woensdag 25 juni 2014

Leven op rabarber, raapstelen en snijbiet

Onze minister heeft zich laten ontvallen dat ouderen in de toekomst maar het beste kunnen gaan leven van een moestuin als aanvulling op hun inkomsten.
Helaas heb ik absoluut geen groene vingers en er is alleen maar schaduw in mijn tuin. Dus hoe dat moet? Ik klooi soms wel eens wat, maar mijn pompoenen hadden vorig jaar het formaat van knikkertjes en de grootste had het formaat van een kleine sinaasappel. De courgettes werden opgegeten door de slakken en de raapstelen vond niemand lekker en moest ik allemaal zelf op eten. Nogal taai waren die overigens. Dit jaar heb ik nieuwe rabarberplanten, daar mag ik pas volgend jaar van oogsten.
Verder heb ik een appelboom die nog geen appels geeft, een kersenboom die dit jaar wel 15 kersen gaf, aalbessenstruiken die ongelooflijk zure bessen geven en een braam die in de herfst zorgt voor bramen. Maar voor dat laatste moet het najaar niet te nat zijn, anders zijn de bramen eerder beschimmeld dan dat ze rijp zijn.
Ik las gisteren in de Volkskrant een column over het onderwerp volkstuin als aanvulling op de AOW : begin maar vast met zaadjes planten. Citaat: "Het advies van Klijnsma roept een toekomstbeeld op waarin iedere bejaarde moet leven van zelf verbouwde wortels en radijsjes. Een toekomstbeeld waarin de overheid zich heeft teruggetrokken en de burger aan zijn lot wordt overgelaten in een geïndividualiseerde samenleving." En dan was er ook nog een stukje over of een moestuin loont.
Een citaat van Jeroen Trommelen (ook Volkskrant): "Dit jaar rekent onze penningmeester 32 euro voor de tuin, nog steeds een habbekrats vergeleken met de 75 euro die op veel andere tuincomplexen wordt gevraagd. Toch denkt van onze vijfentwintig huurders er niet één dat tuinieren een economisch rendabele bezigheid is. Tuinieren doe je voor de bezigheid, de mogelijkheid om bijzondere (biologische) dingen te kweken en voor de smaak. Groente en fruit zijn lekkerder wanneer ze pas geoogst worden als ze rijp zijn".
Mijn conclusie: het is zeer de vraag of een moestuin goedkope groenten oplevert. Volgens mij is een kranten- of folderwijkje voor een 65+-er rendabeler. En als je daar lichamelijk niet fit genoeg voor bent, dan ben je dat ook niet voor spitten, zaaien en onkruid wieden.

16 opmerkingen:

  1. * Goeie grutjes, heeft ze dat echt beweerd? Dat heeft mevrouw niet zo bedoeld,hoor want hoe zou zij zelf nou een tuintje kunnen onderhouden *
    sarcasmemodus weer uit.
    Dit soort uitspraken zijn visionair, niemand die er in de jaren 80/90 over piekerde om meer dan een uur te reizen naar het werk,men bleef liever bij 'tante Truus' en moet je nu kijken!
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is duidelijk dat de mevrouw zelf geen moestuinervaring heeft en er van afhankelijk is. Niet elke bejaarde heeft een tuin en is fit genoeg voor het zware werk, heeft geld voor de pacht van een volkstuin (als die er in de buurt al is) het gereedschap, een schuurtje... Zelf heb ik een volkstuin gehad, opgezegd wegens tijdgebrek, maar toen ik er nog wel tijd voor had was de opbrengst erg wisselvallig (o.a. door te nat, te droog, te koud te heet, hagel, insekten, woelmuizen, hazen, fazanten, konijnen, slakken, ziekten en als de oogst wel goed lukte diefstal...). De pacht was niet bepaald goedkoop en nadat de volkstuin moest verdwijnen was een andere vereniging veel te ver weg en met een lange wachtlijst.
    Ankie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb een droom (eigenlijk een nachtmerrie) : een grote moestuin, vol met bejaarden achter een rollator (ook enkele jongere, gehandicapte mensen) op jacht naar de slakken, koolwitjes, woelmuizen en luizen.
    En op het eind van de dag de oogst verdelen: ieder 2 radijsjes, 1/8 krop sla, 5 gram rucola en 2 kleine aardappelen.
    Obesitas de wereld uit........ Jetta is niet gek!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De minister heeft al ingezien,dat haar opmerking ongelukkig was. Ze had naar "maartens moestuin"moeten kijken,dan wist ze wat een werk een moestuin is.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kijk, zo gaat dat dus blijkbaar in Nederland: je bent staatssecretaris en je blaat maar iets. Twee dagen later zeg je dan: het was een ongelukkige opmerking!
    Over blaten gesproken: een schaap op mijn balkon, is dat misschien een goed idee?
    Groeten van Anne.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb samen met een vriend vier jaar lang een moestuin van 12x15m gehad. Die leverde genoeg oogst voor ons beiden voor een heel jaar, met regelmatig koken voor familie en vrienden.

    De kosten waren: 20 euro/jaar pacht, 50 euro/jaar zaaigoed. Subsidie van gemeente: 10 euro/jaar op de pacht.

    Hij werkte elke dag zeker een uur in de moestuin, ik 2-3x per week een uur. We hebben veel ingevroren/ingemaakt, voornamelijk omdat mijn vriend de materialen en de ervaring had.

    De moestuin was zo goedkoop, omdat er geen water was. De groenten en het fruit moesten maar overleven!

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan heb jij geweldige jaren gehad. Zelf heb ik het 5 jaar volgehouden op een iets kleinere tuin, kosten € 60 per jaar, zaaigoed weet ik niet meer. In het groeiseizoen bijna dagelijks naar de tuin.
      Eén (1!) jaar een redelijke oogst gehad, verder maar matig. Wij konden zeker niet alleen van die tuin leven.

      Erica

      Verwijderen
  7. Ik vind dat er erg overdreven gereageerd wordt op haar opmerking. Voor veel mensen kan dit wel een goede en goedkope oplossing zijn om aan groente en fruit te komen. Elke tip hoeft toch ook niet voor iedereen haalbaar te zijn. Er zijn ook heel veel ouderen die voldoende tuin hebben om die hiervoor te gebruiken. Ik ben lid van een zelfoogsttuin. Dat houd in dat twee medewerkers part-time betaald worden om de moestuin op te zetten en te onderhouden. Ik betaal €200,00 per jaar. Daarvan is mogelijk 1/3 arbeidsloon. Ik betaal minder dan ik in de winkel kwijt zou zijn. Dus zelfs inclusief arbeidsloon is het goedkoper. Ik heb net geturfd. We hebben 32 verschillende groenten dat ik zo weet. Ik zal er vast enkele vergeten zijn. Dus eenzijdig is het niet. Verder ook aardbeien frambozen en bessen. Dit seizoen al 6 kilo aardbeien geplukt. Vorige week nog een pondje frambozen. Mascha.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een geindividualiseerde samenleving. Eigenlijk denk ik dat dit idee, juist iets meer samenwerking verlangt van de mens. Ik vind dat nu juist iedereen op een eilandje zit.
    Ik heb korte tijd een moestuin gehad. En als je goed je best doet en er de tijd voor neemt,dan kun je er prima het hele jaar van eten. Alleen leent dit land zich qua ruimte totaal niet voor dit plan.
    Ik zou moestuinbakken bij een bejaardentehuis (wat een naar woord eigenlijk ) wel een idee vinden. Iets waarmee je je nuttig kan maken voor andere bewoners. Ik denk dat er vast mensen zijn die dat leuk vinden om te doen

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ja en zo werkt het in de politiek , je roept iets en als er veel kritiek op komt zeg je gewoon dat je woorden verdraaid werden of uit hun context gehaald zijn, net als bestuurders die fouten maken en opstappen met een flinke bonus en doodleuk ergens anders weer een top functie krijgen, wanneer komen er mensen met een constructieve oplossing voor de problemen waar we nu en zeker in de toekomst mee te maken zullen krijgen ?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. mevrouw klijnsma blaat maar wat!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mevrouw Klijnsma zei ook dat het een goed idee is om je hypotheek af te lossen. Volgens mij was haar oproep vooral bedoeld om een beetje creatiever met je pensioenmogelijkheden om te gaan. De moestuin was wellicht wat ongelukkig, hoewel, hierboven wel weer leuke ideeen gezien. Ik vind de discussie best leuk eigenlijk. Groetjes, Em

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Natuurlijk! Daarom schreef ik er ook een bericht over! Uit de tuin bij mijn vorige huis werden bloemen gestolen, bieslook, peultjes en een bezem. Er bleef voor mij niets over.

      Verwijderen
  12. Kan ik dan met een mut aardappels mijn energienota gaan betalen? Ik heb geen koophuis, dus dan de huur maar van "wortelplakken" betalen? Ja, als het zo kan, wil ik wel een moestuintje beginnen mevr. Klijnsma!!!

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Las net, dat Klijnsma vergeten was te zeggen, dat iedereen ook een kip krijgt.
    Dus, dat het ongelukkig was om te zeggen dat de ouderen aan de moestuin moeten neemt zij terug.Hup in de moestuin!
    De kip maakt veel goed! Een ei hoort er weer bij!
    Ik hou echt van Jetta! Wat een onwijs fijne vrouw! Een kip, zij geeft alle oude zielepoten een kip!

    Marcel

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.