Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 1 februari 2014

Geen toiletpapier

Onlangs stuurde een lezer mij een bericht over leven zonder toiletpapier. Daar had ik op weblogs wel vaker wat over gelezen. En ook hier kun je er over lezen. Sommige consuminderaars gebruiken uitwasbare doekjes in plaats van toiletpapier, dat doet ook Weg naar Zelfvoorziening, lees ook hier over haar ervaringen. In de toilet staat dan een mandje met schone doekjes en een afsluitbare container met gebruikte doekjes.
Er zijn verschillende voordelen:
 • Je hoeft geen toiletpapier meer te kopen. Ik gaf in 2013 €22,45 uit aan toiletpapier. Met aftrek van de kosten voor het wassen zou dit mij misschien ca. €15,- euro per jaar opleveren, misschien wel meer, misschien ook minder. Ik weet niet hoeveel het kost om gedurende een heel jaar bibsdoekjes te wassen.
 • Je hebt geen papiervervuiling van het riool. Dat papier wordt gebleekt en er zitten waarschijnlijk ook nog wel andere stofjes in die niet zo goed voor het milieu zijn.
 • EN het scheelt heel veel bomen als iedereen zou stoppen met toiletpapier. Bossen hoeven niet gekapt te worden. Heel prima, lijkt mij.

Je hebt maar een beetje extra was.  Hoeveel zou het per persoon zijn? Het is wel de vraag: was je die apart, met de poepresten op de doekjes?

Toen mijn dochters klein waren, hadden ze thuis altijd stoffen luiers aan. Lang geleden, ergens ver in de vorige eeuw, gebruikten mijn moeder en ik stoffen maandverbanden, dus tja, waarom geen toiletdoekjes?
Die luiers werden voor geweekt in een sopje met soda en dat gold ook voor de maandverbanden en eerst met de hand uitgespoeld voordat ze werden gewassen. Ik denk dat dat voor de toiletjes ook zou moeten. Het lijkt me wel een heel gedoe, niet heel aantrekkelijk!
Ik moet zeggen, de eerste keer dat ik er over las, leek het me wel een aardig en sympathiek idee, die toiletdoekjes vooral vanwege de milieuwinst en papierbesparing.
Alleen ............ hier woont maar één persoon en dat ben ik. Vier dagen per week ga ik naar mijn werk en poep en plas ik overdag dus niet thuis. Hoe lang moet zo'n container met toiletdoekjes staan voordat ik een was kan draaien?
Ik heb besloten er van af te zien.
Zou jij er wat in zien?

55 opmerkingen:

 1. Absoluut niet!!
  Dit vind ik echt terug naar de middeleeuwen en gaat me veel te ver.
  Ik wil zuinig zijn met douchen e.d. maar verder bezuinig ik niet op persoonlijke hygiene.

  Groet Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee,ik bespaar liever op een andere manier papier.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. de bomen die gekapt worden voor papier, hebben ze gewoon aangeplant, dus niks bossen kappen daarvoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En wc papier wordt al gemaakt van oud bestaand hout dus vermalen tot pulp dus gerecycled :)

   Verwijderen
  2. Dat gerecycelde oude papier zou ergens anders voor gebruikt kunnen worden, in plaats van voor toiletpapier. Het feit dat het gerecycled wordt vind ik geen argument om toiletpapier te gebruiken.

   Verwijderen
  3. Papier kan maar een aantal maal gerecyceld worden. Daarna kost het teveel energie om er nog bruikbaar papier van te maken. De allerlaatste maal wordt het dus verwerkt tot toiletpapier, keukenpapier, papieren handdoekjes enz. Tenminste als je de juiste merken koopt.

   Verwijderen
  4. Wat anoniem zegt: papier kan niet oneindig gerecycled blijven worden en daarnaast moet je ook een deel nieuwe papiervezels erdoor mengen. Het maken van toiletpapier kost gewoon enorm veel energie en water, het gaat niet alleen maar om 'de bomen".
   Daarnaast moet het ook nog verpakt en vervoerd worden, de milieuwinst is wel degelijk groot.

   Verder gebruik ik de doekjes in combinatie met een flesje water om mij te wassen. Hierdoor zijn de doekjes eigenlijk nooit echt vies, het is meer als handdoeken.

   De doekjes gaan in de was, maar wel samen met andere dingen die heet gewassen moeten. Dus uiteindelijk was ik ook niet echt extra.

   Tenslotte voelt het heel luxe, als ik nu ergens anders ben vind ik het papieren toiletpapier maar vies en goedkoop ;)

   Verwijderen
  5. Meeste wat heet gewassen moet worden is op 60 graden en was nooit op 90 graden en dat moet je wel doen met die poepdoekjes. Dan wordt het gauw duurder en wat is beter ik denk een rolletje wc papier:)

   Verwijderen
  6. @Weg naar Zelfvoorziening: dat klinkt toch heel positief! Ik vraag me wel af of de kostprijs van de productie van toiletpapier dan wel helemaal doorberekend wordt aan de consument, wat heel duur is wc papier niet.

   Verwijderen
  7. Ik gebruik gewoon een washandje en water, geeft een heerlijk schoon gevoel. Het washandje spoel ik direct schoon en dat gaat dan weer in de was bij de handdoeken.
   Het washandje hoeft dus niet te staan weken en stinken als je het direct even schoonspoelt!

   Verwijderen
 4. Nee, en al is die was beperkt je moet het wel hygiënisch houden en dan moet je dat wel 90 graden wassen dus kost ook een hoop energie/wasmiddel dus met die kostenbesparing kom je denk ik nog veel lager uit dat het weinig tot niets bespaard maar je er wel veel meer ongemak van ondervindt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat gaat toch veel te ver en inderdaad,al die wassen op 95 graden of worden die doekjes koud gewassen?

   Verwijderen
 5. Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken!!! Weet je wat ik wel zou willen hebben? Een bidet of zo'n toiletpot waar een straalpijp aan bevestigd zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Afgezien dat het een smerig idee is geeft het ook geen besparing. Denk aan water,stroom en wasmiddel. Bovendien wordt er voor het maken van toiletpapier 90% gerecycled papier gebruik en maar weinig boompulp.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nee moet er niet aan denken. Vind het in Griekenland al armoe als het papier in de container ernaast moet en niet door t riool kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nee! Dit gaat mij echt te ver! Ik ben regelmatig in landen geweest waar dit moest omdat het riool het niet aan kan. Maar als ik daar alleen al aan terugdenk... mij niet gezien!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee, ik zou er ook niet voor kiezen. Wel neem ik met regelmaat genoegen met "oud" w.c papier wat anders bij het oud papier zou komen i.v.m geen passende houders meer op kantoren e.d. Dan gebruiken wij hier dat papier op belachelijk grote rollen of op een andere manier afwijkend van "normaal". Niet altijd het lekkere zachte papier, maar wel heel erg gratis (en anders dus weg gegooid.... onbegrijpelijk)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Voor een plasje zou ik het niet erg vinden, ik was toch vaak genoeg op 60 graden. Maar voor een peopdoekje vind ik het idd niet prettig. Niet voor niks dat ze daar vroeger kranten voor gebruikten en weggooiden, en nog veel vroeger plukken gras. Ik zou trouwens het gezin hier beslist niet voor mee krijgen. Die vinden me nu zelfs al radicaal, terwijl ik mezelf zeer gematigd vind met zelfgemaakt vloeibaar wasmiddel en een moon-cup.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als je zo milieuvrriendelijk en zuinig wilt even moet je gewoon stoppen met je blog en je laptop/tablet/PC alleen gebruiken voor het bankieren! Vrekken hebben uitgerekend dat dat een hele grote besparing is!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nee, voor mij is de besparing te beperkt en het ongemak te groot. Ik woon ook alleen, heb vaak niet eens 1x per week een trommel was vol en heb bovendien vaak gratis toiletpapier vanwege acties. Wel gebruik ik in de badkamer voor plasjes soms een washandje, dat kan net even wat frisser voelen en scheelt wc-papier. Daar heb ik ze bij de hand en kan ik ze direct bij de gewone was mikken. Voor grote boodschappen gaat me dat echt te ver.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik woon alleen en gebruik ongeveer 1 rol per week. Kosten ongeveer €1,00 per zes rollen. Dat is €9,00 per jaar. Daar ga ik echt niet op bezuinigen. Maar heel eerlijk. Al kostte het €100,00 per jaar dan nog zou ik het nooit overwegen. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. het is gewoon verschrikkelijk vies en onfris !
  wat voor ziekte-s gaat zoiets weer verspreiden !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, als je gezonde darmen hebt en geen besmettelijke ziektes hebt, helemaal niets. Driekwart van de wereld gebruikt geen pleepapier. Lekker met een papiertje vegen, das lekker fris. Afspoelen met water en nadrogen met een doekje is denk ik een stuk frisser want he, door het riool spoelen betekent niet dat het echt ;weg' is!

   Verwijderen
 15. Nee, ik ook niet. Afgelopen jaar heb ik uit nieuwsgierigheid bijgehouden wat ons toiletpapier verbruik was. 4 euro per maand voor een gezin van 4 personen. Dus 48 per jaar. Als ik het wassen zou tellen zou er weinig overblijven van de 'winst'. Nee, en zelfs dan nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ Vlijtig met zuinigheid en Mascha: ik bedacht me dat ik nog 1 pak met 40 rollen toiletpapier op voorraad op zolder heb staan en 1 pak met 6 rollen. Daar heb ik €10,75 voor betaald. Met aftrek van voorraad komen mijn uitgaven dus op ruim een tientje. Er valt dus financieel vrijwel niets te besparen.

   Verwijderen
  2. Grappig want als je een verzekering of energieaanbieder vindt die tien euro per jaar goedkoper is, is het wel een besparing.

   Verwijderen
  3. Poepdoekjes gebruiken kan ook wel een besparing zijn, de vraag is meer of je voor dit, relatief gezien klleine bedrag, (in mijn ogen dus) poep-doekjes uit wilt spoelen en op 90 graden wilt wassen!

   Verwijderen
  4. @anoniem, voor 10 euro per jaar goedkopere verzekering of energie doe ik echt niet de moeite om over te stappen.

   Verwijderen
 16. Nee, dat gaat me echt te ver....ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. nee, voor mij geen optie ,ik gebruik al heel veel dingen minder of helemaal niet vanwege het milieu en toiletpapier blijf ik gewoon gebruiken, wel ben ik er veel zuiniger mee dan vroeger,maar aangezien ik alleen ben en vrij weinig was zou het betekenen dat ik meer zou moeten gaan wassen omdat ik de doekjes toch niet erg lang kan laten staan vanwege de hygiëne en de stank, dus is het effect van geen toiletpapier niet erg groot, wat ik wel doe is veel minder toiletspullen gebruik zoals douche creme, make up en dergelijke en schoonmaakspullen voor het toilet. dat levert wel een grote besparing op zowel voor mijn portemonnee als wel voor het milieu

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mij niet gezien! Ik zou het echt nooit overwegen. Ik vind het gewoon vies. Die twee tientjes die ik zelf uitgeef per jaar aan toiletpapier....nou daar wil ik niet eens het werk voor hebben. En aan kosten voor extra wassen op hoge temperatuur ben je nog duurder uit ook. Je wasmachine zal ook sneller slijten, want je moet dan wel minimaal elke week die doekjes wassen, anders is de lucht niet te harden, om over het vermenigvuldigen van die peopbacterien nog maar te zwijgen! Bovendien is er ook gewoon gerecycled papier verkrijgbaar. Nee,ik vind het idee gewoonweg ranzig.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Gatver, wat een smerig idee .Na 1 keer de wasmachine in ? Je kunt zo'n lap toch niet laten liggen op het fonteintje ?Of meerdere keren gebruiken en dan pas wassen ? Nog viezer !

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Moet er niet aan denken.Ik vind dit een smerig idee. Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Je kan een fles water op toilet gebruiken om te spoelen in combinatie met (minder) wc papier. Wordt alles lekker schoon. Daarna wel handen wassen.
  Maar doekjes....en die dan in een emmertje en uitwassen...brrr..doet me te erg terugdenken aan de ijzergeur van het emmertje maandverbanden van moeders in mijn jeugd.


  http://www.youtube.com/watch?v=629Hndybo4I

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Handen wassen doen we sowieso wel. Toch?

   Verwijderen
 22. Een acceptabel compromis zou voor mij zijn om de plasdoekjes te wassen en opnieuw te gebruiken en de poepdoekjes weg te gooien.
  Overigens vind ik het een grappige discussie!
  Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik ben afgelopen week weer begonnen met wasbare luiers. Als het nu wel een succes wordt, denk ik erover om ook wasbare billendoekjes te maken. Alleen voor de poep ook... daar moet ik nog even over denken. Ik zou wel net zo goed doekjes naast het toilet boven kunnen leggen als ik toch dingen in de week moet zetten.
  Moet je echt op 90 graden wassen? Is 60 niet genoeg? Huismijten gaan ook dood bij 60.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Zoals Weg naar Zelfvoorziening het doet, fungeren de doekjes meer als afdroogdoekjes, dan als toiletpapier. Het resultaat lijkt me wel fris voor jezelf en niet al te vies in de was. Maar vooralsnog blijven we toiletpapier gebruiken, maar niet meer de meters per toiletbezoek die we gewend waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik doe zuinig met wc papier, neem niet een hele rits vellen in 1 keer, maar gebruik wat nodig is. Maar verder bespaar ik er niet op. Doekjes van stof lijken me ronduit smerig.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. ik werk vanuit huis.. moet er niet aan denken.. hoe vaak ga ik op een dag naar de wc ? en straks als zoontje zindelijk is? en oppaskindjes? k zou geloof ik wel 100 doekjes moeten kopen en 3-5 x per week moeten gaan wassen... geen kostenbesparing én extra werk terwijl ik mijn tijd aan kids en oppaskids wil/moet besteden overdag. geen optie voor mij in de tijd dat er wc papier te koop is ;) wel respect voor de mensen die het willen/kunnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Mijn kleine zoontje heeft diarree en ik was hem nu met washandjes, omdat ik zijn billen niet schoonkrijg met doekjes. Fijne bijkomstigheid is dat hij geen rode billen krijgt, van veel billendoekjes wel (parfum). Die washandjes spoel ik uit en gaan gewoon mee in de was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wassen met een washand deed ik ook altijd toen mijn kinderen in de luiers zaten. De washand kon gewoon bij de luierwas.

   Verwijderen
 28. Ikzelf heb al wel langer na zitten denken om wasbare doekjes te gaan gebruiken voor het toiletbezoek. Ik had mijn kinderen tenslotte ook in de katoenen luiers en waste die ook gewoon 1 keer per week. Ik gebruik wel katoenen maandverband omdat ik papieren maandverband niet verdraag. Gaat in de week, uitspoelen en dan in de was.
  Mijn jongste heeft altijd diarree ivm darmproblemen en als ik zie hoeveel vochtige doekjes hij niet gebruikt.

  Misschien een proefperiode van 1 of 2 maanden instellen. Ik heb nog veel katoenen luiers liggen die ik kan vermaken tot wc-doekjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Al het toiletpapier wordt gerecycled. Oud papier, we hebben een paar jaar geleden daar een programma over gezien. Er worden geen bomen voor gebruikt.
  Ik koop 2laags toiletpapier van de Plus, 4 rollen ongeveer 1,70 maar ik weet dat niet zeker meer. We doen er zo lang mee want er zitten superveel velletjes op. Met ons tweetjes misschien 6 of 7 pakken per jaar? Zal er eens op gaan letten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals je het nu schrijft lijkt het of toiletpapier na gebruik gerecycled wordt. Je bedoelt dat alle toiletpapier gerecycled papier is?

   Verwijderen
 30. Zoals je het in je stukje beschrijft, klinkt het vies en zou ik er nooit aan beginnen. In de reacties staat echter dat mensen eerst zichzelf schoonspoelen met water na de toiletgang en dan zo'n doekje gebruiken om zich te drogen.

  En kijk.... DIE oplossing klinkt juist wel heel fris en haalbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Sommige reacties vind ik een beetje overdreven... Als kleine kinderen diarree hebben en het zit aan de rompers enz., gooi de de kleertjes toch ook gewoon in de wasmachine....
  Als je gezond eet, hoort je wc papier bij afvegen bijna schoon te zijn, dus hoeveel poep zit er dan aan?
  Zelf gebruik ik doekjes voor na het plassen. Man en kinderen gebruiken gewoon papier. Ik was wel alle dagen omdat ik en groot gezin heb. De doekjes was ik zo mee.
  Verder gebruik ik wasbaar maandverband. Als het meezit kan ik met mijn voorraad 1 periode toe. Na gebruik in een emmer met koud water en soda. Iedere dag water en soda verversen. Emmer met afsluitbaar deksel. Na 5 dagen de hele buns zo in de wasmachine op 60 graden. Heter mag niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijna schoon klopt inderdaad als ik mijn dochtertje help met afvegen. Heb je een punt mee.
   Ik heb echter een (darm) ziekte waardoor dat iets anders ligt. Maar leggen de mensen die wasbaar toiletpapier gebruiken dat ook neer bij het toilet waar gasten komen? Hoe reageren die?

   Verwijderen
  2. Ik heb ook een darmziekte en ook al eet ik gezond, toch heb ik altijd last van mijn darmen met de nodige gevolgen.

   Verwijderen
 32. Goed zeg, fijn dat er meer mensen! Ik werk vaak thuis en ik ergerde mij eraan dat ik elke keer voor een plasje 2 tot 4 toiletpapiertjes gebruikten. Toen kwam ik de verpakking met ongebruikte wegwerp washandjes weer tegen die we hadden gekregen voor onze vakantie. En kwam op het idee om per dag een ww washandje te gebruiken en na elk gebruik uit te wassen. Het werkt tot nu toe prima. Wasbare doekjes zijn ws nog milieu- en portemonnee-zuiniger want die stop je gewoon in de wasmachine met de rest van je wasgoed. Maar ik geef wc papier nog niet volledig op als het gaat om "nummer 2" want met poep vind ik het nog een ander verhaal.
  Ik gebruik nu ook wasbaar maandberband, helemaal hip! Alleen de eerste dag gebruik ik nog wegwerp maandverband. Re-use en minimal waste zijn belangrijker dan recyclen.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Voor plasjes zou ik het nog overwegen, als ik vaak kan wassen (en zo vaak is er helaas geen was op 60°). Voor stoelgang niet. Daar kleeft in mijn ogen toch nog iets 'vies' aan. Niet dat ik 'vies' ben van het idee op zich: ik zou geen probleem hebben om de uitgewassen doekjes opnieuw te gebruiken, maar vind het idee van het gebruik van de doekjes op zich raar: je poep afvegen en wat doe je dan met het doekje totdat je weer gaat wassen? Wel gaan wij voor onze baby wasbare luiers gebruiken. Dat komt bijna op hetzelfde neer, maar door de vliesdoekjes komt er idealiter zo weinig mogelijk stoelgang op de luiers, en als er eens een ongelukje gebeurt dan is het maar zo. Ook gebruik ik wasbaar maandverband, waar ik altijd heel tevreden over geweest ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Hoe zit het met bleken om wc-papier wit te maken en de chemische toevoegingen? Maandverband, tampons en wc-papier schijnen tegenwoordig gif te bevatten. Ik ben er gevoelig voor en voor mij voelt wc-papier niet meer goed. Daarom denk ik erover om de wasbare doekjes in combinatie met water te gaan gebruiken. Ik vind het een geweldig idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Toiletdouche installeren, kan zelfs op warm water. Daarmee kun je je goed schoon spoelen en daarna alleen afdrogen met doekje of beetje wc-papier. Over een paar honderd jaar doen we dat allemaal en vindt iedereen wc-papier vies en onhygiënisch.

  BeantwoordenVerwijderen