Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 1 juli 2014

Eenvoudige genoegens

Om te genieten hoef je niet veel/geen geld uit te geven. Ik kan heel erg genieten van eenvoudige dingen:

- Overdag met de terrasdeur open luisteren naar de vogels. Er staan in de tuinen van mijn buren veel oude bomen: grote essen, een meidoorn, een hazelaar, een hulstboom, acacia. Het is een komen en gaan van vogels. De meesten zie ik niet en hoor ik alleen maar. De hele dag door zijn er vogelgeluiden. Heerlijk rustgevend vind ik het! Afgelopen zondag zag ik zelfs een groene specht.
- Schone lakens, heerlijk ruikend. Het geeft me een gevoel van luxe. Het doet me denken aan de tijd dat jongste dochter geboren was. de kraamverzorgster stond er op om iedere dag ons bed te verschonen. Mmmm wat rook dat lekker, iedere avond weer, 7 dagen lang! We hadden geen droger, dus alle lakens en dekbedhoezen werden buiten gedroogd. Het nam wel wat veel stroom, maar een kniesoor die daar op let.
- Het eten van fruit, voor mij zijn de lekkerste soorten: een zoete, sappige sinaasappel, kersen, aardbeien.
- Een lekker kopje koffie, het geeft tegelijk een rustmoment
- Gesprekjes in de supermarkt of zo maar op straat. Afgelopen zaterdag zag ik in de supermarkt een Chinees kind met feestkleding en een trofee. Ik vroeg haar waarom ze een beker had gekregen en waarom ze zo mooi was. Vol trots vertelt het meisje dat ze het eerste jaar van de Chinese school gehaald heeft en volgend jaar naar de 2e klas mag! Zo leuk! Trots staan de ouders er bij. Ik had kort daarvoor allemaal Chinese kinderen op de trap van het gebouw waar jongste dochter naar de middelbare school ging zien staan voor een fotomoment. Daar was zij dus bij. Ik vertelde haar dat ik het heel knap vond, ze straalde en  huppelend vervolgde ze haar weg in de supermarkt. Ooit was ik erg verlegen en had ik geen mond open gedaan, maar nu haal ik er vreugde uit om met z'n kind te praten.

Heb jij eenvoudige genoegens waar je veel van geniet?

30 opmerkingen:

 1. Genieten van een kleurige zonsopkomst of zonsondergang.

  Jacomien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van een boeketje uit onze tuin. Als je wilt en het kunt, zijn er idd een heleboel dingen waar je van kunt genieten. Ook van dankbare mensen, die het niet best hebben tegenwoordig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik bedoelde dankbare ouderen, die het tegenwoordig taai hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We hadden een winterkoninkje in de klimop broeden, toen de kleintjes wat groter worden konden we ze in de opening zien zitten, bekkies open voor het aangevlogen voedsel. De enorme inspanningen van pa en ma, zaterdag vlogen ze uit en werden de hele dag in de tuin nog gevoerd. We genoten van de diverse tjilp en piep geluiden communicatie tussen jongen en ouders om duidelijk te maken wie waar was. Was de eerste keer dat ik dit meemaakte en de tijd had om ervan te genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jazeker. Was aan de lijn, eten in de oven, en dan even zitten met een kopje thee of koffie. Liefst buiten in de zon. Het is niets, maar het is alles

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ....mijn dag bestaat grotendeels uit eenvoudige genoegens...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel graag loop ik 's morgens vroeg voor dag en dauw een rondje met de hond. Helemaal alleen, zonder het geluid en auto's en andere mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als ik mijn haar hebt gewassen, het is nogal lang en een hele klus, maar als het klaar is heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik geniet enorm van je verhaal over het Chinese meisje! Wat fijn dat je haar een compliment hebt gegeven. Ik denk dat dat de wereld mooier maakt :-D
  En nu zit ik op de bank met een lekker kopje koffie. Ik denk aan vanochtend toen kleuter blij was dat ze weer naar school ging vanmorgen (gisteren hadden docenten studiedag) en nu mocht ze weer :-)
  Baby slaapt nu heerlijk terwijl ze net nog tevreden aan het spelen was. Zo fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Kopje verse munt thee uit en in de tuin :-)
  Kampvuur s avonds laat, juist als het al een pikkeltje frisjes is.
  Oh en immer nog wel het strand, zonsopgang, zonsondergang,dat vind ik het allerfijnste, maar ook wind en storm en ook zomer, gewoon wandelend langs de vloedlijn, zittend, picknickend...
  en natuurlijk de lach van de kinderen etc etc,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk idd, naar de vogels luisteren. Ik heb dat vakantie/ geniet gevoel 's morgens met dit mooie weer. Zodra we wakker zijn, snel de rolgordijnen omhoog, de ramen open en nog even vijf minuutjes in bed liggen. En genieten van de geluiden en de frisse lucht. Frisgewassen dekbed maakt dit gevoel idd nog groter

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi stukje. Wat is het leven inderdaad mooi, als je blij kunt zijn met de 'kleine' dingen; en dankbaar zijn voor het feit dat je mag leven, kunt genieten, liefde ontvangen en uitdelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een mooi stukje, daar geniet ik van :)
  Het leven zit vol met kleine eenvoudige genoegens, als je er oog voor hebt dan vind je er steeds meer. Samen geven ze je het gevoel dat je 'rijk' bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dagelijks komen er meerdere momenten voorbij waar ik (gratis) van geniet. De wandelingen met de hond. In het gezin gebeurt altijd wel iets waar ik dankbaar om ben. Mijn huis... er gaat geen dag voorbij dat ik niet geniet van het thuis mogen zijn, de (gratis) eettafel met z'n prominente plek en heel veel momenten van geluk tijdens maaltijden of gesprekken. Er is zóveel!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooi stukje! En ja, fris gewassen was aan de droogmolen en dan in de avond onder een naar buiten ruikend dekbed kruipen. Een kopje koffie buiten in de tuin, zien hoeveel insecten er in de tuin zijn en daardoor ook veel vogels.
  En een fikkie stoken, in een vuurkorf in de tuin op lange zomeravonden. Of een verse stapel gratis boeken uit de bibliotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook zo fijn voor de buren, z'on stinkende vuurkorf

   Verwijderen
  2. Er werd gevraagd naar waar je van kan genieten en niet waar je je aan kan ergeren.

   Verwijderen
  3. ()_()
   (*+*)
   Ik kan er echt intens van genieten als ik
   buiten kan zijn zonder dat mijn buren de vuurkorf aansteken,
   of hun sigaren roken.

   Verwijderen
 16. De mooiste dingen in het leven zijn vaak gratis ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. al weken geniet ik van de bloemen in mijn passieplanten (buiten)
  als ik brood heb gebakken en de kinderen zeggen als ze thuis komen: Wat ruikt het lekker
  HennieM

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Quote:

  de kraamverzorgster stond er op om iedere dag ons bed te verschonen. Mmmm wat rook dat lekker, iedere avond weer, 7 dagen lang! We hadden geen droger, dus alle lakens en dekbedhoezen werden buiten gedroogd. Het nam wel wat veel stroom, maar een kniesoor die daar op let.

  Euhn ??? buiten drogen en nam veel stroom ???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat snapte ik ook niet echt....

   Verwijderen
  2. Wasmachine misschien?

   Verwijderen
  3. het extra wassen van de lakens :-)

   Verwijderen
 19. Oh wat een heerlijk stukje. Hier geniet ik ook van

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Een puppy aaien! :) Daar word je toch blij van?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. THUIS, dat is voor mij altijd geweldig. Wat klungelen, een zacht muziekje, een wetenschappelijk artikel in krant/compu/blad, wat nieuwe inzichten geeft over Levensmiddelen. Hoe je zelf veel aan je eigen gezondheid kunt werken. Een wandeling in de vroege ochtend en in de wind. Weten dat er genoeg is om te leven. Blij zijn dat je 's morgens wakker wordt. Dat je -klein-kinderen gezond zijn en plezier hebben in het leven. Veel te veel om alles op te noemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Met een kopje koffie op je eigen terrasje. Lekker lezen. Genieten van de natuur. Schilderen/tekenen zomaar. Etc

  BeantwoordenVerwijderen