Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 14 juni 2014

Vuilnis ellende!

Vanaf a.s. maandag wordt er gestaakt. Op maandag, dinsdag en woensdag leggen de vuilnisophalers het werk neer. Dit zal gelden voor Amsterdam, Utrecht en Groningen. Bij mij wordt a.s. maandag de vuilnis niet opgehaald. Ook de openbare prullebakken worden niet geleegd en de straten worden niet geveegd. Binnenkort, als ze geen overeenstemming bereiken, ziet het er hier misschien wel zo uit.
stakingen in Napels, Italië

Ze willen er dit jaar 3% bij en over het afgelopen jaar met terugwerkende kracht ook nog 2,5%. Toe maar, maar liefst 5,5%!
Hm, ik heb al 3,5 jaar hetzelfde loon en zit al 3,5 jaar op de nullijn dus. Misschien moeten we in mijn sector ook maar eens staken. Maar zo'n zooi als hierboven, dat gaat niet lukken!

31 opmerkingen:

 1. beetje een kromme reactie, want weet jij wat deze mensen verdienen? want misschien ligt hun loon wel al jaren veel lager dan jouw loon en word het hoog tijd dat ze ook eens een fatsoenlijke beloning krijgen voor hun werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die mensen verdienen echt niet veel. Ze hebben recht op een beter inkomen. De troep, die zal achterblijven bij 'n staking, laat dan weer zien hoe vreselijk verwend we zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ()_()
  (*+*)
  Laten we dan vanaf heden op dezelfde manier onze inkopen doen,
  als de moeder uit Baarn die afgelopen week bij Kassa groen liet zien
  hoe je je spullen kan kopen zonder afval over te houden...!
  Dan zet je ook amper vuil aan de straat, en blijft het allemaal een heel
  stuk schoner :-)
  Mooi om te zien hoe ze met zelf gemaakte katoenen tasjes haar
  boodschappen haalde, en met lege weckpotjes de markt op ging
  en die liet vullen.
  Het is mij alleen ontgaan hoe dat met vla, yoghurt e.d ging,
  maar wellicht heeft ze daar ook een oplossing voor.
  Vroeger had ik eenmaal per twee weken een overvolle rest-kliko,
  nu heb ik die halfvol per leeg-beurt.
  Dat geeft een heel goed gevoel, maar er kan nog meer, nu ik
  die Baarnse moeder heb gezien.
  Nijntje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Koop yoghurt en melk in statiegeld flessen!

   Verwijderen
  2. ...en waar kun je dat kopen dan...?

   Verwijderen
  3. ...bij sommige supermarkten ook wel maar ik koop het bij de Natuurwinkel

   Verwijderen
  4. Yoghurt, vla, elk kan je ook bij de boer kopen. Yoghurt en vla kan je ook zelf maken.
   Zelf probeer ik zo weinig mogelijk restafval te produceren. Zo netjes als de mevrouw uit Baarn lukt me niet, maar in totaal één kilo per maand vind ik ook netjes.

   Groet,Greet

   Verwijderen
 4. Mee eens met anoniem 1 als je weet dat je vroeger ambtenaar was en een zeer fatsoenlijke boterham verdiende is dat nu veel minder en velen niet aan jouw salaris komen en dat is een schande.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wel eens een dagje meegedraaid? De hele dag achter die wagen aangelopen op je zware schoenen in weer en wind in zo'n kunststof pak? En dan werkend bij een bedrijf dat ook alleen maar wil bezuinigen, dus de wijk nog groter maakt? Je de straat op wordt gestuurd met een auto waar de treeplank van afbreekt, maar dat je toch je wijk moet afmaken. Je, veel meer dan de afgesproken tijd, staat te wachten tot je die auto kunt gaan lossen?

  En dan de reacties van het publiek: je moet een cursus zelfverdediging en omgaan met "burgers" gaan volgen om je te verdedigen dat die vuilnisauto nog wel eens stil kan staan. Passerende auto's aarzelen niet om je eens even flink de waarheid te zeggen, of zelfs over je tenen te rijden!

  Gelukkig zijn er ook kei-aardige mensen: die even groeten, en blij zijn dat hun bak weer geleegd is.

  Ik vind het een wonder dat mijn zoon nog iedere dag met plezier naar zijn werk gaat. En lieve zuinig aan, hij verdient de hoofdprijs, maar die krijgt hij écht niet!
  Fijn weekend, Merel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ... en dan vergeet je nog die beroerde ziekmakende schimmelstank waar je al die tijd in loopt en dat je vroeger ambtenaar was bij de gemeentereiniging in vaste dienst, maar da je nu voor het sociaal minimum terug dienst bent via een uitzendbureau voor zolang je diensten nodig zijn...

   Verwijderen
 6. alleen bezorgd over het vuil dat overal verspreid gaat liggen, als mensen hun rommel van zich af gooien, want dat gaat er gebeuren. geen prullebak waar iets in kan, nee dan neem je het niet mee naar huis, maar gooit het gewoon op straat. dat is de mentaliteit en daardoor krijg je zulk soort foto's. we hebben het gezien in de treinen en op perrons de afgelopen tijd. die mensen doen werk waar anderen hun neus voor ophalen en dan mogen ze ook best wat meer verdienen en daar voor staken, dat is een recht dat men hier heeft. als jij niet tevreden bent met je salaris, moet je misschien ook eens gaan staken en niet zo zeuren zuinig aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook ik vind het een ideaal moment om het minder afval produceren te promoten.
  Ik ga zelf maar eens bezig ermee, ookal woon ik niet waar gestaakt wordt.

  En hoewel ze 5,5% eisen, is dat altijd hakken met de botte bijl. Hoog beginnen en dan met iets acceptabels eindigen. Zo werkt het spel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aan dat spel van loven en bieden in de onderhandelingen had ik inderdaad nog niet aan gedacht. Best slim om meer te eisen en dan bijvoorbeeld op 4% uit te komen.

   Verwijderen
  2. nou dat kun je wel vergeten die 4 % , bovendien lijkt dat heel veel , maar gezien het loon wat ze verdienen is dat nog bijna niets

   Verwijderen
 8. Ik gun vuilnisophalers die 5,5% volledig. Kijk eens hoe snel de treinen tijdens de stakingen vervuilden. Dat geeft ook aan dat veel van ons hun vuil gewoon maar droppen en hopen dat iemand anders het opruimt. Inderdaad, neem dan je lege koffiekopje/broodzakje etc mee en gooi het weg waar het wel kan.

  Wat Merel hier terecht schrijft, vuilnisman is echt een zeer zeer ondergewaardeerd beroep. Totdat ze er niet zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Iedereen die full-time werkt zou een inkomen moeten verdienen waarvan je normaal kan leven zonder elk dubbeltje te hoeven omdraaien. Vaak is laagbetaald werk ook zwaar en zijn ze eerder "op" en hebben nauwelijks de mogelijkheid om veel te sparen en zo eerdere arbeidsongeschiktheid op te vangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als er 1 beroep in onze maatschappij ondergewaardeerd , lees, niet gewaardeerd word, dan is dit wel het beroep van schoonmaker.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. pffft wat overdreven zeg. Dat hoort nu eenmaal bij het werk als schoonmaker. Er zijn genoeg mensen die een baan zoeken. en natuurlijk verdien je dan minder dan iemand die een HBO opleiding heeft afgerond

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja en dat de gemiddelde directie dan 52x zoveel verdiend is volkomen normaal.

   Verwijderen
  2. @e. wat is daar 'natuurlijk' aan?

   Verwijderen
  3. @e weer zon aso reactie van iemand die zichzelf heel wat vind , dus omdat je niet goed kunt leren verdien je het niet om een fatsoenlijk salaris te verdienen? bovendien zijn er tegenwoordig heel wat mensen met een hbo opleiding die bij gebrek aan beter werk ook werk moeten doen wat beneden hun opleidingsniveau ligt. die mensen willen gewoon een salaris waar ze fatsoenlijk van kunnen leven, het gaat hier niet om bonussen die te asociaal zijn om ze te kunnen verantwoorden, maar gewoon genoeg salaris om hun rekeningen te kunnen betalen en ook eens iets leuks te kunnen doen.

   Verwijderen
 12. Ik gun de vuilnisophalers van harte een paar procent meer salaris.Die mensen verdienen te weinig. Maak je niet druk Zuinigaan, zo'n zooi als in Napels, waar vuilnisophalers nog veel minder verdienen, zal het hier niet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Sinds 2007 is er aar 3% bijgekomen. Je hebt het hier over mensen in de laagste schalen. Als dit bij jou ook zo was, dan zou je zelf ook moeten gaan staken. Daarnaast heb je zelf jaren bijstand gehad en dus (hoe begrijpelijk ook) geleefd op kosten van de samenleving. Dat deze hardwerkende mensen met een vies beroep wat niemand wil doen opkomen voor hun rechten vind ik niet meer dan logisch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 3% in 7 jaar op een minimumloon is inderdaad erg weinig. De inflatie is veel hoger dan dat. Ik snap zeker dat ze meer willen hebben en ik vind ook dat mensen in zulke beroepen meer verdienen dan het minimumloon.
   Alleen heb ik wat moeite met het zwerfvuil dat dit automatisch genereert. Niet bij mij, maar ik verwacht van wijkgenoten nogal wat troep. Uiteraard is die troep wal een uitstekend pressiemiddel in de onderhandelingen. Soms moet het wel erg lang duren voordat de werkgevers overstag gaan. Dat heb je bij de schoonmakers gezien. Ongelooflijk hoe hardnekkig de werkgevers waren!

   Verwijderen
  2. Wal = wel. Nog één opmerking: waarom hebben ze niet eerder gestaakt?

   Verwijderen
  3. Helemaal mee eens. De maar is nu blijkbaar vol.

   Verwijderen
 14. 'waarom hebben ze niet eerder gestaakt'. wat bedoel je daar mee ? En je verwacht van wijkgenoten nogal wat troep ? Maar niet bij jou, natuurlijk niet. Wat een rare opmerkingen. Ik hou je blog voor gezien, dag Zuinigaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ben het eens met je irritatie anoniem ,zuinigaan is nogal dubbel in haar opvattingen, ze weet wat het is om rond te komen van weinig geld en heeft toch regelmatig negatief commentaar op mensen die aan de onderkant van de maatschappij leven, ze heeft het er regelmatig over dat ze ook niet te veel verdient, maar verteld dan net zo vaak wat ze aan extras binnenkrijgt en hoeveel ze al afgelost heeft of haar kinderen gegeven heeft of op vakantie is geweest. het is mij ook een beetje te dubbel wat ze hier neerzet, dus ik ga hier ook niet meer lezen.

   Verwijderen
  2. @anoniem van 15.40 uur en die van 16.07 uur. Je bent echt niet verplicht om hier te lezen. Jammer dat je niet meer wilt lezen, dat wel, maar ik blog waar over ik wil. Suggesties voor onderwerpen zijn overigens altijd welkom.

   Mijn inkomen is beneden modaal, maar dat betekent niet dat er niet zo nu en dan iets extra's binnenkomt. Mijn zuinigheid is juist om te kunnen aflossen en mijn kinderen zo nu en dan iets te kunnen geven.
   Huh vakanties? Ik ben in het hele afgelopen jaar 1 Pinksterweekend weg geweest, namelijk het vorige weekend.

   Dat ik van wijkgenoten nogal wat troep verwacht? Omdat de meeste wijkgenoten met 2 à 4 mensen in een huis leven. Ik produceer weinig afval, ik leef alleen. Ik heb 1 volle kliko per 6 weken, daarom niet. Ik was daarstraks bij de glascontainers en oud-papiercontainers. Daar zijn de eerste vuilniszakken al gedumpt en dan moet de staking nog beginnen.

   Verwijderen
  3. Mijn buren wonen met 8 mensen, 3 katten en een enorme hond. Ik woon alleen met 1 kat. Ik zou me voor kunnen stellen dat mijn buren uit frustratie vanwege de stakingen hun vuilniszakken op de stoep parkeren.

   Verwijderen