwijderen
  3. Opnieuw Beginnen, Kijk eerst naar de cijfer :)

   http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3786-wm.htm

   Verwijderen
 2. Ik vraag het me af of het klopt. In de VS sterven mensen op jongere leeftijd dan een jaar of wat geleden. Vooral de armere bevolking.
  De zorg is wel verbeterd, maar de vraag is hoe lang we nog gebruik kunnen maken van antibiotica.
  En als ik zie wat jongeren aan troep kopen in de supermarkt dan vraag ik me af wat dat met hun lijf doet.

  Het zou mooi zijn om gezond oud te kunnen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de arme wijken van New York kan je geen goed voedsel kopen, Ik dacht ook altijd dat de mensen daar zelf graag junkfood aten maar onderzoek heeft aangetoond dat gewoon verse groentes, fruit etc. niet te verkijgen is en dat mensen daar dan (naast hun werk en hun ouderschap) meer dan 1 1/2 uur met de metro om bij 'n supermarkt met verse produkten te komen. Dat is niet te doen!

   Verwijderen
  2. Wat erg voor arme mensen daar!

   Verwijderen
 3. Wij gaan dus niet wachten op de grillen van de overheid en nemen het heft in eigen handen. Het huis aflossen en vermogen opbouwen zodat we het rustiger aan kunnen doen wanneer wij dat willen en niet moeten werken tot we erbij neervallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yes! Precies wat ik dacht... Ik ga echt niet langer door dan max. 63 jaar

   Verwijderen
 4. Nou als dat zo is heb ik straks een werkverleden van 52 jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik krijg 3 maanden na mijn 65ste mijn eerste AOW. Dan heb ik er ruim 50 jaar werken opzitten en ik ga daarna gewoon door met werken, wel 1 à 2 dagen minder. Ik zal het geweldig vinden als ik op mijn 70ste of 80ste nog kan werken!

   Verwijderen
 5. Het lijken logische conclusies. Maar nooit lees ik in dit soort verwachtingen iets over de milieu-component.Wat gebeurt er met mens en maatschappij,als voedsel en water echt schaars worden en mijn woonplaats intussen zee is?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja das ook nog wat. Het zit heel complex in elkaar... Er is veel meer om je zorgen om te maken

   Verwijderen
 6. En er is natuurlijk werk genoeg voor mensen van 70! :-(((

  Nu krijgen mensen van boven de 45 al heel moeilijk nog een nieuwe baan. De enigen die werk hebben aan die onbemiddelbare 45 plussers, zijn jobcoaches, re-integratiebureaus, en outplacementbedrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de jaren 80 van de vorige eeuw verhuisden we naar een andere provincie. Bij de inschrijving bij het Arbeidsburo werd me meegedeeld dat 'oudere dames moelijk plaatsbaar waren'........ik was toen 35...

   Verwijderen
  2. Oudere dame! Je was nog maar 35 jaar! Als je een jaar werkloos was, dan was je ook héél moeilijk plaatsbaar. Dan kwam je in een aparte kaartenbak voor "onbemiddelbare" cliënten. Tegenwoordig heb je daarvoor herintegratiebureaus.

   Verwijderen
  3. ...ja en die herintregratiebureaus bieden ook geen uitzicht op beter. Laaggeschoolde baantjes hier en daar voor steeds een paar maanden en hooguit een half jaar. En dan ontvang je voor je inspanningen ook nog een een paar honderd euro minder dan in bijstand. De pest is dus dat als je als werkloos echtpaar niet beiden bemiddeld kan worden, de ander blijft doorsolliciteren en zo moet je langdurig van heel erg weinig rondkomen met je gezin. En dan zijn er bij reintegratiebureaus zelfs wachtlijsten voor sommige werkgevers. Ze moeten mij niet vertellen dat werklozen niet willen werken!
   Ankie

   Verwijderen
 7. Men begint tegenwoordig ook later met werken dan vroeger, dus medelijden hebben is niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is dat zo? Mijn ouders waren echt niet op hun 15e aan het werk. Beiden waren rond de 20 jaar toen ze aan het werk gingen. Ik was 18...

   Dus...?

   Verwijderen
 8. Tja, de overheid kan vinden wat ze willen maar ik bepaal zelf wel wat ik doe. Daarom hebben wij een huis in Duitsland gekocht en zijn wij bezig om financieel onafhankelijk te worden. Ik verwacht niets van de overheid, wij zorgen wel voor ons zelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oef, ik ben 26 en ik werk al 10 jaar fulltime. Omstandigheden zullen we maar zeggen. Daarvoor werkte ik al twee jaar parttime en had ik vanaf mijn 13 een folder en krantenwijk, zo'n 1400 adressen. Ik heb straks dus 55 jaar gewerkt voor ik met pensioen mag. Hoe dat eruit ziet? Nou.. Misschien mag ik drie jaar genieten, om me daarna te mogen melden voor het inslaaptraject, een soort dierenarts maar dan anders. Misschien mag ik eensdenkend de maand douchen en krijg ik om de dag een schone luier, misschien kan ik eens in de week warm eten, misschien helpt iemand me met het huishouden, maar misschien ook wel niet..
  Ik vermoed dat pensioen zoals wij het kennen erniet meer zal zijn.. Je werkt tot je te ziek bent om te werken en als je duurder bent dan een bepaald bedrag door je ziekte, dan word je aan je lot overgelaten..

  Wat ik er niet voor zou geven om alvast 65 te zijn..uch

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Toen de aow werd ingevoerd leefden mensen gemiddeld nog zo' n 7 jaar na hun 65. Dat is inmiddels fors langer geworden en daarom vind ik het ook volstrekt logisch dat de leeftijd wordt aangepast. Het al veel eerder moeten gebeuren. Maar niemand verbied je om te sparen om eerder te stoppen met werken. Heb ik gedaan en daar heb ik geen spijt van gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was inderdaad zo dat mensen in de vijftiger jaren gemiddeld korter leefden, maar als je de leeftijd van 66 reeds bereikt had, dan ging je echt niet gemiddeld op 73 jarige leeftijd dood. Volgens de link over de levensverwachting in bovenstaand bericht hadden mannen van 66 jaar in 1955 een levensverwachting van 13,69 jaar en vrouwen van 66 jaar een levensverwachting van 14,22 jaar. Alle mensen die jong sterven zijn al uit deze levensverwachting gehaald en tellen niet meer mee in de statistiek.
   Nu is de levensverwachting voor 66 jarigen 17,48 jaar voor mannen en 20,42 voor vrouwen.

   Verwijderen
  2. Aha, nu begin ik dat schema te begrijpen..ik snapte er eerst helemaal niks van!

   Verwijderen
 11. Ipad liep even vast. Ik was de al overledenen ver geten!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is ook allemaal wat, we zullen zien hoe het gaat lopen. Iedergeval word er hier maar een buffertje opgebouwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ach, gelukkig heb ik dan nog bijna 50 jaar de tijd om mn spaarpot te vullen....

  BeantwoordenVerwijderen