Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 3 juni 2014

Geld lenen

Sinds een jaar leen ik geld uit in de vorm van microkredieten. Het internationale Kiva heeft een Nederlandse variant: Wakibi. Wakibi is een onderdeel van Kiva.
Hoe gaat het in zijn werk? Wakibi biedt de mogelijkheid om kleine leningen aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden te verstrekken. Als uitlener ben je volledig in controle over wat er met je geld gebeurt. Je kunt zelf de ondernemers uitkiezen en die ondersteunen met een bedrag vanaf € 22. Wanneer de lening is terugbetaald kan het opnieuw in een project worden geïnvesteerd of teruggestort op de eigen bankrekening.
Je bent vrij om te kiezen, een groep, een man, een vrouw, een project in de landbouw, voeding, kleding. Ook kies je een land.
Ik ondersteun op dit moment de volgende projecten:

Een vrouw met een landbouwbedrijf in Pakistan- heeft 17,07 terugbetaald
Een vrouw met een landbouwbedrijf op de Filipijnen - heeft 2,90 terugbetaald
Een vrouw met een landbouwbedrijf in Armenië - deze week uitgeleend
Een vrouw met een winkel in El Salvador - heeft inmiddels 9,56 terugbetaald
Een vrouw met een winkel in Pakistan - heeft 17,01 terugbetaald
Een groep vrouwen met een naaiatelier in Pakistan - nog niets terugbetaald

De vrouwen zijn vaak weduwen die door middel van een lening hun middelen van bestaan kunnen uitbreiden en op deze manier in staat zijn om voor hun kinderen en andere familieleden te zorgen.
Er zit op dit moment €13,94 in mijn projecten-potje. Als de deelneemsters aan bovenstaande projecten zoveel afbetalen dat er weer 22 euro in het projecten-potje zit, dan kies ik weer een nieuw project. Ongetwijfeld weer een vrouw, maar waar?
Misschien nu maar eens ergens in Afrika, of Zuid-Amerika.

17 opmerkingen:

 1. Mijn probleem met hen is dat ze mij telkens niet volledig terugbetalen, terwijl die persoon op Kiva wel volledig terugbetaald heeft. Ik financierde iemand voor 22 euro en deze persoon heeft intussen volledig terugbetaald, maar in mijn account zit maar 18,50 euro. Ik heb intussen dit geld maar weer terug laten overboeken naar mijzelf. Voortaan financier ik leningen wel weer rechtstreeks via Kiva.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er ging inderdaad iets mis, de afgelopen maanden, maar dat is inmiddels hersteld en ik heb nu veel geld van terugbetalingen ontvangen. Dit is wat ze mij mailden: "Wellicht dat je het in de afgelopen maanden al hebt gemerkt: het verwerken van terugbetalingen heeft veel vertraging gehad. De reden hiervoor is dat er een wijziging heeft plaatsgevonden in de aanlevering van de transactiegegevens door onze Amerikaanse partner Kiva. Als gevolg hiervan zijn wij niet in staat geweest om de normale verwerkingstijd (op dagelijkse basis) te hanteren en hebben sommige leden geen leningen kunnen verstrekken. Onze oprechte excuses voor dit tijdelijk ongemak en dat wij je niet eerder hebben geïnformeerd!!"
   Ik heb intussen €46,54 teruggekregen en daarvan heb ik 44 euro opnieuw uitgeleend.

   Verwijderen
  2. Ik heb daardoor ook inderdaad achterstallig geld terug gekregen, maar niet het hele bedrag. Terwijl die persoon volgens kiva toch echt al alles terug betaald heeft.

   Een jaar geleden of zo hoefde je nog "maar" 20 euro in te leggen om een lening te doen, nu is dat al 22 euro. Terwijl de leningen op kiva per $25 gaan, oftewel in huidige euro's is dat 18 euro en 35 cent. Waarom moet er dan 22 euro betaald worden?

   Kortom: ik vertrouw het niet helemaal en hou het lekker bij Kiva zelf, ik ken er genoeg Engels voor.

   Verwijderen
  3. Op 31/5 heb ik aangevraagd dat het resterende bedrag teruggeboekt werd naar mijn bankrekening. Ik heb het nog niet binnen...

   Verwijderen
  4. ... en nog niet binnen... Nu dus al ruim drie weken...

   Verwijderen
  5. Het geld is eindelijk binnen.

   Verwijderen
 2. Ik doe dit al jaren maar gewoon rechtstreeks bij Kiva! Ik vind het geweldig dat je met zo weinig geld mensen kunt helpen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie manier om mensen te helpen. Het lijkt me een fijn idee te weten dat dankzij jou iemand nieuwe kansen krijgt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga eens kijken op die nederlandse site.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik lees hier regelmatig en ook je andere blogjes hierover met veel interesse gelezen.
  Ik heb besloten om hier ook aan mee te gaan doen. Nu het vakantiegeld binnen is vind ik dat het moet kunnen. Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen. Ik heb gekozen voor een vrouw uit India.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook ik doe al een aantal jaren mee, rechtstreeks bij Kiva. Het eerste jaar met 1 lening maar later heb ik de helft van de erfenis van mijn helaas veel te jong overleden lieve broer ingezet. Hierdoor heb ik nu een flink aantal lopen en kan ik maandelijks van het afgeloste bedrag weer nieuwe leningen doen. Heel mooi om te doen...omdat het geld grotendeels terug blijft komen heb ik het gevoel zoveel mensen te kunnen helpen. Hoewel het altijd maar een druppel op een gloeiende plaat blijft natuurlijk. Net als jij kies ik ook altijd voor een vrouw, vaak in oost-europa, afrika of zuid-amerika, maar ook in Tadjikistan en Mongolië.
  Bedenk nu dat ik dit al eens in een reactie heb geschreven geloof ik, maar goed...in ieder geval fijn dat je er aandacht aan besteed, wie weet brengt het mensen op een idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb gisteren de site bezocht, me aangemeld en 22 euro gestort. Nu hopen dat het ook daadwerkelijk allemaal bij de betreffende persoon aankomt.
  Ben altijd beetje bang dat het maar random foto's en verhalen zijn.
  Maar het voelt wel goed om zo iets voor deze mensen te kunnen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nav een eerder blog van je doe ik met 4 projecten mee. Ik dacht dat ik sinds de storting in september nog geen terugbetaling had ontvangen omdat ik geen mailtjes daarover ontving. Nu zag ik dat er zowaar al €30,-- is terugbetaald. Vind ik leuk! Groet Annamarie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik lees stilletjes met je mee en heb zojuist mijn eerste kiva lening gedaan, bedankt voor de motivatie!
  eline

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een goed idee om een lening aan te gaan voor een ander. Zo helpen we ons allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen