woensdag 12 februari 2014

€3,50 per dag - vervolg

Vorige week schreef ik over boodschappen voor €3,50 per persoon per dag, voor alles - voeding,  drinken, diervoeding, wasmiddel, shampoo enzovoorts. Ik overwoog om ook een budget in te stellen. Het idee heeft zeker aantrekkingskracht op mij, maar ik ga het niet doen. De reden is vooral dat ik niet zó zuinig hoef te zijn. Als ik nu grote schulden had, of mijn inkomen was gehalveerd, dan had ik het zeker gedaan!
Voor nu vind ik het te ingewikkeld. Misschien als ik met pensioen ben, over een aantal jaren. Dan zou ik het willen doen op de manier waarop Less is Enough (zie onderstaande toelichting) het deed.

Ik vind het wél erg interessant om mensen te volgen die van heel weinig willen of moeten rondkomen.

Blogster Less is Enough at gedurende 30 dagen van 1 dollar per dag. Ze ging uit van gezonde voeding. Hier vind je de lijst van voedingsmiddelen en prijzen van die periode.
Ik vond Less is Enough zeer inspirerend. Ze beschreef precies wat ze kocht en hoe ze er voor zichzelf een maaltijd mee maakte, compleet met foto's en al. Haar motivatie was dat ze wilde bewijzen dat je voor 1 dollar per dag nog steeds gezond kunt leven. Je kunt nog steeds deze weblog lezen. Ze begint op 10 februari 2009, door steeds door te klikken kun je alles over het project lezen. Ze schrijft goed en met humor, het Engels is voor mij goed te volgen. Sommige woorden kende ik niet, maar door te googelen en dan op afbeelding te zoeken kon ik het verhaal prima volgen. Als ik dit zo schrijf, dan krijg ik heel veel zin om het hele project nog weer eens door te lezen!

Je hebt het boek Kath Kelly, leven van 1 euro per dag. (de link verwijst naar de boekbespreking van Spaarcentje) Het oorspronkelijke boek ging uit van een pond per dag. Ook een heel interessant idee, hoewel de uitwerking tegenvalt. Het boek heb ik destijds aangeschaft en later weer weggegeven aan een geïnteresseerde lezer.

13 opmerkingen:

  1. Dat laatst boek heb ik ook gelezen en besproken. Leuk om te lezen, maar inderdaad niet geweldig. Ik had het gelukkig uit de bibliotheek gehaald.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat laatste boek heb ik niet gelezen, maar ken ik wel. Ik geloof dat zij ook heel ver ging in overal happenings aflopen om gratis te eten, niet echt heel praktisch voor de gemiddelde Nederlander. Het blog dat je noemt klinkt interessant, daar ga ik eens naar kijken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze ging idd overal naar toe om gratis te eten: een vriendin werkt bij een catering-bedrijf en geeft aan voedsel soms dagenlang niks uit.

      Verwijderen
  3. Het boek heet tegenwoordig "Hoe overleef ik de crisis".
    Ik geeft het graag weg aan iemand die het wil lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed van je dat je het niet doet, als het financieel niet nodig is waarom zou je dan zo'n strak en streng regime moeten volgen als je je kosten al goed in de gaten houdt, en daarmee geld bespaart en genoeg overhoudt voor jezelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. mijn moeder had dat laatste boek van iemand gekregen, zij was er niet zo heel erg enthousiast over. Als ik zo bovenstaand commentaar lees snap ik waarom. Ik begrijp dat je niet zover gaat om veel strenger voor jezelf te zijn dan echt nodig is. Wel goed om zo precies te weten wat je gemiddeld per dag uitgeeft, dat inzicht alleen helpt al om controle te houden. Gisteren keek ik even in onze voorraad kast en besloot binnenkort maar eens een week of misschien wel 2 ;-) uit die kast te gaan eten en alleen groente, fruit en zuivel vers te kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tja en met een normale voorraad aan artikelen is €3,50 per dag uit geven gedurende 1 of 2 maanden niet moeilijk en niet echt een uitdaging. Ik zou met mijn huidige voorraad zeker twee maanden kunnen zonder producten voor persoonlijke verzorging, houdbare levensmiddelen en kattenvoer. Ik koop bepaalde artikelen in bulk en op een goed moment komt het dan voor dat ik twee maanden niets van die producten koop. Aankoop van andere artikelen is eigenlijk altijd wel uit te stellen. Ik heb nooit kleding echt nodig op dat moment. Mascha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. voor 3.50 per persoon per dag zou je ook een prijs moeten rekenen voor wat je uit je voorraad neemt, tenminste zo heb ik het wel gedaan. Het ging erom of je rond zou kunnen komen van 3.50 per dag. Wat je uit je voorraad neemt heb je immers ook betaald. Als ik alleen uit voorraad zou eten dan hoefde ik alleen maar af en toe fruit en zuivel te kopen..en dan zou ik het zeker 2 maanden kunnen volhouden :)

      liefs

      Verwijderen
  7. Rondkomen van een vooraf bepaald laag budget lijkt me een hele goede tip die ik zeker zou kunnen en willen gebruiken op mijn blog waar ik vooral studenten bespaartips geef. Het is een hulpmiddel om te voorkomen dat je teveel geld uitgeeft.

    Voor uzelf zou u natuurlijk ook het bedrag per dag kunnen verhogen naar een bedrag waar u zich wel prettig bij voelt.

    Mijn complimenten voor uw blog en de vele nuttige bespaartips die u geeft!
    De Zuinige Student

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een goede zuinige 'foodblog' is agirlcalledjack. Wel in het Engels.

      Verwijderen
  8. Ik heb beide blogs en sites ook bekeken. a girl called jack vond ik heel inspirerend, tjonge, Is wat, he

    BeantwoordenVerwijderen
  9. 3,50 per persoon per dag ?? lijkt me erg veel voorons als gezin van 4.. dat komt uit op 98 euro per week.. dat geven we gemiddeld wel uit, we letten wel op onze boodschappen, maar het absolute minimum is het zeker niet.. ?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. ik vond het boek van Kathy Kelly geweldig inspirerend.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.