Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 11 mei 2014

Moederdag!

Het is weer moederdag!
Soms zit ik te mopperen op het uiterst commerciële karakter van moederdag, maar stiekem vind ik het eigenlijk ook wel heel leuk. Die aandacht, leuke verrassingen, gezellige knutsels die mijn kinderen vroeger maakten. Soms uiterst ontroerend vond ik die eerste door mijn dochters zelfgemaakte cadeaus voor moederdag. Dat had ik niet willen missen!
Van de week zocht ik het begrip moederdag op op Wikipedia, altijd een leuke bron van wetenswaardigheden. Er zijn veel meer landen die moederdag vieren, maar tot mijn verbazing is het zo, dat lang niet overal tegelijk moederdag gevierd wordt.
In Spanje vieren ze op de eerste zondag in mei El día de la Madre. In Frankrijk is moederdag bijvoorbeeld op de laatste zondag van mei, tenzij het dan Pinksteren is en in Antwerpen wordt moederdag op 15 augustus, op Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart gevierd.

Toen ik een kind was, maakte ik ook knutsels en kocht ik van mijn zakgeld een klein cadeautje voor mijn moeder. Vaak was dat een Maja zeepje, want dat vond mijn moeder zo lekker! We gingen die dag ook altijd naar mijn oma's in Leeuwarden en brachten hen een bloemetje.

Later, toen ik volwassen was, deden we heel lang niets aan moederdag en ook niet aan vaderdag. Mijn ouders vonden het een heel commercieel gebeuren waar ze niet aan mee wilden doen. Pas toen ik kinderen kreeg en mijn kinderen op het kinderdagverblijf en op de basisschool leuke dingen gingen knutselen zijn we weer moederdag gaan vieren.

Ik heb overigens groot respect voor alle juffen en meesters die steeds maar weer iets leuks verzinnen als cadeautje voor moederdag.

12 opmerkingen:

 1. Wij wensne moeder en schoonmoeder een gelukkige moederdag en ze krijgen elk een nuttig cadeautje. We staan ook altijd voor hen klaar om te helpen en dat is een cadeau op zichzelf denk ik. Toen onze kinderen klein waren, kreeg ik met moederdag allerhande knutselwerkjes maar sinds ze volwassen zijn, gaat moederdag vaak voorbij zonder dat ik iets van hen hoor. De oudste wenst me nooit moederdag dus een cadeautje is er niet bij. De kleinkinderen maken meestal een tekening voor mij maar aangezien ze in co ouderschap zitten, zal ik die ten vroegste volgende week krijgen als ze het al niet vergeten zijn tegen dan......Tja, waarom dochterlief me geen moederdag wil wensen, weet ik niet want we staan altijd klaar om te helpen op alle vlak. Onze zoon wenst me wel een gelukkige moederdag maar is meestal ofwel een week te vroeg ofwel een week te laat. Meestal krijg ik dan van hem wel een plant of bloemen die hij hier uit onze tuin aftrekt voor hij binnenkomt.....
  Ergens doet het pijn dat onze dochter ons geen moederdag, vaderdag wenst maar ondertussen zijn we dat al gewoon van haar. Haar ex-schoonmoeder en haar huidige schoonmoeder (in wording) viert ze wel wellicht omdat haar partner dat wil.....liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben thuis altijd aan Moederdag gedaan. Als kind met een knutsel en toen ik ietsje ouder was kocht ik er wat kleins bij. Wat later kreeg mijn moeder een lief cadeautje van mijn vader erbij. De knutsels verdwenen maar we bleven wat geven. Nu ik zelf moeder krijg ik ook mooie gemaakte dingetjes van de jongste. De oudste koopt wat van zijn zakgeld. Man koopt wat men hen samen. Straks gaan we lekker brunchen op uitnodiging van mijn moeder.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wij doen niet meer aan Moederdag, de vriend van mijn dochter wel ,maar dat is min of meer afdwongen , ze heeft geen contact meer met haar dochter en als hij het dan ook af laat weten, dan word dat duidelijk gemaakt door steevast over dochter te beginnen en hem een schuldgevoel aan te praten, dat voorkomt hij dan maar liever door met Moederdag met een kleinigheidje en samen met mijn dochter op bezoek te gaan, menigmaal word mij dan gevraagd of ik dan niet erg vind dat ze niet bij mij langskomen, nee hoor, mijn dochter heeft altijd aandacht voor mij en steunt mij als ik het moeilijk heb ,daar hebben wij geen Moederdag voor nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik bedoel dat de moeder van de vriend van mijn dochter geen contact meer heeft met haar dochter

   Verwijderen
 4. Ik stuur nog steeds een kaartje naar ouders of geef iets wat eerder of later als ikiets echt leuks tegenkom. Hetzelfde met mijn dochter dan weer.
  De kinderknutsels zijn het leukste en soms zelfs nuttig. Zo gebruik ik een beschilderde klerenhanger en een paar aan elkaar genaaide stukjes vilt met steekjes versiering als naalden mapje. Beiden zeer waardevol voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier is iedereen best druk normaal en er wordt op moederdag gewoon even tijd gemaakt. Kijkt ook niemand raar, want iedereen snapt het.
  Ik hoef zelf geen kadootjes, behalve de zelfgemaakte. Maar vandaag kreeg ik en een vrije ochtend en heerlijke broodmixen om weer te gaan bakken (waren op en ik had ecen geen geld om nieuwe te kopen deze.week)
  Voor mijn eigen moeder maakte ik 2 bakjes met een leuk boeketje bloemen er in. Ik heb er de lol van het maken van en het is net geen standaard bloemetje...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve Zuinigaan, ik wens je een hele fijne Moederdag vandaag :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik ben door dochters en vriend van oudste verwend met ontbijt op bed! Ze waren speciaal vroeg opgestaan en naar mij toe gefietst en hebben lekkere broodjes gebakken in de oven. Ik werd wakker en dacht: mmmmm, wat ruikt het hier lekker! Dat is vast bij de buren. Nee, dus, gewoon hier in huis! Jammie!

   Verwijderen
  2. Dat is echt een leuke verrassing :)
   Wat zul je daarvan hebben genoten!

   Verwijderen
 7. Ik reageer even als juf (nu gepensioneerd).
  Ook ik heb veel respect voor al die onderwijsgevenden van nu.
  Want moederdag vieren met kadootje wordt zo langzamerhand een hachelijke onderneming. Je moet over veel wijsheid beschikken om geen kinderen te kwetsen of in verlegenheid te brengen.
  Want..... Aan wie moet je als kind je kadootje geven als je ouders gescheiden zijn?
  Of er woont een "nieuwe" mama bij je thuis?
  Wat als je 2 vaders hebt? Of misschien 2 moeders?
  Wat als mamma is overleden?
  Wat als je uit huis geplaatst bent en je woont bij Opa en Oma, of in een pleeggezin?

  Pas op voor nog meer kinderleed.
  Wees wijs juffen en meesters en denk met die kinderen mee,of.... schaf het misschien maar helemaal af.

  Tijden veranderen zullen we maar zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens, ik woonde in schippersinternaten en later in gastgezinnen. Mijn ouders waren er nooit met moeder-en vaderdag, en ook niet met Sinterklaas. Altijd buitenlands aan het varen. Ik heb geen leuke herinneringen aan die dagen. Vier ze met mijn eigen kinderen ook nauwelijks.

   Verwijderen
 8. 15 Augustus is Maria Hemelvaartsdag, althans in Griekenland.....

  BeantwoordenVerwijderen