Volgens dit bericht is het prijs niveau van eten en drinken in Nederland heel laag in vergelijking met andere landen in Europa.
Gemiddeld zijn de prijzen voor levensmiddelen 3% lager.
Voor andere dingen ben je in het buitenland (veel) goedkoper uit.
Voor
kleding, elektronica, alcohol, tabak, goederen en diensten kun je beter
in het buitenland zijn en ook hotels en restaurants zijn in het
buitenland goedkoper dan bij ons.
Dus mensen in de grensstreek: kijk
goed waar je je spullen koopt. Vergelijk de prijzen en maak slimme
keuzes. Ik woon ongeveer 50 km van de Duitse grens en ik heb geen auto.
Voor mij loont het de moeite niet.
Maar zoals altijd: consuminder en koop niet om het kopen, maar alleen wat je echt nodig hebt!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 26 juni 2014
Levensmiddelen in Nederland goedkoop
Labels:
Consumentenzaken
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Wij hebben nu tijdens onze vakantie veel in Duitsland ingeslagen. Luiers, verzorgingsproducten, wasmiddel en schoonmaakmiddelen. Schilt gewoon teveel met hier.
BeantwoordenVerwijderenEn de benzine tank volgegooid. Liter prijs van 1,53.
VerwijderenIk woon in de grensstreek met Duitsland (en dus wist ik al wel dat een tripje over de grens zeer kan lonen). Ook voor voeding ben ik soms (niet altijd, blijven opletten) goedkoper uit. Vorig jaar een kilo rabarber voor 0,50 euro een paar weken geleden een ananas voor 1,- euro, dat vind ik in Nederland niet zo snel. Ook haal ik daar bijvoorbeeld fetakaas, dat blijft wel even goed en een prijs van 0,89 euro voor 200 gram heb ik hier nog niet gevonden. Ik heb geen auto maar mijn vader wel dus als hij daar tankt dan slaan wij beiden ook nog alcohol in, dat scheelt ook aanzienlijk. Van mijn oma mag ik dat allemaal niet doen want zo stimuleer ik alleen maar de Duitse economie en de Nederlandse economie moet juist een zetje krijgen. Maar ik ben daar duidelijk in, micro-economie (mijn portemonnee) voor macro-economie (de portemonnee van de staat).
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Lily
Hier in de grensstreek krijgen we zelfs de folders van de Duitse supers in de bus. En idd veel is in Duitsland goedkoper. Helemaal sinds de btw hier weer omhoog is gegaan. Luiers minimaal een euro per pak (in de aanbieding dus nog goedkoper). Ook bio groente vind ik er echt goedkoop. En mijn favoriete alcoholvrije bier hebben ze niet in Nederland dus als ik mezelf wil verwennen dan maak ik met plezier het tripje.
BeantwoordenVerwijderenOok door veel krakkemikkigheid -we worden ouder- gaan we niet vaak de grens over. En het is maar een stukje. Deze week vrienden op bezoek. Zij kopen nu alles in Duitsland. Met het brood wordt daar niet geknoeid, groenten en fruit van A kwaliteit uit Nederland. Hier kun je vaak alleen iets uit verweggistan kopen. Net de koffie kopen ze nog hier. Dat zegt heel veel over wat hier in de winkels verkocht wordt.
BeantwoordenVerwijderenbij ons hier in Servie zijn de boodschappen beduidend duurder dan in Nederland. Houdbare melk 90ct een liter. , waspoeder en andere schoonmaakmiddelen zeker 50% duurder dan in Nederland. Hier bestaan nog geen Lidl en Aldi en pas sinds verleden jaar beginnen de supermarkten met leuke aanbiedingen. Maar op=op en het is heel snel op. Reclamecheques dat fenoneem kennen ze hier nog niet
BeantwoordenVerwijderenWij wonen er 9 km vanaf. Dus tanken gebeurt daar 2x per maand. Dan steek ik daar de straat over en ga naar de super. Douchegel, 65 cent, hugo 1,49 (hier 2.99) wijn erg goedkoop en ook nog per liter. Alle schoonmaakmiddelen. Ja, het rijtje wordt steeds groter.
BeantwoordenVerwijderenVoor ons loont het de moeite niet om naar het buitenland te reizen om boodschappen te doen of te tanken. Maar voor de mensen in de grensstreek zal er heel wat te besparen zijn door over de grens in te kopen.
BeantwoordenVerwijderenIk ga voor veel boodschappen ook naar Duitsland en voor het tanken. De boodschappen schelen 20-25%
BeantwoordenVerwijderenIk ga 2 keer per jaar boodschappen doen in Duitsland. Maar dan ga ik vooral voor de melkvrije produkten en en de MinusL produkten die hier maar weinig te krijgen zijn. ook bakprodukten hebben ze heel veel.
BeantwoordenVerwijderenIk neem dan gelijk een voorraad kattenvoeding mee. Dan kijk ik ook gelijk voor de douchegel, tandpasta en tandenborstels. Ook neem ik dan verschilende soorten melen mee die in Duitsland beduidend goedkoper zijn dan hier.
qua geld wat ik kwijt ben ben ik niet goedkoper uit, maar mijn zoon kan dan wel een keer anders en lekker eten/feest vieren.
Ik vond juist dat de prijzen hier ook weer gestegen zijn. Ik merkte dat bijna overal een paar cent extra werd gevraagd. Maar inderdaad in België zijn een aantal dingen echt duurder dan hier.
BeantwoordenVerwijderenIn Bergen op zoom komen en masse mensen vanuit Antwerpen naar de opticien zoals Hans Anders en Specsavers. Brillen schijnen in België weer duurder te zijn.
Je moet inderdaad weten wat je waar koopt. Ik woon in de grensstreek met Duitsland en bepaalde producten zijn inderdaad veel beter en goedkoper. Net zoals Maaike zoon heb ik lactose-intolerantie en de keuze daar is enorm groot. Alleen zachte kaas is er erg smakeloos. Maar verder kan ik alles vervangen door lactose-vrije producten te kopen in Duitsland.
BeantwoordenVerwijderenIk ga naar school in België en tank dan daar. Scheelt € 0,24 per liter ten opzichte van hier.
Ik ga ongeveer 4 à 5 maal per jaar even buurten en haal dan behalve de tank benzine een kofferbak vol goekopere producten. Noten, meel, veel groenten, zelfs de nederlandse goudse kaas (exportkwaliteit) is daar bij de lidl goedkoper dan hier. Dan heb 'k het nog niet over de verzorgingsproducten en alcoholische versnaperingen.
BeantwoordenVerwijderengroet
Ik ga ongeveer 4 à 5 maal per jaar even buurten en haal dan behalve de tank benzine een kofferbak vol goekopere producten. Noten, meel, veel groenten, zelfs de nederlandse goudse kaas (exportkwaliteit) is daar bij de lidl goedkoper dan hier. Dan heb 'k het nog niet over de verzorgingsproducten en alcoholische versnaperingen.
BeantwoordenVerwijderengroet
Voor jou kan het wel lonen om naar Leer te gaan voor een bril. Een retourtje met korting is ongeveer 14 euro. Je kan natuurlijk ook met een vrijreizen. Als je naar Fielmann gaat( in de winkelstraat, zoeken op Fielmann optiek) dan krijg je een kwaliteitsbril voor de helft van de prijs die je in Nederland betaalt. Je kunt er een leuk dagje uit van maken. In de opruiming ook prima kleding in de grotere maat in de opruiming
BeantwoordenVerwijderenVoedsel in nederland valt te verdelen in verschillende categorieën, gezond, ongezond. Gezonde voeding is veel duurder dan in duitsland. Ongezonde is goedkoper. Misschien kun je in nederland een aantal dingen goedkoper halen. Maar gezond, bio, vol smaak, daarvoor ga ik de grens over. Eens per maand haal ik allerlei houdbaar, vers, veel bio, en anders met veel minder zout, suiker, E-nummer zooi. En tanken. En zeep, deo, shampoo, tandenborstels, parfum, huisapotheek, kleding. Ik betaal daar beduidend minder voor.
BeantwoordenVerwijderenKant en klaar is daar iets duurder, maar ook lekkerder en gezonder. De lasagne van de Aldi kan gewoon zes weken liggen wachten en ziet er dan nog prima uit. De lasagne die ik in duitsland haal is iets duurder, maar wel na drie dagen over zijn besten moment heen. Na een week is het bedorven, zoals het hoort. En er zit groente in. En het smaakt niet naar zout. En de lasagne drijft niet op het vet. Dat mag best 20 cent kosten..
Mijn neef vroeg laatst hoe de belasting hier nu werkt. Geboren en getogen in een buitenland.
Nou eerst draag je een deel van je salaris af. Daarna ga je dingen kopen. En daar gaat btw over. Soms zijn er producten waar accijns op zit, en ook daarover betaal je btw. Als je iemand een muurtje laat stukken betaal je voor materiaal, voor tijd, voor voorrijkosten, en daar zit btw in.
Ik heb het nagerekend. Van elke 1000 euro die wij bruto salaris krijgen gaan er minimaal 600 nar de staat, direct en indirect. Kopen wij drank, brandstof dan stijgt dat bedrag. Om nog maar te zwijgen van alle bedragen waar wij niet van weten hoe dit verdeeld wordt...
Hij verdiend ruim het dubbele maar betaalt maandelijks veel minder belastingen. Van btw op stroom had hij nog nooit gehoord, net als assurantiebelasting. Hij vroeg zich af of wij wel goedbij ons hoofd waren..
Petra
hier John heb vanmorgen kattenbak korrels gehaald van 3,19 naar 3,39 boter(margarine) van 2,49 naar 2,93 pindakaas 1ste de beste 10 cent meer en zo zijn er ook nog veel andere dingen duurder geworden houdbare lactose vrije melk van 0,99 naar 1,19 2,5kg frites van 1,99 naar 2,49 enz. Gr John Lintvelt Brummen
BeantwoordenVerwijderen