Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 2 januari 2014

Postcodeloterij

In Zeeland is de prijs van de loterij in een klein dorp met 1100  inwoners gevallen. Het lijkt me zo raar om daar te wonen! Geen 'gewone' mensen meer, alleen winnaars en diegenen die niet meespeelden in deze loterij. Een gezin met bijstand woont ineens naast een miljonair. Waarschijnlijk hebben de dorpsgenoten die geen loten hadden gekocht daar nu enorme spijt van. Ik  denk dat ik me zonder loten door het lot enorm belazerd zou voelen. Vandaag kreeg ik toevallig (?) reclame voor deze loterij in mijn brievenbus.

Wat staat er in?
Mijn postcode is héél veel waard! Die kan miljoenen opleveren! In 2014 zit er wel 225 miljoen in de prijzenpot! Dus dit is hét moment om mee te doen! Ze doen er nog wat lokkertjes bij: een maand grats meedoen en een cadeaubon van 15 euro. Als uitsmijter melden ze dat je meespeelt zolang je dat zelf wilt. Maar ...... je mag vast niet na die ene gratis maand al weer opzeggen en wat leuks doen met de cadeaubon.

Als ik nuchter naar dergelijke reclame kijk, dan weet ik dat de kansen om veel geld te winnen uitgesproken klein zijn. Deze loterij sponsort een waslijst met goede doelen en waar denk je dat dít geld vandaan komt? Héél goed! Uit de verkoop van loten!
Ik ga het niet doen, maar ik voel wel degelijk de chantage en de wervingskracht waarmee ik onder druk gezet word.

21 opmerkingen:

 1. Ik doe ook niet mee met deze loterij, met geen enkele zelfs. Ik gok niet, ik spaar. Dan heb ik zeker rendement ;D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik speel wel mee, ben wel van twee loten naar een lot gegaan. Als ik niet zou meespelen zou ik het geld toch aan een goed doel besteden dus nu steun ik goede doelen met een, weliswaar zeer minieme, kans op een prijs. Bovendien krijg ik via de postcodeloterij een flinke korting op mijn zorgverzekering. Noemen ze dat niet een win- win situatie ? ;))) Leontine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het lijkt me moeilijk voor de verstandhoudingen in zo'n dorp.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja dat is wel zo. Sommige mensen worden er echt depressief van.

   Verwijderen
 4. Vorige maand ben ik verhuisd en durfde nu op te zeggen na zeker 20 jaar. Vorig jaar aan het eind van het jaar aanbieding met 3 loten meespelen, was 1 malig, en dat deed ik en ik won 3x 25euro, was leuk. Daarna nog eens een bloemetje en beker ijs. Deze maan de laatste keer en weer niets, voor de lol nieuwe postcode ook bekeken en nu zou ik een appeltaart hebben gewonnen. Ik ben toevallig naar Zeeland verhuisd maar gelukkig niet naar dar dorp, dan zou ik toch wel erg gebaald hebben.
  Ken oud college die 25.000 won en 3 maanden later auto, kijk dat kan ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. het is mij overkomen... een aantal jaar geleden gebeurde dit in onze straat. Wij deden niet mee, we woonden er pas. Ik vond het eerst ook helemaal niet erg. Wat ik WEL erg vond, was dat iedereen, ik bedoel dus echt iedereen!! mij belde of ik mee had gedaan, alle mensen die ik kende confronteerden mij ermee.
  daarna kochten al deze mensen een tweede auto. er ontstond een parkeerprobleem in onze straat. Deze is er nogsteeds. Sommige mensen gingen verbouwen, anderen zijn verhuisd. Toch zie ik niet dat de mensen die zoveel geld hebben gewonnen, er echt gelukkiger door zijn geworden. Sommige dingen werden voor hen bereikbaarder. Echter, zie ik wel in, dat geluk niet te koop IS. Ik werd later moeder van 3 kinderen die alle3 na de geboorte heel kritiek hebben gelegen. Dat is mijn `postcodeloterij`, dat ze alle3 er nog zijn en heel erg lief en vrolijk zijn. Mijn schoonvader kreeg een beroerte en kwam er goed uit. Dat is geluk.
  Geld is elechts een middel om een doel te kunnen bereiken.
  daarnaast moet je er maar mee om kunnen gaan, geld.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mooie beschrijving E.! En ik ben het helemaal met je eens.

   Ik doe ook niet mee met deze loterij. Mocht de hoofdprijs ooit in onze straat vallen, dan gun ik het mijn buren van harte... Maar tot nu toe moet ik wel lachen hoeveel ze betalen voor hun "gewonnen" bosje bloemen of bak ijs ;)

   Verwijderen
 6. Lastig he. Hoorde gister ook over mensen die hun lot daar net op hadden gezegd .. en nu dus niets hebben .... Dat is precies het soort bericht waardoor ´men´ lid blijft en de boel in stand houdt. Een raar fenomeen vind ik het maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had wel een oudejaarslot willen kopen, als goed begin van het nieuwe jaar zeg maar. Maar uiteindelijk ben ik dat vergeten. Echt een abonnement gaat me wat te gek, dat geld steek ik liever in andere dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kreeg 2 gratis loten bij een aankoop. Ik heb eerst gebeld en gevraagd hoe deze loten te verzilveren, want ik wilde geen loten kopen. Dat gaat vrij eenvoudig. Na activering van de loten dien je binnen een week te bellen en weer op te zeggen. Dat heb ik gedaan en ben wel zeer benieuwd of het ook goed gaat deze maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Eigenlijk is het te gek dat jouw postcode gebruikt wordt als lotnummer. Je wilt niet meedoen maar je doet automatisch mee.
  Mijn schoonmoeder kreeg vroeger vaak post van louche bedrijven die haar mede deelden dat ze de hoofdprijs had gewonnen en alleen nog dit-of-dat hoefde te doen om haar prijs te krijgen (die nooit kwam)
  De postcodeloterij zou verboden moeten worden of een ander systeem moeten hanteren ( met huisnummers erbij ofzo) want het is voor veel mensen moeilijk te accepteren dat de hele straat veel geld wint en zij niets krijgen!
  Janne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Weet niet hoe het nu is, maar paar jaar geleden werd een vriendin ook lid. Dezelfde maand viel een grote prijs op haar postcode. Echter.....omdat zij pas een maand lid was kreeg ze maar 1/12 de deel van de prijs per lot.....! Zal vast wel ergens gestaan hebben maar ze kon het niet terugvinden. Je snapt dat ze echt erg baalde. Niets geen leuke buffer die ze ook heel hard nodig had! Verder is het een keuze of je een lot "koopt" / lid wordt. Ik ben zelf niet zo van de loten, hooguit hele goedkope via een fancy fair hier in Zweden. Je steunt de organisatie (vaak de kerk) zodat zij weer wat extra's voor mensen die het echt nodig hebben kunnen doen. De prijzen zijn vaak geschonken of gewoon een aardigheidje. Hopelijk maken winnaars van zulke grote bedragen zoals in Zeeland, gebruik van begeleiding of zijn ze zelf zo verstandig om het geld goed te gebruiken. Leuk om over zo'n bedrag te dromen! Ingrid (SE)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @anoniem van hierboven. Het is niet alleen je postcode, maar ook nog een lotnummer. Per postcode worden 500 lotnummers toegekend. Het kan dus best zijn dat jij de enige in de straat bent die meespeelt maar dat je dan toch niet de hoofdprijs wint. Wel een prijsje maar niet de hoofdprijs.
  Ik heb een tijdje meegespeeld maar ben er mee gestopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. vind het altijd een beetje raar als mensen balen dat er een prijs valt net nadat ze gestopt zijn met het kopen van loten,want wie zegt dat dat lot gevallen was als ze mee waren blijven spelen, zon ding heet niet voor niets een lot, want het lot bepaalt wie er wat wint letterlijk en figuurlijk. ik speel niet mee in loterijen ,want uiteindelijk betalen mensen die die loten kopen het prijsgeld waar anderen mee aan de haal gaan en de opmerking dan doe ik nog wat voor het goede doel vind ik ook een beetje dubbel,want het is net of je alleen wat wilt geven aan het goede doel als je zelf de kans maakt om er ook beter van te worden, dit is puur mijn gevoel hoor , er zullen ongetwijfeld heel veel mensen echt wat over hebben voor het goede doel Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn man zegt altijd: "aan een verzekering betaal je collectief voor als je pech hebt, en aan een loterij betaal je collectief voor als je geluk hebt". Dat laatste natuurlijk alleen als je het kunt missen.
  Ik vind dat wel een verhelderend standpunt. Waar ik me eerst een volkomen loser voelde dat ik toch wel graag mee wilde doen met bijvoorbeeld de postcodeloterij, doe ik nu blijmoedig mee. Onder het uitroepen van "iemand moet die prijs toch winnen....." :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb 20 jaar meegedaan en in totaal meer dan 20.000 euro uitgegeven aan loterijen. Door er mee gestopt te zijn heb ik de zekerheid jaarlijks 1000 euro meer op mijn rekening te hebben. Dat is mijn prijs!
  Dat ik eventueel een grote prijs zou kunnen mislopen ben ik mentaal al lang op voorbereid. Ik kan zeggen dat het heel goed voelt niet meer door de postcodeloterij te worden gegijzeld. Het geeft het gevoel van een vrije keuze en een rechte rug.
  En laat je alsjeblieft niet in de luren leggen met de motivatie van goede doelen. Kies zelf de goede doelen waaraan je wilt geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. had je 9 loten per keer??
   wow..

   Verwijderen
  2. Nee hoor. Ik had 3 loten op 3 verschillende postcodes. Dat is beter dan op 1 postcode. Met 14 trekkingen per jaar zit je al op 14 x 33 =462 euro.
   Daarnaast had ik elke maand een straatje 1/5 loten van de Staatsloterij. Dat is 12 x 30=360 euro, totaal 822 euro.
   Tenslotte kocht ik elk jaar hier en daar enkele oudejaarsloten. Totaal 1000 euro.
   Nu bespaar ik mij dat geld. Elk jaar weer. Mijn hele leven lang! Met deze prijs ben ik heel tevreden.

   Verwijderen
 15. De postcodeloterij zou moeten worden verboden. De uitslag is niet anoniem en zaait verdeeldheid. Het is de meest onethische loterij die er bestaat, terwijl zij juist als zogenaamde goede doelen loterij het voorbeeld van ethisch handelen zou moeten zijn.
  En dan heb ik nog niet eens over het bedrog bij die show laatst en hun wervingscampagnes.
  Wanneer komt er eindelijk eens een minister die deze loterij weet aan te pakken?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Weinig kans om te winnen, na 12 jaar heb ik dan eindelijk al mijn loten opgezegd, ook bij andere loterijen. Via opzeggen.nl was dat zo geregeld. Geen kans meer om te winnen, maar het geld dat ik bespaar komt goed van pas!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hulde voor deze stap! Het geld dat je bespaart is je prijs. Elk jaar weer en je leven lang. Reken maar uit hoeveel geld dat is.

  Loterijen en goede doelen? Dat is big business. Daarom wordt je ook zo lastiggevallen met reclame.

  BeantwoordenVerwijderen