dinsdag 17 december 2013

De nieuwe bijstandswet

De nieuwe bijstandswet wordt strenger, uitkeringsgerechtigden moeten een tegenprestatie leveren en het duurt langer voordat je een uitkering krijgt.

Ik vraag me af:
Was die bijstand nog niet streng genoeg? Je krijgt nu toch ook niet "zomaar" een uitkering? Eerst vindt een uitgebreide check plaats van je inkomen en vermogen en je bezittingen. En dat duurt wel even volgens mij, voordat dat gecheckt is en je een uitkering mag ontvangen.
Nu komt er een wachttijd van 4 weken waarin je moet solliciteren. Als je na die 4 weken nog steeds werkloos bent krijg je achteraf nog een uitkering uitbetaald, want dan wordt de uitkering met terugwerkende kracht toegekend. Ik voorzie daar wel problemen. De sociale dienst neemt pas na een wachttijd van 4 weken een aanvraag in behandeling? Nou, dan duurt het nog wel een aantal weken voordat de aanvraag afgehandeld is. Waar moeten mensen in de tussentijd van leven? Je vraag niet voor niets bijstand aan! Hoe moet dat dan? Bedelen, stelen, een beroep doen op de kerken? OK je hebt de voedselbank, dan heb je net (niet) voldoende eten, maar als je je zorgverzekering, huur en energie niet betaalt, dan kom je wel in de problemen.
Dan de tegenprestatie, de participatie. Ook mantelzorg geldt als tegenprestatie. Als je mantelzorg verricht, dan hoef je verder geen tegenprestatie te leveren. Wat is dat dan precies? Die mantelzorg?
Ben je mantelzorger als je je kinderen verzorgt?

Wat te denken van onderstaande regels?
- Gemeenten krijgen duidelijke regels om per individueel geval te kunnen bekijken welke bijstandsregels van toepassing zijn. Als een bijstandsgerechtigde zich misdraagt tegen een medewerker van de sociale dienst, kan de uitkering drie maanden worden stopgezet. Dat kan ook gebeuren als iemand weigert zijn kleding of uiterlijk aan te passen voor een baan.
Je zult als kind maar een onaangepaste pa of ma, of als man of vrouw een onaangepaste partner hebben, een niet goed behandelbare, eigenwijze, tegendraadse psychiatrische patiënt. Dan ben je als gezin mooi de klos! Zo goed zijn ambtenaren in de bijstand ook weer niet in het omgaan met mensen met een psychiatrische stoornis! Misschien hebben ze niet eens in de gaten dat er iemand voor ze staat die eigenlijk psychisch/psychiatrisch ziek is.

En wat te denken van deze regel?
- Er komt een verhuisplicht. Wie in een andere gemeente werk kan vinden, moet bereid zijn drie uur te reizen of te verhuizen.
Wie betaalt dat? Die verhuizing of de reiskosten? Drie uur reizen! Als ik 3 uren reis vanaf mijn woonadres, dan kost dat ruim 25 euro per enkele reis. En als je verhuist, hoe kom je in de plaats waar dat werk zich bevindt aan een woning? Hebben ze daar woningen voor jou gereed, en wie betaalt de verhuis- en inrichtingskosten?
En wat als je verhuisd bent en je baas gaat na een jaar failliet?

28 opmerkingen:

  1. Halverwege de jaren 80 hebben wij een paar maanden in de bijstand gezeten en ik vond het een ramp! Ik weet niet precies meer hoe het precies zat want ik heb de neiging om onaangename dingen te verdringen, maar ik kan me herinneren dat er altijd wel iets was. Een van ons had een klein baantje en om die paar honderd aanvullende bijstand per maand te krijgen moesten wij ons in allerlei bochten wringen. We pasten niet in het recht toe, recht aan plaatje en dan wordt het al gauw te moeilijk kennelijk. Uit ervaring weet ik dus dat maatwerk leveren niet het sterke punt is van uitkeringsinstanties! Ik voorzie dan ook grote problemen! Ik begrijp die Jetta Klijnsma echt niet. Hoe komt zo'n mens zo hard? Mensen gaan niet voor hun lol in de bijstand en ze dan nog even extra natrappen???

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een interessante vragen stel je!!! Ik zou de antwoorden ook graag willen weten. Ook bijv. over die verhuisplicht, en de vraag hoe je je kosten moeten betalen in de tijd dat je moet wachten. Weet jij of die antwoorden er al zijn?

    En ook de vraag of je mantelzorger bent als je voor je kinderen zorgt vind ik intrigerend. Ik denk dat daarop het antwoord trouwens nee is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. mantelzorger ben je als, bovenop de zorg die je als familielid al kunt verwachten te moeten doen, extra zorg levert.
      Dus zorgen voor je kinderen is geen mantelzorg. Als je met je autistische kind extra oefent op bepaalde regels, is dat wel mantelzorg (al rekenen ze het in PGB nog niet onder te vergoeden zorg, want van een ouder mag je een extra inspanning verwachten van 7 uur/wk).
      En waar je de kosten in de wachttijd van moet betalen? Daar maakt een uitkeringsinstantie zich niet druk om.

      Verwijderen
  3. Dit wordt een regelrechte ramp en puinhoop voor velen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Denkt men nu echt dat dit de hoge werkloosheid gaat oplossen? Ik zie me al met een baantje in de schoonmaak: wel fulltime werken voor het reintegratiebureau, voor nog geen 1100 in de maand, en dan die reistijd en reiskosten er ook nog bij? Alsof er drie uur verderop geen bijstandsgerechtigden zijn...?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zit zelf in de bijstand helaas. Ik ben chronisch ziek maar ook ik moet 5 x per week solliciteren op alles wat op mijn nivo ligt. Of ik het lichamelijk wel of niet kan boeit niet. Ook verplichten ze mij om een opleiding te volgen en me daarvoor zo nodig in de schulden te steken. Het is fijn om geld te krijgen en zo in mijn huisje te kunnen wonen maar verder. Toen ik niet werd aangenomen bij een school dreigde ze mijn uitkering te stoppen. Je bent niks zeker. En zoals al gezegd het is het laatste redmiddel zonder bijstand heb je niks. Wat bij mij al zou betekenen dat ik gelijk mijn huis uit moet om schulden te voorkomen maarja wat dan. Het is 1 grote onzekerheid helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik denk dat het bijna onmogelijk is om voor iedereen een passende oplossing te bedenken. Ik zou daarom veel meer voelen voor mensen snel helpen, maar vervolgens goed controleren of er geen misbruik van wordt gemaakt. Ik denk dat dat op dit moment namelijk echt nog te vaak gebeurt. Dan heb ik liever dat ze daarin investeren, dan dat de wachttijden voordat je in noodsituaties bijstand krijgt zo enorm verlengd worden. Dat wil niet automatisch betekenen dat je iedereen zonder controle maar wat moet geven, maar de manier die jij beschrijft lijkt me inderdaad niet heel effectief.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb net een interessant artikel gelezen waaruit blijkt dat de maatregelen die Mevr. Klijnsma wil nemen weleens averechts kunnen uitpakken! https://decorrespondent.nl/511/waarom-arme-mensen-domme-dingen-doen/514709349-4204523f

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Idd heel interessant! Ik heb het snel doorgelezen en ga er nog een voor zitten. Herken zeker het een en ander. Zou best willen weten wat dan de een goede oplossing zou zijn in praktische zin. Wat is dan een voorbeeld van omgaan met de bandbreedte.

      Verwijderen
  8. Het lijkt mij sowieso niet handig om te verhuizen voor een baan. Je krijgt tegenwoordig alleen nog maar tijdelijke contracten en als een vast contract in zicht komt kun je vertrekken. Dit is mijn dochter ook overkomen en wat als ze straks in de bijstand zit. Ze is een alleenstaande moeder met een kind van 12 jaar. Moet ze dan ook eventueel een baan aanvaarden waarbij ze s'avonds of s'nachts of in de weekenden moet werken. Je kunt een kind van 12 toch niet alleen thuis laten zolang, zeker s'nachts niet. Vooralsnog krijgt ze nu op haar sollicitaties niet eens een reactie laat staan een baan. Ik maakt me daar toch wel ernstig zorgen om allemaal. Leontine

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ik vind het eigenlijk helemaal niet zo raar.. ja die verhuisplicht wel. Maar dat je mantelzorg levert wanneer je een bijstandsuitkering krijgt. In de zorg wordt erg gekort dus het zal ook wel nodig zijn. Als je weet hoeveel mensen er zorg nodig hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De dag dat je ontslagen bent, moet je gelijk aangeven dat je zonder werk zit, dus dat het geregistreerd staat. Dan gaan die vier weken van zelf solliciteren in. Als je na die 4 weken nog geen werk hebt gevonden wordt je aanvraag voor een uitkering verder in behandeling genomen. Op dat moment kun je een voorschot krijgen in afwachting van het definitief besluit op het wel/niet toekennen van de uitkering. Die voorschot voorkomt dat de gat van geen geld hebben niet te groot wordt.
    Verder, diverse malen ben ik in afrika geweest, daar is geen vangnet als je geen werk hebt. Dan heb je gewoon geen inkomsten en moet je het zelf maar uitzoeken (met behulp van familie daar waar mogelijk). Het feit dat wij in Nederland zo'n vangnet hebben vind ik heel bijzonder en iets om dankbaar voor te zijn. Ik geloof wel dat die eerste 4 weken zonder uitkering ervoor zorgt dat mensen harder gaan zoeken naar werk. Zelf dit gezien met iemand die onder de 27 was, waar deze regeling al een tijdje voor geldt. Opvallend voor zijn mentaliteit ging hij keihard op zoek naar werk, had hij gelijk geld gekregen, dan had hij niet zo hard zijn best gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik denk ook dat het een mentaliteitsverandering is. Voor de mensen die nu in de bijstand komen, is het misschien te kort dag om zich te kunnen voorbereiden. Voor allen die nog werk hebben, is de les dat je voorbereid moet zijn. Er vallen steeds meer gaten in het vangnet, en je zult je best moeten doen om daar zelf je maatregelen voor te nemen. Persoonlijk vind ik het onbegrijpelijk dat mensen met voorheen vaak dikke salarissen als het er op aankomt niet eens een maand zonder inkomen kunnen overbruggen. En wat mezelf betreft, ben ik voor het eerst blij dat ik door mijn spaargeld geen recht op bijstand heb, dat bemoeien met je leven, vreselijk. Julia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar wat als je voor tijd maar een inkomen van 11 á 1200 netto euro per maand hebt gehad. Daarvan valt niet veel te sparen om een vangnet voor langere tijd voor jezelf te realiseren. Zelfs niet met de eventuele toeslagen erbij. Het probleem is dat er zo weinig werkgelegenheid is op dit moment dat mensen er vaak zelf weinig aan kunnen veranderen. En niet iedereen kan als zzp'er aan de slag en onder diegenen die het proberen heerst ook vaak grote armoede.

      Verwijderen
    2. Ik vel geen oordeel, ik constateer een feit. Je MOET voor jezelf gaan zorgen. Overigens heb ik nooit meer verdient dan wat jij aangeeft, met 3 kids en een behoorlijke spaarrekening opgebouwd. Probeer mogelijkheden te zien i.p.v. onmogelijkheden zolang het kan, niemand anders doet het voor je. Julia

      Verwijderen
    3. Zelf heb ik in de bijstand gezeten als gescheiden moeder en vond gelukkig vlug werk,weliswaar part time maar toch.
      Daardoor verviel een groot deel van m'n uitkering maar had toch 200 gulden extra per maand plus de voldoening dat ik niet alleen maar mijn hand ophield.
      Ben het met Julia eens,de tijd dat we van de wieg tot het graf verzorgd werden is voorbij en het komt ook voor dat van een gezin vier mensen een uitkering hebben betaald door ons allemaal.

      Verwijderen
    4. Er is helemaal geen tijd geweest dat we van de wieg tot het graf werden verzorgd. Als ik mijn ouders als voorbeeld neem, die nu "het graf naderen", (zijn 80 jaar) het was diepe armoede in hun jeugd. Mijn moeder verloor haar vader in de oorlog, en er was geen inkomen. Mijn moeder had 2 jurken, en in de winter 2 vesten erbij. Soms geen jas. Ze kregen dingen van de kerk.
      I.p. hebben we het hier echt nog steeds goed, we zijn alleen de laatste jaren teveel verwend.
      Ik zou niet weten waarom je niet 3 uur zou kunnen reizen voor je werk, dit heb ik ook tig jaar gedaan, als alleenstaande moeder met 2 kinderen. Ik heb altijd met anderen opvang kunnen regelen, en ik investeerde daar ook tijd in. Het was hard werken, maar ja. Ik vertikte het om mijn hand op te houden. had best gekund hoor, met een pasgeboren kind
      Ik ben er van overtuigd dat de meeste mensen met een bijstandsuitkering daar recht op hebben, maar ook zie ik dat er misbruik van wordt gemaakt. En daar baal ik van. gerda

      Verwijderen
  12. ben het er mee eens dat mensen voor zich zelf moeten leren zorgen,maar vind het wel kort door de bocht dat je zou moeten verhuizen of lange tijd moet gaan reizen voor een baan die niet met de garantie komt dat je daar langere tijd kunt blijven werken, bovendien zou ik het raar vinden dat er in eens genoeg banen en woonruimte zou zijn voor werk en woonruimte zoekenden, mijn dochter is druk aan het solliciteren sinds ze geslaagd is voor haar diploma ,maar is met haar 26 jaar al snel te duur , ze staat ook al ruim 9 jaar ingeschreven voor een eigen huisje ,maar ook dat levert niets op of je moet akkoord gaan met een zit/slaapkamer voor hetzelfde bedrag als waar je anders een eengezinswoning voor huurt. kortom leuk bedacht hoor al die maatregelen, maar mijn dochter wil niets liever dan een leuke baan en eigen woonruimte en niet in de bijstand,maar veel alternatieven zijn er niet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In het geval van verhuizen terwijl je nog geen baanzekerheid hebt,ja dat vind ik een lastig geval, helemaal als er ook kinderen bij betrokken zijn. Lang reizen voor je werk, vind ik prima. Ik heb zelf jaren lang 3 uur per dag gereisd omdat ik die baan zo graag wilde hebben. En wat is er mis mee om eventueel tijdelijk lange reistijden te hebben (mits je dan wel uit komt met de openingstijden van de kinderopvang bijv.) Waar een wil is, is een weg, niet alles kan op een dienblad aangereikt worden.
      Lastig en vervelend voor jouw dochter waar ze nu in zit, zeker omdat ze zo graag wilt. Misschien dat ze eerst onbetaald werkervaring kan doen, dat dat haar kans op de arbeidsmarkt vergroot. Ik ken diversen die dat gedaan hebben, met succes.
      Even in het algemeen; Soms moeten wij de manieren/wegen waarop wij onze doelen willen bereiken aanpassen aan de 'nieuwe' situatie waar wij ons in bevinden en ons niet blindstaren op de alternatieven die er eerst wel waren, maar nu niet meer. Want dat maakt je lam en blind voor de opties die er wel zijn.

      Verwijderen
    2. Onbetaald werkervaring opdoen wordt behoorlijk misbruikt. Je moet 40 uur per week werken en je krijgt niet eens reiskosten vergoed. Dus je moet betalen om te werken. Ik geloof dat jij niet goed bij je hoofd bent. Want die baangarantie krijg je niet. Na jou de volgende gek. Zeker in deze tijd. Ik heb het zelf reeds meerdere keren meegemaakt. En je dan maar afvragen waarom mensen arm worden.

      Verwijderen
  13. Zuinig aan weet jij waar dat te lezen valt dat als je mantelzorg verricht, dat dit onder vrijwilligerswerk valt, dus een tegenprestatie levert voor de je bijstands uitkering? Wacht hier met vriendin die dit aangaat een antwoord af gr

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De minister heeft dit in de tweede kamer gezegd: http://nos.nl/artikel/587350-klijnsma-mantelzorg-bijstand-mag.html

      Verwijderen
    2. Dank je wel, dit is van belang voor mijn vriendin!

      Verwijderen
  14. ik zit zelf in de bijstand en houd mijn hart vast. ik heb door mijn ziekte geen sollicitatie plicht en dat zal straks wel veranderen.
    prestatie naar vermogen wordt het voor mj.
    Ik leg ik dat uit straks als het niet lukt .. als ik op kom voor mezelf en het niet lukt.
    wat als je ineens alleenkomt te staan. ( verlaten vrouwen met kinderen) Ik kan niet begrijpen dat mevrouw klijnstra met een vrolijk en lachend gezicht dit er door drukt.
    Het is niet uitvoerbaar. bovendien zegt ze of suggereerd dat bijstands mensen hard aan gepakt moeten worden en niets willen.
    Bij ons in gemeente is het aantal bijstands gerechtigen verdubbeld.
    Mensen die niet meer aan het werk kwamen ook al deden ze nog zo hun best.
    de kinder opvang is ook al gesloten. en geld voor 3 uur reizen is er niet en wie haald de kinderen van school.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Aanpakken die gasten. 2 ouders met 2 volwassen kinderen allemaal in de bijstand krijgen 3200 euro NETTO in de maand!!!!
    http://daskapital.nl/2013/12/die_3255_voor_het_bijstandsgez.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. http://www.plusonline.nl/mensenenmeningen/nieuws/nieuws/2103/minder-aow-bij-inwonend-kind Er komt een kostendelersnorm.

      Ik ben alleenstaand met een volwassen kind thuis en werk fulltime voor een minimumloon via een flexcontract. Mijn werkgever neemt niemand in vaste dienst, dus na 2 jaar moet ik er 6 maanden uit, daarna mag ik weer terugkomen via een nieuw flexcontract. Mocht ik in die 6 maanden geen werk kunnen vinden dan krijg ik ook een uitkering, de eerste maand niets, daarna mag ik de uitkering aanvragen maar de aanvraag duurt 4 tot 8 weken. In het slechtste geval krijg ik dan na 3 maanden een uitkering voor een alleenstaande. Dit is dan (incl. toeslag) 880,- euro netto per maand en als mijn kind iets bijverdient wordt dit verrekend met mijn uitkering. Laten we hopen dat u zelf niet ontslagen wordt en in zo'n situatie terecht komt. Het kan ons nl. allemaal overkomen. Niemand is veilig en kan in de armoede terecht komen.

      Verwijderen
  16. Om enkele vragen te beantwoorden: zorgen voor je kinderen is geen mantelzorg, tenzij ze een chronische aandoening hebben waardoor ze (extra) zorg nodig hebben. In de tijd tussen het aanvragen van een bijstand en het daadwerkelijk uitkeren daarvan kun je een voorschot krijgen; deze wordt verrekend als je bijstand met terugwerkende kracht wordt uitgekeerd, of het wordt een schuld als blijkt dat je geen recht hebt op bijstand. De regel dat je bereid moet zijn om drie uur te reizen voor werk, geld voor de hele dag, dus anderhalf uur heen en anderhalf uur terug. En voor het verhuizen en inrichten van je nieuwe woning kun je mogelijk inrichtingskrediet krijgen, die je naar draagkracht aflost.
    Niet dat ik het overal mee eens bent, maar ik hoop dat deze reactie meer duidelijkheid biedt. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Zoals men zegt: je kunt een meetlat wel in stukken breken, maar daar wordt 'ie echt niet langer van. Denk daar maar eens over na...

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.