donderdag 2 januari 2014

Groningers in opstand!


Waarklooshaid in d riekste pervìnzie van t laand: Grunnegers, in opstand! 

Het kunstwerk op de foto is een gasmolecuul langs de A7 ter hoogte van Hoogezand, is een cadeau van de NAM, Gasunie en GasTerra ter gelegenheid van de vondst van aardgas in Slochteren, ongeveer vijftig jaar geleden. Een "cadeautje" voor de Groningers, terwijl er voor miljarden uit onze grond komt. Zijn wij dan niet meer waard, dan dit "lullige" object.

Het was er op wachten: een Facebookpagina van Groningers die het niet langer pikken. Heel Nederland is rijk geworden van het Gronings aardgas. Heel Nederland? Nee, één provincie niet: Groningen.

Vooruit! Nu gaat de beuk er in!
De dreigende sluiting van Aldel in Delfzijl is de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. 
Groningers gaan in opstand tegen de halve maatregelen om de regio overeind te houden. 
Lees ook hier: op de site van de Groninger Gezinsbode.
Er is een petitieactie gestart, waar je een petitie kunt indienen. Klik hier.

Groningers in Opstand is ook bedoeld voor het organiseren van acties. De pagina roept  Groningers op om massaal op 2 januari naar de nieuwjaarsreceptie van de provincie Groningen te gaan, om daar hun stem te laten horen. En op 3 januari is er een protestactie tegen de sluiting van Aldel.

Het was er op wachten: een Facebookpagina van Groningers die het niet langer pikken. Heel Nederland is rijk geworden van het Gronings aardgas. Heel Nederland? Nee, één provincie niet: Groningen.
De Facebookpagina Groningers in Opstand van Bram Reinders startte  op 30 december 2013 en heeft op 1 januari 2014 al 12000 volgers. Doel: het organiseren van het verzet tegen de verarming van Groningen.
Nu de gevolgen van de aardgaswinning duidelijk worden – in de vorm van steeds meer en steeds hardere aardbevingen – eist Groningen dat er eindelijk compensatie komt en dat Groningen een eerlijk deel van de koek krijgt.
De leegloop en verarming van Groningen neemt hard toe. De nieuwste klap is de dreigende sluiting van aluminiumgigant Aldel. An sich een zeer rendabele fabriek, ware het niet dat er oneerlijke concurrentie optreedt vanuit landen waar de elektriciteit zwaar gesubsidieerd wordt. Dus wordt de fabriek gesloten en staan weer 800 werknemers op straat.
- See more at: http://www.gezinsbode.nl/groningen-in-opstand-verzet-tegen-uitbuiting-door-randstad-organiseert-zich/#sthash.PwnWrHR7.dpuf

De Facebookpagina Groningers in Opstand van Bram Reinders startte  op 30 december 2013 en heeft op 1 januari 2014 al 12000 volgers. Doel: het organiseren van het verzet tegen de verarming van Groningen.
Nu de gevolgen van de aardgaswinning duidelijk worden – in de vorm van steeds meer en steeds hardere aardbevingen – eist Groningen dat er eindelijk compensatie komt en dat Groningen een eerlijk deel van de koek krijgt. De leegloop en verarming van Groningen neemt hard toe. De nieuwste klap is de dreigende sluiting van aluminiumgigant Aldel. An sich een zeer rendabele fabriek, ware het niet dat er oneerlijke concurrentie optreedt vanuit landen waar de elektriciteit zwaar gesubsidieerd wordt. Dus wordt de fabriek gesloten en staan weer 800 werknemers op straat.

Ik ben benieuwd of het wat oplevert. Ik hoop van wel, Delfzijl staat er economisch zeer beroerd voor als Aldel sluit (800 werknemers) en alle toeleverende bedrijven dus ook moeten sluiten. Er zijn de afgelopen jaren al meer bedrijven geweest die hebben moeten sluiten:
De Eendracht (strokartonfabriek) Appingedam 2006, failliet 270 werknemers
Brunnermond Farmsum, 2009 dicht, 120 werknemers.

Daarnaast heeft deze regio ook nog eens te maken met aardbevingsschade!

10 opmerkingen:

  1. Wat een ongelofelijke bullshit. Bah.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel succes met de opstand! Als ik het goed begrijp is Aldel in Delfzijl vanaf 1966 gevestigd vanwege het goedkope aardgas. Nu draait de regering de gaskraan dicht, maar profiteert wel van het Groningse aardgas, ieder jaar goed voor ongeveer 14 miljard euro voor de schatkist. Schandalig!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn opmerking zal je heel kru in de oren klinken. Maar wat zou het Groningen beter gaan dan Zuid-Limburg. Jij zeikt over zo'n 1000 werkelozen. Toen hier de steenkolenmijnen gesloten werden, lees leeggeroofd voor heel Nederland inclusief Groningen, vielen hier, direct en indirect, zo'n 30000 ontslagen. We kregen zogenaamd vervangend werk aangeboden in de vorm van het ABP enz. De helft van die bedrijven zijn alweer door diezelfde idioten in Den Haag weer weggelokt naar het Westen. Dus de werkgelegenheid is nooit meer op hetzelfde peil gekomen als voor de mijnsluiting.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt gelijk, Zuid-Limburg is in principe hetzelfde verhaal. De steenkool leverde een stuk minder op dan aardgas, maar voor de rest komt het op hetzelfde neer.

      Verwijderen
    2. Neen. Doden zijn er gevallen tijdens de kolen winning. Enge longziektes. Heel maar dan ook heel veel ontslagen. Al het geld voor de staat die Holland heet en niet Nederland.

      Verwijderen
  4. Ik heb de FB-pagina geliked. Die bevingen begin ik nu toch wel een beetje eng te vinden. En die ontslagen, vreselijk.

    groetjes,
    Lilian

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En ik snap de opmerking van anoniem over de mijnen in Zuid-Limburg, maar daarom is het toch juist goed dat mensen in actie komen? Laten zien dat Nederland uit meer bestaat dan alleen de Randstad.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. de opbrengsten van het gas behoren naar mijn mening te gaan naar heel Nederland, het zou toch te gek zijn dat een provincie zou profiteren van grondstoffen, maar dat gezegd te hebben vind ik wel dat mensen die er schade door lijden wel schadevergoeding moeten krijgen, zij hebben er tenslotte niet om gevraagd dat zij het slachtoffer worden van iets dat toevallig net onder hun eigendom gevonden word , als wij Nederlanders willen profiteren van iets wat geld opbrengt dan moeten wij ook niet zeuren als er mensen schadeloos gesteld worden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben de anoniem van Zuid-Limburg. Hier heeft héél lang een fonds bestaan waaruit schade, ontstaan door verzakkingen en andere schade veroorzaakt door de mijnen, werd vergoed. Ook nu 40 jaar na de sluiting ontstaat er nog wel mijnschade. Maar dat fonds bestaat nu niet meer. Er is iets anders voor in de plaats gekomen. Wat exact weet ik niet. Ik heb er nl. nooit mee te maken gehad.
      Maar ik heb uit de media begrepen dat er zo'n vergelijkbaar fonds bestaat voor schade ontstaan door de gaswinning. Hoe, wat, waar enz. weet ik niet. Maar ik neem aan dat je dat kunt googlen.

      Ja en aardbevingen, die zijn alleen maar kl*** en vooral eng. De grootste van Nederland ben ik nog niet vergeten. 5,8 op de schaal van Richter. Ik lag toen te slapen. Ik werd wakker en het was doodstil buiten. Echt doodstil, er waaide geen wind. En toen begon het met rommelen verder weg. Eerst dacht ik aan onweer. Totdat het bed alle kanten uit werd gerammeld. Toen wist ik dat het wat anders was. Yep een aardbeving. Sindsdien zijn er meerdere geweest, maar je went er nooit aan.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.