Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 7 juni 2014

Gratis wetenschappelijke cursussen

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG)  bestaat dit jaar 400 jaar. Omdat de universiteit jarig is, gaat ze gratis online cursussen aanbieden via FutureLearn. Dat heet MOOC, Massive Open Online Courses. In Engeland bestaat dit al veel langer, de RuG is de eerste Nederlandse Universiteit die hiermee start.

De eerste cursus is een nieuwe cursus binnen de RuG opleiding Business and Management, gaat van start in september. Citaat: "De multidisciplinaire cursus is bedoeld voor mensen in een leidende functie of mensen die een leidende functie ambiëren en die meer willen leren over de belangrijkste principes van complexiteit, onzekerheid en hoe je beslissingen neemt in een complexe wereld.
"
Nou gaat daar niet direct mijn hart naar uit, maar misschien ambieer jij wel een leidinggevende functie en kun je er je voordeel mee doen!
In Engeland bestaan dus al veel meer cursussen. De cursussen worden samengesteld door de universiteiten van Bath, Birmingham, Bristol, Cardiff, East Anglia, Edinburgh, Exeter, Glasgow, Leicester, Loughborough, Kings College London, Lancaster, Leeds, Monash, Nottingham, The Open University, Queen’s Belfast, Reading, Sheffield, Southampton, Strathclyde, Trinity College Dublin en Warwick.  Bovendien zijn de British Council, de British Library en het British Museum samenwerkingsverbanden aangegaan met FutureLearn om hun materiaal en hun expertise te delen en samen te werken aan de ontwikkeling van cursussen. 
Ik heb onder anderen rondgekeken op de site van het British Museum! Wauw, fantastisch wat je vanuit je bureaustoel allemaal kunt bekijken!
Als je belangstelling hebt voor gratis online cursussen via FutureLearn, klik dan hier.
Een van de leden van het stembureau van de verkiezingen, een wetenschapper die een proefschrift had geschreven, was bezig met studiemateriaal van een universiteit uit de VS, ik meen Boston. Dus ook via Amerikaanse universiteiten is veel mogelijk, als je de weg weet te vinden.

4 opmerkingen:

 1. Ik heb een erg leuke gratis cursus gevolgd bij Coursera, over voedsel. Dit zijn ook cursussen van verschillende universiteiten waaronder de Universiteit van Leiden. Je kunt er ook een certificaat mee verdienen als je aan de voorwaarden voldoet = op tijd de opdrachten inleveren en een voldoende halen. Groetjes, Anne-Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De Open Universiteit, biedt ook gratis cursussen aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke tip! Ik heb even rondgekeken en heb direct zin om ergens aan mee te doen. JBR

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een goede tip! Ik heb me meteen aangemeld voor 3 cursussen! Ik vind je blog heel interessant om te lezen. Ik ben net met pre-pensioen en binnenkort gaat het echte pensioen in werking. We zijn ook bezig om de hypotheek af te lossen. Inmiddels hebben we ook zonnepanelen en is de energierekening nog maar 47 euro. groetjes, Truus

  BeantwoordenVerwijderen