Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 30 april 2014

Declaraties zorgkosten

In 2013 heb ik een account aangemaakt bij mijn zorgverzekeraar. Ik kan nu precies zien wat er gedeclareerd is door zorgverleners. Dat dacht ik tenminste.
Er is een knop 2012, een knop 2013 en een knop met alle declaraties van het lopende jaar.
Het wonderlijke is, dat het gewoon niet klopt!
Ik heb mijn agenda's er maar eens even bijgehaald en het is een zootje, vooral de declaraties van de ziekenhuizen.

Ik ben in 2013 5x naar een specialist geweest en er staat 1x gedeclareerd.
Ik ben 3x naar de internist geweest, in januari, mei en september, er staat geen enkele declaratie.
Ik ben 2x naar de oogarts geweest, namelijk op 19 april en 19 december, er staat 1 declaratie, gedateerd op 5 maart, maar die is wel ongeveer 2x zo hoog als de declaratie van 1 consult bij oogheelkunde in 2012. Het bedrag is €129,52.

Ik ben in 2012 4x naar de specialist geweest en er staat 3x gedeclareerd.
Ik ben 2x naar de internist geweest, in april en  in augustus. Er is een declaratie gedateerd op 16 november. Het bedrag is ruim 700 euro, misschien voor 2x?
Ik ben 1x naar de gynacoloog geweest, op 14 december. Er is een declaratie op 18 december, dus dat klopt (ongeveer). Maar dit bedrag is nog hoger dan dat van de internist, namelijk €744,88. Zo veel voor 1 consult en wat lab-werk?
Verder is er nog een declaratie van oogheelkunde, namelijk €52,99

In 2014 ben ik tot nog toe 2x naar een specialist geweest, namelijk in januari naar de internist en verder nog naar de KNO arts. Er zijn geen declaraties van ziekenhuizen zichtbaar.

Je zou denken, met zo'n account krijg je een helder overzicht van je zorgkosten, maar niets is minder waar!

Wat zou er gebeurd kunnen zijn? Zou de zorgverzekeraar het account gewoon niet goed bijhouden? Of zouden het UMCG (bijna alles, behalve KNO) en het Martini ziekenhuis (KNO) zo'n chaos in hun administratie hebben? Het eerste lijkt me meer waarschijnlijk dan het 2e.

Heb jij een account bij je zorgverzekeraar en geeft dat jou inzicht in je zorgkosten?

Aanvulling - voor mijn eigen risico maakt het niets uit, ik heb aan medicijnen zo veel zorgkosten dat ik in het eerste half jaar mijn eigen risico al helemaal vol heb. Ik krijg dus niet jaren na dato nog een rekening, want mijn eigen risico over 2012 en 2013 zit al vol. Ik moet alleen nog zo'n 70 euro over dit jaar betalen, maar daar is geen twijfel over mogelijk, ook dat is binnenkort afgehandeld. 

20 opmerkingen:

 1. Het probleem zit hem in het feit dat ziekenhuizen niet snel of correct declareren bij de zorgverzekeraars. Toen PM voor een ingreep had gelegen kregen wij pas twee jaar laten de kosten van de hartbewaking etc. De huisartsen en apotheek lopen nog redelijk op tijd, alhoewel die data ook niet altijd kloppen met het recept of het consult. Dat is ook het probleem met de ziekenhuizen. Veel hebben hun financiën niet op orde en hebben geen overzicht door het late declareren of uitkeren door de zorgverzekeraars. Daar komt nog bij dat ze alles onder een bepaalde code moeten declareren en die codes veranderen nog wel eens. Dan duurt het soms lang voordat een vergoeding is toegekend en verwerkt is. Dit is mijn ervaring, maar misschien is dat per zorgverzekeraar anders?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het ligt vnl. bij de ziekenhuizen, schijnt te maken te hebben met de behandelcode(s) die wel of niet gebruikt mogen worden om te kunnen declareren.
  Hier van de week ook weer een nota eigen risico voor zoonlief over 2013 (ik heb het al afgesloten komen zij nog eens) de factuur voor behandeling, ook ER,van zoon was al ingediend, de factuur van de specialist komt gewoon nog eens 3 maanden later.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zou er ook gesjoemeld kunnen worden met een rekening?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kort gezegd. Je betaald per kwaal. Niet per bezoek. Kan dus gewoon kloppen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is dat wel zo? Voor de huisarts betaal je per kwartaal, maar volgens mij is dat niet zo als je naar de specialist in het ziekenhuis gaat. Volgens mij rekenen ze in het ziekenhuis per bezoek en wordt een DBC in rekening gebracht.

   Verwijderen
  2. Per kwaal, niet per kwartaal. Er wordt een dbc geopend en na een bepaalde periode afgesloten, de ene patient komt daar voor 1x in het ziekenhuis, de volgende heeft pech en komt 3x ze betalen even veel.

   Verwijderen
 5. Alvast bedankt voor je blog. Heb er nog een rits in de kast staan die nodig eens op de post moeten. :-) Kassa.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Specialisten werken met DBC's. Krijgen dus betaald per aandoening, niet per bezoek. Dus het klopt wel wat er gedeclareerd is, het is alleen niet duidelijk zo. Overigens staat voir elke DBC code een vast bedrag

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat vervelend dat het zo'n zootje is! Ik zal eens kijken of ik een account heb; dat weet ik eigenlijk niet eens. Je zou toch denken dat zo'n account juist wel duidelijkheid geeft...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt bij mijn zorgverzekeraar (ZKA) zelf een account aanmaken.

   Verwijderen
 8. Het ziekenhuis mag tot 3 jaar na dato declareren...
  Ik was in augustus 2012 geweest en kreeg daar in oktober 2013 de rekening van, manlief ging ik januari 2013 en de rekening kwam deze maand :(
  Flinke buffer opbouwen dus want er kunnen nog lang na dato rekeningen komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Specialisten kunnen zelf tot een paar jaar later declareren.
  Mijn vader heeft dat geconstateerd na aanleiding van een rekening die hij van de zorgverzekeraar kreeg. Bleek om een nota van2012 te gaan, het as ondertussen al 2014 :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het klopt wat een eerdere anoniem schreef. Het ziekenhuis maakt zodra je komt en een diagnose hebt een DBC aan (diagnose behandel combinatie). Stel je komt voor iets wat bestaat uit een eerste consult, een behandeling en een nacontrole. Dan wordt er een keer iets gefactureerd, namelijk die behandeling. En dat deze dan uit verschillende bezoeken bestaat maakt verder niets uit. Kom je na de nacontrole toch nog een keer terug binnen een jaar, dan valt dit zelfs nog onder de eerste DBC en wordt het daarop verder geboekt. En zul je nog steeds geen nieuwe factuur gemaakt zien worden.
  Kortom het wordt gefactureerd per aandoening inderdaad en niet per bezoek.
  Groet Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, duidelijk! Ik wist helemaal niet hoe het werkte! Dank voor je toelichting.

   Verwijderen
  2. Dit wist ik ook helemaal niet, dus eigenlijk kan voor sommige behandelingen pas na 1 jaar worden gefactureerd. Dit jaar ga ik bv naat orthopeed, januari eerste afspraak, maart operatie, 2 en 7 weken nacontroles en over 4 maanden weer, dan misschien andere knie ook nog dit jaar. Dan de nacontroles in 2015 en zou ik pas na de de laatste controle een factuur te zien krijgen.

   Verwijderen
  3. Iedere DBC bestaat uit een vaste aantal onderdelen. Ze proberen dat te standaardiseren. Als je conform het standaard alle onderdelen hebt gehad dan wordt de DBC afgesloten en gefactureerd aan de zorgverzekeraar. Kom je dan later nog weer terug dan wordt de oorspronkelijke DBC weer geopend en worden de nieuwe behandelingen hierop bij geboekt.
   Lot ik vermoed dat je na de controle met 4 maanden al een factuur kunt verwachten. Dit gaat dan per knie. Elke knie is zijn eigen DBC.
   Groet Jolanda

   Verwijderen
  4. Wat een goed logje vandaag, hebben we allemaal van geleerd hoe het eigenlijk in elkaar zit.
   Eigenlijk zouden de zorgverzekeraars hierover iets op de site moeten vermelden, zou verwarring en heen-en-weer gebel voorkomen als duidelijk is hoe het systeem van DBCs werkt.

   Dank voor de aanvulling Jolanda (vinden mijn knieen ook fijner denk ik ieder zijn eigen DBS (-: ).

   Verwijderen
 11. Mijn man heeft nog steeds geen rekening/ overzicht gezien van zijn sterilisatie. Deze behandeling is in 2011 uitgevoerd. En zolang ik nog in kon loggen op zijn account stond deze behandeling niet vermeld...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Helaas wordt er inderdaad veel gefraudeerd met DBC's.
  http://www.zorgprotest.nl/misstanden-in-de-zorg/dbcs-lokken-fraude-uit/

  BeantwoordenVerwijderen
 13. dat is iets om in de gaten te houden dus. Ik zit zelf bij Anderzorg en wat ik heel fijn vind is dat je alles online kan declareren, inscannen en het wordt geregeld.

  BeantwoordenVerwijderen