Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 19 juni 2014

Uien

Afgelopen weekend keek ik weer eens naar de Wilde Keuken. De aflevering ging over uien, heel veel uien. Nederland produceert 1.400.000.000 kg uien per jaar. Dat is 1,4 miljoen ton. Negentig procent wordt geëxporteerd naar landen over de hele wereld.
Verbazend, ik wist helemaal niet dat Nederland zo'n grote uienexporteur was! Er zijn landen waar ze 's ochtends, 's middags en 's avonds uien door hun eten doen.
Ikzelf vindt uien en aanverwante groenten heel erg lekker: uien, knoflook, prei, bieslook, noem maar op. Ik doe ze door heel veel gerechten.
Wouter Klootwijk, de presentator van de Wilde Keuken noemt het arme-luis eten, dit omdat uien goedkoop en heerlijk zijn. Ik kreeg spontaan zin in gebakken uien. Dus ik haalde de koekenpan tevoorschijn en bakte een paar uien. Beetje kruiden er over, verspreiden over een boterham, beetje geraspte kaas, even onder de grill en smullen maar!

10 opmerkingen:

 1. ()_()
  (*+*)
  Wat een leuk recept, dank je!
  Ik vind uien ook heerlijk, en eet ze dagelijks.
  Ik word er alleen wel een heel ' luchtig ' type van...;-)
  Nijntje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb die uitzending ook al eens gezien. En ik ben ook dol op uien! Maar wat ik niet begrijp is dat we blijkbaar zoveel exporteren en dat er hier dan uien uit nieuw-zeeland in de winkel liggen....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn ook gek op uien. Het feit dat ze nu uit Nieuw Zeeland komen heeft te maken met de seisoenen denk ik, Daar is het nu herfst en zijn de uien geoogst en in Nederland zijn ze nog niet klaar. Twee jaar geleden waren de uien ontzettend goedkoop ik betaalde aan het eind van het seizoen , dus om deze tijd €0.10 per kilo . Later konden we ze gratis bij de boer krijgen . Onderploegen was duurder. Ik haalde een grote shopper vol uien en maakte er uiensoep van, die ik weckten en o.a. uienchutney. De shopper vol was voor ons (gezin van 4 ) was geen enkel probleem. Ik tipte ook de voedselbank nog even. Ze waren niet erg enthousiast. Pas toen ik vertelde dat je er soep van kon maken , kwamen ze in actie. Riet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn vader al vroeger altijd gebakken uien als groenten. Ook wij gebruiken in het gezin regelmatig uien. Vreemd dat de uien die wij gebruiken geïmporteerd worden dit terwijl uien mits droog bewaard goed houdbaar zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk gebakken uien bij de bruine bonen door de kapucijners en rauw worden ze hier ook graag gegeten. Een zeer veelzijdige groente en gezond.
  Groeten Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 6. gebakken ui met een spiegelei op brood, gebakken ui met tomaat, gebakken ui met dragon en scheutje azijn bij de andijvie stamppot, gebakken ui met een schepje suiker bij snijbonen, gebakken ui met een scheutje slagroom bij gebakken aardappelen, gebakken ui met honing erdoor bij sla en aardappel puree, gebakken ui bij de wortelstamppot, gebakken ui op spinaziepannenkoek, kortom overal past ui bij en dan kun je ze ook nog rauw eten, in bijna elke soep doen, als soep, gevuld uit de oven, in zilverpapier op de barbecue, kleine uitjes in room smoren, gebakken ui met pindasaus bij rijst of patat, kortom je kan het zo gek niet bedenken of een ui past erbij Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh dit lijkt me ook echt lekker van die gebakken uien op brood!

  Zelf ben ik ook dol op ui.

  Heel vroeger heb ik ook weleens als zomerrecept gelezen flink veel uit bakken, pasta erbij en Zwitserse kaas. Ideaal zomereten! Of er nog een salade bij moest weet ik niet meer.

  Hetzelfde heb ik met knoflook. Als er ergens in een recept een teentje knoflook staat, heb ik de neiging een heel bolletje knoflook te gebruiken. Ik pers de knoflook ook nooit, maar ik snijd het in kleine stukjes zodat er niets verloren gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nog even een aanvulling op mijn berichtje van zojuist. (22:53) Ik heb weleens aan het begin van de herfst een goedkope vijf kilozak uien in de reclame gekocht. Dus ik weet niet precies wanneer het uienseizoen loopt, ik dacht eigenlijk het hele jaar door hier in Nederland.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Herstel: uit in mijn berichtje van 22:53 moet zijn ui.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ook hoor ik lust alle soorten uien op alle manieren bereid, mjum. Ik krijg trek van je berichtje. Bij ons in de buurt staan de velden vol met aardappelen op het moment maar ik heb inderdaad ook al menig veld met uien zien staan.

  BeantwoordenVerwijderen