Gisteren schreef ik over mijn bijstandsverleden. Lezers vroegen zich af hoe ik er uit gekomen ben. Wel dat zat zo:
Begin 1997 ging een vriendin (en buurvrouw) die ook in de bijstand zat een secretaresse-opleiding doen bij het Centrum Vakopleidingen. De opleiding werd betaald door de sociale dienst en kon door bijstandsgerechtigden gedaan worden. Vriendin heeft mij enthousiast gemaakt, ik heb contact opgenomen met mijn ambtenaar van de sociale dienst. Het was akkoord! Ik begon in juni 1997. We deden de parttime opleiding: twee hele dagen en de woensdagochtend. We leerden: typen, Wordperfect, Excel, Access, Word, mailen, Nederlandse, Engelse en Duitse handelscorrespondentie, telefoon beantwoording, agendabeheer, notuleren etc.
Bijzonder: zowel Excel als Word waren facultatief, ik kon ze er extra bij doen, maar het was niet verplicht. Laten dat nu juist de programma's zijn waar ik al jaren het meest mee werk? Een goede keuze van vriendin en mijzelf om deze programma's wel te doen.
In december 1998 kreeg ik mijn secretaresse diploma en kon ik aan de slag. Het was wel spannend, ik was 46 jaar, zou ik een baan kunnen vinden? Na krap 1,5 maand solliciteren kon ik aan het werk, vervanging voor zwangerschapsverlof. Weliswaar een tijdelijke parttime baan via een uitzendbureau, maar dan toch, de start was er! Zo heette trouwens het uitzendbureau ook!
Drie dagen per week werken leverde evenveel op als een bijstandsuitkering, dus mijn bijstandsuitkering stopte. Het was een geweldige ervaring: niet meer afhankelijk van een sociale dienst, geen girogluren* en andere controle-maatregelen, gewoon helemaal vrij! Nu duurde dat niet zo lang, want de vervanging voor zwangerschapsverlof veranderde na een aantal maanden in 1,5 dag per week vervanging voor ouderschapsverlof en daarmee halveerde mijn inkomen uit werk. Dus daar stond ik weer bij de sociale dienst op de stoep voor aanvulling op mijn inkomen! Ik heb veel gesolliciteerd en ik werd per november 1999 aangenomen bij mijn huidige werkgever in een 0,75 fte. Ook eerst weer tijdelijk, maar na 3 jaar kreeg ik een contract voor onbepaalde tijd. Salarisverhoging ging best snel! Ik startte in schaal 5 en werk nu in schaal 7 ** en verder kreeg ik er in het begin ieder jaar een periodiek bij. Dat laatste is al lang voorbij ik zit al weer jaren aan het eind van mijn salarisschaal.
Mijn eerste maandsalaris bij mijn huidige werkgever: netto fl. 2159,37 = €979,88 (75%)
* Voor diegenen die niet bekend zijn met girogluren: ik moest mijn bankafschriften van de laatste 3 maanden meenemen en die werden dan uitgebreid nageplozen. Wat waren mijn inkomsten, welke uitgaven had ik en waarom had ik zo'n grote uitgave voor bijvoorbeeld schoenen?
** Tussen 2002 en 2004 heb ik nog een avondopleiding
Assistant to the Manager gedaan. Een avond per week en veel thuisstudie,
daar kreeg ik vakken als Financiële analyse, Interne communicatie,
Organisatie en haar strategievorming, Marketing, Projectmanagement,
Kwaliteitszorg en een Incompany studie. De overstap naar schaal 6 en
later schaal 7 hadden hier mee te maken.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
maandag 24 februari 2014
Hoe kwam ik uit de bijstand?
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Dat giro-gluren lijkt me zo verschrikkelijk!! Gelukkig dat je eruit bent gekomen :)
BeantwoordenVerwijderenDat giro-gluren is er niet meer elke keer, gelukkig. Ik zou dan nooit meer met de pin hebben betaald in elk geval, alles contant. Een beetje privacy graag.
BeantwoordenVerwijderenMaar wat fijn dat de sociale dienst je opleiding gesponsord heeft!
Na de eerste keer girogluren betaalde ik alles contant en betaalde nergens meer met een girobetaalkaart of pin. Destijds was de sollicitatieplicht voor moeders met kinderen boven de 5 jaar recent ingevoerd. De sociale dienst wilde graag deze moeders weer aan het werk helpen, dus er was geld voor omscholing beschikbaar. Daar heb ik van geprofiteerd.
VerwijderenDat is fijn om allemaal te lezen.
BeantwoordenVerwijderenOok helemaal zelf gedaan, netjes hoor! En fijn dat je er gelijk mee uit was met de 2e baan!
BeantwoordenVerwijderenGr. Boukje
Petje af! :-)
BeantwoordenVerwijderenWel opvallend dat dit een opleiding was, waar je ook echt wat mee kon. Geen pretopleiding waarvan werkgevers zeggen dat die niet aansluit bij de eisen van nu.
BeantwoordenVerwijderenKan me goed voorstellen hoe heerlijk het is om niet meer afhankelijk te zijn en vooral die controle op alles. Goed gedaan!
Inspirerend verhaal!
BeantwoordenVerwijderenPetje af Zuinigaan dat je die kans hebt gegrepen en ook later nog bent gaan doorleren. Mijn respect voor je groeit met de dag!
BeantwoordenVerwijderen