Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 6 januari 2014

Administratie weer op orde

Ik bewaar al mijn "verse post" in een schoendoos in de kast:

-brieven van de zorgverzekeraar, kopieën van declaraties
-correspondentie van de belastingdienst: voorlopige aanslagen, definitieve aanslagen etc
-aankoop- en garantiebewijzen
-rekeningen
-jaarafrekeningen energie en water
-brieven van internetprovider
-loonstrookjes en jaaropgaven

Die doos was al weer behoorlijk vol geworden en een van de vakantieklussen was om alles weer keurig op te bergen in de verschillende ordners:
A. gezondheid/brillen/hoortoestellen/tandarts
B. huis/hypotheek/energie/water/internet/tv/telefoon/verzekeringen
C. geld/loonstrookjes en jaaropgaven/belastingdienst/toeslagen/WOZ
D. garantie/gebruiksaanwijzingen (is eigenlijk een lade met mappen)


Ik ben er gistermiddag een hele tijd mee bezig geweest, maar alles is nu weer goed op orde.
Het is overigens zo, dat steeds meer zaken digitaal gaan, bijvoorbeeld het contract met de energieleverancier. Ook hiervoor ben ik nog even bezig geweest met opslag en back-up.

Voor een goed beheer van je financiën is een overzichtelijke administratie van groot belang! Als je er een janboel van hebt, heb je er geen greep op!

7 opmerkingen:

 1. En zo is het,
  tip: scan garantie bonnetjes als dan bijv. je koffiezetapparaat stuk gaat dan kun je in je computer zo terugvinden wanneer je hebt gekocht en of er nog garantie op zit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dit doe ik ook , vooral omdat sommige bonnen na een tijdje bijna niet meer te lezen zijn... ik hou de in en uitkomsten bij in exel

   Verwijderen
 2. Dat is helemaal waar! Ik moet voor mezelf echt nog een fatsoenlijk systeem gaan bedenken, maar heb in ieder geval voor vandaag op de planning staan dat ik de papieren in de map ga doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. we zijn na een heeeeele lange inhaalslag bij met onze oude administratie en scannen inmiddels alle belangrijke post in bij ontvangst. Wekelijks een back up draaien is wel belangrijk! We bewaren nog wel papieren maar bij correspondentie is het zo gemakkelijk als je de papieren digitaal erbij kunt nemen / kenmerkknummers kunt kopieren etc

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hou er erg van mijn administratie op orde te hebben. Bij binnenkomst per post of digitaal bekijk ik of er meteen iets mee moet worden gedaan en doe dat ook meteen. Anders gaat het in een la en die verwerk ik 1x per maand als inkomsten binnen zijn, doe betalingen, bekijk wat is afgeschreven etc. Papieren in een andere map en 1x per half jaar wordt die map weer uitgezocht en gaat in diverse ordners op diverse onderwerpen, -ziektekosten- bankzaken - energie et.c etc. Deze maand gooi ik wat ouder is dan 5 jaar weg.
  Ik weet nog niet of ik het ook allemaal eens ga scannen, daar ben ik toch te ouderwets in misschien, ik hou van papieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mijn financien hou ik bij in excel. enige wat ikd aarvoor nodig heb is mijn bankrekening en niet mn post.. ;) post gaat hier op een grote stapel naar boven, eens ind e zoveeltijd uitzoeken wat er weg kan. rekeningen gaan grotendeels via auto incasso en zijn vaste bedragen per maand. bestellen via ideal dus ook gelijk in excel verwerken en andere rekeningen komen er bijna niet binnen maar zsm betalen en dan ook verwerken in excel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oh ik ga straks ook lekker bezig! als de kinderen bij oma gaan spelen en de oudste naar school is. lekker ordenen.

  BeantwoordenVerwijderen