Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 18 februari 2014

Een duurzame tas!


Bron van onderstaande cursieve tekst: Het Parool
Amsterdammers die iets willen doen aan het milieu en geen plastic tas willen, kunnen binnenkort terecht bij de verkopers van de daklozenkrant. Deze verkopers brengen vanaf donderdag bij supermarkten ook duurzame boodschappentassen aan de man.
De gemeente Amsterdam en Stichting Z! van de daklozenkrant brengen deze zogenoemde Do Goodie Bag onder de aandacht van het winkelend publiek om verspilling van plastic tegen te gaan.
Wethouder Maarten van Poelgeest (duurzaamheid) koopt donderdag als eerste een duurzame tas. De tas is bedoeld als alternatief voor de plastic tas.
Volgens de organisatie Do Goodie Bag worden gemiddeld in Nederland per jaar 350 plastic tassen per persoon gebruikt. Dat betekent volgens de organisatie dat Nederland in slechts één jaar tijd de aarde vervuilt met meer dan 5 miljard plastic tassen. Het plastic wordt door dieren voor voedsel aangezien. Alleen al op zee sterven hierdoor volgens de organisatie jaarlijks 100.000 vogels en vissen.
De Do Goodie Bag is ontworpen door kunstenaars die de consument bewust willen maken van de verspilling van plastic. De tas kost 4 euro. De helft van dit bedrag gaat rechtstreeks naar de daklozenkrantverkoper. Op deze manier kunnen de daklozen bovendien de teruglopende verkoop van de daklozenkrant compenseren, schrijft de wethouder in een brief aan de raad.
Het is de bedoeling dat verkopers van de daklozenkrant in andere grote steden binnenkort ook duurzame tassen gaan slijten.

Het lijkt mij een prachtig initiatief. De tassen zijn ontworpen door kunstenaars en dat maakt het extra aantrekkelijk! Je vervoert je boodschappen voortaan in echte kunst!
Ik heb al tientallen daklozenkranten gelezen en ik moet zeggen: ik ben uitgelezen, helaas.
Waarschijnlijk hebben meer mensen dat en is er wel behoefte aan herbruikbare, duurzame tassen. Veel beter dan al dat plastic. Ik vervoer mijn boodschappen ook altijd in duurzame mooie tassen.

5 opmerkingen:

 1. Ik gebruik ook mijn eigen tassen. Mijn fietstassen zijn groot genoeg om alles in te stoppen.
  De plastic zak in mijn handtas (voor als ik mijn duurzame tas ben vergeten) is inmiddels ook al weer een paar jaar oud.
  De dakloze krant heb ik maar en paar keer gekocht. Ben er mee gestopt toen er alleen nog maar daklozen uit Oost-Europa stonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk idee! Zeker in combinatie met kunstenaars.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik gebruik ook altijd m'n eigen oude, niet fraaie boodschappentas naast mijn fietstassen!
  @Maaike, Oosteuropese daklozen zijn ook mensen zonder dak boven hun hoofd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben vele jaren geleden van onze gemeente een stoffen boodschappentas gekregen. Daarop staat milieuvriendelijk winkelen in de gemeente Roerdalen. Ik ben geloof ik nog een van de weinige mensen die daarmee rondloopt. Wekelijks gebruik ik hem om mijn muziekspullen in te stoppen, krantjes mee te bezorgen of gewoon voor een kleine boodschap. Ben er erg blij mee en ik heb daardoor al veel plastic uitgespaard.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb fietstassen met in de tas ook altijd mijn eigen duurzame tas voor als het niet past. Op zich wel goed dat er over nagedacht wordt wat we voor daklozen kunnen doen, ik koop de krant ook niet meer. Er staat echt zelden iets in wat ik de moeite waard vind. En is het nou waar dat die markt tegenwoordig in handen is van oost europese bendes ? het maakt mij niet uit waar iemand vandaan komt, maar als we kranten kopen van mensen die hun verdiensten aan het eind van de dag moeten inleveren bij een bende dan lijkt me dat toch niet zo'n goed plan.
  Wat een ontzettend goed initiatief van je gemeente Vlijtig met zuinigheid! Echt leuk, ik zou het toejuichen als mijn gemeente zoiets zou doen :-)

  BeantwoordenVerwijderen