Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 3 december 2013

Actie Voedselbank

In de stad Groningen is een actie gestart voor de Voedselbank. 
Waarom?
Omdat er de laatste tijd veel te weinig voedsel binnen komt om alle klanten van de Voedselbank een goed pakket te geven. Steeds meer mensen worden slachtoffer van de crisis en hebben door een terugval in inkomen nauwelijks geld voor eten.
Op de achtergrond speelt ook dat de overheid niet meer voor iedereen verantwoordelijk wil zijn en de overheid weigert zelfs om gebruik te maken van het Europese voedselhulpprogramma voor armen.
Het lijstje met artikelen voor de actie

Om hoeveel mensen gaat het?
In de stad Groningen zijn ruim 6000 mensen afhankelijk van de Voedselbank. Groningen is qua armoede de 2e stad van Nederland.

RTV Noord komt daarom samen met de negen voedselbanken in de provincie Groningen in actie om zoveel mogelijk boodschappenpakketten samen te stellen. De actie 'Boodschappen voor de Voedselbank' begon op maandag 2 december. Elke dag gaan de verslaggevers op pad door de hele provincie. Via radio, televisie en internet is de actie te volgen. Ook wordt aandacht besteedt aan de verhalen van cliënten en vrijwilligers van de voedselbanken.

In overleg met de voedselbanken hebben is er een boodschappenlijst gemaakt. Het gaat om houdbare levensmiddelen en andere dagelijkse boodschappen waar mensen echt iets aan hebben. Ze vragen Groningers om mee te helpen door deze boodschappen voor de voedselbank te kopen en te doneren.

Aanbieden van de 'Boodschappen voor de Voedselbank' kan op twee manieren. Iedere werkdag tussen 08.30 uur en 18.00 uur is iedereen van harte welkom bij de Mediacentrale (Helperpark 298) in Groningen. Ook rijden onze verslaggevers elke dag door de provincie met een speciale 'Voedselwagen'. De boodschappen kunnen bij de verslaggever worden ingeleverd.

Op de laatste dag - maandag 23 december - hoopt RTV Noord zoveel mogelijk boodschappenpakketten te kunnen maken. Samen met de vrijwilligers van de negen voedselbanken stellen ze mooie, gelijkwaardige pakketten samen. Dat gebeurt in de centrale hal van de Mediacentrale in Groningen. Deze actiedag is de hele dag te volgen op RTV Noord.
(met dank aan RTV Noord voor de tekst)

20 opmerkingen:

 1. Hier staan regelmatig vrijwilligers van de voedselbank bij een supermarkt in de hal. Met de vraag of elke klant één product extra wil kopen en geven. Een win-win situatie,ook voor de supermarkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie actie maar ik vraag me toch weleens af of mensen niet meer hebben aan iemand zoals jij, die hen leert om te bezuinigen. Allebei is natuurlijk nog mooier! Zo zie ik bv wasmiddel op het lijstje staan. Zelf maak ik dat al 2 jaar voor een habbekrats zelf. Met goedkope producten toch een lekkere verantwoorde maaltijd op tafel zetten enz. Ik denk echt dat onder de groep die gebruik maakt van de voedselbank, nog veel mensen zitten die erbij gebaat zouden zijn als iemand ze zou begeleiden en zou leren consuminderen. Weet je of de mensen die bij de voedselbank komen daarin ook begeleid worden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij bedoelt zoiets als het consuminderhuis in Landgraaf doet?

   Verwijderen
  2. Bij ons in Amsterdam zuidoost beginnen budgetcursussen nu eindelijk een beetje van de grond te komen. Maarr, daar moet wel weer extra subsidie van de overheid voor worden aangevraagd. Want het kan natuurlijk niet low-budget (denkt men, subsidieverslaafd).
   Migranten met schulden die bijna hun huis uitgezet worden vanwege de schulden blijven toch geld overmaken naar hun familie in het thuisland. Het maakt me wel eens moedeloos.

   Verwijderen
  3. Ja, zoiets als het consuminderhuis in Landgraaf. Ik denk dat de meeste mensen liever het heft in eigen hand hebben en niet afhankelijk willen zijn van de voedselbank. Ik denk meer in de richting van groepen die gewoon in iemands huiskamer bijeenkomen en dan gericht bezig gaan aan de hand van een soort draaiboek. Dat hoeft allemaal niets te kosten. Alles natuurlijk wel op basis van vrijwilligheid. Ik denk dat ik de voedselbank bij mij in de woonplaats eens bel of ze zo'n soort programma hebben.

   Verwijderen
  4. Hier in Groningen is men via de Voedselbank ook bezig met groentetuinen: Toentje. Een geweldig initiatief! Klik hier: http://gemeente.groningen.nl/voedsel/toentje-voor-voedselbank-van-start

   Verwijderen
  5. Goed initiatief van de gemeente Groningen!
   Ik heb even gekeken bij de voedselbank in mijn woonplaats. Ze hebben een budgetcoach die in het intaketeam zit en volgens het verslag over 2012 doen ze er alles aan om de mensen weer zelfstandig te krijgen en weer onafhankelijk van de voedselbank en volgens bijgeleverde cijfers lukt dat heel aardig! Die voedselbank is wel goed bezig zeg!

   Verwijderen
  6. Ik heb vijftig euro gedoneerd aan het Consuminderhuis in Landgraad.
   Zij doen sunlightzeep en een recept in het voedselpakket.

   Maandelijks kan ik aan de voedselbank doneren in de kerk.

   Verwijderen
 3. Hier in het dorp worden mensen niet geleerd hoe te consuminderen. Ik geef vaak een paar blog-adressen en het adres van Annemiek. Een paar maanden geleden stond een dame die ook ineens van een absoluut minimum moet rondkomen hier in de kamer te stampvoeten! Waarom krijg ik zo'n lijstje niet mee van maatschappelijk werk en de sociale dienst? En dat zijn de mensen die ons moeten steunen? Het blijkt erg moeilijk te zijn om een consuminderhuis van de grond te krijgen. Hier in het dorp zijn ze al jaren bezig en heeft het tempo van een slak. Maar ja die komt ook vooruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn broer krijgt ook van de voedselbank. Hij zit in de schuldsanering en moet rondkomen van 50 euro per week. Zijn 2 kinderen zijn 3 dagen en 4 nachten bij hem. Hij rookt de goedkoopste shag maar altijd nog goed voor 15 euro per week. Maarre........hij is manisch-depressief en alcoholist en heeft nu al 4 jaar geen druppel alcohol gedronken. Ik geef hem regelmatig een voedselpakket (en shag) zodat hij ook geld heeft eens wat leuks met zijn kinderen kan doen en kan sparen voor Sinterklaas- en verjaardagskado's. Energie om zelf veel te doen en te maken heeft hij niet. Al zijn energie gaat zitten in (over)-leven! Janne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vrienden van me hebben de oogst van hun appelboom aan de voedselbank geschonken. Er hing zoveel aan, dat ze dat zelf niet allemaal konden opeten, en het jaar ervoor hadden ze zoveel appeltaart gebakken en appelmoes gekookt, dat ze dat dit jaar niet weer zagen zitten.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtig initiatief! Zeker in deze tijd van 5 december waarin er best veel geconsumeerd wordt. Mooi om dan aan anderen te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi initiatief!
  Wat ik ook een mooi initiatief vind is het Voedselloket in Almere. Daar krijgen de mensen geen voedselpakket, maar een pasje met een bedrag erop dat ze wekelijks kunnen besteden in het winkeltje van het Voedselloket. Zo kunnen ze dus zelf uitzoeken wat ze nodig hebben en krijgen geen spullen die ze niet gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed initiatief. Ik hoop dat het een succes wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jammer dat het nodig is, maar het is goed dat er dingen gebeuren!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik geloof wel dat er landelijk bij de voedselbanken meer over nagedacht wordt dat alleen een voedselpakket niet voldoende is, ja op de korte termijn en bij acute nood. Meer les in budgetteren, zelf verbouwen, maken, repareren zoals repaircafé's, zelf laten "kopen" zoals in Almere daar zag ik al eens eerder iets van op Tv, maar weet niet of dat Almere was. Zo heel langzaam komt er toch een kleine denkomslag, gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het een goede actie!! Ze zijn hier al int dorp geweest! In mijn buurt zijn er zowiezo 3 gezinnen die ik met de neus aan kan wijzen als ik op mn bank zit die naar de voedselbank gaan....En dan de rest nog van onze gemeente.... Mijn dochter gaat ook een inzamelingsactie houden op school. Het voorstel is gedaan, iedereen is het ermee eens en nu wacht ik tot het "mag" en dat zou na sinterklaas gaan gebeuren. Dus ik hoop dat het zeer binnenkort gaat beginnen.
  Ik ken mensen van mijn werk die ook een voedselpakket mogen halen en die het niet doen omdat er schrijnender gevallen zijn zoals ze zelf zeggen....Daar neem ik wel mijn petje voor af. Als ik hoor hoe ze zich moeten redden van zo weinig en dan nog geen hulp van deze instantie willen....knap!
  Ook zie ik het van een andere kant; mijn buurvrouw die rookt, mag graag een wijntje drinken....maar gebruikt helaas ook andere shit. Kijk, en dan heb ik zoiets van: jammer dan als je geld op is en je voorraadkast leeg....Dat ze roken en een wijntje is tot daar aan toe, maar meer shit wat ook nog eens hartstikke duur is?! Dat kan ik niet bevatten. Zelf rook ik ook, en mocht mijn situatie zo ernstig worden dan zal het moeilijk worden, maar ik zal proberen om te stoppen met roken ( en al helemaal geen klare sigaretten meer halen....).

  Ik hoop iig dat deze actie vele gezinnen zal helpen om de kerstdagen fijn door te komen!!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie actie. Bij ons komt vanaf januari achterin de kerk een bak te staan met een lijstje erbij waar de voedselbank behoefte aan heeft zodat de mensen er spullen in kunnen doen. Hopelijk levert dat iets op. Daarnaast zijn we aan het nadenken hoe we hier een consuminderkring van de grond krijgen. Ik heb 'n stukje geschreven wat deze maand in ons kerkblad komt. Een oproep om mensen te krijgen die mee willen denken daarover en dan hopen we dat we er volgend jaar in september mee kunnen starten. Waarschijnlijk beginnen we dan met een groepje gewoon bij ons thuis.

  BeantwoordenVerwijderen