Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 10 maart 2014

Drink-discipline

Ja, je leest het goed, geen drank discipline, maar drinkdiscipline.
Drank is geen probleem, ik drink gemiddeld hooguit 2 alcoholische consumpties per maand, meestal wijn. Nee, niet de drank dus, maar zo nu en dan gaat het helemaal mis met mijn drinken.
Ik drink niet te veel, maar te weinig. Ik heb maar zelden dorst en moet gewoon in mijn routine opnemen dat ik regelmatig drinken tot mij neem. Doordeweeks gaat dat wel goed, dan loop ik op mijn werk regelmatig naar de koffiekamer en haal wat drinken. Dat lopen is ook om even achter de computer weg te zijn en te voorkomen dat ik last van schouders, polsen en aanverwant krijg. Je mag het geloof ik niet meer RSI noemen, maar in ieder geval helpt het om regelmatig even wat anders te doen en geen vierkante ogen te krijgen, zal ik maar zeggen.

Thuis, in het weekend, doe ik heel veel of soms ook weinig, maar wat ik wel eens wil vergeten is het drinken.
mijn duurzame, goed afwasbare drinkflesje!
Dan kom ik soms 's avonds tot de conclusie dat ik de hele dag nog maar twee mokken drinken heb gehad! Protesteert het lijf niet, vraag je dan misschien? Jawel, maar heel anders dan je zou denken!
Mijn blaas raakt overprikkeld, ik moet binnen 1 uur 4x een paar druppeltjes plassen en krijg flinke pijn in de blaasstreek. De eerste keer dat ik dergelijke klachten kreeg, dacht ik, dat ik blaasontsteking had, maar dat bleek niet het geval. Mijn remedie: veel drinken en 2 paracetamol tabletten nemen als ik mijzelf per ongeluk heb laten verdorsten. Eerst moet ik dan nog wel vaak en pijnlijk plassen, maar na een paar uur is dat weer helemaal over en is alles weer normaal. Sinds mijn dochter in juli verhuisde naar een eigen woning en zij en haar vriend hier niet meer bijna alle weekenden zijn, heb ik drie keer dergelijke klachten gehad. De laatste keer was een week geleden.
Wat ik nu doe: er echt op letten dat ik voldoende drink. Glazen water tussendoor nemen, 's middags een pot thee zetten en helemaal leeg drinken. Voor sommige mensen heel gewoon, maar ik moet er echt aan denken. Misschien hang ik wel een briefje in het toilet om mezelf er aan te herinneren!
En ik heb mijn duurzame drinkflesje binnen handbereik gezet. Gisteravond heb ik twee hele flesjes leeggedronken!
 Het duurzame drinkflesje wordt overigens hier binnen de gemeente Groningen flink gepromoot.  Een goed idee om de hoeveelheid plastic afval te verminderen.

32 opmerkingen:

 1. Ik heb hier totaal geen moeite mee. Ik drink wel 6 of 7 glazen thee per dag, verder 1 glas vers sinaasappelsap, karnemelk of optimel etc. Het zit gewoon in mijn systeem! Ik heb ook zo'n waterflesje, zat in mijn Kerstpakket!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook geen drinkprobleem. Elke dag gaat er minimaal 2 liter water door.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is bekend dat met het ouder worden het dorstgevoel afneemt. Dat is zeker een punt om aandacht voor te hebben. Met name als je alleen woont is er het gevaar dat de vaste routine verdwijnt. Daar moet je je bewust van zijn. Over de hele dag 2 mokken drinken is wel erg weinig.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb er ook veel moeite mee. Wat bij mij helpt is in ieder geval grote glazen hebben. Ik heb van die flinke van IKEA en daar kan geloof ik 300 of 400 ml in. Als ik 'm voor me heb, drink ik 'm wel leeg. En dan heb ik meteen een kwart van wat in ieder geval moet gehad. En zo snel mogelijk weer vullen, want dan geldt weer hetzelfde; is hij vol, dan komt hij wel leeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik drink meestal wel voldoende. Ik gebruik nu hervulbare wegwerpflesjes. Ik heb deze waterfles ook gehad maar niets voor mij. Te snel kapot. Mijne is gevallen en kapot en ik sprak toevallig donderdag iemand die hem ook had gehad maar ook kapot gevallen. In huis zal hij misschien niet snel kapot vallen. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. misschien weet je het nog niet, maar als je wegwerpflesjes steeds vult, dan gaat het binnenlaagje eraf en dat is heel slecht voor de gezondheid. misschien iets om over na te denken.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor deze info. Ik vul de wegwerpflesjes ook en doe ze dan in vaatwasser . Nooit geweten dat de binnenlaag los kan laten.

   Verwijderen
  3. Dan laat er kankerverwekkende BPA los bij al dat hergebruik. Wij hebben al jaren BPA-vrije Klean Kanteen bidons. Een keer investeren, maar uiteindelijk beter voor het milieu en je portemonnee.

   Verwijderen
  4. De meeste levensmiddelen verpakkingen zijn al bpa vrij. De industrie luistert wel naar wetenschap en consument. Welk belang hebben ze bij onveilige producten? (iets anders als ongezond)

   Verwijderen
 6. Ik heb er ook last van. Ik haal de 2 liter ook niet, maar weinig drinken is ook nog eens funest voor de stofwisseling. Van een vriendin kreeg ik de tip om elke keer als je naar het toilet bent geweest een glas water te drinken. Zodat dit op een gegeven moment een automatisme word en je vochtbalans altijd op peil blijft.
  Ik moet zeggen, het werkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook ik drink te weinig. Maar ik heb een redelijk strak dagritme, waarin ik het drinken heb opgenomen. Nu gaat het beter, maar zou nog wel iets bij kunnen, hoor! Vooral nu de warmere tijden er weer aan komen, moet ik er nog beter op letten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk dat je ook z'on flesje hebt.
  Zelf heb ik vrijdag j.l. ook z'on flesje gekocht. Goed voor jezelf, goed voor het milieu. Ik kocht het bij de wereldwinkel. dan gaat er ook nog eens
  een bedrag naar het water projekt van Simavi. Goed bezig dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb een tegenovergesteld drinkprobleem... ik drink zo 4 liter weg op een dag! Heb ook zo'n dopper, maar een college van 2 uur haal ik er niet mee, dan is ie halverwege al op. Een liter thee uit de thermosfles is ook met een uur op. Ben wel heel blij met die dopper, scheelt een boel plastic afval en is een stuk hygiënischer dan zo'n plastic flesje wat je niet kunt afwassen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Teveel drinken is ook niet goed... Slecht voor je nieren.
   Gr. Immy

   Verwijderen
  2. Waarschuwing! Soms is te veel drinken een signaal dat je diabetes hebt! Mocht je je niet fit voelen, dan raad ik je echt aan een afspraak te maken bij de huisarts en een check te doen. Je pleegt roofbouw op je lichaam als je met onbehandelde diabetes blijft rondlopen.

   Verwijderen
  3. Dank voor het advies, maarre... dat lijkt me toch wel stug. Ik ben hartstikke gezond en leef en eet ook gezond (geen dierlijke producten, nauwelijks suiker, veel groenten en fruit!) :) ik zou me eerder zorgen maken om te weinig drinken...
   Misschien was 4 liter iets overdreven, en bij nader inzien zou ik het eigenlijk geen probleem willen noemen :)

   Verwijderen
  4. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte die niets te maken heeft met gezond leven. Je lichaam valt dan gewoon de insuline producerende cellen aan. Als jij je fit voelt, is er waarschijnlijk niets aan de hand.

   Verwijderen
 10. Ik heb gehoord dat elke keer een plastic flesje vullen niet gezond is vanwege bacteriën. Ik heb daarom bij de supermarkt zo'n ouderwetse fles met sap gekocht van glas met zo'n brede opening die hersluitbaar is en die vul ik nu elke keer met water. Voor onderweg niet handig maar voor op kantoor op het bureau heel geschikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De bacterien komen vooral doordat mensen direct uit de fles drinken. Dan komt er steeds een beetje speeksel in. Het materiaal heeft er niet zo veel mee te maken. Naast de fles een glas en gewoon inschenken, dan heb je geen last meer van bacterien.

   Verwijderen
 11. Ik heb een jaar of drie een glazen karaf met water (en edelstenen) op tafel staan.
  Bij mijn bed heb ik een mooi drinkbeker/fles staan van 300 ml. Op het einde van de dag zijn beide leeg. Dus te weinig drinken gebeurt mij zelden of nooit.

  1 keer in de week verdwijnen beide in de vaatwasser. In mijn tas heb ik een klein plastic drinkflesje, Deze spoel ook iedere week even uit met heet water en soda.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Over edelstenen in het water heb ik al vaker gehoord. Ook iemand die een plastic anderhalf literfles hergebruikte, en zij deed er volgens mij een bergkristal in.

   Zij was er destijds erg positief over. Dan zou ik thuis ook een karaf met edelstenen neer kunnen zetten, op mijn werk een hersluitbare glazen fles en voor onderweg mijn Dopper.

   Welke edelstenen gebruikt u, heeft u nog tips, en helpt het inderdaad?

   Verwijderen
  2. Ik heb er momenteel rozenkwarts en bergkristal in liggen. De bergkristal ligt er bij mij altijd in. En ja ik heb er meer energie door of anders gezegd sinds ik hiervan gebruik maak heb ik geen behoefte meer aan middagdutjes.

   Verder kun jezelf uit zoeken welke kristallen je het beste kunnen helpen.

   Kijk eens op deze site dan heb je een beetje een idee welke stenen er zijn en wat hun werking is.
   http://www.edelstenenenmineralen.nl/bergkristal.html

   Verwijderen
 12. Annemiek van Deursen gebruikt ook groentepotten voor drinken. Practisch als je een dagdeel op pad bent. En als ik een erg drukke dag voor de boeg heb? Dan vergeet ik ook te eten en te drinken. Als oplossing zet ik dan de kookwekker. Werkt prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik heb 3 tu pperware waterflessen. Die was ik steeds uit in de vaatwasser, geen kunststof toestand en goed voor het milieu. En 's middags zet ik 1 liter rooibosthee in een thermoskan. Die drink ik dan over de hele middag door leeg. In het weekend dan drink ik te weinig, er wordt dan vaak geen thee gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb precies zo'n zelfde flesje gekocht, toevallig ook dezelfde kleur. Ook ik drink op mijn werk meer dan thuis.

  Misschien is zo'n glazen afgewassen hersluitbare vruchtensapfles een idee om op mijn werk neer te zetten zodat ik langer met mijn water toekan. Dat zie ik ook wel op mijn werk. Ik heb er ook weleens over gedacht om een karaf op mijn bureau neer te zetten, maar ik moet er niet aan denken dat ik die omgooi over allerlei papieren...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb wel eens dezelfde klachten als ik te weinig gedronken heb, een pijnlijke blaas dus en veel aandrang. Mijn ervaring is dat je er geen pijnstillers voor hoeft te nemen. Gewoon heel veel drinken kort achter elkaar. Op een gegeven moment ga je plassen en dan is het over. Zonde om pijnstillers te nemen als het eigenlijk niet nodig is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn blaas doet veel pijn en de paracetamol kost 2 cent per stuk. Paracetamol is een betrekkelijk onschuldige pijnstiller die ik ooit in flinke hoeveelheden voorgeschreven heb gekregen door de internist. Ik zeg niet dat paracetamol helemaal geen kwaad kan, maar zo nu en dan een paar, dat lijkt mij geen probleem.

   Verwijderen
  2. Leuk om te lezen dat je dezelfde klachten hebt! Ik ben nog niemand tegen gekomen die het ook had!

   Verwijderen
 16. Als ik die klachten heb (inderdaad omdat ik slordig geweest ben met drinken) ga ik gewoon op de wc zitten met een glas water wat ik steeds weer vul aan het fonteintje en een boek. En maar water erin gooien. ;-) ik ben er dan in no-time vanaf. :-)

  Het zit me ook niet in de kosten van de pijnstiller, maar slik gewoon liever niks als het niet nodig is. Deze methode werkt voor mij in ieder geval erg goed. :-) Dit werkt natuurlijk alleen als je thuis bent. Het gekke is dat ik er buiten de deur nog geen last van heb gehad. Op het werk drink ik vaak ook meer omdat je vaker wat aangeboden krijgt. Daar gaat drinken bijna automatisch. Je hoeft ook geen sloten te drinken om het te voorkomen maar gewoon regelmatig iets waarbij koffie en thee ook prima werkt. Ik drink eigenlijk bijna geen water.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Bij (dreigende) blaasontsteking neem ik altijd een overdosis vitamine C tabletten en het helpt!! Gelukkig al lange tijd geen last meer van. Maar opkomende blaasontsteking voelde ik in een tinteling in mijn handen en als ik dat waarnam en de 'gewone' dosis een paar dagen nam, dan zette de blaasontsteking ook niet door. De huisarts was niet tegen een tijdelijke overdosis vitamine C.
  Een trouwe volger van je blog, Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik drink ook te weinig en op aanraden van mijn uroloog ben
  ik blase care gaan gebruiken.
  Er zijn ook goedkopere maar daar zit minder stoffen voor de blaas in
  zei de uroloog
  Nu heb ik geen last meer van blaasontstekingen..

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Een beetje late reactie...
  Ik herken het helaas. Ik drink ook veel te weinig.
  Een briefje in de wc hangen, is wel een idee, haha. Meestal denk ik er 's middags pas aan dat ik de hele dag nog niet naar de wc geweest ben (afgezien van toen ik uit bed kwam), simpelweg omdat er niets te plassen valt omdat ik nog niet meer dan 1 glas gedronken heb. Als ik dat bedenk, neem ik snel wat thee en / of water.
  Bij mij is het ook zo dat ik op mn werk wel redelijk wat drink, maar als ik een dag thuis ben helemaal niet. Zelfs bij mn lunch denk ik er niet aan.
  Bij mij heeft het niet met mn leeftijd te maken, ik ben begin 30.

  BeantwoordenVerwijderen