Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 17 april 2014
Arm of rijk?
Volgens de Volkskrant van afgelopen zaterdag is de ongelijkheid tijdens de crisis toegenomen. De rijkste 1 procent van de Nederlandse bevolking bezit bijna een kwart van het totale vermogen.
Daarmee is de verdeling tussen arm en rijk in Nederland een van de scheefste ter wereld. De krant baseert deze conclusie op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Wat? Echt waar? Ik dacht altijd dat een erg scheve verdeling tussen arm en rijk iets was van bananenrepublieken, van landen buiten West Europa en niet in Nederland.
Citaat NOS.nl
Volgens het CBS hadden de 74.000 huishoudens die tot de rijkste 1 procent van Nederland horen in 2012 273 miljard euro vermogen. Dat is 23,4 procent van het totaal en goed voor gemiddeld 3,7 miljoen per huishouden.
Maar ook binnen die 1 procent rijksten zijn grote verschillen. Nogmaals een citaat van NOS.nl:
De 7000 rijkste huishoudens hadden in 2012 102 miljard euro vermogen, gemiddeld 13,9 miljoen per huishouden. Dat is 8,7 procent van het totale vermogen in Nederland.
Het vermogen van de rijken bestond vooral uit (internationale) aandelen en ander kapitaal dat in waarde toeneemt. Bij de doorsnee burger bestaat het vermogen vooral uit het eigen huis en dat is tijdens de crisis flink in waarde gedaald.
Omdat de beurzen vorig jaar een uitstekend jaar hadden en huizen minder waard werden, ligt het voor de hand dat ook in 2013 de kloof tussen rijk en arm verder toeneemt.
Verbazend, zoveel rijkdom! Dat roept bij mij vragen op:
- Hoe kan het dat het verschil tussen arm en rijk in Nederland tot de scheefste ter wereld hoort? Hoe zit dat met het sociale beleid van regeringen en waar zijn die aardgasbaten gebleven?
- Betalen die absurd rijke mensen wel genoeg belasting? Of weten ze die heel goed te ontduiken?
- Kan er niet meer door particulieren in de Nederlandse economie gestoken worden? Bijvoorbeeld in de bouw van seniorenwoningen? Door sluiting van verzorgingshuizen hebben senioren zoals ik straks massaal een ouderdomsbestendige woning nodig. Goed voor de bouwsector en de markt trekt alleen maar aan!
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Twee opmerkingen:
BeantwoordenVerwijderenTwintig jaar geleden al ging er op mijn werk de volgende grap rond: ken je het verschil tussen een bananenrepubliek en Nederland?? Nee?? Je weet toch Nederland heeft een koningin !
Ouderenwoningen. Ik woon nu nog steeds in een grote eengezinswoning. Veel te groot, te duur, veel onderhoud en mijn geld zit in stenen. Waar zijn de kleine ouderenhuizen? Ja, ik kan verhuizen naar een appartement, maar dan mis ik mijn tuin(tje). Ik blijf graag contact houden met de aarde.
Uit ervaring (familie manskant) kan ik vertellen dat zeer rijke mensen inderdaad nauwelijks belasting betalen. Overigens ontduiken ze niet, ze ontwijken. Dat mag hier in Nederland (zie diverse leden koninklijk huis).
BeantwoordenVerwijderenLianne
Het, volgens mij, enige verschil tussen de armen en de rijken is een heleboel geld. De normen en waarden verschillen, alweer volgens mij, bar weinig!
BeantwoordenVerwijderenGelukkig wordt "plezierig leven"niet zo oneerlijk verdeeld.
BeantwoordenVerwijderenik richt mijn aandacht niet meer op mensen die meer hebben,maar op mensen die meer doen ,daar word je veel vrolijker van, mijn dochter is net op zichzelf gaan wonen, heeft niet veel te besteden en kijk regelmatig op de weggeefhoek in onze omgeving ,zo leuk om te zien dat er nog steeds mensen zijn die het leuk vinden om anderen blij te maken met gratis spulletjes, maar ook andere leuke dingen vallen op zo zette mijn dochter een berichtje op Facebook, met de vraag of er iemand kon helpen haar bed te verhuizen, omdat wij niet in het bezit zijn van een auto en de mensen in onze directe omgeving wel willen rijden maar geen bed kwijt kunnen in hun auto, spontaan melde er zich een jongen die een middagje vrij was van zijn werk en een busje tot zijn beschikking had en wel zin had om haar te helpen , van een vergoeding wilde hij niets weten, leuk om te zien dat zulke mensen er ook nog steeds zijn
BeantwoordenVerwijderenIk zit er ook niet mee hoor, ik heb genoeg, maar ik wist niet dat het verschil tussen heel rijk en arm in Nederland zo groot was!
Verwijderenhet was ook geen kritiek hoor ,maar meer dat ik me altijd heel druk maakte over de ongelijkheid waar we als land mee moeten leven en dat koste me altijd heel veel energie en leverde me erg weinig op, vandaar dat ik de dingen liever van de positieve kant bekijk
VerwijderenEn wat is rijk, als je cultureel erfgoed (onroerend goed) hebt of landerijen? Nou dan is het hard werken om de boel draaiende te houden en te onderhouden maar het telt in quote lijst wel mee als zijnde zoveel waard. Ik denk dat menigeen die niet tot de rijken behoort maar wel een spaarcentje heeft en een redelijk inkomen gemakkelijker leeft en met minder zorgen. Natuurlijk spreek ik nu in het algemeen.
BeantwoordenVerwijderenIk zou niet weten waarom rijke mensen hun geld in ouderenwoningen zouden moeten stoppen (en nee ik ben absoluut niet rijk).
BeantwoordenVerwijderenRijke mensen meer belasting laten betalen is slecht voor de economie.