Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 5 januari 2014

Naaimachine stuk!

Mijn Singer naaimachine heeft het begeven! Ik kocht hem in 1983 en ik heb er heel veel kleding, gordijnen en wat al niet op genaaid: broeken, blouses, jassen, jurken voor de kinderen. Natuurlijk heb ik er ook reparaties mee uitgevoerd.
Een naadje los? Geen probleem!
Uit de broek gescheurd? Kom maar op, ik zet er bijna onzichtbaar een lap achter. Zowel voor oudste dochter als voor jongste dochter heb ik gordijnen genaaid en natuurlijk voor mezelf.
Wat doe ik?
Ga ik voor een nieuwe naaimachine?
Een goede tweedehandse of gloednieuw?

Ik ga mijn oude, veel gebruikte machine eerst ter reparatie aanbieden. Mocht dat niets worden, dan ga ik voor een mooie tweedehandse. Ik zou er het echt helemaal niet leuk vinden om een andere naaimachine te moeten gebruiken. Ik heb 30 jaar met mijn dierbare machine gewerkt, ik weet precies wat hij wel en wat hij niet kan. En talloze siersteken? Geen enkele behoefte aan! Het eenvoudige werk is goed genoeg!

16 opmerkingen:

 1. Dat is vervelend! Een nieuwe naaimachine zal wel even wennen zijn, want die nieuwere machines zijn toch alweer anders dan die oude. Maar misschien kan je oude nog gemaakt worden en kost dat niet te veel...

  Voor mij hoeven al die siersteken ook niet: gewoon stikken, zigzaggen en knoopsgaten maken is voldoende.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat vervelend.k hoop dat de naaimachine gewoon gemaakt kan worden.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is er een repair cafe in jouw buurt? http://repaircafe.nl/groningen/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Laat eens weten wat hij niet meer doet. Of misschien helemaal niets meer?
  Vaak zijn er mensen die een oplossing aan kunnen dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet een kwestie van draadje los. Onder het spoelhuis zit een plaat, met gaten er in, die bij elke steek draait. De naald zou steeds door een van die gaten moeten steken, om te kunnen naaien, maar nu komt de naald op het metaal terecht, net naast een gat. De plaat is waarschijnlijk van plaats verschoven (misschien los getrild?) en moet weer goed gezet worden. Daarvoor moet de naaimachine uit elkaar gehaald worden. Er zou van onderaf gewerkt kunnen worden, in de onderkant zitten schroeven.

   Verwijderen
  2. Het hoeft niet in de plaat onderin te zitten. Ik heb iets dergelijks ook gehad met vrij nieuwe machine en toen was er iets verschoven bij het deel waar de naald inzit, de zaak waar ik hem had gekocht had het zo voor elkaar, hij bewoog de naaldhouders flink heen en weer en toen was het weer goed, eerst iets van olie erop doen daar.. Je weet ook zeker dat de naald niet verbogen is? Hoeft maar minimaal te zijn en dan zie je dat niet, eerst nieuwe naald indoen en controleren, of heb je dat al gedaan.

   Verwijderen
  3. Dat heb ik ook eens gehad en toen bleek de naald krom te zijn!

   Verwijderen
  4. Welk type is het? Is het de 317? Als je op singer + typenummer zoekt + soort storing vind je soms wel aardige reparatie- aanwijzingen. Soms met youtubefilmpje erbij.

   Verwijderen
  5. @Tecla. Ik ga in ieder geval proberen of hij het doet met een nieuwe naald. Het zou leek zijn als het zo simpel was!
   @Lot. Ook de tip van de naaldhouder ga ik proberen!

   Verwijderen
  6. De naaldstang kan verbogen zijn en dat kan makkelijk verholpen worden. Mijn ervaring is dat die nieuwe machines minder prettig werken, minder stevig zijn en minder duurzaam. Na nieuwe machines (een gewone en een locker) heb ik nu weer gereviseerde ouwetjes, zodat ik weer met veel plezier naai en verstel.

   Verwijderen
 5. Mijn moeder heeft nog een gewone huis/tuin en keuken naaimachine waar ze niets mee doet. Als je in het midden van het land woont en interesse hebt, mag je die wel hebben. Ze wil hem anders naar de kringloop brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lief aangeboden, maar ik woon in Groningen, dat is een beetje ver!

   Verwijderen
 6. Vervelend hé als je naaimachine het begeeft, ik zou niet zonder kunnen. Toen de kids klein waren naaide ik ook alles , nu alleen nog maar verstelwerk en af en toe een rok ofzo,Veel succes met je keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mocht je de oude willen vervangen er worden inderdaad vaak goede oude machines aangeboden bij de kringloopwinkel. Deze zomer was ik in Burgh-Haemstede en daar was een fancy-fair van de kerk, daar was een hele mooie machine te koop voor 25 euro alles zat er nog bij. Ik wilde hem wel kopen maar besloot toch om het niet te doen omdat we met de bus en trein waren, vond het wel jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook ik hoop voor je dat deze nog te repareren is, de huidige machines missen de degelijkheid van de oudjes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. k.uidvat had een eenvoudige singer onderlaatst in de aanbieding 69? of 99 is denk ik nog goedkoper dan hem wegbrengen met tegenwoordig het uurloon. Mijn moeder had tijdje geleden machine weggebracht 140 euries.
  mj

  BeantwoordenVerwijderen