Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 24 juni 2014

Inkomsten en vaste lasten

Martine van Min of Meer heeft sinds kort een rubriek over de portemonnee van ....
Iedere vrijdag komt er iemand aan het woord. Het is een leuke rubriek!

Geïnspireerd daarop leek het mij leuk om ook weer eens mijn vaste lasten en inkomsten naast elkaar te zetten.

Uitgaven maandelijks jun-14
belasting gemeente 48,38
hypotheek incl levensverzekering 180,65
tv/internet/telefoon 50,00
gas + elektra + netwerkkosten* 55,00 * voorschot
abonnement onderhoud CV ketel 9,94
woonhuisverzekering  25,00
water* 6,20 * voorschot
waterschap +zuiveringsheffing 15,70
abonnementen/lidmaatschappen 45,59
uitvaartverzekering 6,16
studiekosten dochter 135,00
zorgverzekering 113,51
eigen risico zorgverzekeraar 30,00
totaal vaste lasten p mnd 721,13


inkomsten in juni 2014
salaris netto 1676,61
belastingteruggave 49
zorgtoeslag 16
extra inkomsten  75
vakantiegeld + 13e maand + reiskostenverg. 223,85
totaal inkomsten per maand 2040,46

Mijn bruto salaris is hetzelfde als in 2013, maar door andere belastingregels ben ik er netto flink op vooruit gegaan. Vakantiegeld, 13e maand en reiskostenvergoeding krijg ik eenmaal per jaar, dat heb ik omgerekend per maand.
Extra inkomsten zijn uit: verkopen op MP, werken op het stembureau, Euroclix en MoneyMiljonair en rente van spaargeld.

Ik heb over: €1319,33 voor de variabele kosten, huisverbetering, sparen en hypotheek aflossen. Eerlijk gezegd had ik nauwelijks in de gaten dat het zo veel was. Ik let meer op mijn uitgaven dan dat ik goed kijk naar wat er binnen komt.

Ik heb de afgelopen jaren €12.300,- per jaar afgelost, dat is 1025 per maand. Als je dat naast die €1319,33 zet, blijft er nog geen €275 over voor variabele kosten. En dat is dan weer niet zo heel veel.

Én het afgelopen jaar heb ik mijn dochters elk 2500 euro geschonken, dat is ruim 400 per maand voor mij.
Aflossing en schenking = €1441,- per maand. In dat licht bekeken snap ik wel dat ik niet het idee heb dat er zoveel over blijft en dat ik zwem in het geld, want ik heb afgelopen jaar door af te lossen en aan dochters te schenken ingeteerd op mijn buffer.

28 opmerkingen:

 1. Ik had wel altijd al het idee dat jij behoorlijk lage kosten had. Maar je besteedt op dit moment inderdaad heel veel geld aan lastenverlichting in de toekomst. De hypotheek afbetalen kost gewoon geld.

  Ik zat nog even te kijken naar de kosten van de hypotheek... Kan die levensverzekering er intussen niet gewoon af? Of kan de premie omlaag? Of kun je zelf een nieuwe verzekering afsluiten en deze laten opheffen? Het is niet alsof de hypotheekverstrekker nou enorm de boot ingaat als jij plotseling mocht overlijden... Ze krijgen dan zeker weten wel die resterende 30.000 euro er uit als het huis verkocht zou worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. PS. Lees net in de "Zin" dat advies vragen over je huidige levensverzekering je waarschijnlijk niets mag kosten: "Voor producten die u al heeft lopen is de tussenpersoon zelfs verplicht om uw vragen kosteloos te beantwoorden. Ook moet hij u kosteloos informeren over wets- en productwijzigingen over uw lopende producten. Ga dus niet zomaar akkoord (met een rekening of servicecontract)."

   Verwijderen
 2. Wat houd je lekker veel over! Dat lijkt me heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zie bij de inkomsten wel reisvergoeding vermeld staan maar bij de uitgaven geen reiskosten. Een vergoeding krijg je toch voor gemaakte kosten?
  Leuke blog heb je. Ik ben een beginnend budgetplanner en ik steek er veel van op.

  groetjes
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat klopt wel, maar ik krijg een reiskostenvergoeding voor de fietstocht van 12 km die ik iedere werkdag maak. Behalve fietsonderhoud en zweetdruppeltjes kost dat verder niets. Eigenlijk is die 12 km de afstand die per auto zou maken. Op de fiets is korter, want dan kan ik deels binnendoor. Formeel heet het reiskosten salderingsregeling.

   Verwijderen
 4. Och dat hypotheekbedrag! Daar kan ik met mijn €1100 alleen nog maar van dromen...maar goed het was ooit (voordat we aflosten) € 1250 dus wij zijn ook onderweg naar echt lagere lasten ;-).
  Leuk dat je dit overzicht maakte!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is een mooi bedrag wat je per maand overhoudt. Hoe je het verder verdeeld is ieder naar eigen inzicht. Fijn dat de hypotheek nog maar zo laag is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw en respect!
  PS...hoe is de beoordeling verlopen? Ik ben heel nieuwsgierig.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed! Ik schreef daar een paar dagen geleden over onder het kopje Goedgekeurd.

   Verwijderen
 7. 12.300 is inderdaad heel veel, maar eerder heb je een paar jaar 7000,- per jaar afgelost. Misschien is dat opnieuw een betere target?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. is echt zuinig aan :) Alleen die abbo van de ketel zou ik laten varen net als bv wegenwacht pech is vervelend maar gebeurd maar eens in de 8 jaar en zal bij een ketel niet veel anders zijn.Heb je na 15 jaar weer geld voor een nieuwe ketel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze doen ook aan onderhoud bij de ketel. Ze vervangen het expansievat en maken de ketel schoon. Ik denk dat onderhoud het behoud van een ketel is.

   Verwijderen
  2. Bij een auto heb je wegenwacht en grote en kleine beurten en APK. Ik zie het onderhoudsabonnement voor de CV ketel als een APK. In de huurhuizen waar ik woonde kwam ook regelmatig iemand langs om de CV te controleren.

   Verwijderen
  3. Ik heb altijd een abo voor de CV gehad. Vooral de mogelijk snel hulp te krijgen bij storingen, en als je dat zelf niet kan is het best lastig op korte termijn daar iemand voor te vinden.

   Verder vind ik het moedig om zulke gegevens allemaal zo gedetailleerd prijs te geven. We weten alleen nog niet waar je woont nu.

   Verwijderen
  4. eens in de 8 jr wegenwacht? onze vorige auto hadden we regelmatig wat aan.. (lees 1x per jaar.. iets met de accu (was iets losgegaan.. wat hij alleen professorisch kon maken.. moest daarna door naar de garage kan iedereen overkomen), lekke koppaking.. op een afrit van de snelweg.. geen fijne plek.. werden naar huis gesleept en de dag erna werd hij door de anwb, terwijl wij op ons werk waren, netjes naar een garage gesleept... in onze nieuwe auto een lege accu.. en iets met de remblokken oid, toen kon ik nog net naar een tankstation rijden, voelde gewoon dat ik er niet mee de snelweg op moest gaan naar mn werk, en had helaas gelijk.. al deze dingen in de afgelopen 5 jr... wij halen ons geld er dus wel uit, al moet ik eerlijk zeggen dat de lege accu het enige was aan onze huidige auto die we nu al 2,5 jr hebben) en ook het onderhoud aan cv ketel zou ik persoonlijk wel gewoon houden.. wel een veilig idee als het elk jaar gedaan wordt toch ? wie moet het anders doen ?

   Verwijderen
 9. Wauw wat een mooie lijst heb je. Idd een leuk idee om eens in de portemonnee van iemand anders te mogen kijken. Je houdt een hoog bedrag over aan de maand en wat lief dat je je dochters een geldbedrag geeft. Ik vind het altijd inspirerend om jouw blogs te lezen! Onlangs heb ik ook de stoute schoenen aangedaan en ben ik een blog begonnen, ik zou het leuk vinden als je ook eens bij mij een kijkje komt nemen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je ook een blog gestart bent! Ik heb je toegevoegd aan mijn leeslijst.

   Verwijderen
 10. Ik ga je niet meer lezen, want het Calvinistische accent van jouw weblog irriteert mij mateloos.

  Pitty.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Pitty,
   Mijn mond valt open! Het Calvinistisch accent? Waar haal je het vandaan? Ik ben totaal buitenkerkelijk opgevoed en ik ben derde generatie buitenkerkelijk. Zowel mijn ouders als mijn grootouders hadden helemaal niets met de kerk. We leven in een Calvinistisch land en ik ben een noorderling. Wie met pek omgaat wordt er door besmet. Dus wie weet heb ik ongemerkt Calvinistische trekjes gekregen waar ik mij helemaal niet van bewust ben. Ik ben heel benieuwd wat jij zo Calvinistisch vindt aan mijn blog! Maar tja, je leest hier niet meer en bent vertrokken, dus ik kom het van jou niet te weten.

   Verwijderen
  2. Pek? Nog even een nuancering. Ik bedoel dit niet om gelovige mensen te kwetsen. Ik bedoel dat ik vast wel beïnvloed word door collega's en anderen die wel gelovig zijn.

   Verwijderen
  3. Hi, hi, ging je niet naar de School met den Bijbel en zet je nooit een voet in een christelijke kerk, ergert iemand zich nog groen en geel aan jouw Calvinistische accent in de blog. Zou Pitty stiekem andere bloggers bedoelen, die wel vanuit het christelijke gedachtegoed denken en schrijven? Misschien een beetje in de war?
   Ik zie geen Calvinistisch toontje in je blogjes,
   Greetje

   Verwijderen
 11. Ieder zijn meug, voor mij is Zuinigaan een inspiratie, ze geeft openheid van zaken over haar financiële huishouding op haar eigen wijze. Ik hou ook niet van calvinisme maar zij legt niemand wat op. Dat is voor mij het leuke aan bezuiningsblogs lezen ieder geeft z'n euro uit op zijn/haar eigen manier en niemand vertelt je hoe je het moet doen, het gaat over je eigen portemonnee. Daar ben je zelf baas over. Ik hoop dat je andere blogs zult vinden op dit gebied die je wel aanspreken vaak hebben ze wel een opgeheven vinger. Zoals Erica Verdegaal e.a.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lot, Zuinigaan is een prachtvrouw en ze woont in het mooiste deel van ons kikkerlandje. Groningen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. amai 50€ voor televisie, internet en telefoon is weinig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De aflossing van de afgelopen jaren gebeurde toch o.a. van de jaarlijkse gift van wijlen je moeder? En ook de erfenis is toch deels gebruikt voor aflossing? In dat licht bezien klopt het niet als je schrijft: Ik heb de afgelopen jaren €12.300,- per jaar afgelost, dat is 1025 per maand. Als je dat naast die €1319,33 zet, blijft er nog geen €275 over voor variabele kosten. En dat is dan weer niet zo heel veel.
  Welliswaar kom je uit wellicht uit op 1025 aflossing per maand, maar destijds waren de inkomsten hoger (vanwege de giften). Je zou dan volgens mij nu een andere berekening moeten maken, toch?
  Heel super dat je nog maar zo lekker weinig hypo hoeft te betalen!! Geweldig hoe je altijd je cijfertjes paraat hebt!

  Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk. Ik ontving jaarlijks 5000 euro van mijn moeder en daardoor werd aflossing mogelijk. Anders was het aflossingsbedrag zeker lager geweest!
   Ik ben heel blij met mijn lage hypotheeklasten.

   Verwijderen