zaterdag 30 november 2013

400.000 broden per dag ....................

...........worden er in Nederland weggegooid.
Als ik me voorstel hoeveel dat er zijn, kom ik tot de conclusie dat dit een enorme berg moet zijn.
Gisteravond keek ik naar Kassa Groen. Het ging over voedselverspilling. Altijd interessant. Nog steeds wordt 1/3 van het eten uit de voedselketen weggegooid. Per Nederlander gaat het om 44 kilogram goed eetbaar voedsel per jaar. Dus niet de aardappelschillen of de boerenkoolstronk, maar echt bruikbaar voedsel.
Dat begint al bij de teler van producten. Kromme komkommers, "misvormde" tomaten etc komen niet in de supermarkt terecht. Al voordat het eten in de supermarkt komt, is er voedsel weggegooid.
Dan in de supermarkt. Ook daar wordt veel weggegooid. Het zou leuk zijn als er veel meer voeding die weggegooid wordt bij de voedselbanken terecht zou komen. Voeding die net over de tht datum heen is kan nog prima gebruikt worden. Het is een TENMINSTE houdbaarheid. Het is niet zo dat je er de volgende dag ziek van wordt.
Ook in het programma: eieren zijn wel tot een maand na de tht datum nog goed te gebruiken in pannenkoeken etc. Dat wist ik niet. Ik gebruik eieren tot ongeveer een week na de tht datum. Ik gooi niets weg, maar zorg dat ze voor die tijd op zijn.
Ook een tip uit het programma: maak van wat je te veel aan groenten hebt een lekkere soep of saus. Dat is nog wel weer een paar dagen houdbaar in de koelkast. Als je het langer wilt bewaren, dan vries je het in. 
Als je geen voedsel verspilt en niets weggooit, dan is dat goed voor het milieu en voor je portemonnee.

Ikzelf gooi geen voeding weg. Brood zit in de vriezer. Van kort houdbare groenten koop ik vooral niet te veel, zodat ik het tijdig op kan maken.
Mijn koelkast en voorraadkast houd ik goed op orde, zodat ik een goed overzicht heb van mijn voorraad.
Ik pas rijst, pasta, aardappels etc altijd goed af, zodat er maar zelden iets overblijft. Soms maak ik met opzet wat extra zodat ik dat de volgende dag kan eten. Ook kan ik restjes invriezen en later eten.

9 opmerkingen:

  1. Ik ben blij met de hond. Die eet bijna alle restjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het meest schokkende vond ik nog het feit van de groentes die we in arme landen opkopen en waarvan een deel weggegooid word omdat het niet aan onze standaard voldoet, terwijl er mensen sterven van de honger in datzelfde land

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vroeger was ik keukenassistent in de keuken van het bejaardenhuis. We bestelden regelmatig fruit bij de supermarkt en die leverden netjes een kistje appels of mandarijnen of peren en dergeleijke af. Op een dag kwam er weer een kistje, maar dat bleek een verkeerd kistje te zijn: in plaats van het bestelde fruit was het groente- en fruitafval. De supermarkt heeft het kistje weer terug opgehaald en het goede daarna afgeleverd. Maar mijn collega en ik hadden toen het kistje wel al geplunderd: wat nog goed was hebben we gewoon mee naar huis genomen! Zonde om weg te gooien!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik gooi eigenlijk niks weg. De eetlepel rijst, de enkele aardappel gaat naar de twee kippen. We bewaren van elk brood 2 boterhammen om te drogen voor de twee geiten. Ik kook al meer dan 40 jaar en kan de hoeveelheden (bijna) altijd met het blote oog inschatten. Als er dan om een of andere reden toch wat groente, vlees, kaas overblijft verwerk ik dat in een ander gerecht. Goed inkopen is natuurlijk het allerbelangrijkste!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik gooi wel eens wat weg, maar een stuk minder dan eerst. Nu let ik veel beter op wat er nog is en of er nog manieren zijn om het wat langer te bewaren. Ik vind dat beter te verantwoorden voor mezelf, maar merk het ook op de kosten voor de boodschappen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier wordt geen voeding weggegooid omdat ik groenten, vlees of vis, aardappelen,.... afweeg voor ik eten klaarmaak. Heb ik eters dan kan ik niet altijd evengoed inschatten hoeveel meer ik moet klaarmaken maar zijn er dan toch eens restjes dan worden die 's avonds bij de boterham of de dag nadien opgegeten. Als ik groenten 'kuis', steek ik de bruikbare delen in de diepvries (buitenste bladeren van sla, het 'hartje' van witloof, loof van radijsjes, de steel van broccoli..) en die verwerk ik dan later als ik soep maak.
    Ik controleer mijn vers aangekochte groenten en stel mijn menu samen volgens wat eerst moet opgewerkt worden.
    Als ik enkel een eierdooier nodig heb (bv voor mayonnaise) vries ik het eiwit in en dat gebruik ik dan later bij het maken van een omelet of om puree luchtiger te maken.
    Hier gaat echt niets verloren. Ik zou me trouwens heel ambetant voelen indien ik voeding zou moeten weggooien.liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bij eieren kun je het ook makkelijk zelf checken: als je een rauw ei (in schil ;)) in een bakje water legt en het zinkt dan is het nog goed. Als het gaat drijven is er gasvorming opgetreden in het ei en is het dus bedorven. Zo gooi je nooit meer een goed ei weg!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij gooien ook zelden wat weg. Gaat meestal naar de kippen toe. Daar komen dan weer verse eitjes van :)
    Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Onze eieren hebben geen tht...
    Die zijn van de hobby kippenhouder en kakelvers.
    Langer dan 3 weken houd zo'n doos sowieso niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.