Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 18 mei 2014

Vissaus

Vissaus, in het programma De Wilde Keuken van Wouter Klootwijk ging het er over en ook culinair journalist Onno Kleyn schreef er over.
Kijk, dat maakt nieuwsgierig, dan wil ik het ook wel eens proberen!
Ik houd namelijk erg van noedels, vooral de garnalen versie, maar ook de visvariant. Ik kocht vaak van die kleine pakjes, eigenlijk bedoeld voor tussendoor, maar met veel groenten maakte ik er dan een eenpersoonsmaaltijd van.
Lekker!!
Maar gezond?
Mijn probleem is, dat de "saus" heel erg zout is en dat er stofjes in zitten waar ik de herkomst niet van ken: E551, E621, E635, E627, E631, E330, E452, E466, E412, E150.
Misschien wil ik ook wel helemaal niet weten waar al die E-nummers voor staan. Dus was ik al een tijdje op zoek naar alternatieven.
Gisteren heb ik fijngesneden witte kool gebruikt, fijngesneden prei, fijngesneden bleekselderij en wat geraspte verse gember. Die drie groenten heb ik (roer) gebakken in zonnebloemolie. Ik heb er een milde Madras kerrie van de toko aan toegevoegd met koriander, kurkuma, chili, mosterd, komijn, peper, fenegriek, knoflook en venkel. Ik voegde ontdooide stukjes koolvis toe (diepvries AH basic) en in kokend water geweekte noedels. Vervolgens sprenkelde ik daar een eetlepel Thaise vissaus ( Nam Pla uit de toko) over heen, nog even bakken en een beetje sambal er door en klaar was mijn maaltijd!
Ik heb er zeer smakelijk van gegeten!
Voortaan laat ik de kleine pakjes liggen en gebruik ik de veel goedkopere mix van kerrie, noedels en vissaus.
In die vissaus zitten geen E-nummers, alleen 77% anjovis, zout en wat suiker. Kosten? 99 cent voor 300 ml. Opgelet: de saus stinkt, maar eenmaal in de maaltijd verwerkt, proef en ruik je niets meer van die visstank!

9 opmerkingen:

 1. voor goede neutrale e-nr informatie verwijs ik altijd naar de site van de Wageningen Universiteit www.food-info.net

  En dat er geen E-nrs inzitten waag ik te betwijfelen, je noemt ze alleen niet zo. Citroenzuur is bv E330, je mag als leverancier ook de volledige naam noemen, maar vaak is daar gewoon geen ruimte voor op de verpakking. En dan dus de consumenten die het dan gelijk ' gevaarlijk' vinden. E621 wordt door je lichaam aangemaakt en in moedermelk gestopt zodat je kind de moedermelk nog lekkerder vindt bv. In tomaten zit het in een hogere concentratie dan een fabrikant mag toevoegen, is de natuur nu ook onbetrouwbaar?

  E551 is silicium dioxide, een inert material gebruikt als anti-klontermiddel. Handig in een poedervormig product.
  E635, 627 en 631 zorgen er voor dat er minder zout toegevoegd wordt
  De 400 groep is de groep van de stabilisatoren om te zorgen dat het product goed gemengt blijft en het water dat er nog in zit vasthoudt.
  E150 is caramel, maar dan op een manier gemaakt waardoor je kankerverwekkende stoffen voorkomt.
  Ik durf te wedden dat er wel degelijk E-nrs in die saus van de toko zitten alleen door de wetgeving hoef je ze niet te melden. Alles dat een processing aid is, dus een hulpstof, die geen werking heeft in het eind product hoef je niet te melden. Ik ken vele producten waarin ik zeker weet dat er stoffen zitten die je als E-nr kunt aanmerken, alleen omdat ze in het product voor de consument geen werking heeft hoeven ze niet gemeld te worden, maar ze zitten er wel in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op het Nederlandse/Duitse/Franse/Engelse label staat alleen vis, zout en suiker vermeld. Op het oorspronkelijke label staat dat er niets toegevoegd is, maar dit staat er wel: Free Glutamates may be naturally present.

   Verwijderen
  2. http://www.gezondheidenvoeding.nl/voeding/e621-mononatriumglutamaat-msg-vermijden-gevaar-voor-je-gezondheid/

   E621 wordt niet door je lichaam aangemaakt, gelukkig niet zou ik zeggen.
   Linda

   Verwijderen
  3. E621 is ve-tsin zover ik weet. Hier in huis moet ik het echt proberen te vermijden. Dochter kan er slecht tegen.

   Verwijderen
  4. E621 is een smaakversterker (E622 trouwens ook).Mijn man heeft jaren lang last gehad van migraine.Nu hij geen E 621 meer eet is hij daar vanaf.Het vergt veel etiketten leeswerk en alternatieven bedenken maar dat is het waard.

   Verwijderen
  5. ja e 621 is idd ve-tsin, de grootste rotzooi die er is. De zogenaamde onafhankelijkheid van Wageningen is erg twijfelachtig, beetje Voedingscentrum verhaal.

   Linda

   Verwijderen
 2. ()_()
  (*+*)
  Leuk hoor, zo leer ik nog eens wat; je gebruikt allerlei ingredienten
  die ik nog nooit geproefd heb, en sommige zelfs nog nooit gezien..
  Maar vissaus kan je toch ook zelf maken van een beetje visbouillon?
  Of nog beter, met een visje gemaald met de staafmixer?
  Op het internet staan veel recepten hier van. Dan heb je ook geen last
  van E nummers.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die specerijen (koriander, kurkuma, chili, mosterd, komijn, peper, fenegriek, knoflook en venkel) zitten allemaal in de Madras kerrie. Die koop ik in één zakje. Vissaus van visbouillon of een gestaaf-mixed visje is iets anders dan Thaise vissaus, je krijgt een andere smaak.

   Verwijderen
 3. Vissaus zoals ze in de aziatische keuken gebruiken is gefermenteerd (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vissaus), mensen die op het internet beweren dat met bouillion of een gepureerde visje na te kunnen maken weten denk ik niet wat vissaus is - het is niet een simpel vis sausje zoals wij dat hier in het westen kennen.

  BeantwoordenVerwijderen