donderdag 13 maart 2014

Die reclame, die marketing, die heeft helemaal geen invloed op mij!

Dacht ik.
Maar als ik er goed op let, dan moet ik bekennen dat ik toch wel heel gevoelig ben voor reclame, marketing en andere manieren om mij geld uit de zak te kloppen!
Wat kies ik bijvoorbeeld als het A-merk bijna even duur is als het B- of C-merk? Als het A-merk ietsje-pietsje duurder is, dan kies ik het A-merk en zeker als het door een aanbieding goedkoper is dan het niet-A-merk. Ik voel me dan als een koning te rijk omdat ik goedkoop een A-merk heb gescoord.
Wat gebeurt er dan in mijn hoofd?
Ergens ben ik er van overtuigd dat het A-merk beter "moet" zijn dan het niet-A-merk.
Waar is dat dan op gebaseerd?
Eigenlijk nergens op, want normaal koop ik geen A-merken, dus met het bewuste A-merk heb ik in feite weinig of geen ervaring. In mijn achterhoofd ben ik er van overtuigd dat een niet-A-merk eigenlijk gewoon niet goed KAN zijn, ondanks goede ervaringen.
Raar, want meestal vallen die A-merken vervolgens behoorlijk tegen, en toch doe ik het de volgende keer weer net zo.
Dat moet het werk zijn van slimme marketing jongens en meisjes!
Het is overigens niet zo, dat ik standaard A-merken koop omdat ik er van overtuigd ben dat ze beter zijn, nee dat toch niet. Dat hebben die marketing mensen dan weer niet voor elkaar gekregen, tenminste, niet bij mij.

14 opmerkingen:

  1. Niks menselijks is ons vreemd ;-) Vroeger werkte ik in een bedrijf waar panty's en nylonkousen werden vervaardigd. Verschillende merken (Duet, Danlon, Panty-P en veel 'eigen merken')
    Bijna alle panty's waren gelijk alleen de verpakking en de prijs was anders!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vroeger werkte ik bij een fabriek die fondant maakte, vruchtenfondant maar ook roomfondant en verkochten dat onder eigen merk "Chocafa". Nu was het zo dat de roomfondant van de Hema beter was dan het eigen merk roomfondant. Want Hema vond namelijk dat er MEER room in de fabricage moest! Hema hanteerde strenge voorwaarden. Sindsdien kijk ik anders tegen Hema aan en zogenaamd "eigen merk".

      Verwijderen
    2. Ik heb ook bij Chocafa gewerkt, en deze fabriek verkocht niets onder eigen merk, maar in opdracht van b.v. Droste.

      Verwijderen
  2. In sommige gevallen is een A-merk wel beter dan een B-merk. Zo heb ik ontdekt dat B-merken pindakaas meer toevoegingen bevatten, waaronder suiker. De smaak is daardoor ook minder (te zoet). Het A-merk pindakaas dat ik gebruik bevat die toevoegingen niet. In z'n geval kies ik veel liever een duurdere soort.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vanwege coeliakie weet ik dat juist B-merken en Lidl en Aldi producten minder toevoegingen hebben (dat is goedkoper) en daarom vaak wel te eten zijn voor coeliaken.
      Voor wie wil checken of iets gluten en/of lactosevrij is www.livaad.nl

      Verwijderen
    2. Ik eet ook alleen calve pindakaas. Dat is echt de enige die ik heb kunnen ontdekken zonder suiker. Ook bio producten zoals muesli ed van de goedkopere winkels bevatten vaak suiker. Dus ik eet inderdaad veel A merken en veel producten van de natuurvoedingswinkel. Mascha.

      Verwijderen
    3. Pindakaas van de Lidl bevat geen toegevoegde suikers.

      Verwijderen
    4. De pindakaas van de Lidl bevat geen suiker en het gehalte aan pinda's is hoger dan die van het A merk waar we bijna allemaal mee groot geworden zijn. Bovendien vind ik die van de Lidl veel lekkerder.
      De reden waarom de meeste A merken duurder zijn is de marketing kosten die je als consument betaald.

      Verwijderen
    5. Lidl pindakaas heb ik nooit gehad. ik ga nooit naar de Lidl en zal er niet alleen heen gaan voor een vergelijkbare pindakaas. Pindakaas van Calve heeft 85% pinda's. Lidl ook lees ik hier. Dus het gehalte pinda's is gelijk. Ik koop Calve alleen in de aanbieding dus qua prijs zal het ook bijna niet schelen. Mascha.

      Verwijderen
  3. Ik heb een tijdje erover nagedacht wat ik aan A-merken zou kopen en in de kast gekeken, maar kan niets vinden, allemaal basis, eigenmerken en aldi, lidl.
    De folders bekijkik wel goed maar eigenlijkvind ik nooit iets wat ik echt nodig zou hebben van een A-merk bij de aanbiedingen, bijna altijd dingen die ik toch al niet gebruik. Alleen vlees, kip etc. en groente en fruit koop ik uit de folders.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. het aparte is ook dat veel merken in de dezelfde fabriek gemaakt worden en soms alleen een andere verpakking en merknaam krijgen, verder is veel smaak gebonden aan gewenning en ook het idee van verandering lijkt dan moeilijk, zo deed ik aantal jaren geleden eens chocoladehagelslag van een huismerk in de verpakking van Venz, mijn dochter beweerde namelijk altijd dat zij het onmiddellijk zou merken als ik een ander merk zou kopen, dus gelijk bij de eerste hap van haar boterham, maar door de hagelslag wel in de voor haar bekende verpakking te doen viel haar in eerste instantie helemaal geen verschil op,. pas toen haar vriend zei waarom plakt jouw moeder de verpakking vast met plakband? viel haar iets op , maar dat was een paar weken later en sindsdien eten wij wel vaker dingen van een goedkoper merk en soms moet je even wennen aan de smaak ,maar na een tijdje vinden wij van een heleboel dingen juist de Amerken niet lekker meer

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik koop alleen A-merken als ik hetzelfde product van eigenmerk echt niet lekker vind. Maar soms kom ik er niet onderuit omdat zoonlief een koemelk-allergie heeft en hij echt het alternatief niet lust.

    Jam maak ik al jaren zelf. Verder let ik er de laatste tijd op of er suiker aan toegevoegd is en kijk dan eventueel voor een alternatief.

    Maar in mijn kast veel eigenmerken. Maar als een A-merk wat ik gebruik in de aanbieding is koop ik het wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik werd erg winderig van de eurosjopper pindakaas (55% pinda's), dus toch maar weer iets duurder (Lidl, 85% pinda's)...
    Groet,
    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En bij non-food hoe bepaal je dan wat een A-B- of C merk is ?

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.