Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 1 mei 2014

Ervaring met inbrekers

Pennie Wijs vroeg mij op 10 april, naar aanleiding van het bericht "leeg" of ik ervaring had met inbrekers.
Eigenlijk ben ik de dans altijd min of meer ontsprongen.

Lang geleden met mijn eerste man, heb ik meegemaakt dat er tijdens een weekend dat we allemaal weg waren, bij de omliggende buren ingebroken was, maar bij ons niet. Hoe dat kwam? Ik denk dat dat kwam omdat ons interieur er verreweg het meest armoedig uit zag. De conclusie van de inbrekers dat Paas- of Pinksterweekend was dat er bij ons niets te halen viel. Dat klopte ook wel, alles was oud, 2e of derdehands of nog ouder, we leefden op het geverfde beton en hadden inderdaad niets wat de moeite waard was. Bij de buren links en rechts was het een enorme chaos, alles was leeggehaald en soms ook stukgegooid. Ik was heel blij dat er bij ons niets aan de hand was.

Een 2e keer, in een volgend huis, ongeveer 10 jaar later, wilden inbrekers 's nachts binnenkomen door een bovenraampje in de keuken. Het raamboompje was helemaal verbogen, maar er was niemand binnen geweest. Ik had het raampje open voor poes en onder het raampje stond een vuilnisbak om het poes gemakkelijke te maken. Maar daarmee maakte ik het een inbreker ook gemakkelijk. Vanaf die tijd had ik dat raampje 's nachts en als ik overdag afwezig was gesloten.

Een 3e keer, in weer een volgend huis, ging het om een insluiper, geen inbreker. Gewoon overdag. We hadden de achterdeur overdag niet op slot. Ik kwam op een ochtend in de keuken, en daar stond een junk bij de koelkast. De koelkast stond open en hij inspecteerde de inhoud. Ik vroeg wat hij kwam doen en hij antwoordde dat hij op zoek was naar Henk (of zo, ik weet de naam niet meer die hij noemde). Ik zei hem dat Henk hier niet woonde en toen droop hij af. Sinds die tijd hield ik ook overdag de achterdeur op slot. Ik weet niet wat ik gedaan zou hebben als hij gezegd had dat hij zo'n honger had en of ik een boterham voor hem had. Geen idee, waarschijnlijk had ik hem wel een boterham gegeven. Maar hij vroeg er niet om. Bij de schuurtjes tegenover ons stonden van die ongeveer 60 cm hoge kolenbergingen met een metalen deksel en een stenen muurtje, daar zag ik 's ochtends wel eens iemand uit klimmen, die had de nacht doorgebracht in zo'n kolenberging. Persoonlijk had ik medelijden met die dakloze junks.
Maar ik ben wel behoorlijk geschrokken van de junk naast mijn koelkast.

Wat doe ik nu aan inbraakpreventie? Ik heb deuren met goede sloten en die zijn naar politiestandaard beveiligd, ik doe 's nachts altijd de deur op het nachtslot. Ramen heb ik alleen open als ik er ben. Dus 's nachts beneden een raam open is er al heel lang niet meer bij. 

16 opmerkingen:

 1. Hier in het dorp wordt een burgerwacht opgericht. Omdat er steeds vaker wordt ingebroken.En lang niet alle mensen gewend zijn om ook in een klein dorp helaas alles op slot te moeten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Diefstal was in deze wijk drie keer zo hoog als gemiddeld. Onze wijk heeft sinds bijna een jaar een app-groep, die zo goed werkt dat sinds de oprichting er niet één inbraak geweest is en de pogingen meteen ontdekt worden én de daders opgepakt. Het heeft geen zin meer om te proberen in te breken als 200 mensen de wijk elk moment observeren. Door het succes van de app-groep zijn er in deze gemeente nog meer app-groepen opgezet. Het succes heeft zelfs de kranten gehaald. Ook zijn er in mijn woonplaats twee wijken met een burgerwacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In mijn vorige huis heb ik midden in de nacht een inbreker betrapt. Woonde boven garage en dus binnentrap naar 1e etage, ik sliep op 2de en werd ergens wakker van. Ging naar beneden en zag nog net iemand weer de eerste trap afrennen, ik was op dat moment niet echt geschrokken maar boooooooooooooos,zo boos dat ik vreselijk hard heb staan vloeken dat de buren het gehoord hebben en het waren geen gehorige huizen. Mijn tas was weg en papieren uit een lade, de tas is teruggevonden in bosjes vlakbij en bij de politie afgeleverd, alles zat er nog in papieren, rijbewijs paspoort, alleen geld was weg ongeveer 35 euro. Een briefje van 50 dat in apart vakje in portefeuille zag was niet gevonden. De schade was dus niet zo groot uiteindelijk, de impact wel het duurde toch wel even voor ik weer rustig kon slapen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een paar jaar geleden liepen er bij ons in de straat types rond die hier niet thuis hoorden en de huizen zeer gericht bekeken. Ik heb toen de politie en de buren ingelicht. Gelukkig is er toen verder niets gebeurd.
  Scheelt wel dat hier zoveel mensen thuis zijn, ook overdag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik heb een benedenwoning en alles is gelijkvloers, gisteren om ongeveer twaalf uur zag ik een schaduw op mijn raam. er stond iemand buiten die naar binnen stond te gluren. ik heb, nadat ik van de schrik bekomen was, alle lichten aangedaan, ook de buitenlichten. ik weet niet wat degene van plan was, maar binnen komen bij mij gaat ook zo maar niet, zeker niet omdat ik 2 honden heb, die als het nodig is mij echt wel beschermen.
  gelukkig ben ik zelf ook niet bang uitgevallen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. He gatsie, dat je zo rustig bleef met die junk naast je koelkast!
  Bij ons is er gelukkig nog nooit ingebroken. Wel is pas mijn fiets uit mijn voortuin gestolen. Ik zag ook de buitenlamp aangaan, maar ik dacht (heel stom) dat het door de wind kwam... Toen werd mijn fiets dus ingeladen.
  Wel een keer gehad dat er bij mijn buren overdag naar binnen gekeken werd door 2 vaag uitziende figuren. Mijn buren werken hele dagen. Toen ben ik voor het raam gaan staan en kijken. Toen ze mij zagen, dropen ze af. Wel nog even aan de buren door gegeven uiteraard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een junk was heel gewoon. Er kwamen ook regelmatig junks aan de voordeur om geld bedelen. Ik woonde toen al 10 jaar in deze achterstandswijk en was inmiddels wel wat gewend op dit gebied. Junks zijn ook mensen.

   Verwijderen
 7. Ik woon in een volksbuurt waar iedereen een oogje in het zeil houdt. Daarnaast heb ik toen ik in deze woning kwam, iemand het huis naar politiestandaard laten beveiligen. Dus 2 sloten op de voordeur enz. Hij vertelde me dat als een huis 2 sloten op de voordeur heeft, het vaak al te veel moeite is om verder te gaan kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ()_()
  (*+*)
  Gelukkig nog nooit inbraak gehad.
  Maar ik heb ook wel altijd van die kleine 7-watt-lampjes aan als
  het donker is. Tegenwoordig heb je die ook in led-uitvoering.
  Voor en achter, boven en beneden.
  Zo lijkt het altijd of er iemand thuis is / wakker is.
  Ze reageren op licht, en gaan vanzelf aan als het donker wordt.
  Ook veilig, als we niet thuis zijn.
  Wat ook helpt, is een buitenlamp die aangaat, bij de voordeur,
  als er iemand nadert.
  Of zo'n stenen huisdier met sensor, dat hard gaat
  blaffen of kwaken... :-))
  Nijntje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ons dorp staat in de top van inbraken. Zo zeer zelfs dat wij enkele maanden geleden de tv gehaald hebben omdat de politie op vrijdag om 6 uur een complete controle hield bij alle toegangswegen naar ons dorp. Alle auto's werden binnenste buiten gekeerd. Dat is nu enkele keren herhaald. Wij hebben overal rolluiken. Ik weet het, misschien niet mooi, maar wel preventief.
  Gelukkig is ons huisje tot nu toe overgeslagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. er is wel eens in mijn ouderlijk huis ingebroken waarschijnlijk kort voor ik thuiskwam, mijn vader was werken en mijn moeder een dagje weg we woonden in een vrijstaand huis in een landelijke omgeving, waarschijnlijk hebben ze in de gaten gehouden wanneer mensen niet thuis waren ,want er werd in de weken voor en nadat er bij mijn ouders ingebroken werd in meer huizen in d e omgeving ingebroken , opmerkelijk was dat de slaapkamer van mijn ouders alles overhoop gehaald was, maar mijn ouders hadden weinig geld en ook geen sieraden dus ze hadden niks gevonden, op de kamer van mijn broer zijn ze niet geweest want die had er toendertijd een volle knaken en een piekenpijp staan , toch geen verkeerd bedrag en klein geld dus makkelijk uit te geven en ook in mijn kamer stond een spaarpot met een leuk bedrag, maar of ze werden gestoord of ze dachten dat er omdat ze in de slaapkamer van mijn ouders niets vonden dat er verder ook niets te halen viel, dat was dus mazzel.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben als de dood voor inbrekers, niet eens zozeer om mijn spullen, die zijn niks waard, maar het idee dat een ander eraan zit, brrr. Ik heb extra sloten op alle ramen en deuren, en een windgong hangt aan alle ramen en deuren. Zonder gerinkel van zo'n gong kan je geen raam of deur openen. Snachts blokkeer ik de achterdeur, ik zet mijn fiets ervoor. Alles om het ze minder makkelijk te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. er is hier sinds 1979 al 7 keer ingebroken wij hebben een tuinbouwbedrijf waarvan 5 keer in het bedrijf en 2 keer in het huis,maar sids we 2 honden hebben is het nooit meer voorgekomen maar afgelopen jaren hoor je de raarste dingen over overvallen ed dus hebben we een alarm laten plaatsen,kunnen we weer rustig slapen.
  weltrusten...

  Danny

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een ervaringen allemaal! Ik ben blij dat je tegenwoordig een meer actieve rol kunt hebben in het beschermen van je eigen bezit tegen ongewenste gasten. Ikzelf maak al jaren gebruik van enkele beveiligingscamera's en merk dat het alleen al preventief werkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Genoeg ervaringen meegemaakt om beter op te letten! Hopelijk gebeurt het nu niet meer bij je.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het is de laatste tijd schering en inslag. Met name in het oosten wordt er veel ingebroken. Stefan, je hebt gelijk dat beveiligingscamera's of camerabeveiliging een preventieve werking heeft. Ze willen nu eenmaal niet graag gezien worden.

  BeantwoordenVerwijderen