Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 20 mei 2014

Eten voedselbank ontoereikend

Judith Neter, een onderzoeker van de Vrije Universiteit, heeft onderzoek gedaan naar de voedselpakketten van de voedselbank. Haar conclusie is dat de voeding niet voldoende gezond en gevarieerd is. Lees ook hier, op de site van de NOS. Hier kun je het Engelstalige wetenschappelijk abstract lezen. Vooral vrouwen komen te kort, ze geven een deel van het voedsel aan hun kinderen en aan hun man.
Eigenlijk vind ik dit een blamage voor de Nederlandse samenleving als geheel, dat er mensen zijn die ondervoed raken omdat ze geen geld hebben om eten te kopen en dat we deze mensen niet van voldoende gezonde voeding kunnen voorzien.
Absurd gewoon! We leven in een rijk land en er wordt nog steeds enorm veel voedsel weggegooid!

Je kunt zeggen, klanten van de voedselbank kunnen niet goed met geld omgaan en gebruiken hun geld voor sigaretten, drank en drugs.
Het mag dan zo zijn dat sommige mensen inderdaad een onverstandig financieel beleid voeren, maar dat komt ook door slechte voorbeelden en omdat ze niet geleerd hebben dat het ook anders kan. Ze hebben niet zoals ik een zuinige, niet rokende geheelonthouder gehad als moeder. Goed voorbeeld doet goed volgen en slecht voorbeeld ........ nou ja, vul dat zelf maar in. Ook zijn er mensen die wél heel zuinig leven, maar gewoon de pech hebben om ontslagen te zijn, of gescheiden, of ziek en arbeidsongeschikt te zijn geworden. Lang niet iedereen is verwijtbaar arm, in tegendeel, ik denk dat de meeste klanten van de voedselbank gewoon pech hebben gehad in het leven.
En OK, je hebt vast mensen die van de voedselbank profiteren, maar profiteurs heb je ook in andere geledingen van onze maatschappij.

Wat ik maar wil zeggen: bedrijven, tuinders en boeren, supermarkten, zorg dat er minder weggegooid wordt. Misschien zou de overheid de logistieke problemen moeten oplossen, zodat alles wat weg moet op de juiste plek terecht komt. Misschien in het kader van de participatiewet iets voor een participatiebaan voor werklozen en bijstandgerechtigden?

34 opmerkingen:

 1. Boeren moeten regelmatig oogst weggooien, omdat het blijft liggen. Lijkt me dan tot ideaal om dat richting voedselbank of dergelijke instanties te brengen.
  Maar volgens mij is alles van de voedselbank lokaal verworven. Lijkt me al snel eenzijdig worden dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lottebees, ik weet dat lokale voedselbanken ook voedsel krijgen wat centraal ingezameld is, bijvoorbeeld van grote bedrijven die grote partijen wegdoen. Er zijn acht regionale distributiecentra voor de voedselbanken in Nederland. Zo eenzijdig is het dus niet.

  Ik snap dat voedsel van de voedselbank niet per se gezond is. Men probeert mensen al vrijwillig en gratis iets extra's mee te geven, dat dat dan niet per se ook nog eens aan de Schijf van Vijf kan voldoen snap ik wel. Een voedselpakket bevat ook niet voldoende voedsel voor de hele week, mensen moeten er toch iets bij kopen. Ik vind het eigenlijk al een blamage voor een land als Nederland dat er uberhaupt voedselbanken nodig zijn en dat niet vanuit de overheid "geregeld" wordt dat iedereen in ieder geval te eten heeft...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ()_()
  (*+*)
  Het gaat mij wat te ver om dit een blamage voor de nederlandse
  samenleving te noemen. Ieder mens heeft ook een eigen verantwoordelijkheid;
  en of de samenleving blameert moet eigenlijk per geval bekeken worden.
  Je gaat niet klagen dat een bijstandsuitkering niet genoeg is om met vakantie te gaan.
  Daar is die uitkering ook niet voor.
  De voedselbank is ondersteuning voor mensen die het even financieel niet trekken.
  Als je je pakket opgehaald hebt, kun je voor aanvullende inkopen kiezen voor
  gezonde ingredienten. Heb je rijst gekregen, dan kan je zelf de groente erbij aanschaffen.
  Werkende mensen met een laag salaris moeten dat ook in de praktijk brengen. Keuzes maken
  in wat je aanschaft.
  Wat ik wel op het bordje van de overheid leg, is het onderwijs; op de basisschool
  kan je leerlingen al onderwijzen over budgetteren en basiskoken.
  Over de nadelen van schulden maken.
  Daar kunnen ze later heel veel aan hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ik wel een blamage voor NL vind, is dat blijkbaar er genoeg situaties zijn waarin mensen niet genoeg (bijstandsniveau) geld hebben om te kunnen leven. Want een bijstandsuitkering is WEL bedoeld om simpel en gezond te kunnen eten. En dat lukt dus lang niet altijd blijkbaar.
   (4 weken wachttijd=geen geld als je in scheiding ligt en geen werk&geen geld maar wel kinderen hebt. Dat soort dingen. Dat is een blamage voor NL)

   Verwijderen
  2. Misschien is het een idee dat mensen wat sparen en die 4 weken gewoon van hun spaarrekening kunnen rondkomen, zo moeilijk is dat niet. Dat is een blamage voor mensen, niet voor NL. Julia

   Verwijderen
 4. Het is wel sneu natuurlijk, maar ik denk dat veel mensen die wel in de supermarkt kunnen kopen net zo min ongezond eten. Niet dat dit het goed maakt natuurlijk, maar het is denk ik niet alleen een probeem voor mensen die naar de voedselbank moeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Was het maar waar: goed voorbeeld doet volgen. De ouders van Volkert v.d. G. en de jongen uit Alphen aan de Rijn waren niet gewelddadig! Mijn ouders dronken en rookten niet en waren eerlijke, hardwerkende mensen. Mijn broer is alcohol-verslaafd, rookt veel en werkt niet. Hij krijgt, behalve een voedselpakket, ook 40 euro per week waarmee hij eventueel extra groente en fruit kan kopen...........

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja.

  Ik lees dit terwijl ik net een brief heb binnengekregen van het pensioenfonds van mijn man. Mijn man heeft een levensbedreigende ziekte en wordt daarvoor behandeld. We hopen er uiteraard het beste van. Maar hebben wel de nabestaandenpensioenen goed nagekeken. Dat leek in orde, geen vetpot, maar ik zou er met een parttime baan die ik nu er bij heb, van kunnen rondkomen.
  Maarr, per 1 jan. jl is het pensioenfondsen gestopt met opbouw en is de pensioenopbouw overgegaan naar een andere goedkopere uitvoerder. Bij de berekening van het nabestaandenpensioen werd er altijd uitgegaan van 2 situaties: óf nog in loondienst, óf niet meer in loondienst. In geval van het laatste kreeg de nabestaande een lager pensioen. Redelijk, dacht ik.

  Wat blijkt nu? Bij het beëindigen van de opbouw bij het oude fonds, per 31 dec. jl, wordt er bij het berekenen van het nabestaandenpensioen nu uitgegaan van: niet meer in loondienst (voor de opbouw van het pensioenfonds dat immers bij dit fonds per 31 dec. is gestopt). En is dus het evt. nabestaandenpensioen ineens bijna gehalveerd van 18.299 naar 10.637 euro bruto. Nog geen 900 bruto per maand.
  Zo zie je maar, je kunt zomaar in de financiële problemen komen en op de voedselbank aangewezen zijn, al heb je het allemaal nog zo goed geregeld. Ik hoop maar dat mijn man zijn ziekte zo lang mogelijk overleeft. Ondertussen ga ik proberen andere oplossingen te vinden. Gelukkig hebben we een spaarbuffer.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik moet er aan toevoegen dat mijn man tussen de behandelingen door nog steeds werkt, hij is dus steeds in loondienst gebleven. Daarom vind ik deze gang van zaken zo raar. Was hij al uit dienst vanwege arbeidsongeschiktheid, dan was het zuur, maar was het niet anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De overheid biedt uitkeringen. Dat is weliswaar geen vetpot, maar dat is de bijdrage van de overheid.
  De voedselbank is een particulier initiatief; ik vind het goed dat zoveel mensen zich inzetten voor de armere medemens en dat lokale bedrijven meewerken door hun overgebleven goederen te doneren.
  Maar je zult dit als ontvanger zelf moeten aanvullen tot een compleet weekmenu. Dus als er voldoende groente ontbreekt, dan zul je dat erbij moeten kopen. En als je daarbij de aanbiedingen volgt, dan is dat in mijn beleving geen onoverkomenlijk iets.

  Het is altijd heel dubbel als je weet dat er ook mensen zijn in de bijstand met een voedselpakket die ook nog roken of andere slechte gewoonten blijven financieren. Ik kan daar erg slecht tegen. Ook al is het soms pech dat ze in die situatie terecht komen. Dat betekent niet dat je niet ook zelf een stukje verantwoordelijkheid moet nemen. Het is soms weliswaar niet hun schuld. Maar ook niet mijn schuld. Participatie is leuk. Maar als ik door 'domme' beslissingen van een ander zelf moet bloeden, dan is het eind zoek.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk (dénk! ik heb geen ervaring hiermee), dat in de meeste gevallen je, óók als je op de voedselbank bent toegewezen, echt wel gezond kunt eten als je dat echt wilt. Ik koop elke week voor zo'n 30 euro een enorme partij aardappels, groenten en fruit voor ons 11-koppige gezin. Dat komt neer op 2,70 per dag = 0,24 per persoon per dag. En dan heb ik het echt heel royaal. Ik zou met de helft ook toekunnen, als dat nodig was en dan nog kregen we genoeg gezonde voeding binnen.
  Annemiek van Deursen heeft een andere mogelijkheid: ze verbouwt voedsel in haar achtertuin. Haar maaltijden kosten ook maar 0,25 per keer. Ik weet dat er altijd uitzonderingen zullen zijn, maar ik blijf erbij, dat de meeste mensen gezond kunnen eten van een minimum bedrag. Het is een keuze. Net zoals mensen die het royaal kunnen betalen er niet altijd (vaak?) voor kiezen om gezond te eten.
  En of het een blamage van de overheid is? Dat zou ik zo niet durven stellen. Het is wel erg gemakkelijk om direct naar de overheid te wijzen. Mensen moeten eerst hun eigen verantwoording nemen en in geval van crises op tijd de tering naar de nering zetten. Waarbij ik echt niet iedereen over één kam wil scheren, want er zijn veel, heel veel schrijnende gevallen van armoede, waarbij de personen in kwestie er weinig aan konden doen om het zover te laten komen. Maar heeft in zulke gevallen dan altijd maar de overheid de plicht om het op te lossen?? Dat zie ik toch anders.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Teuni, niet iedereen heeft een boer/markt in de buurt waar je goedkoop groente kunt kopen of een tuin/balkon waar je groente kunt kweken.
   Ben het me je eens dat de overheid niet de plicht heeft om dit op te lossen maar de in rap tempo stijgende zorg/huur/energiekosten zijn wel een enorme belasting op de vaak al niet te sterke schouders Linda

   Verwijderen
  2. Mensen die van een absoluut minimum moeten leven....ik wil niet ruilen, begrijp me goed. Maar als ik mijn wekelijkse boodschappen doe, groenten van het seizoen, nooit voorgesneden want dat kan ik zelf ook, dan is het voor mij vaak voordeliger om twee keer iets warms te eten als een broodmaaltijd. Want brood met tevredenheid kent niemand meer als ik eens rondkijk. En standaard eet ik twee keer per week dezelfde groente. B.v een bloemkool is vaak net te groot, een pakje zuurkool is voor ons twee ook te veel. En zo zijn er nog meer voorbeelden op te noemen. En mensen die een absoluut minimum hebben leggen ander (duurder) producten op de band. Voorgesneden b.v. Maar ik ben zo langzamerhand zover; ieder zijn/haar feestje. Ik heb al moeite genoeg om financieel alles rond tee krijgen, de sores van een ander laat ik ook daar.

   Verwijderen
  3. Ik krijg ook eten van de voedselbank. Maar lof lust ik niet en tomaten en radijs eet ik ook niet. Dat gooi ik gewoon weg. Er zit vaak chips in en koek, dat vind ik wel lekker.
   Het is lastig, dat je zolang in de rij moet staan. Laatst was er voor de kinderen ( ik heb er 6) een kadootje bij. Dat was leuk. Die kinderen eten ook geen lof.
   Van de kerk krijg ik ook vaak geld. Nu probeer ik te stoppen met roken en minder vaak patat te halen. Ik bespreek dat met een ouderling. Mayonaise koop ik nu zelf, dat scheelt veel.

   Groetjes, Imke

   Verwijderen
  4. jee Imke, met zo'n berichtje als dit bevestig je wel allerlei vooroordelen.
   je haalt je mayonaise zelf schrijf je, heel knap, waarom bak jij je eigen patat niet?

   lof, tomaten en radijs flikker je weg, ooit in je opgekomen om dit weg te geven?
   linda

   Verwijderen
  5. Goed, een gezin van 11 personen en moet van 50 euro per week rondkomen,30 euro per week is dan veel te veel voor groenten en fruit,er zal ook brood moeten komen (niet iedereen heeft een oven)beleg ,aardappelen,melk,pasta of rijst en ga zo maar door.

   Verwijderen
  6. Ik schrik ervan dat je eten weggooit, Imke. Dat eten krijg je omdat mensen denken dat je het nodig hebt en goed kunt gebruiken. Ze geven het jou niet met als doel dat je het weggooit!!!! Als je het niet lust, geef het dan weg aan iemand die het nodig heeft en het wel lekker vindt. Misschien kent de kerk wel iemand die dat goed kan gebruiken, zo help jij dan ook gelijk jouw medemens.
   Lastig dat je even in de rij moet staan voor producten die je gratis krijgt! Je mag het lastig vinden, tuurlijk, maar je mag er ook wel iets voorover hebben om gratis eten te krijgen voor jouw gezin.
   Help de kerk jou ook met het maken van een weekplanning qua eten etc. , dat kan soms ook erg waardevol zijn. En moet je, het geld wat je van de kerk krijgt, verantwoorden aan de hand van bonnetjes? Geld van de kerk is toch wat de gemeenteleden, vanuit hun eigen zak, aan de kerk hebben gegeven.

   Verwijderen
  7. Als jullie echt honger zouden hebben en je het eten van de voedselbank echt nodig zou hebben, dan zou je niet de' luxe' hebben om te kunnen besluiten dat je eten weggooit. Dan zou je ook de producten die je vies vindt leren eten, omdat jouw maag en die van de kinderen dan tenminste gevuld zijn.

   Verwijderen
  8. Ik heb het idee dat imke gewoon even lekker wil stoken... Julia

   Verwijderen
  9. Precies @Julia, dat denk ik ook. Tussen 'hete hangijzer-discussies' als deze zit altijd een dergelijke 'stook-reactie'....

   Verwijderen
  10. @Imke: of je nu gewoon eerlijk bent, of aan t stoken bent weet ik niet. Mijn eerlijke reactie op jouw bericht is iig dat ze jou wat mij betreft direct kunnen schrappen en het pakket mogen geven aan iemand die het blijkbaar harder nodig heeft en meer waardeert.

   Ga lekker door met roken. Vreet jezelf vol met friet en je zelf gekochte mayonaise. En de kerk... *zwijgt*

   Verwijderen
 10. Helaas heb ik veel mensen in mijn directe omgeving, die hiermee te maken hebben. Geen van allen wil het op deze manier en het heeft vaak te maken met opvoeding/omstandigheden/psychische problematiek. Dat betekend dat deze mensen vaak de keuzes maken, waar wij onze vraagtekens bij zetten. Ook ik heb hier veel moeite mee, maar ben dan vooral erg dankbaar dat ik in andere omstandigheden verkeer, waardoor ik wel de "juiste" keuzes kan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vind dit blog wel héél ver gaan. Er zijn maar weinig landen waar ze een dergelijk systeem hebben zoals een Voedselbank. De voedselbank mag wellicht niet perfect zijn, maar het hoeft ook niet te voldoen aan een 100% gezonde levensstijl. Daar kunnen de bezoekers van de voedselbank nog prima zelf voor zorgen door voor een paar euro in de week wat fruit en groenten te kopen bij de lokale boer/supermarkt/groentenwinkel.

  Laten we blij zijn dat we op deze manier voor de minder welgestelden kunnen zorgen, zonder direct eisen neer te leggen over variëteit en gezondheid. Er zijn namelijk ook genoeg mensen die het geld ook niet hebben om hele gezonde voeding te kopen, zonder dat ze bij de Voedselbank aankloppen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn enorm veel landen met een voedselbank.In Nederland bestaat de voedselbank nog maar relatief kort ten opzichte van andere landen.B.v. Toen ik in 1995 in Belgie woonde bestond er al jaren de voedselbank. In Nederland kwam dat pas jaren later van de grond

   Verwijderen
 12. Ik ken iemand die wekelijks een pakket bij de voedselbank ophaalt en de verse groente in de kliko gooit omdat ze dat niet lust of die week al gegeten heeft...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat soort mensen mogen van mij echt per direct eruit gegooid worden. Ik heb een goed inkomen en ik eet ook gewoon 2x per week hetzelfde omdat ik het anders moet weggooien. Bah, rare ondankbare mensen heb je toch.

   Verwijderen
  2. Fijn dat je het zo goed getroffen hebt met jezelf.

   Verwijderen
  3. ()_()
   (*+*)
   .... wat een rare opmerking is dit...
   Ik ben het eens hoor, als je je voedsel van de voedselbank
   weggooit, omdat je geen zin hebt het te eten, dan ben je toch wel heel
   verkeerd bezig.
   En je kunt je vraagtekens zetten bij de urgentie om klant te zijn bij de
   voedselbank, als je eten weggooit..

   Ooit een uitzending gezien van een jonge vrouw met een baby in een buggy.
   Voor baby was geen ontbijt, want moeder moest shag kopen.
   Toen de verslaggever vroeg of ze niet beter eten kon kopen voor haar kindje
   zei moeder: moeten ze ons maar meer geld geven..

   Waar is dan je eigen verantwoordelijkheid?
   Het gaat niet aan om degenen die die verantwoordelijkheid wel nemen,
   te verwijten dat ze het zo goed getroffen hebben met zichzelf.

   Verwijderen
 13. 'Dat soort mensen mogen van mij echt per direct eruit gegooid worden' , schrijft anoniem 15.06, zelf heeft zij/hij een goed inkomen dus mag oordelen over een voedselbankklant. Dan anoniem 16.39, die met nog meer voorbeelden komt van het onverantwoordelijk gedrag van voedselbankgebruikers . Ja,aan dit soort commentaar erger ik me meer dan aan de eigenaardigheden van mensen die gebruik maken van de voedselbank.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook! Waarschijnlijk geen goed voorbeeld gehad ;-)

   Verwijderen
  2. Als je gebruik mag maken van een voedselbank en er zo ondankbaar mee omgaat dat je spullen weggooit omdat je ze niet blieft ipv zelf weggeven of iets dergelijks dan mag je er idd van mij uit.

   Maar ja, mensen die reageren als jij zijn vaak de maatschappij slachtoffers die er zelf niets aan kunnen doen. Ik heb idd een goed inkomen. Niet superhoog ofzo, maar kan er als alleenstaande moeder met dochter van leven zonder schulden te maken en met een koelkast vol gezonde spulletjes.
   Ik heb echter ook andere tijden gekend. Gek genoeg was niets me toen te min en was ik dankbaar voor wat me toegestopt werd.

   Verwijderen
  3. 'Mensen die reageren als jij zijn vaak de maatschappij slachtoffers die er zelf niets aan kunnen doen' ????? geen idee wat je bedoelt. Ik ben geen slachtoffer van wie of wat dan ook, en hoef gelukkig geen beroep te doen op de (goede)sociale voorzieningen die er in Nederland zijn. Mensen die gebruik maken van de voedselbank hebben vaak veel problemen , het is m.i. nogal makkelijk om kritiek te hebben op mensen die wrsch. nooit geleerd hebben hoe om te gaan met een laag inkomen . Of om gezond te eten met een klein budget.

   Verwijderen
 14. ()_()
  (*+*)
  Stel je voor; ik leef van 50 euries per week met gezin;
  maar de inhoud van mijn kerstpakket geef ik aan de voedselbank
  omdat ik vind dat mensen die nog minder hebben, ook blij gemaakt
  kunnen worden met een stol, of chocola of rollade of een flesje wijn..
  En dat gaat dan misschien de kliko in..?
  Geef het dan aan familie of buren.
  Of laat het bij de voedselbank zodat een ander er blij mee kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bedenk wel: ook de overheid maakt kosten! Of het nu gaat om faciliteren of mogelijk make

  BeantwoordenVerwijderen