Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 4 oktober 2013

Werken tot je er bij neervalt?

Mijn oma werkte vanaf dat ze 12 was als dienstmeisje. Toen ze op haar 25e trouwde, hield ze op met werken en deed ze alleen nog maar de huishouding. Ze kreeg 2 kinderen. Ze kookte, waste en hield het huis schoon en dat was dat. Buitenshuis heeft ze nooit meer wat gedaan, ook niet als vrijwilliger. Mijn oma was jong genoeg om op haar 65e AOW te krijgen.

Mijn moeder werkte vanaf haar 17e op kantoor en hield daarmee op toen ze op haar 28e trouwde. Ook zij kreeg 2 kinderen. Afgezien van huishoudelijk werk, heeft ze verder niets meer gedaan. Net als haar moeder was ze niet als vrijwilliger actief. Natuurlijk ontving ook mijn moeder vanaf haar 65e jaar AOW.

Hoe ging dat met mij? Ik werkte tussen mijn 23e en mijn 25e ruim twee jaar als administratieve kracht in de bibliotheek. Vanaf mijn 27e werkte ik met tussenpozen wel 23 jaar als vrijwilliger:
- in de vrouwenbeweging begeleidde ik vrouwengroepen
- ik was jaren actief in een bewonersvereniging en buurtbeheer
- ik zat in de ouderraad van de crèche
- schoonmaakmoeder voor crèche en school
- ik was luizenmoeder, begeleider bij festiviteiten en schoolreisjes, bibliotheekmoeder en knutselhulpmoeder
- ik was penningmeester en secretaris van een biljartvereniging
- ik zat in het bestuur van een patiëntenvereniging

Genoemde functies deed ik soms gelijktijdig, soms na elkaar. Daarnaast was/ben ik mantelzorger voor mijn moeder en voor de vader van mijn kinderen.
Ik ben nu al weer bijna 15 jaar betaald actief en heb een bijna volledige baan. Naast die vrijwilligersbanen en betaalde banen heb ook ik twee kinderen opgevoed, meestentijds als alleenstaande ouder omdat de vader van mijn kinderen in een GGZ instelling verbleef/verblijft.

Als ik mijn pensioen krijg, dan heb ik in totaal 22 jaar in een betaalde baan gewerkt. Heel wat langer dan mijn moeder en grootmoeder. Het duurt al een jaar langer voordat ik pensioen krijg en nu wil men ook nog dat, als ik straks hulpbehoevend ben, zo lang mogelijk mijn eigen zorg organiseer en in ruil voor het beetje zorg dat ik misschien mag ontvangen vrijwilligerswerk doe?
Ik moet zeggen, het is wel even slikken!

Ik wil misschien best na mijn 66e vrijwilligerswerk doen, waarschijnlijk wel, maar ik wil daar graag zelf voor kiezen.
Maar dat het in een wet staat dat er best wel wat tegenover zorg voor hulpbehoevenden mag staan en dat de gemeente dat mij op indringende wijze onder de neus mag wrijven?

86 opmerkingen:

 1. De toenmalige werknemers van de Gay-krant zullen geen vrijwilligerswerk kunnen doen maar moeten wat bijverdienen!!
  Henk Krol heeft "vergeten" hun pensioenpremie af te dragen en nu zitten de werknemers met 'n pensioengat.
  Henk Krol stapt uit de 50+ partij en geeft het volgende commentaar:
  (quote): "mijn vijanden hebben gewonnen, mijn strijd is gestreden"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Krol is ook een vreemde man met een enorm ego , altijd heeft een ander het gedaan en wist mijnheer niks , mijn werknemer is verantwoordelijk , malloot. Hij ging ook nog even failliet met 5 TON schuld aan UWV en belasting 5 TON ja ja en opkomen voor de arme ouderen terwijl ie zelf geen premie betaalde voor zijn werknemers, dit land is de weg kwijt.

   Verwijderen
  2. @Koos: je conclusie dat dit land de weg kwijt is omdat 1 persoon financieel wanbeheer pleegde over iets waar hij de baas was is wel erg kort om de bocht. Ik denk dat verantwoordelijken beter gecontroleerd moeten worden, zodat dergelijke dingen niet mogelijk zijn. Ik vind het erg zuur voor de werknemers van de Gay krant dat ze pensioen mislopen en daarnaast is het asociaal om de maatschappij (ons allemaal dus) op te zadelen met heel veel belastingschuld.
   Tjitske

   Verwijderen
 2. Hij zegt nu dat er een karikatuur van zijn voorstel wordt gemaakt en dat het nooit verplicht zal worden dat hulpbehoevenden vrijwilligerswerk moeten gaan doen in ruil voor zorg. Nou ja, de tijd zal het leren... Tegen de tijd dat ik 67 ben heb ik bijna 45 jaar betaald gewerkt (ik ben er een aantal jaren tussenuit geweest om zelf voor de kinderen te zorgen en heb in die tijd ook hier en daar vrijwilligerswerk gedaan). Ondertussen ben ik al jaren mantelzorger voor mijn ouders wat er op neerkomt dat ik hun huishouding erbij heb. Een wildvreemde mag daarvoor betaald worden maar ik ben familie en wordt geacht het voor niets te doen. Ik doe het ook wel maar het is wel wrang dat een ander daarvoor betaald mag worden terwijl ik uren op mijn werk laat schieten om bij mijn ouders te kunnen werken. En dan straks nog verplicht vrijwilligerswerk moeten doen om eventueel benodigde zorg voor mezelf te kunnen krijgen? Ook een manier om bedankt te worden voor je inzet... Laten we er voor nu maar vanuit gaan dat het plan afgeschoten wordt... Anders word ik heel verdrietig...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Soms lijkt het op een uitval van een kat in het financiele nauw. Maar men vergeet,wat die krabpogingen door ongenuanceerde voorstellen teweeg brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een omslag binnen 1 generatie! Jij bent zo veel actiever dan je moeder en grootmoeder, zowel betaald als onbetaald. Zou daar binnen de wet rekening mee gehouden worden?
  Zo van: jij hoeft niets terug te doen, jij hebt al 50 jaar gewerkt? Je buurvrouw, die heeft bijna niets gedaan, die moet nu als vrijwilligerswerk jouw billen komen wassen!
  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 15 jaar gewerkt NIKS 50 jaar

   Verwijderen
  2. @Koos: wie zegt dat ik Zuinigaan bedoel?
   Simone

   Verwijderen
 5. Ik vind dat zuinigaan een beetje in de negatieve spiraal aan het schieten is. Ik lees de laatste tijd zo veel onvrede op haar weblog. We leven in een andere tijd, een tijd die we met z'n allen hebben gecreëerd.

  Ik vind het juist goed dat mensen na hun 65ste vrijwilligerswerk gaan doen. Als je een betaalde baan en jonge kinderen hebt, gaat dat haast niet. Veel 65 plussers zijn nog vitaal genoeg. Vrijwilligerswerk hoeft geen werkweek te betekenen, maar enkele uurtjes per week kan toch best.

  Doe je het niet, is dat uiteraard je eigen keus. Maar ik denk dat het wel goed is. Je blijft ook in het sociale circuit. We hebben niet voor niks een samenleving.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Al die veranderingen vind ik ook zuur. Maar ja, er zijn andere tijden aangebroken...
  Annemaria K.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het moet niet gaan doorschieten. Als mensen het erg leuk vinden om wat te doen als vrijwilliger is het oke, maar als je hulpbehoevende bent, wordt het denk ik lastig. Ik ga steeds meer het idee krijgen dat ze niet echt snugger zijn bij de regering. Groetjes, Net

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoe kan je dit in hemelsnaam menen,het is omgekeerde wereld in uw hoofd.Uw man in GGZ wat dus 65000 euro per jaar heeft gekost !!! voor de gemeenschap en u 20 jaar lang in de bijstand maal 20000 euro is 4 TON , dat is 1000 euro per gevonden hoofdluis.
  En maar zeuren en klagen , nadien had u een baantje bij de gemeente , ook uit de ruif vreten van de staat en alle toeslagen moeten natuurlijk geind worden ondanks een mooie erfenis , 300 euro mislopen is natuurlijk vreselijk als je al een miljoen gekost hebt.U maakt alles kapot met uw mooie geklets over rechten en halen halen halen.Ze zouden u helemaal geen aow moeten geven en uw huisje gewoon onteigenen !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was geen 20 jaar bijstand: lees hier het verhaal over mijn bijstandsverleden: http://zuinigaan.blogspot.nl/search?q=bijstand

   Verwijderen
  2. Jeemig Koos wat een zure reactie...ze stelt alleen dat het te belachelijk is voor woorden dat je als hulpbehoevende vrijwilligerswerk moet doen in ruil voor hulp....dat is nml te gek voor woorden. Je bent niet voor niets hulpbehoevend! Ik wil jou tegen die tijd nog wel eens zien als je in bed ligt te hulpbehoevend wezen...ga je dan knijpertjes maken als vrijwilliger? (anders worden uw billen niet gewassen....)

   Verwijderen
  3. Beste Koos, Wat een zure reactie van jou!
   Slaat echt nergens op. Hoop dat ze je op je ouwe dag in je poep laten liggen.

   Verwijderen
  4. Koos wat ben jij een hufter eerste klas om zo met een botte bijl op iemand in te hakken.

   Vertel eens zelf wat heb jij voor de gemeenschap gedaan? We horen dat graag.

   Verwijderen
  5. Hier is ie weer Anoniem,het is wel bot maar het is zoals het is,ik heb inmiddels 40 jaar gewerkt in een groot bedrijf maar ik heb niet de eisen die mevrouw heeft.Dus elke maand krijg ik mijn 2000 euro netto en daar ben ik dankbaar voor en ik betaal 1000 euro mee aan het systeem, dat is dus 40 maal 13000 euro .Straks heb ik AOW plus pensioen van totaal 1900 netto en dat is een mooi kado maar ik heb daar wel eerlijk aan meebetaald , iemand die niet meebetaald heeft en alleen haalt heeft gewoon geen recht op AOW maar op 15 jaar AOW.Waarom krijgen de buitenlanders die maar 15 jaar hier wonen anders ook maar een deel AOW, omdat ze dus niet meebetaald hebben daarom!

   Verwijderen
  6. Lees ik dit nu goed: uw huisje onteigenen????
   Je blijkt dus wel degelijk gevoel voor humor te hebben.....gelukkig maar.

   Verwijderen
  7. Ach, die Koos! Mensen onteigenen omdat ze op hun 66e "maar" 22 jaar hebben meegedraaid in het arbeidsproces en hen daarnaast de ALGEMENE ouderdomswet ontzeggen? In wat voor wereld leef jij? Je weet blijkbaar niet dat je als bijstandgerechtigde (ja, je hebt als je daar voor in aanmerking komt wel degelijk RECHT op een inkomen) ook belasting en sociale premies betaalt, net als iedereen.

   Verwijderen
 9. Ik word ook een beetje moe van al het gezeur over de regering. De wereld verandert en er zijn straks in Nederland veel meer ouderen. Als die allemaal op hun kont gaan zitten niksen vanaf hun 65 e loopt de samenleving echt vast. Ik kan me voorstellen dat je vanaf ongeveer je 85 e niet veel meer kan, maar daarvoor kun je best je steentje bijdragen. Je moet niet vergeten dat we met zijn allen veel ouder worden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En nog even ter aanvulling. Ik heb 45 jaar fulltime gewerkt, daarnaast altijd vrijwilligerswerk gedaan en nu ik met pensioen ben doe ik dat nog steeds, daarnaast nog een pittige dosis mantelzorg voor mijn moeder van 93. Dus wil de rest eens ophouden met zeuren

   Verwijderen
  2. we reageren hier op de gemeenteambtenaar die 15 jaar werkte en niet op u natuurlijk, het gaat niet over Riet.

   Verwijderen
 10. Je denkt trouwens toch niet dat je met 20 jaartjes werken bij de gemeente een volledig AOW pensioen PLUS ABP pensioen hebt betaald, ben je wel helemaal lekker.
  Uw aow gaat straks 20 jaar lang WEER eens 15000 euro PLUS toeslagen (1000 euro ) PLUS ABP ( 5000 euro) dus ongeveer 400000 euro kosten.Uw maximaal betaalde premie is 20 jaar werken maal 2000 euro per jaar is dus 40.000 euro voor een opbrengst van 4 TON en maar klagen,u bent de weg helemaal kwijt.Heb voor mijn kinderen en moeder gezorgd ja ja dat doen we Allemaal en GRATIS zoals het hoort!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha die Koos: ik heb een bezoek gebracht aan je weblog. Je bent vandaag gestart en je schrijft dat je plannen hebt om binnenkort zelfmoord te plegen omdat je levensmoe bent en niet van mensen houdt. Je vrouw en kinderen doe je niets tekort, want je hebt gezorgd voor een inkomen gedurende de komende jaren.
   Het lijkt volkomen nep. Ben je journalist of zo? En zijn jouw reacties hier ook zo nep als het maar wezen kan?

   Verwijderen
 11. lees dit tegengeluid eens: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11304/Vonk/article/detail/3513800/2013/09/22/Beste-60-plussers-ik-schrik-van-jullie-schaamteloze-egoisme-en-onwetendheid.dhtml

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed zo Willemien, 50 plus ook klagen klagen klagen maar zelf niet de pensioenpremie betalen en failliet gaan met 500.000 euro schuld (HENK KROL)

   Verwijderen
  2. Koos, laat ik wel stellen dat ik jou reacties erg ongepast vind. Enige nuance is op zijn plaats idd, maar de manier waarop jij die brengt vind ik niet prettig overkomen en zeer ongenuanceerd.

   Verwijderen
  3. @Willemien: ik heb het artikel in de Volkskrant ook gelezen. Het verduidelijkte een hoop. Mijn indruk is dat het niet zo zeer egoïsme is, maar onwetendheid bij ouderen. Twee jaar geleden leek het er nog op dat ik vanaf mijn 65e pensioen zou krijgen. Ik vind dat de overheid véél eerder de pensioenleeftijd omhoog had moeten doen. De levensduur van de gemiddelde Nederlander is zó veel hoger dan bij de invoering van de AOW in 1956! Door heel lang de pensioenleeftijd op 65 jaar te houden, zijn naar nu blijkt irreële verwachtingen gecreëerd bij mijn generatiegenoten.

   Verwijderen
  4. Koos wil enkel chargeren = overdrijven om belachelijk te maken.
   dus verder geen aandacht aan geven. hij/zij houdt erg van getallen.

   Verwijderen
 12. Vrijwilligerswerk doe je vrijwillig lijkt me, anders is het geen vrijwilligerswerk! Als je er zin in hebt, is daar niet s mis mee. Ik ben sinds 1 januari met pensioen, maar heb nog een half jaar vrijwillig doorgewerkt. Nu geniet ik van mijn pensioen en werk nog af en toe, voor mij geen vrijwilligerswerk, geen denken aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben echt totaal verbijsterd over uw gezemel,uw stukje heb ik 3 maal gelezen en u hebt het alleen over uw rechten en wat u waar kunt halen.
  U moet eens naar de kosten kijken,wat heb ik nou eigenlijk gekost voor het maatschappij , denk daar maar eens aan. Mijn ouders zijn nu 90 jaar en tevreden , ze hebben dus 25 jaar lang samen pensioen gekregen van 30.000 euro per jaar , dat heeft dus 750.000 euro gekost en dat is ook vele malen meer dan dat ze ooit hadden kunnen dromen maar ze zijn wel DANKBAAR en TEVREDEN met dat geld omdat het geen recht is maar een mooi KADO. Als je zelf voor je pensioen zou sparen kreeg je 300 euro per maand zoals in Polen of Rusland .Mensen als u maken alles kapot . Mijn idee is dat ze alle 65 plussers moeten onteigenen en ze krijgen dan een mooi pensioen maar alle kapitaal vervalt aan de staat. Mensen die maar 15 jaar hebben gewerkt zouden ook maar 15 jaar AOW opbouw moeten hebben zoals in alle andere landen en u zou dan 35% recht op AOW hebben hetgeen 5000 euri per jaar is,eerlijker kan het niet omdat u NIKS hebt betaald aan de spaarpot !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu weten we het wel. Je draait een beetje door in de verkeerde richting. Het AOW recht is iets anders dan het pensioenrecht. Zuinigaan moet gewoon realiseren dat de wereld veranderd en dat ze zich dat moet realiseren.

   Verwijderen
  2. en de mensen die niet kunnen werken ? die moeten maar verrotten ? mn schoonzusje is aangereden door iemand met te veel drank op. pas 22 jaar toen het gebeurde. blijvend nekletsel en mogelijk nooit meer werken, naast alle psychische problemen (die de verzekering en de staat ook flink geld kosten maar ja de dader hoeft niets te vergoeden ook al is hij bekend en schuldig bevonden door een rechter) maar zo iemand, slachtoffer door iemand anders, zou geen recht hebben op aow? terwijl ze nu al jaren onder bijstandsniveau moet leven omdat de dader een goede advocaat heeft die ervoor zorgt dat ze al 3 jaar geen cent heeft gezien maar nog wel elke dag enorm veel pijn heeft??? wat een b*llsh*t
   Gretha

   Verwijderen
 14. Als het vrijwillig is is er niets mis mee. Als het verplicht wordt is het wat anders maar dan kan men het ook geen vrijwilligerswerk meer noemen.
  Op zich vind ik het nog zo gek niet maar hulpbehoevenden die echt niet kunnen tja, die kunnen het gewoon niet dus dan houd het op.
  En het ligt er ook aan hoeveel ze dan gaan doen, als je pensioen hebt ga je denk ik niet 40 uur per week vrijwilligerswerk doen maar 1 dagdeel lijkt me zo verkeerd niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De reacties hierboven laat ik maar even voor wat ze zijn.

  Zou de gemeente 'vrijwilligerswerk' ook nog gaan definiëren? Ik ben 12 jaar zondagsschooljuf geweest, heb 15 jaar bijbelstudiegroepen geleid, kinderkerstfeesten gepresenteerd. Zou dat meetellen?

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het lijkt me heel vervelend om later als je oud bent een andere oude vrijwilliger aan je bed te krijgen die je enkel helpt omdat ze dat MOET
  Als je oud bent heb je er het recht op om te doen wat je wilt
  Zelf heb ik dan 50 jaar gewerkt, heb intensief vrijwilligerswerk gedaan als pleegouder ( en echt dat is heel wat anders dan luizenmoeder zijn of in de ouderraad te zitten)
  Best kans dat ik dan nog wat doe, als ik wil,niet omdat het moet.
  Ik vind dat zuinig aan hier wel erg hard aangevallen word, het is niet nodig iemand zo de grond in te stampen.
  Wel vind ik dat je met maar 22 jaar werk niet kan doen of je nu gepakt word omdat je langer moet werken.
  Ik vind dat iedereen na 45 jaar zou moeten kunnen stoppen, dan heb je genoeg gedaan.( en dat is dus meer dan het dubbele van 22 jaar)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. o, en wat betreft al die vrijwilligers baantjes, ik neem aan dat iemand daar ook voldoening uit haalt, je doet het dus niet alleen voor de ander maar ook voor je zelf ( ik heb ook veel geleerd/ genoten van de pleegzorg tijd, al waren het wel intensieve tropenjaren)

   Verwijderen
 17. Ook jij vergelijkt 45 jaar werken met 22 jaar werken. Zuinigaan zal ongetwijfeld een hard leven hebben gehad en zal ongetwijfeld niet voor de lol thuis hebben gezeten. Maar wat ze nu doet, uitgaan dat je na je pensioenleeftijd op je luie gat kan gaan zitten, slaat nergens op.

  Jij zegt het eigenlijk ook. Als je 65 bent ben je nog niet altijd oud en kan je nog makkelijk voor iemand die 85+ is zorgen (scheelt 20 jaar). Een jonge moeder zorgt ook voor haar 20 jaar jongere kinderen. Een zuster zorgt af en toe voor iemand van haar eigen leeftijd.

  We zijn een samenleving en iedereen die daar een deel aan kan bijdragen zal dat moeten doen. Dat vind ik. En je werkverleden heeft daar niets mee te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Koos. Ik heb heel wat bij je los gemaakt. Je hebt een heleboel reacties geschreven. Hier wil ik toch graag op reageren. Alle reacties komen er op neer dat ik een profiteur en een zeur ben. Volgens u moet mijn man nodig een spuitje, want die kost veel te veel als GGZ patiënt. Alsof je ook maar enige keus hebt als je maandenlang opgesloten zit in een isoleercel, niet omdat je crimineel bent, nee, omdat je hardstikke gek bent. Je schrijft dat ik uit de ruif van de staat eet omdat ik ambtenaar ben. Dat ik hard werk om voorzieningen draaiend te houden doet er blijkbaar niet toe. Jij bent toe aan een total shutdown, net als in de VS. Echt dáár schieten we wat mee op!
  Ik heb nooit beweerd dat ik een volledig ABP pensioen zal krijgen, daar heb ik te kort voor gewerkt als ik 66 jaar ben. AOW is voor alle inwoners van Nederland gelijk, dat is niet gebaseerd op hoeveel jaren je gewerkt hebt, dat is gebaseerd op het aantal jaren dat je in Nederland hebt gewoond. Dus heb ik daar inderdaad recht op, net als jij en alle andere Nederlanders als je aan de voorwaarden voldoet.
  Verder zeg ik helemaal niet dat ik niet TEVREDEN zal zijn met mijn pensioen en AOW. Natuurlijk wel, ik ben er heel blij mee dat ik 15 jaar geleden werk vond en daardoor de kans kreeg om pensioen op te bouwen. Het zag er lange tijd naar uit dat ik na bijstand naadloos over zou gaan naar alleen AOW.
  Ik zeg alleen, dat ik als pensionado liever vrijwillig vrijwilligerswerk doe dan dat dat mij semi-vrijwillig door de strot geduwd wordt als ik hulp nodig heb.
  Overigens scheer je met je reactie op de 50+ partij wel alle leden over één kam. Niet dat ik van die partij ben, maar je bent wel héél kort om de bocht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Overigens heb ik wel degelijk plannen om na mijn 66e vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik zat te denken aan het bezoeken van eenzame bejaarden. Een soort maatje worden dus, waarbij ik dan ook bijvoorbeeld indien nodig met hen naar het ziekenhuis ga, hen indien nodig help met computeren, een boodschap doe, zoiets.

   Verwijderen
  2. Nog 1 toevoeging. Ik vind het pijnlijk om te lezen dat je mijn beroep op de bijstand combineert met het feit dat ik luizenmoeder was. 1000 euro per gevonden hoofdluis schrijf je. Het een heeft helemaal niets met het andere te maken!
   In de 80-er jaren was er heel veel werkloosheid. Ik was één van de velen met een bijstandsuitkering. Het was heel fijn dat die uitkering bestond, maar het is niet zo dat al die mensen voor hun lol in de bijstand zaten. Ik, en velen met mij, hadden veel liever werk, werk en nog meer werk!

   Verwijderen
  3. Beste @zuinig aan. Verwijder de reacties van Koos.
   Is allemaal fake! Jou blog onwaardig! Koos zit de boel gewoon op te naaien om reacties uit te lokken. Nogmaals VERWIJDEREN graag!

   Verwijderen
  4. Beste Ton, Mijn conclusie is ook dat Koos fake is. Ik heb er over gedacht om al zijn reacties te verwijderen, maar omdat dan ook alle welgemeende reacties van anderen verwijderd worden, kies ik er toch voor om dat niet te doen.
   In web-log kon ik bepaalde IP adressen blokkeren, helaas kan dat hier niet. Dus laat maar komen, die reacties van fake-Koos. Ik weet nu dat ik een flinke zak zout bij de hand moet hebben om zijn reacties naar waarde te schatten.

   Verwijderen
  5. Ik hoop vurig dat Koos zich heel snel ingraaft en niet meer boven komt, is beter voor iedereen;-]]
   Linda

   Verwijderen
  6. Waarom LInda , omdat je niet tegen de waarheid kunt, 15 jaar ambtenaar zijn en verder altijd vakantie opeisen , das normaal zeker ?

   Verwijderen
  7. Beste ,
   Je hele blog gaat over halen , krijgen, hebben, gratis , toeslag, uitkering , enz enz .Ik kraak je werk niet af en de bijstand is vreselijk alsmede psychiatrie alsmede kinderen en ouders nalopen maar je kan niet totaal 1 MILJOEN euro eisen terwijl je op de bank zat luizen te zoeken, je hebt helemaal geen recht op 1 miljoen maar het is een gave , een cadeau voor jou van de maatschappij.Zielig heeft er niks mee te maken.Iedereen wil mij nu bannen en verwijderen omdat men niet tegen de waarheid kan,het is zoals het is!

   Verwijderen
  8. als het u niet zint gaan we zeker IP adres blokkeren, echt slim om alleen datgene te aanhoren wat lekker uitkomt.
   20 jaar bijstand van 20000 euro is 4 ton plus straks 25 jaar AOW alleenstaande plus pensioen is 5 ton plus pensioen ABP en toelslagen van 1 ton totaal 1 miljoen KASSA.(erg he die regering )

   Verwijderen
  9. @Koos: Als het kon, jouw IP adres blokkeren, dan zou ik het NU doen. Ik heb er nu echt wel genoeg van! Wat een agressie! En alleen omdat ik vind dat je mensen die zorg nodig hebben geen vrijwilligerswerk mag opdringen. Als mensen vrijwillig onbetaald willen werken, OK, dat is prima. Het is goed voor hun gevoel voor eigenwaarde en voor de maatschappij.
   Ik ga de instellingen van dit blog veranderen, zodat ik eerst kan beoordelen of ik een reactie wil plaatsen.

   Verwijderen
  10. Koos opzouten met je stomme reacties. Als ik eigenaar van dit blog was zou ik al je reacties van het blog sodemieteren.
   Oproep aan Zuinig aan Verwijderen. Koos is doelbewust bezig de boel te belazeren!

   Verwijderen
  11. Je kan koos als spam betitelen, dan komen zijn reactie in de spam terecht. Dan ben je ook van hem 'af'.

   Verwijderen
  12. Het lijkt me niet meer dan terecht dat een trol zoals koos geweerd wordt van deze blog. Wat een drama zeg :)

   Verwijderen
  13. @Jo: een goed idee. Ik ga de spambox gebruiken voor deze boze Koos.

   Verwijderen
 19. Om even bij het onderwerp van vandaag te blijven...
  Onze (groot) ouders begonnen gemiddeld te werken op 12-15 jarige leeftijd en stopte op met 65 jaar. Zeg ruwweg 50 jaar werken.
  Tegenwoordig beginnen we gemiddeld te werken op 18-22 jarige leeftijd en stoppen rond 67 jaar. Plus het feit dat men vaak minder uren maakt als vroeger.
  Een klein rekensommetje leert ons dus dat de huidige-komende generatie minder lang doorwerkt! (uitzonderingen daar gelaten)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ow ja? Heb je al gelezen dat de 25 jarige van nu tot hun 71ste moeten doorwerken? Ik ben begonnen met FULL time werken op m'n 20ste, na het afronden van een HBO opleiding. Daarnaast heb ik in de avonduren in de supermarkt gewerkt vanaf mijn 15de. Begonnen met drie avonden en uiteindelijk drie avonden en een hele zaterdag (lees =ruim 20 uur per week). Dit naast mijn studie. Van m'n 12de tot m'n 15de heb ik nog iedere zaterdag bij een boer gewerkt. Ook naast mijn huiswerk en school.

   Studeren is ook werk, misschien wel onbetaald maar het levert de maatschappij uiteindelijk wel geld op. Hoger opgeleiden staan vaak gelijk aan een hoger inkomen, is een hoger nationaal bruto product, is vaak weer een hogere welvaart.

   Je gaat vergelijkingen maken die nergens opslaan. Je moet kijken naar de situatie van nu. En die is zorgelijk. We vergrijzen en hebben simpelweg te weinig mankracht om straks de hele grijze golf te betalen en onze welvaart EN ons welzijn op peil te houden.

   Verwijderen
  2. Ow ja, en vergeet vooral de hele VUT generatie niet die als halverwege de 50 met "pre-pensioen" kon. Bedoel je die grootouders?

   Verwijderen
  3. En dan vergeet je nog iets. Nu werken de vrouw en man. Toen werkte alleen de man. Los of je dit goed of fout wilt noemen. Een gezin van nu maakt meer werkuren dan een gezin van toen. Nogmaals je kan het niet vergelijken. Andere tijden.

   En nog even terugkomen op die VUTTERS: die zitten nu wel massaal van hun "pensioentje" te genieten in Benidorm. Dragen die nog iets bij aan onze maatschappij? Dacht het niet.

   Verwijderen
  4. tja, dan kan ik hier wel gaan zeggen dat jouw studie ook door ons allemaal word betaald, en dat die niet goedkoop was. dat je daardoor w.s een beter betaalde baan krijgt, en later een hoger pensioen, studie is werken? maar dan wel voor jezelf
   Ik heb er respect voor, maar nog meer respect heb ik voor de schoonmaker of stratenmaker die het volhoud tot zijn/haar 65e

   Verwijderen
  5. Je doet nu net of de doorsnee 65+ een schoonmaker of stratenmaker is. Dat is het beeld tragischer maken dan het is. Ofwel, ik heb HBO gevolgd dus ik weet niet wat werken is.

   Weet je dat het gros van de bouwvakkers naast hun normale baan nog lekker zwart bij beunt? En dan nog steeds over hun / haar rechten zeuren en het gek vinden dat hun lichaam naar de malle moeren is als ze 60 zijn.

   We steven bijna af op de conclusie: "het leven is oneerlijk".

   Verwijderen
  6. ZE HEEFT MAAR 15 JAAR GEWERKT en verder een beetje bijstanduitkering en man in de WAO GGZ en maar klagen,

   Verwijderen
  7. Dussss Koos als je niet zo lang gewerkt hebt moet je je mond houden en mag je geen kritiek leveren? Dan moet je dankbaar zijn en je bek houden? Denk je trouwens dat een uitkeringsgerechtigde geen belasting en sociale premies betaalt? Dat is fout gedacht, ook uitkeringsgerechtigden betalen mee aan de AOW en betalen wel degelijk ook belastingen.
   Simone

   Verwijderen
  8. @Koos, Dan heeft zuinigaan 15 jaar meer gewerkt dan ik, want ik heb nooit een betaalde baan gehad. En de enige die hier klaagt ben jij, zeurpiet.

   Wel zo'n 20 jaar vrijwilligerwerk gedaan tot het niet meer ging. Maar ja, dat telt niet in jouw beleving.

   Verwijderen
 20. Momenteel heb ik voor het eerst een jaartje geen vrijwilligerswerk, naast mijn betaalde baan. Ik zie dat als energie sparen voor de mantelzorgjaren die voor me liggen, onder meer voor naaste met psychiatrische ziekte. Daar houd ik mijn hart eerlijk gezegd voor vast, want in het verleden heb ik gezien hoe ontwrichtend zo'n aandoening voor de zieke en diens omgeving kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Als ik het mag beleven, kan ik rond mijn 67ste met pensioen. Als ik mijn baan (deze of een andere) behoud, heb ik er dan zo'n 48 fulltime dienstjaren op zitten. Naast mijn werk zijn er af en aan periodes waarin ik vrijwilligerswerk doe. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren de nodige mantelzorg voor mijn ouders, beiden inmiddels overleden, gehad. Ik ben dus niet anders gewend dan de handen uit de mouwen te steken.

  Ik kan me niet voorstellen dat ik, als ik gezond blijf, na mijn pensioen achter de geraniums wil gaan zitten. Ik denk dat ik zeker wel vrijwilligerswerk ga zoeken. Gewoon omdat er veel te doen is en ook omdat het verrijkend (in niet-financiële zin) voor mezelf zal zijn om bezig te blijven. Maar ik wil wel graag zélf beslissen welk werk dat dan zal zijn. Niemand heeft er iets aan wanneer ik als vrijwilliger word aangewezen voor werk dat mij niet ligt bij/met mensen die mij niet liggen.
  Mocht ik onverhoopt niet gezond blijven, zal ik het heel erg waarderen wanneer er vrijwilligers zijn die mij, naast de professionele zorgverleners, willen en kunnen ondersteunen.

  Ik denk dat het met de plannen van onze staatssecretaris nog wel los gaat lopen. Ik zie echt niet in hoe hij mensen kan dwingen vrijwilligerswerk te gaan doen. Daarbij... we zijn er met z'n allen - wij zijn tenslotte de kiezers! - zelf bij om ons niets door de strot te laten wurgen, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. op mijn werk ( de zorg)heb je vrijwilligers die werken als vrijwilliger omdat ze dan niet echt hoeven te werken.
   zoveel uur vrijwilligers werk dan hoef je niet te solliciteren
   Ik vind dat heel verwerpelijk

   Verwijderen
 22. Koos is duidelijk een gevalletje van geen ervaring met de bijstand. Hij zou het eens moeten proberen. Dan ontdekt hij meteen dat je niet voor je lol in de bijstand zit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan ik me voorstellen, maar ik ben blij dat we dit vangnet hebben in Nl. Maar kun jij je voorstellen dat als je je hele leven gewerkt en belasting betaald hebt en daarmee dat vangnet mogelijk hebt gemaakt je wrl eens moe wordt van al het geklaag. Ik hoef geen dankbaarheid, maar wel realiteitszin dat de bomen echt niet meer tot de hemel groeien

   Verwijderen
  2. ze heeft maar 15 jaar gewerkt DAAR gaat het om en heeft veel te veel eisen en rechten,dat vangnet is geweldig maar het is een hulplijn van de maatschappij en daar moeten we aan meebetalen maar niet van alles opeisen en halen halen halen!!

   Verwijderen
  3. @Koos, het feit dat je zelf 2000 euro per maand krijgt uit een erfenis, waar je dus niet zelf voor gewerkt hebt, vind je wel normaal. Zeg dan je baan op zodat een werkeloze die kan gaan doen en dus niet hoeft de profiteren van de maatschappij in de bijstand, L.C.

   Verwijderen
  4. even nog voor iedereen over mij heen valt, dat profiteren is dus tussen aanhalingstekens bedoeld. L.C.

   Verwijderen
  5. mensen in de bijstand betalen zelf ook nog een flinke smak aan belasting voor ditzelfde vangnet dus waar hebben we het eigenlijk over Riet...
   Mogen zij net zo hard klagen over de hypotheekrenteaftrek die zomaar gratis en voor niets wordt uitgekeerd aan de huizenbezitters, vooral veel aan hen die al veel hebben omdat ze meer belasting betalen. En die dan ook nog hun consumptieve schulden mogen mee laten tellen omdat ze nou eenmaal een fikse hypotheek hebben?
   Als we het dan toch over profiteren hebben....de pot verwijt de ketel.

   Verwijderen
 23. Bibje
  Het gaat helemaal niet om hoe vervelend de bijstand is , het gaat erom dat iemand honderduizenden euro-s krijgt voor niks en nog zeurt achteraf ook DAAR gaat het om.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Koos. Zuinigaan zeurt niet, ze schetst een nuchter beeld van haar geschiedenis. Ze noemt feiten. Het feit ook dat ze veel vrijwilligerswerk heeft gedaan. en dat ze nu langer moet wachten op haar AOW. Als er iemand zeurt, dan ben jij het. Je bent vreselijk jaloers op wat een ander heeft. Je gunt een ander niets. Geartsje

   Verwijderen
 24. Volgens mij is die Koos een trol! En dan een van de ergste soort. Ik zou dan ook alle reacties verwijderen en gewoon uitleggen waarom de reacties zijn verwijderd. Nu maar hopen dat je hem/haar kunt blokkeren
  Femke
  Die trouwens geen berichten meer ziet op de site van Koos, dus tja......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk is 'ie zich gaan schamen door de reactie vanmiddag van zuinigaan op zijn blog. Zuinigaan, ik vind dat je je sterk en moedig en nobel hebt getoond, zelfs tegen deze trol...
   Ankie

   Verwijderen
 25. De goede sfeer op dit blog wordt verpest door Koos.
  Blijf maar beter weg, als je niet fatsoenlijk kunt reageren.
  En Zuinigaan, je verweert je bewonderingswaardig.
  Persoonlijk vind ik je blog inspirerend,
  Fijn weekend, groetjes Petra B.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was vandaag even weg en heb dus de hele toestand gemist. Koos blijf liever weg van dit blog,je hoort hier niet. Je gedraagt je niet. Zuinig aan geeft iedereen adviezen en zorgt voor een goede sfeer en natuurlijk heeft ze het ook wel eens moeilijk. Zelf heb ik geen dag uitkering gehad en altijd gewerkt. Maar ik zou niet willen ruilen, vanwege de diverse gezondheidsproblemen van haar ex en de gevolgen die dat had. Ik vind haar moedig en als ze een keer moe van alles is mag dat. Zuinig aan zet hem op en gooi Koos eruit.
   Jannie/ vet op de botten

   Verwijderen
 26. Koos, misschien is het voor jou goed om eens even naar je hart te kijken en te voelen. Nu lijk je een stampvoet kindje dat steeds z'n gelijk wil. Dat krijg je niet omdat het daar niet over gaat. ZA schetst hoe haar situatie is en was en hoe zij de berichten beleefd. Daar kun je niets aan af doen. Wat maakt je zo boos? Evwn diep adem halen jongen. Volgens mij heb je heel veel verdriet anders doe je niet zo lelijk. Het lijkt wel persoonlijk tegen ZA gericht. Niet doen, zij is een hardwerkende vrouw, oordeel niet zo en als je het niet wil lezen... je bent een vij mens! Ik wens je veel geluk met het vinden van wat vrolijkheid en rust!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De crisis maakt blijkbaar het slechtste los bij bepaalde gefrustreerde mensen.
   Deze onmachtige mensen projecteren hun onvrede over hun eigen leven op anderen.
   Misschien is het een idee om Koos keihard uit te lachen in plaats van deze zieke aandachtstrekker hier een podium te bieden?
   Kritiek is ok maar dit is zo intens slecht op de persoon gericht.
   Linda


   Verwijderen
 27. Ik lees dagelijks de Blogs van Zuinigaan. Ze is niet aan het klagen, maar ze zet haar mening uiteen.
  Ik denk dat zij nooit geprofiteerd heeft, maar zich altijd ingezet heeft. Man in GGZ, alleen voor haar dochters gezorgd en rondkomen van een laag inkomen. Ze heeft de maatschappij meer dan genoeg opgeleverd en ik denk dat ze zolang het gaat nog heel lang zal werken en vrijwilligerswerk zal doen. Zet 'm op Zuinigaan. Gr Net

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik sla het eerdere stuk maar even over..

  Wij werken nu zo'n 22 jaar, daar komt nog zo'n 25 jaar bij.

  Aan verplicht vrijwilligerswerk hebben we geen behoefte, nu niet en straks niet. Wel houden we een oogje op onze bejaarde buren en gaat manlief met enige regelmaat op bezoek bij een man die meervoudig gehandicapt is. Ik ben echter van mening dat je daar geen verplichting van kunt maken.

  Je kunt mensen wel vragen om zich in te zette, dat wel...

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Zuinigaan, gewoon doorgaan hoor! Ik lees je blog dagelijks en K maar laten chargeren. Die wil iedereen op stang jagen en zit nu te lachen om iedereen maar die het laatst lacht, lacht het best.
  Kun je bij jouw blog ook eerst de reacties modereren voor ze geplaatst mogen worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Nogmaals beste mevrouw ui Groningen,
  Ik kan niet reageren op uw stukje over mijnheer K maar wil dat toch doen.
  Iemand die in de bijstand zit gedurende een periode van een jaar of 15 met een gezin kost gewoon het minimumloon plus kinderbijslag en toeslagen dat is ongeveer 25000 euro per jaar en NIET 5000 euro zoals u doet voorkomen ( de helft is van mijn vriend die ook in de bijstand zat ).15 maal ongeveer 25000 euro is 375000 euro netto in de tas.Nadien EIST u 25 jaar AOW plus pensioen hetgeen toch 25 maal pakweg 20000 euro per jaar zal zijn NETTO en dat is dan 500.000 die nog gaan komen !!!! Vervolgens is uw eigen man patient en dat is vreselijk maar het kost KAPITALEN, dus dat miljoen euro is eerlijk gezegd veel te laag, uw werk heb ik niks op aan te merken ondanks dat u bij de staat werkt !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat is nu precies je punt? Iedereen heeft bij te weinig inkomen recht op Bijstand, alle inwoners van Nederland hebben recht op AOW (naar rato van het aantal jaren dat je in Nederland hebt gewoond), op pensioen (als je werknemer bent).
   Ik vind het wonderlijk dat je mij voor de voeten gooit dat ik AOW en pensioen "eis". Ga je zelf t.z.t. je AOW en pensioen weer terug storten of zo?
   En over mijn man die kapitalen kost: ik kan er toch niets aan doen dat mijn man veel geld kost? Hij wilde niet trouwen, dus ik heb geen juridische band of zo.

   Verwijderen
  2. Ha, ha, op een bepaalde manier bedoelt hij het misschien wel goed, hij wenst je in ieder geval een héél lang leven toe! 66 + 25 jaar is 91 jaar.
   Ga er gewoon van uit dat je hoe dan ook elke cent die je ontvangen en verdiend hebt meer dan waard bent!
   Loes

   Verwijderen
 31. 1 miljoen is veel te laag omdat u straks 25 jaar pensioen opeist maal 20000 euro dat is een HALF miljoen plus 15 jaar bijstand gezin dus minimumloon plus toeslagen , is niet 80 maar 400 duizend euro.
  Plus uw man in de inrichting, dat kost 2000 euro per week !!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb geen 15 jaar met gezin in de bijstand gezeten, die periode was veel korter.
   Ik neem aan dat je zelf je kinderbijslag of andere toeslagen niet opgeëist hebt en keurig teruggestort hebt?
   Ik heb je al eerder geadviseerd om bij de politiek te gaan. Dat zette ik op je weblog. Ga alle misstanden in Nederland te lijf zou ik zeggen. Dat gezeur van mensen die niet voldoende inkomen hebben of niet in staat zijn om te werken! Zorg dat alle mensen die niet kunnen werken in een kamp komen, zodat ze hun "verdiende loon" krijgen, dat zal ze leren!

   Verwijderen