Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 21 juli 2014

Zuinig in de hitte

Deze hele maand worden nog temperaturen boven 23 à 25 graden verwacht! Hoe houdt een mens dat uit zonder al te veel geld uit te geven?
- Maak gebruik van de ochtendkoelte. 's Ochtends is het vaak "maar" 20 graden of zelfs koeler. Ventileer dan je huis, zet ramen en deuren wijd open en profiteer van de koelte.
- Sluit overdag alle ramen en deuren om de koelte binnen te houden en de hitte buiten te laten.
- Als je een zonnescherm hebt, doe dat dan naar beneden, zodat de zon niet op je ramen schijnt.
- Als je geen zonnescherm hebt, kun je iets improviseren: (natte) lakens voor de ramen hangen, dat zorgt er voor dat de zon niet onbarmhartig op je ramen schijnt.
- Gebruik een ventilator om jezelf koel te houden.
- Het vergt veel van je lichaam om koel te blijven, je lichaam moet er harder voor werken dan bij normale temperaturen. Pas je tempo aan en houd een siësta, Morgen is er weer een dag!

15 opmerkingen:

 1. Dat is het eerste wat ik vanmorge deed, alle deuren en ramen open, de tempratuur daalde van 29 grade naar 24! Heerlijk die verkoeling, een fijne dag gewenst vandaag, doe vooral lekker rustig aan. Groetjes blogaanmnbeen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is hier ook al flink afgekoeld, maar het regent hier al uren heel erg hard. Helemaal geen zonnig weer met tropische temperaturen. Één voordeel: ik hoef voorlopig mijn planten op het terras niet meer te begieten!

   Verwijderen
 2. Bovendien kost water of zelfgemaakte ijsthee niet veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik geef met dit weer automatisch weinig uit, want ik heb amper zin om naar de winkel te gaan, krijg minder eten weg en word altijd ziek van de airco, dus zoek inderdaad andere manieren van verkoeling, die eigenlijk altijd gratis zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. je douchewater opvangen in een grote bak zodat je het nogmaals kunt gebruiken, ik gooi dan af en toe een emmertje over me heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier staan alle ramen en buitendeuren op een kier omdat anders mijn katten weglopen. De temperatuur in huis in nu gezakt van 29,5 naar 25 graden. Boven is het iets koeler.
  Er staat een fles met water (uit de kraan) in de koelkast.

  Hier is een spatje regen gevallen dus daar heb ik geen verkoeling van. Mijn 2 regentonnen zijn leeg. Wat wel een goede gelegenheid was om de kraantjes te vervangen.

  Verders doe ik rustig aan. Het huishouden gaat in stapjes van 10-15 minuten en dan weer even niks. Anders krijg ik het echt te warm. Maar ook zo komt mijn huishouden klaar, als het huishouden ooit af kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. jezus wat een geklaag zeg, wees blij dat de zon schijnt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat geklaag over het mooie weer werkt enorm op mijn lachspieren

   Verwijderen
  2. nou dat is dan toch juist mooi, word er ook weer eens gelachen ,Ans

   Verwijderen
  3. Hoef je toch geen Je.... bij te vermelden, erg onnadenkend. Alhoewel ik het met je eens ben, dat er teveel geklaagd wordt.

   Verwijderen
  4. Daar hoef je toch niet Je... bij te noemen, beetje onnadenkend? alhoewel ik het met je eens bent, er wordt teveel geklaagd!

   Verwijderen
  5. Ik bedoel natuurlijk maar 1x reageren. Er kwam een errormelding

   Verwijderen
 7. Makkelijke opmerking weer, lekker anoniem...

  Maar het is hier makkelijk om minder uit te geven. De ijsjes maken we zelf, drinken meer water en we doen eigenlijk heel weinig.
  En geen uitstapjes betekent direct minder uitgaven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een nat T-shirt aantrekken en dat om het uur herhalen helpt geweldig. Met de voeten in een fris teiltje water. En anders gewoon even met een washandje opfrissen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat ook heerlijk is , is s'morgens met je hond een stuk wandelen als het nog niet warm is . Je bent lekker even buiten en je dier ook. S'morgens doe ik alle overgordijnen dicht en dat scheelt een heel stuk, en zorgen dat je limonade koud hebt staan .gewoon siroop met water hoeft echt niet duur te zijn. Wij eten als het zo warm is graag een broodje met rauwkost oftewel onze variant op een broodje gezond. En wat ze bij ons ook heerlijk verfrissend vinden is een zakdoek met eau de cologne.Misschien ouderwets maar wel heerlijk of een nat washandje is ook heerlijk en in een bakje ook makkelijk mee te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen