Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 5 juni 2014

Gratis groenten

Weet je dat er een heleboel wilde planten zijn die je kunt eten?
Er zijn zelfs sites (klik bijvoorbeeld hier of hier) die je op weg helpen om de planten te vinden en die tips en trucs geven om te zorgen dat je geen vervuilde of giftige planten eet. 

Wat kun je allemaal eten dan?
Paardenbloem
Brandnetel
Zevenblad
Speenkruidblad
Vogelmuur
Jong berkenblad
Pinksterbloem
Hondsdraf
Vogelwikke
Smalle weegbree
Grote weegbree
en nog veel meer!
Ik heb er al eerder een blogje over geschreven, klik daarvoor hier.

Heb jij nog tips?

7 opmerkingen:

 1. ik heb deze winter op de verwarming zaadjes gedroogd van een gekochte biologische paprika en courgette. Iin april heb ik de zaadjes in een half wc rolletje voorgetrokken en vanaf half mei in de grond... hoe leuk om te zien hoe alles groeit..
  daarnaast voer ik de tuinvogels (voornamelijk mussen) en tot mijn verbazing groeien er nu onder het vogelhuis in het verwilderingsstukje peulen, gisteren heb ik er 10 geoogst.. wilde wortels zie ik ook, maar dat blijven rare oranje bolletjes, het worden maar geen wortels.
  Daarnaast groeit er in mijn voortuin het onuitroeibare zevenblad... dat knip ik nu regelmatig als kruid door de salade... Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn ook worteltjes die in bolvorm groeien.
   Misschien heb die soort. Even googlen. Thea

   Verwijderen
 2. Ik heb nog nooit iets zo uit de natuur gegeten.

  Lijkt me ook wel een beetje eng want wie weet heeft er een hond/kat of wildplasser overheen staan sproeien ;).

  Waar gebruik jij deze planten voor? Salade? Of kook je ze?

  Wel een goed en budgetproof idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja ik weet het. Mijn 9 jarige zoon ook. Die heeft het er op school over gehad en is samen met een vriendje hier heel erg in geïnteresseerd... Zo wilde hij pas gaan survivalen en picknicken in het park waarbij ze eten gingen zoeken. Hier heb ik toch maar even een stokje voor gestoken. Inderdaad vanwege de piesende honden in het park. Hij mag wel een keer paardenbloemblad uit de tuin halen! Dat vind ik prettiger...

  Gr. Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het idee is mooi maar waar ik woon niet uitvoerbaar. Er liggen 6 drollen van de buurkat in mijn tuin en daarbuiten is alles vervuild door uitlaatgassen van auto's en vliegtuigen... In Frankrijk heb ik wel een keer brandnetels gestoofd en bramen geplukt. Lekker ! Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ()_()
  (*+*)
  Ik vind het idee vreselijk leuk, maar ik moet minimaal
  een uur reizen voor ik ergens kom waar geen uitlaatgassen,
  uitgelaten honden en loslopende katten de boel vervuilen.
  In de stad is dit niet haalbaar, alleen een beschermd dakterras
  misschien...
  Heb je trouwens iets veranderd, Zuinigaan?
  De lettertjes waar ik op klik worden lichtgeel, en daarmee gelijk
  onleesbaar.
  Groetjes Nijntje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de achtergrond veranderd, maar daarmee veranderen ook de lettertjes. Ik zal naar de lettertjes even kijken, dat moet anders kunnen.

   Verwijderen