Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 18 juni 2014

Het verschil tussen een krop andijvie en gewassen en gesneden andijvie

Niet iedereen houdt van andijvie, maar zelf houd ik veel van deze groente: rauw door de salade, gekookt en rauw door de stamppot.
Eergisteren kocht ik bij de Lidl een grote krop (777 gram) voor 29 cent. Het was een aanbieding. Omgerekend was deze andijvie 37 cent per kilogram.
Gisteren zag ik in de AH dat de klant na mij een zak gesneden en gewassen andijvie afrekende. Ik kon het niet nalaten even te letten op de prijs die op de display van de kassa verscheen. Deze 500 gram kostte €1,59. Dat is omgerekend €3,18 per kilogram.
Natuurlijk, gemak dient de mens, maar ik vind het wel een enorm prijsverschil! Waarschijnlijk moet je bij AH meer betalen voor een kg andijvie, maar toch, hoeveel tijd kost het om de andijvie te wassen en te snijden?

22 opmerkingen:

 1. Nou niks en het is het eerste verdiend.
  Moet je zien: factor 10 verschil in Lidl en AH !.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, het is geen factor 10, aangezien de AH gewassen en gesneden is en de Lidl niet. Plus de Lidl is ook nog eens aan aanbieding.

   Verwijderen
 2. Zelf snijden en 2x wassen vind ik toch wel aardig wat werk, maar het is ook zoveel lekkerder dat wel.
  In zakje zit het toch langere tijd en zit er een bijsmaakje aan.

  Er staan er 5 klaar in de tuin, dat wordt uitdelen want de spinazie moet ook gegeten worden en wat meer afwisseling is ook prettig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Andijvie vind ik ook heerlijk. De andijvie van de Lidl staat ook op mijn boodschappenlijstje.
  Het verschil in prijs is inderdaad de moeite van het zelf snijden en wassen meer dan waard. En veel lekkerder!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb zo'n hekel aan andijvie wassen en snijden dat dat zo ongeveer de enige groente is die ik kant en klaar krijg. Mijn vader weet dat ik er een hekel aan heb en hij brengt mij dan een portie kant en klaar. Maar wel van zijn eigen tuin.

  De Al.di en de Li.dl zitten volledig buiten mijn woon en werk gebied. Ik kan er wel naar toe fietsen maar het voegt gewoon niet. Toen ik een tijdje heel zuinig leefde deed ik het wel, maar nu niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ik andijvie koop is het ook vers. Maar ik maak altijd dan voor 2 dagen klaar. Gewoon omdat het snijden me na afloop veel pijn de de handen en armen geeft. Soms moet ik vanwege mijn reuma kiezen of ik zelf snijd of voor gesneden koop, waar ik eigenlijk geen voorstander van ben.

  Ik snijd wel altijd het wat dikkere stugge deel uit de andijvie en dat gaat naarde cavia's. Vinden ze niet erg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. gemak dient de mens, vooral als je uit je werk komt en tegen zessen nog eens boodschappen moet doen, dan heb ik echt geen zin meer om nog eens uitgebreid te gaan snijden en wassen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben je tenslotte wel 10 hele minuten (of minder) mee bezig. :)

   Verwijderen
 7. Als ik ergens een hekel aan heb is het wel andijvie wassen en snijden, dus dit is de enigste groente die ik kant en klaar koop. En dan maar wat duurder uit. En als je een hele dag hebt gewerkt is het ook makkelijk, hup zo in de pan, aardappels koken en binnen een half uur kun je eten.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een schande dat het zo weinig kost. Een eerlijke prijs voor de boer is ver te zoeken. Ik lees je stukjes graag Zuinigaan. Alleen erger ik me altijd aan je goedkope boodschappen. Je bent toch hoger opgeleid. Nadenken over de bio- industrie kun jij toch ook. En biologische groenten zijn zoveel lekkerder en milieu bewuster. Bij je boodschappen mis ik toch echt je bewustzijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zuinigaan, de naam zegt het al, goedkoop, goedkoper, goedkoopst! geen bewustzijn van eerlijke prijzen!

   Verwijderen
  2. Niet iedereen kan het zich veroorloven of maakt andere keuzes t.a.v voedsel. Laat een ieder in z'n waarde. Dit heeft niets te maken met je opleiding. Iemand een tip geven is waardevol, de ander aanvallen wat minder.
   Hester

   Verwijderen
  3. Dank Hester!
   In principe ging het me er om te laten zien hoe groot het verschil kan zijn. Ik weet ook helemaal niet of de boeren die aan AH leveren wèl een eerlijke prijs krijgen.

   Verwijderen
  4. De prijs die er in de winkel voor gevraagd wordt zegt niets over de prijs die de teler er voor heeft gekregen. Ook niet als het biologisch genoemd wordt. Jammer dat er nog steeds mensen zijn die dat niet beseffen. Groet, Anne-Marie

   Verwijderen
 9. Gesneden en gewassen en erg makkelijk, alleen er zit zo weinig smaak aan vind ik. ( k vraag me ook altijd af hoeláng zit het al in dat zakje :) ik koop het ook weleens hoor, gewoon als ik heel snel iets moet koken en nergens rekening mee heb gehouden. Het allerliefst andijvie uit mn eigen tuintje, eindeloos wassen maar ook eindeloos lekker :) ennu het goedkoopst

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wassen van andijvie kost echt niet veel moeite als je de krop heel laat en dan onder dompelt ( bij de onderkant van de stronk vasthoudend in een bak water).
  Het meeste zand heb je dan er al uit. Daarna snijden en nog 2 x wassen in een bak met water ( het zand zakt naar de bodem. Eigenlijk is het zo gepiept.
  Verse andijvie is heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mensen die weinig te besteden hebben kijken ook echt niet of de boer wel een eerlijke prijs krijgt. Ze kijken naar hoe ze zo zuinig mogelijk kunnen leven om rond te komen. En daarvoor geef jij, Zuinigaan, altijd supertips!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik koop nooit voorgewassen en gesneden groenten. Wij hebben andyvie (en een heleboel andere groenten in de tuin) en soms erger ik me wel aan al het extra werk dat het wassen van groenten uit de tuin met zich meebrengt : spoelen, spoelen en blijven spoelen want de groenten zitten vaak vol zand vooral na een regenbui. De beestjes die op eigengekweekte groente zitten, krijg je er gratis bij dus elk bladje sla, andyvie moet daarop ook nog eens extra gecontroleerd worden.....
  Gisteren aardappelen uit de grond gehaald en allemaal gewassen want als al de aarde eraan brengt en mijn man brengt die 'vuil' in huis, ligt het overal vol....De eerste lichting gewassen aardappelen ligt nu te drogen op de tuintafel. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ook ik koop zelden of nooit voorgesneden groenten of het moet zo zijn dat het goedkoper is of afgeprijsd. Zelf andijvie snijden is zo gebeurt. Mijn moeder zetten het vroeger thuis altijd even in het water met een beetje zou vanwege de beestjes die er mogelijk in zaten als het uit de moestuin kwam. Maar ook bietjes / kroten koop ik altijd rauw , voorgekookt zit er vaak een andere smaak aan . En bietjes koken is eigenlijk niet veel werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bak er wat rijpe tomaten en ei door en je orutje is nog lekkerder. Beetje peper en zout niet vergeten

  BeantwoordenVerwijderen