Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 13 juni 2014

Gratis operaties

Mijn zicht wordt steeds slechter. Dat zit in de familie, mijn vader werd rond zijn 62e aan staar geopereerd, mijn broer al op zijn 51e en ik ben nu aan de beurt.
Al in december zag ik slechter, toen zei de oogarts dat ik op de operatielijst gezet kon worden. Maar ik kon naar haar idee ook nog wel een jaartje wachten.
Tja, dat had ze niet moeten zeggen, want dat gaf mij een ontsnappingsmogelijkheid. Een staar gaan niet vanzelf over, dat wordt onvermijdelijk alleen maar erger, totdat je bijna niets meer ziet. Als de oogarts in haar wijsheid zegt dat het best nog even kan wachten, wie ben ik dan om dat tegen te spreken? Zoveel trek had ik nu ook weer niet aan een oogoperatie. De afgelopen maanden zag ik steeds slechter, dus kreeg ik spijt van mijn besluit nog een jaar te wachten. Gisteren ging ik naar de oogarts.
Zij kon alleen maar constateren dat de staar in rap tempo toeneemt. Dus ik ga onder het mes.

Gratis? Jazeker, want ik heb het eigen risico al betaald. Dus het kost mij geen cent meer, daar hoef ik het niet om te laten. En ook al kostte het mij mijn eigen risico, dan zou ik het ook doen, want ik wil niet langer wachten.


Eng? Een beetje wel, voornamelijk omdat het ook wel eens fout gaat en dat is geen fijn idee.

Ik ben eerder onder plaatselijke verdoving geopereerd en gelaserd aan mijn ogen. Dat vond ik indertijd als 17 jarige niet heel spannend. Dat was het eigenlijk wel, ik had in 1970 netvliesloslatingen en een gat in mijn netvlies. Ik heb destijds geluk gehad dat de operatie zo goed gelukt is. Ook een aantal jaren geleden had ik ineens een loslating die weer keurig vastgezet is met laser.
Binnenkort hoor ik meer over een datum van mijn eerste operatie!

19 opmerkingen:

 1. Wat zal je zicht na de operatie beter zijn. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Succes!! Misschien kost het je toch nog wel wat, omdat je vaak een andere bril moet nadat er een nieuwe lens geplaatst is. Maar ja. Iets kunnen zien is wel een paar euro waard, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als iets echt noodzakelijk is zou ik het er niet van laten afhangen of ik nu wel of niet er voor zou moeten bijbetalen. (Voorop gesteld natuurlijk dat dat mogelijk is financieel) en goed zien is erg belangrijk. .

  Mijn fysio is al op door nieuwe rechterknie, de linker moet ik 6x zelf betalen of wachten tot volgend jaar, maar ik heb er erg veel last van, kan nu nog niet wandelen. Dus ga ik in november voor de tweede.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn ouders hebben dit recent ook laten doen. Hen viel het erg mee. Maar ik kan me voorstellen dat je het spannend vindt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De meeste mensen die staar hebben werken niet meer, je kunt dan na de operaties rustig aan doe en wennen aan het nieuwe kijken. Zuinigaan doet secertarieel werk. Beeldschermwerk zal eerst vermoeiend zijn. Je hebt dan wel helder zicht, maar je kan niet meer accomoderen. Je moet een beeldschermbril. Daar moet je aan wennen

   Verwijderen
 5. nog een leuk verhaal. Mijn moeder ( 85) werd ook geopereerd aan staar. Ik wachtte op haar, ze zou daarna gelijk weer mee naar huis mogen. Ze was aan 1 oog geopereerd, en het eerste wat ze tegen me zei :" Meisje, wat heb jij een rimpels !! ". Niet alleen voordelen dus aan de operatie ;-)

  Nee hoor, het viel haat 100 % mee, kort daarna is ook het andere oog gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi, hi, grappig! Mijn moeder had ook ongeveer die leeftijd toen ze geopereerd werd. Ze was absoluut geen flapuit, maar was lyrisch over de bomen en de vogels die ze vanuit haar rolstoel weer kon zien, over mijn rimpels heb ik haar niet gehoord ;-)

   Verwijderen
 6. Het zal wel half augustus worden, de vakantieperiode + wachtlijst van een maand. Misschien goed om alvast met je werkgever en/of bedrijfsarts te overleggen. Want je kunt een paar weken niet werken na die tijd. En beeldschermwerk zal een tijd vermoeiend zijn. Je kan nog niet direct een nieuwe bril krijgen.. Het oog moet eerst herstellen.. Je moet opnieuw leren kijken na die tijd. Zeker als je cilinder ook nog verandert door de operatie. Je krijgt ook nog een 2e operatie? De periode tussen de operaties is meestal 4 tot 6 weken. Zorg wel dat je een leesbril van +2 in huis hebt, want je kan anders echt niet lezen. Die van de Hema hebben de beste prijs/kwaliteit verhouding

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het er al met mijn leidinggevende over gehad (die is arts) en die vond op dit moment inschakelen van de bedrijfsarts niet nodig, maar als ik redenen heb om wel langs te gaan, dan maak ik gewoon een afspraak. Wat betreft de operaties: ik maak direct 2 afspraken, met 4 weken tussentijd. Ik heb mijn moeder een jaar of 4 geleden begeleid en vergezeld bij haar staaroperaties, nacontroles en aanmeten nieuwe bril. Het traject is bekend. Een goede tip, die leesbril, mijn moeder had geen leesbril! Ga ik voor zorgen! Ik weet hoe noodzakelijk is om een leesbril te hebben, ik had op een gegeven moment een zonnebril op sterkte, maar zonder leesdeel. Dat was een enorme vergissing, want ook het dashboard in de auto was slecht leesbaar. Niet dat ik van plan ben om tijdens het herstel auto te rijden, maar ik wil zeker thuis wat kunnen lezen.

   Verwijderen
  2. Succes ermee zou ik zeggen. Mijn moeder is(72 toen) vorig jaar aan staar geopereerd. Ze zou nu ineens zonder bril kunnen maar we zijn zo gewend aan een bril dat ze er gewoon nog eentje heeft. Maar ze had eerst -6. Nu 0.
   Een hele vooruitgang dus. Maar een operatie is een operatie er kan altijd iets mis gaan. Gelukkig gaat het veel vaker goed.

   Verwijderen
  3. Makkelijk dat je beide operaties al kunt vastleggen. Bij mijn moeder zat er namelijk 3 maanden tussen het ene en het andere oog en dat was veel te lang.

   Verwijderen
 7. Sterkte
  Hopelijk is je zicht na de operatie stukken beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben een jaar of 3 geleden ook aan staar geopereerd.. Er zat ongeveer een half jaar tussen de operatie aan het eerste oog en het tweede oog. Het is mij ontzettend meegevallen! Van de eerste operatie herinner ik mij niets, behalve dat de oogarts zei: "het is gebeurd hoor". Van de tweede operatie herinner ik mij meer, het leek of ik toen meer : "bij " was. Na de eerste operatie ging er een wereld voor me open! Alles was lichter en helderder! geweldig! Ik zou het zo weer doen! Het is even spannend, dat wel. Maar het resultaat is verbluffend!

  BeantwoordenVerwijderen