Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 9 januari 2014

Minder bruto inkomen in 2013

Mijn jaaropgave 2013 is binnen en wat blijkt? Ik heb in 2013 een bruto inkomen dat een stuk lager is dan het jaar daarvoor!
Hoe kan dat nu?
In 2012 had ik een bruto jaarinkomen van €30.060, maar in 2013 is mijn bruto jaarinkomen ineens nog maar €27.424. Dat is een verschil van €2.636! Dat is bijna 10%.

Huh?
Daar heb ik in mijn portemonnee niets van gemerkt!

Als ik jaaropgaven van voor 2013 vergelijk met die van 2013, dan blijkt dat nu de bijdrage Zorgverzekeringswet niet meer bij mijn bruto loon opgeteld wordt. Dat was vòòr 2013 wel zo. In 2012 was dit bedrag voor de bijdrage Zorgverzekeringwet €1993. De werkgever betaalde een bijdrage Zorgverzekeringswet en dat werd gerekend als onderdeel van het loon. Doordat dit in 2013 niet meer het geval is, was mijn bruto loon lager en betaalde ik ook minder loonheffing. Het verschil in loonheffing tussen 2012 en 2013 is €483. Ik denk dat de werkgever nog steeds ongeveer dat bedrag betaalt, maar het wordt niet meer gezien als onderdeel van mijn inkomen.
Nu blijkt dat mijn inkomen in 2013 lager was dan ik dacht, denk ik dat ik ook nog wel wat extra zorgtoeslag ontvang. Mijn zorgtoeslag was berekend op een inkomen van ca 30.000, een lager inkomen betekent meer zorgtoeslag!

24 opmerkingen:

 1. Goh wat apart, dat zal inderdaad wel van invloed zijn op je toeslagen. Gelukkig is het niet andersom :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is toch wel een leuk meevallertje dan, zo op de vroege ochtend :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je denkt toch niet dat ik op de vroege ochtend mijn berichten schrijf?Dan ben ik bezig met ontbijten, en vertrekken naar mijn werk. Dit bericht schreef ik gisteravond en publiceer ik op de ochtend.

   Verwijderen
  2. Oow sorry...nou een leuk meevallertje 's avonds dan!

   Verwijderen
 3. Is dit bij iedereen zo, ben ik wel benieuwd naar, anne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bruto zou ik het ook niet weten, ik kijk naar netto, want daar heb ik uiteindelijk mee te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je krijgt dan w.s. ook iets minder teruggave i.v.m. hypotheekrenteaftrek? Als je ook al aflost wordt die teruggave dus nog lager. Maar je zit al lekker laag met je hypotheekschuld, dus die paar euro zal dan niet zoveel uitmaken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom minder hypotheekrenteaftrek omdat ik een lager bruto inkomen heb?

   Verwijderen
  2. die teruggave wordt juist hoger omdat je minder belasting hoeft te betalen. De teruggave daalt wel door aflossen omdat de af te trekken rente daalt.

   toeslagen stijgen ook omdat je verzamelinkomen daalt.

   Verwijderen
  3. Dank je Willemien! Het leek mij ook al raar dat ik naarmate ik minder inkomen zou hebben minder hypotheekrenteaftrek zou krijgen. Dat zou raar zijn!
   Zo van: jij verdient veel en daarom krijg je meer hypotheekrenteaftrek dan iemand anders met dezelfde hypotheekrente en een lager inkomen.

   Verwijderen
  4. Het is wel zo dat je met een lager inkomen minder belasting betaald, en dus ook minder terug krijgt. Julia

   Verwijderen
  5. Precies zo bedoelde ik het ook, Julia. Dat wat ZA hierboven stelt is precies dat waar de kritiek op de hypotheekrenteaftrek zich op richt: hogere inkomens krijgen meer terug. Het stimuleerde hogere inkomens ook om een steeds hogere hypotheek te nemen of er een tweede hypotheek bij te nemen.

   Verwijderen
 6. Wat grappig! Ik krijg geen zorgtoeslag, dus helaas...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kreeg je dit jaar dan nog zorgtoeslag? Ik zit paar duizend minder en kreeg bericht dat ik niet meer krijg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik krijg dit jaar nog een beetje zorgtoeslag. Misschien heb je ook recht op toeslag. Ik zou zeggen: maak een proefberekening om te kijken of het juist is dat je niets meer krijgt.

   Verwijderen
  2. Ga ik ook doen als mijn 2013 belasting is ingevuld, maar vind het ook geen probleem om het volgend jaar in een keer te krijgen, soort van spaarpotje.

   Verwijderen
 8. Dit komt doordat je premie ZVW niet meer belast wordt in jouw loonheffing. Dat was in 2012 wel zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit heeft niets te maken met zorgtoeslag, maar de premie ZVW die in 2012 werd belast in de loonheffing. Dit is niet het geval in 2013, dus is je belastbaar loon lager.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ging ook maar even zoeken of dit wel correct is. Ik heb nu ook recht op een beetje zorgtoeslag en meer kinderopvangopslag :) Hierdoor kom ik nu ook nog aanmerking voor ouderschapsverlofkoring, omdat mijn bruto inkomen in 2013 lager is als in 2012.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat overkwam mij tot mijn verbazing ook, ik vroeg het na op de afdeling die dit proces regelt en het kwam volgens hen omdat de werkgever in 2012 wat nabetalingen/ nog niet betaalde looncompensaties had gedaan die in 2013 er niet waren, ook bij mij een verschil van iets minder dan 3000,-

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Maar je bruto loon is toch gewoon je bruto loon?
  Daarna wordt er van alles afgehaald en weer bijgedaan totdat ik netto wat overhoudt. premies etc die afgehouden worden worden tocg van het bruto loon afgehouden? Dat premie ZVW wel of niet ingehouden wordt is dan om het even.
  In principe hebben we dus gewoon salaris ingeleverd......

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je belastbaar loon is het loon waarover belasting is afgedragen, dat is in 2013 minder dan in 2012, het heeft niets te maken met het brutomaandsalaris dat je hebt gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Soms kan je het overzicht kwijtraken, altijd handig om elke maandsalaris goed op te slaan en je goed te laten adviseren of er nog kostendeclaraties zijn waar je recht op hebt!

  BeantwoordenVerwijderen