Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 16 april 2014

Lezing gezonde voeding: wie mag ik nog vertrouwen?

Gisteravond was ik naar een Studium Generale Lezing over voeding: GEZONDE VOEDING: WIE MAG IK NOG VERTROUWEN? 
Aan het woord was Fred Brouns een wetenschapper uit Maastricht. 

En dit was de tekst zoals die op de site van het Studium Generale stond:

Er zijn ontelbare verontrustende berichten over voedselfraude of, giftige, verslavende en kankerverwekkende stoffen in onze voeding. Wij denken gezond te kunnen eten maar worden blootgesteld aan “chemische mengsels”, is de suggestie. Wie kunnen we nog vertrouwen als het gaat om gezonde voeding? De overheid wordt verweten geen actie te ondernemen, maar ook niet meer geloofd als ze wél maatregelen neemt. Voedselfirma’s beloven van alles maar kunnen vaak geen harde bewijzen leveren. Reclamemakers schuiven de adviezen van hun voedingskundigen-collega’s onder tafel en salesmanagers verkiezen omzet altijd boven gezondheid. Al deze belangen zorgen ervoor dat consumenten de weg kwijt zijn en daarom steeds vaker hun eigen waarheid zoeken in de (social) media. Termen en ‘feiten’ worden bij elkaar gegoocheld en verpakt tot geloofwaardige verhalen. Verontrustende maar onjuiste nieuwtjes halen vaak te makkelijk de voorpagina of de televisie. Deskundige onderzoekers, die het geheel overzien, staan vaak buiten spel. Wat te doen als consument in het machtige spel van industrie, overheid, en wetenschap?


Het was echt een leuke leerzame lezing!

Hij vertelde bijvoorbeeld, dat in onze basis voeding echt niet minder voedingsstoffen zitten dan vroeger. Er zitten net zo veel vitaminen, vezels en mineralen in als jaren geleden. De industrie van de voedingssupplementen wil ons doen geloven dat er nu minder in voeding zit. Gedegen wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit niet juist is. Wel wordt aangeraden om gevarieerd te eten, maar dat was vroeger ook al veel beter dan eenzijdige voeding.

Dat biologisch gezonder is, is ook nog niet aangetoond. Wel is biologisch beter voor het milieu.

De hele hype rond de schadelijkheid van energiedrankjes mist ook een wetenschappelijke basis. In 1 blikje energiedrank zit ongeveer 80 miligram (mg) caffeïne. En hoeveel zit er in koffie? In een klein kopje koffie zit 50 - 150 mg, in een kop thee zit 25 - 75 mg. Jongeren zouden hartstoornissen en hersenschade krijgen door de energiedrank.

Ook Fred Brouns noemt het niet schadelijk zijn van aspartaam. Dit is in verschillende onderzoeken wetenschappelijk aangetoond.


Maar: voeding is emotie.
Iedereen moet eten en iedereen denkt dat hij deskundig is. Maar onderzoek toont aan dat er in het onderwijs van de zogenaamde deskundigen weinig tijd ingeruimd is voor voeding. Een arts krijgt bijvoorbeeld maar 20 uren les over voeding. In zijn hele opleiding! Lees ook hier, op Foodlog, aan het einde van het artikel.  


6 opmerkingen:

 1. Het is idd nodig dat veel voedselberichten worden genuanceerd. Energiedrankjes vind ik wel een raar voorbeeld, want behalve de cafeine is het juist de taurine die discussie moet oproepen. Verlies trouwens ook niet uit het oog dat cafeine (ze drinken nooit maar 1 blikje) niet goed is voor kids vanaf 12jr.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op Foodlog kun je heel veel informatie vinden over alles wat met voeding te maken heeft. Maar ook daar zijn de professionals het niet altijd eens.
  Om gezond te eten moet je durven vertrouwen op je gezonde verstand en je de kop niet gek laten maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het was inderdaad erg interessant. Het ging echter alleen over de cafeïne in de energiedrankjes. Niet over de suikers. Hij had als voorbeeld basisschool leerlingen die 2 drankjes per week kregen. Dat valt dan inderdaad wel mee. Het ging jammer genoeg niet over middelbare schoolleerlingen die elke pauze aangrijpen om naar de supermarkt te gaan om deze drankjes te kopen, want: lekker. Deze kinderen krijgen dan veel meer van deze drankjes binnen dan de kinderen uit de lezing van dhr. Brouns... Dus kijk goed naar bron van de informatie... Karin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en wij, volwassenen, ons maar afvragen waarom de concentratie van leerlingen minder is. Sommigen zitten te stuiteren in de klas.
   Groeten
   See

   Verwijderen
 4. Er is ook nog zoiets als gezond verstand....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ach, die zitten dan nog IN de klas....

  BeantwoordenVerwijderen