Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 1 februari 2014

Invoering nieuwe plannen bijstandswet een half jaar uitgesteld

Het lijkt er op dat de soep niet zo heet gegeten wordt als hij opgediend wordt.
De plannen voor de bijstand worden bijgeschaafd en bijgesteld. Moeders met jonge kinderen hoeven niet te solliciteren en waarschijnlijk hoeven ze dan ook niet ergens verplicht te participeren, oftewel gratis zonder loon, maar met behoud van uitkering, te werken.
Gemeenten krijgen hoogstwaarschijnlijk meer vrijheid in het bepalen van de tegenprestatie die geleverd moet worden voor een uitkering en ook de 4 weken wachttijd is mogelijk van tafel.
Bron: NOS.nl

Het lijkt me goed dat er méér maatwerk geleverd kan worden.
Hoewel?
Er is bij gemeenten en ook bij de uitvoeringsinstanties van de bijstandswet de laatste jaren heel veel bezuinigd, ik heb geen idee of ze er de uren voor hebben om dat maatwerk ook inderdaad te leveren en te zorgen dat mensen die aangewezen zijn op een bijstandsuitkering niet tussen wal en schip vallen. Mensen doen niet voor niets een beroep op bijstand, ze hebben gewoon geen inkomen meer.

En nu niet roepen dat alle bijstandsgerechtigden fraudeurs zijn en dat er echt, werkelijk waar, strenge maatregelen nodig zijn om dat zootje ongeregeld, die oplichters, in het gareel te houden. Ik denk dat de meesten goeder trouw zijn en gewoon eerlijke, arme burgers zijn en dat er maar een enkeling is die de boel bedondert en profiteert van een bijstandsuitkering.

OK, die enkeling bederft het misschien voor de anderen, maar die anderen kunnen daar niets aan doen.

4 opmerkingen:

 1. Hier in de gemeente gaan ze al creatief om met de regels die eraan komen. Je mag als bijstandsgerechtigde niet meer waarde van je inboedel hebben dan 2269 euro. Om dat te bewijzen moet je je inboedelverzekering tonen.
  Mijn inboedelverzekering geeft aan "100% verzekerd waardegarant. (O.hra)
  Ik moet dus nu op zoek naar een inboedelverzekering, die nog met cijfers werkt en zo laag verzekerd...ik ben al een paar dagen bezig, voorlopig komt het erop neer dat ik me niet kan verzekeren want anders geen uitkering. Ow, en heb ik zoveel in huis aan inboedel? Welnee, een bank van de straat die ik opgeknapt heb, een best goede fiets en een achtstehands laptop zijn mijn topstukken. Alleen kan ik ze nu niet meer verzekeren.
  Mensen in de bijstand, ze zijn zo makkelijk om de schuld te geven...en dat terwijl twee rechters uit Maastricht 60.000 euro privechauffeur eisen en krijgen omdat ze niet met OV willen...60.000 dat is evenveel als vier a vijf uitkeringen. Maar ja, rechters, die beduvelen niemand, dus dat mag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is heel raar, die verzekering! Misschien kun je zoeken op vergelijkingssites? Toen ik in de bijstand zat, MOEST ik een polis van een inboedelverzekering kunnen overleggen, anders kreeg ik geen uitkering, want bij geen verzekering moesten ze bij calamiteiten met bijzondere bijstand over de brug komen.

   Verwijderen
 2. wat mij opvalt nu mijn dochter een uitkering heeft dat er van haar verwacht word dat ze alles op tijd en correct inlevert, word er een fout gemaakt door degene die haar controleert is het een heel ander verhaal, mevrouw is niet aanwezig, niet te bereiken, is vrij en dergelijke, ook als er gezegd word dat mijn dochter nog teruggebeld of gemaild word worden die afspraken niet altijd nagekomen. er word dan verwacht dat mijn dochter zelf weer probeert de juiste persoon te bellen en of te mailen. natuurlijk snap ik dat men meerde mensen moet controleren en begeleiden , maar het is toch vervelend als je met een vraag of probleem zit en er niemand is buiten je eigen contactpersoon die je te woord kan staan en of helpen , terwijl er van jou wel verwacht word dat je ten allen tijde beschikbaar bent

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er is vanalles en nog wat aan te merken over het al of niet krijgen van een bijstandsuitkering en de controle die er is op de ontvangers van zo'n uitkering. Maar mensen, wees toch blij dat je in een land woont waar zulke sociale voorzieningen zijn. In het land waar ik woon bestaat zulke bijstand niet, ook zoiets als een AOW is onbekend.

  BeantwoordenVerwijderen