Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 4 december 2013

Steeds meer mensen onder de armoedegrens

Gisteravond was de toenemende armoede in Nederland in het nieuws. Een onderwerp dat toevallig (?) naadloos aansloot bij mijn bericht van gisteren over inzamelactie van de voedselbank in Groningen.
Op dit moment leven 1,2 miljoen mensen in Nederland onder de armoedegrens. Men citeert uit het rapport Armoedesignalement 2013. Sinds 2011 is het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft enorm toegenomen en het aantal zal nog stijgen. Steeds meer mensen komen, na aanvankelijk WW te hebben gehad, in de bijstand terecht. En bijstand is geen vetpot. Met bijstand zit je per definitie onder de armoedegrens. Maar ook als je werk hebt, kun je onder de armoedegrens terecht komen, bijvoorbeeld als je als gezin een inkomen verliest en je met 1 inkomen moet redden.
Op dit moment zijn 30% van deze 1,2 miljoen langdurig arm!

Eigenlijk vind ik 1,2 miljoen mensen onthutsend veel voor een relatief rijk land als Nederland!


Welke bedragen worden gehanteerd als armoedegrens?

Voor een alleenstaande  €1040,-
Voor een echtpaar zonder kinderen €1430,-
Voor een paar met 1 kind €1740,-
Voor een paar met 2 kinderen €1960,-
Voor een alleenstaande ouder met 1 kind €1390,-
Voor een alleenstaande ouder met 2 kinderen €1570,-
Volgens mij zitten hier de toeslagen etc bij in.

Lees ook hier, over wat en waar is armoede.
En in die armste wijk van Nederland, Heechterp-Schieringen, in Leeuwarden, daar woonde ik als kind. Maar dat is ruim 55 jaar geleden, toen was het een relatief welvarende nieuwbouwwijk.

25 opmerkingen:

 1. Dan zitten we er ruim onder, zo voelt het voor mij niet. ik heb goed te eten.
  Deb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook jaren onder de armoedegrens geleefd. Het voelde niet echt als schrijnende armoede. Ja, we hadden niet veel geld omhanden, maar dat was normaal.

   Verwijderen
 2. Armoede bekijken op de website gaat per gemeente en niet per wijk.
  In Rotterdam is de armoede 11,5, of ik het nu voor de goudkust bekijk of voor de armste wijk, het getal blijft hetzelfde.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toch waren er ook positieve mensen,die in die groep vallen op tv. Het viel me op,dat de interviewer hen ellende probeerde aan te praten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb niet alles gezien maar heb er ook over nagedacht. Ik vind het ook wel erg voor een welvarend land als Nederland dat er zoveel armoede is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is ook maar wat je van het geld moet doen. Zelf zijn we nu 2 jaar aan het bezuinigen en hebben heel erg ingezet op het verlagen van de vaste lasten. Dat betekende investeren in bv ledlampen en andere energiebesparende dingen, plan maken om minder water te gebruiken, alle overbodige kosten te schrappen, alle verzekeringen die minimaal nodig waren kritisch te bekijken en natuurlijk het versnelt aflossen van de hypotheek en het opbouwen van een buffer waardoor we bv het hoogste eigen risico konden nemen voor de zorgverzekering en geen begrafenisverzekering nodig hebben. Dit alles heeft geresulteerd in erg lage basiskosten met ingang van volgend jaar, nl. 450,- per maand! Daarin zitten alle vaste lasten voor wonen, alle verzekeringen, gemeentelijke lasten, heffingen etc. In ons geval zou die 1430,- dus nog best riant zijn!
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel knap van je , maar hoe zit het met kosten van kinderen? Het zijn vooral kinderen die hier onder lijden. Krijgen ze zwemles? Doen ze mee met sociale activiteiten zoals verjaardagen, schoolreisjes naar het buitenland, mijn zoon ging naar Berlijn en Praag, heel leuk van de school om dat te organiseren maar voor ons hing er wel een prijskaartje aan, ook hobby's kosten geld. Als volwassene kun je wel ver gaan met bezuinigingen en consuminderen maar als het om kinderen gaat, is het een ander verhaal.

   Verwijderen
  2. Onze kinderen zijn al het huis uit en dat maakt het absoluut stukken makkelijker! Ik moet bekennen dat ik er echt geen gat in zag omte gaan bezuinigen toen de kinderen nog thuis waren. Hulde voor de mensen die dat wel kunnen!
   Mirjam

   Verwijderen
 7. ik zit ook onder de armoedegrens zie ik...als alleenstaande met 1 kind...toch zie ik mezelf niet als arm...ik heb een goed huis, een auto en te eten, en zelfs wat over om te sparen.
  maar er moet niet ineens een onverwachte grote uitgaaf aankomen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Met toeslagen? Triest in Nederland

  Siny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het sociaal minimum wordt stapsgewijs verlaagd met 2000 netto per jaar. Tel hierbij op dat de huren en de zorgverzekering ieder jaar stijgen en de huur en zorgtoeslag ieder jaar weer meer omlaag gaat.
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zijn die bedragen netto?
  Vind ik het best veel voor paar met 2 kinderen??
  Weet natuurlijk niet hoe het verder werkt, maar als je man bv 1500 euro verdiend en zelf fulltime moeder bent...Dan zit je in het zelfde schuitje volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De bedragen lijken misschien hoog. Maar een alleenstaande heeft voor alleen de basisbehoeften al zo'n 800 a 900 euro per maand nodig. En dat is w.s. nog aan de zuinige kant berekend.

  Ga maar na:
  - 85 euro aan zorgverzekering met standaard eigen risico.
  - 30 euro voor reservering eigen risico
  - Huur van een klein 1 ps flatje: al gauw 300 a 400 euro
  - Energie en water: 100 euro
  - Eten, toch al gauw 160 euro (ja, het kan ongetwijfeld nog goedkoper)
  - Tandarts, kapper: 30 euro per maand (2 controles, 3 a 4 knipbeurten per jaar. Een gaatje in het gebit gaat al meer kosten.
  - Persoonlijke verzorging, kleding, schoenen (incl. schoenmaker en stomerij, tandpasta, tandenborstel, shampoo, kam, zeep, etc) 75 euro.
  - Telefoon, internet, kabel of glasvezel: 40 euro per maand.
  - Bankkosten, vervanging id kaart incl. pasfoto's: 5 euro per maand reserveren
  - Fietskosten en/of ov (we gaan niet uit van een auto): 40 euro

  Nu zit ik al rond 965 euro. En dan ben ik nog heel veel posten vergeten (zoals verzekeringen of een kado'tje) en zit er toch echt geen luxe bij. Met een tweepersoonshuishouden kun je kosten delen, maar ook dan zul je naar de 1500 euro gaan. Ik bedoel maar: de bedragen voor de armoedegrens lijken vrij hoog, maar het leven in NL is ook heel duur geworden.

  Ik had eens contact met een Zuid-Afrikaan die nu het apartheidsregime is verdwenen geen baan meer in overheidsdienst kon krijgen en overwoog naar NL of in elk geval West-Europa te emigreren. Hij zag er uiteindelijk vanaf, omdat volgens informatie die hij had gekregen je in West-Europa minstens 80.000 a 100.000 euro moest verdienen om een beetje aangename levensstijl er op na te kunnen houden. Het aanbod van 70.000 euro bruto wat de werkgever hier voor hem had, vond hij daarvoor te weinig. Natuurlijk, alles is relatief, maar dit voorbeeld zei me toch wel iets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een onzin dat laatste voorbeeld!! Mijn man verdient 32.500 en we leven echt niet als armoe-zaaiers. Dit bedrag is trouwens ook modaal, volgens de Nederlandse norm. Wij kiezen bewust voor maar 1 werkende thuis, al speelt mijn lichamelijke belastbaarheid daar zeker een hele grote rol in. Jouw lijstje met vaste kosten is ook aan de ruime kant, mede omdat je best veel zorgtoeslag krijgt bij een laag inkomen. De persoonlijke verzorging heb je ook wel heel hoog ingeschaald. Neemt niet weg dat ik, als ervaringsdeskundige, niet mee leef met mensen die langere tijd van een bijstandsuitkering moeten rondkomen.

   Verwijderen
  2. Het ging niet om inkomsten, het ging om uitgaven. De zorgtoeslag tel je op bij de inkomsten. Er zijn mensen die de toeslagen wegschrappen tegen de uitgaven, maar budgettechnisch is dat niet juist.

   De persoonlijke verzorging is overigens incl. stomerij, kleermaker en schoenmaker, zoals al aangeduid. Een goed pak moet af en toe gewoon naar de stomerij. Schoenen moeten worden onderhouden. Je uiterlijk moet je ook verzorgen, en dat betekent ook tandfloss en scheerspullen voor de mannen en make-up voor vrouwen.
   Maar het ging met niet om het mierengymnastieken over details. Wat ik wilde aantonen is dat het leven in NL gewoon erg duur is geworden en dat een minimum van rond de 1900 voor een gezin dus helemaal niet zoveel is als sommigen wel stellen. Je moet toch gewoon behoorlijk gekleed naar je werk, elke dag hetzelfde aan gaat echt opvallen.
   Ik haalde het Zuidafrikaanse voorbeeld aan om aan te geven hoe relatief alles is, deze persoon zou de leefstijl die jij beschrijft niet acceptabel vinden.

   Verwijderen
 12. Ik geef mijzelf een inkomen en leef daarmee blijkbaar onder de armoedegrens. Zeer goed te doen. Het enige waar ik last van heb zijn anderen die zichzelf zielig vinden omdat ze zo weinig inkomen hebben en daardoor elke maand weer fors rood staan. Uiteindelijk blijken ze veel meer te verdienen dan ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij komen rond met 120 euro boven de armoedegrens en kunnen daar best nog luxe van leven. Als we zouden moeten zouden we van minder rond kunnen komen zonder in armoede te leven. Mijn man komt oorspronkelijk uit Oost Europa en als wij daar mee vergelijken komt armoede in Nederland eigenlijk bijna niet voor en zijn wij hier eigenlijk heel verwend. Het is maar net wat je gewend bent.

  Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik zit ook onder die grens, maar voel het niet als armoe. Ja, je moet keuzes maken en vaak niet en/en maar dit of dat, niet erg.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ik zit net boven de grens,maar ik kan mezelf niet vinden in alle negatieve verhalen al moet ik er bij zeggen dat je niet ziek moet worden , en de zorgverzekering moet niet veel duurder worden, gelukkig heb ik een flink spaarpotje voor onverwachte grote kosten, oke ik kan niet op vakantie, kan me geen auto veroorloven en rook niet en koop veel 2e hands ,maar toch voel ik me nog steeds niet arm. ik denk dat veel mensen nog steeds te veel naar mensen kijken die meer verdienen en ook te veel nog vinden dat ze recht hebben op veel zaken juist als ze die niet kunnen betalen, nu heb ik het natuurlijk heb ik het dan over mensen die redelijk verdienen,maar toch altijd geld te kort komen, er zullen inderdaad mensen zijn die zelfs de simpelste dingen niet meer kunnen doen.en dat is triest.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het zijn getallen en zegt niets over hoe iemand met geld kan omgaan, welke levensstijl men wenst te hebben, enz enz. ook of je in een stad woont of in een kleine plaats met wel de meest noodzakelijke winkels. ( spreek uit ervaring)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Respect voor deze blog en de reacties.
  Zuinigaan je kunt altijd iets bespreekbaar maken. Iemand hierboven schreef het al; het lijkt wel of je armoede wordt aangepraat. Zelf heb je jaren met een absoluut minimum je gered. Heeft dit ook te maken met leeftijd? Ik ben een oorlogskind, ik mocht mee met schoolreis, er was een cadeautje met Sinterklaas, en ik noem het vaak; we hadden muren om ons heen, een dak boven ons hoofd en de kachel brandde. En we gingen nooit met honger naar bed. Zijn deze berichten ook gekleurd door de commercie? Er moet zoveel? Zelfs onze regering bemoeit zich ermee. We moeten met zijn allen eens de hand van de knip halen. Ik ben benieuwd waar de journalisten de bedragen op baseren; dan ben je arm. Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gerrie, het zijn niet de journalisten die met deze cijfers komen, het zijn wetenschappers van Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau, in dienst van de overheid die met deze cijfers komen in een dik rapport. Journalisten halen alleen deze cijfers aan in hun artikelen. Lees vooral het rapport, zou ik zeggen!

   Verwijderen
  2. Dat rapport las ik. Maar ik bedoel met deze vraag; iemand met een minimum inkomen zegt, ik heb net genoeg en iemand met een inkomen van 5x modaal vertelt, ik kan niet rondkomen. Is dit een gevolg van de vele reclames? Het idee krijgen; dat kan ik me niet veroorloven. Ik moet ook naar theater/bios, vakantie en noem maar op? Als je spaart voor een huis dan laat je, zonder je tekort gedaan te voelen, deze dingen. Ik schiet tekort in woorden maar je begrijpt het vast. Heb het goed.

   Verwijderen
  3. ik moet erg zuinig aan doen
   ik zit armoedegrens ik heb kind die werk vet pot kostgeld als dit weet niet meer
   ik kan geen leuk dingen werk en slapen

   Verwijderen