Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 10 januari 2014

Nog even geen IBAN

Ooit had ik een girorekening. Zeven cijfers telde dit nummer! Een heerlijk kort nummer dat ik kon onthouden. Ik had het rekeningnummer vanaf mijn 19e jaar en het duurde tot mijn 26e voordat ik het nummer uit mijn hoofd geleerd had. Dat kwam omdat het rekeningnummer begon met de cijfers 26. Toen waren er nog maar 5 cijfers om te onthouden en dat lukte vanaf die tijd.
Op een gegeven moment, tijdens de bankencrisis, toen ING bedacht had dat het nog steeds een goed idee was om aan de top vette bonussen uit te delen, ben ik overgestapt naar een andere bank. Helaas kon ik mijn nummer niet meenemen en moest ik wennen aan een nieuw en veel langer bankrekeningnummer. Niet fijn! Negen cijfers moest ik ineens onthouden. Ik moet eerlijk bekennen dat dit onthouden tot nog toe niet gelukt is.
En nu is daar het IBAN nummer. Er komt nog een hele rij cijfers en letters bij!
Zes letters en 12 cijfers moet ik nu gaan gebruiken.
Dat is wel héééél erg veel, tenminste voor mij wel.

Eigenlijk zouden de IBAN nummers met ingang van komende maand verplicht gebruikt moeten worden, maar het blijkt dat die deadline niet gehaald kan worden. Dus wordt de invoering 6 maanden vertraagd. Er komt een soort overgangsperiode. Je mag de nieuwe nummers gebruiken, maar het hoeft nog niet.
Lees hier meer over de deadline van de IBAN.
Ik moet toch maar eens de banknummers in mijn digitale adresboek van mijn bankrekening aanpassen.
Op deze site van De Nederlandsche Bank vind je meer informatie over IBAN.

12 opmerkingen:

 1. In je digitale adresboek van je bankrekening doet de bank dat voor je. Tot 1 februari. Waarschijnlijk is dat al gebeurt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, gisteravond nog niet. Wel fijn dat ik het niet zelf hoef te doen!

   Verwijderen
  2. ...is bij mij in 2013 al gebeurd dus geen problemen!

   Verwijderen
 2. zoveel mogelijk rekeningnummers idd in je adresboek zetten. Verder komt ie ook gewoon weer op je nieuwe pas te staan.Staat er bij mij inderdaad al op. En je hoeft alleen de letters te onthouden in jouw geval, de rest zijn nl gewoon allemaal nullen.En de letters zullen beginnen met een afkorting van je bank dus dat zal ook redelijk te onthouden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig zit er in de letters een logica. Dat helpt bij het onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind die IBAN ook drie keer niks. En uit onderzoek is gebleken dat mensen gemiddeld 7 cijfers kunnen onthouden...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij mij op het werk werken we hier al een tijd mee. Van de bank kreeg ik een nieuwe pas en daar staat mijn IBAN-nummer op. Het was even wennen maar zo langzamerhand gaat het knopje wel al om. In ons adresboek van de rekening staat alles al goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De ING bank vult nu voor mij dus de Iban code in tot februari. Ik snap echt niet waarom ze dit niet gewoon blijven doen. Het zit toch al in het systeem?
  Bijzonder klantonvriendelijk. Helemaal omdat bijna alle betalingsverkeer binnen Nederland plaats vindt.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan zulke lange nummers ook niet onthouden hoor, een normaal rekeningnummer gaat nog net :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het kost mij veel hoofdbrekens om de automatische incasso in orde te krijgen van de vereniging waar ik penningmeester van ben. Het is een moeilijke klus, moet allerlei onbegrijpelijke formulieren door om uiteindelijk gratis ibanc software te krijgen,die vervolgens weer onbegrijpelijk is. Ik ben amateur en geen boekhouder en ook nog masr net penningmeester

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb al zo' n 45 jaar dezelfde rekening. Het nummer kan ik al jaren dromen. Nu met het IBAN zal het even duren, maar het komt wel goed. Ik ben nogal goed in uit het hoofd leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hier in belgie wordt het iban rekening nummer al gebruikt je oude nummer wordt overgezet er komt enkel BE dan 2 extra nummers en dan je oud rekening nummer dat was al 12 cijfers dus dat maakt dat het nieuwe rekening nummer uit 16 tekens bestaat waarvan de 2 eerste letters (BE) en dan de nummers

  BeantwoordenVerwijderen