Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 22 juli 2014

Hogere huren: bijna 10% in twee jaar tijd

Volgens de woonbond, (zie Nu.nl) zijn de huren in twee jaar tijd bijna 10% gestegen, namelijk 2x 4,7%.  Aangezien er steeds meer op de huurtoeslag gekort wordt, betekent dit voor huurders met een laag inkomen een flinke aanslag op hun portemonnee. Stel, je huur was in juni 2013 €600,- Dan is de huurprijs nu €657,73. Als daar in de komende jaren nog weer dergelijke percentages bij komen, dan gaat het heel snel met de huurverhoging: in 2015 zou de huurprijs dan €688,64 zijn. En zo heb je dan in 3 jaar tijd een huurverhoging van bijna 90 euro per maand aan je broek. En zoals het nu lijkt, stijgt de huurtoeslag niet mee, in tegendeel.
Er waren laatst al berichten dat huurders in de problemen komen door de (te) hoge huren.
Helaas zijn de meeste huurders ook absoluut niet in de positie om te kunnen kopen en te profiteren van de nog steeds niet zo florissante woningmarkt. Je kunt nu voor veel minder geld dan 7 jaar geleden een huis kopen, maar daar moet je dan wel het geld en het inkomen voor hebben.

15 opmerkingen:

 1. hogere huur en minder huurtoeslag ,voor mij een reden om me maar eens te orienteren op een nog kleinere woning met een lagere huur, nu gelukkig mogelijk omdat mijn dochter sinds maart dit jaar op zichzelf woont. een huis kopen is voor mij niet mogelijk, een te laag inkomen Ans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas zijn de kleinere woningen er ook niet goedkoper op geworden [in A'dam dan waar ik woon]. Ik dacht nl. ook hetzelfde te doen maar op het moment dat er een woning leeg komt, wordt hij of verkocht of de huur wordt "opgetrokken".

   Verwijderen
 2. En er zijn steeds minder mensen met een vast contract, maakt het ook moeilijk om een hypotheek te krijgen.
  Kan me voorstellen dat mensen hiervan in de financiële problemen komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is inderdaad een bedrag dat je voelt in je portemonnee. Vervelend voor de huurders!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou liever in een gekocht flatje 3 hoog achter zitten dan in een huurhuis, dat is weggegooid geld
  Snap dat kopen niet voor iedereen weggelegd is , maar als ik zie hoe snel hier in het dorp de huurhuizen verhuurd worden, er is een hele wachtlijst, terwijl je voor die huur , ook een heel redelijk huis kan kopen.
  Ook de dure huur huizen zijn hier zo weg, ik snap dat niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap het wel Els, als huurder heb je geen kosten voor onderhoud, die je als koper wél hebt.
   Als alleenwonende vrouw ben ik niet in staat om zelf het buitenschilderwerk te doen, de verwarmingsketel te controleren/repareren enz. enz.
   Bij storingen in huis kun je altijd de woningbouw inschakelen.
   Maar misschien heb jij het over huren in de vrije sector ipv sociale huurwoningen?

   Verwijderen
  2. Ook iets waar ik als alleenstaande mee zit,als je die klussen moet uitbesteden ben je al gauw een kapitaal kwijt ook al kan ik een aantal dingen wel zelf, toch handig als je voor een aantal dingen de woningbouw kunt bellen al hoewel je soms flink moet discussieren voor ze komen en of iets doen

   Verwijderen
  3. Antwoord staat hier boven veel mensen hebben geen vaste baan meer en als ik bv zie wat Luxe of zuinig kwijt is de afgelopen 3 jaar kan ik heel wat jaartjes voor huren :)

   Verwijderen
  4. De situatie van luxeofzuinig is natuurlijk niet te vergelijken met die van een huurhuis. Ze hebben er bewust voor gekozen om een ouder huis te kopen waar nog aardig wat herstelwerkzaamheden voor nodig zijn. Zo hebben ze 26.000 euro uitgegeven aan kozijnen. Die kosten worden nu "uitgesmeerd" over 3 jaar. Redelijkerwijs moet je dat uitsmeren over 25+ jaar. Dat geeft een heel ander plaatje.

   Bovenstaande verhaal van zuinigaan kan trouwens precies hetzelfde worden verteld voor koopwoningen. De waarde van huizen is flink gekelderd, veel woningen staan "onder water", HRA gaat langzaamaan aangepast worden. Dus ook voor de kopers is het niet altijd feest.

   Verwijderen
 5. Ik betaal sinds juli 490 euro huur voor een 1gezinswoning. Volgend jaar kom ik over de 500 heen. Het is niet anders. Ik ben alleenstaand en kan now way een hypotheek krijgen op basis van mijn inkomen! Ben wel eens bij de bank geweest hoor, wat de opties zijn, nou een garagebox kan ik me ervan aanschaffen. Dus er zit voor mij niets anders op dan blijven huren. En ik heb, dankzij de tip van Koningin Minima, mijn huurbedrag op toeslagen aangepast en waarempel, ik krijg gewoon 20 euro meer toeslag dan voorheen!! Bleek ijskoud mijn huurbedrag van juli 2012 nog in het systeem te staan...... Dus de verhoging wordt weer beetje gecompenseerd door de toeslag gelukkig!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. onze huurwoning is een sociale huurwoning onze huur is met 4 % gestegen en is nu €683, We kunnen niet kopen en onze huurwonig is een van de goedkoopste in de omgeving( schiphol).
  Zelf merk ik dat ik steeds minder overhoud om te besteden als alle vaste lasten betaald zijn.
  We hebben geen schulden.
  liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn huur is vorig jaar ruim 20 euro omhoog gegaan en nu weer. Gimg er 1,5 terug voor 480 wonen mu dus al 520 en dat voor appartementje van 50m2 eigenljjk te belachelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Alles is sterk afhankelijk van waar je in dit kikkerlandje woont. In het Westen van ons land koop je een garage en hier in oost Groningen een vrijstaand goed onderhouden huis met tuin voor hetzelfde bedrag. Ook de huren zijn hier niet zo hoog. Het is natuurlijk wel afhankelijk van je baan of je kunt verhuizen. Maar voor velen kan dit wel maar ze denken dat er hier -Oost Groningen- menseneters wonen ;-). Geef mij de ruimte van hier maar. Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook wij zijn niet in de omstandigheden om in Nederland een huis te kopen en al helemaal niet in de randstad. Maar iedere maand als alle vaste lasten en de huur is betaald dan is het grootste deel van ons inkomen al op en dan ben je blij als je eind van de maand wat overhoudt. Zelfs woningruil is tegenwoordig niet iets wat zomaar meer gaat want de huren gaan gewoon verdubbelt worden en dus blijven veel mensen daarom maar wonen waar ze zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja.. de Woonbond komt hiermee in het nieuws. Iets wat al lang bekend is.
  Blij dat ze bestaan, maar wat zal er gebeuren? Niets toch?

  Vorig jaar betrok ik met mijn baby toen nog een huurwoning, betaalde 619 euro. Paar maanden later 641 euro. Sinds juli dit jaar 661 euro. De huurtoeslag is wel gestegen met een paar tientjes. Niet navenant. Mijn inkomen is een kleine 900 euro. Ik kan dus niet rondkomen.

  We eten bij familie en leven heel sober, geen tv, auto, wel een fiets. Zo'n 80% van mijn bijstandsuitkering gaat naar 'wonen'. En elke maand bij het UWV is er geen werk, ook ik solliciteer maar mijn profiel voldoet niet, ik werk al een paar jaar niet. Wat ik wil zeggen.... werk verdient meer maar ik heb ook de fulltime zorg voor een kleine dreumes. En kinderopvang is niet vergoed. Al met al heb ik me ingeschreven bij woningcoöperaties want als het zo door gaat moeten we verhuizen over een jaar of twee. Zo armoedig kunnen we niet blijven leven.

  Ook gebeld met de woningstichting, maar 'het is de wet' en een melding gemaakt bij de Woonbond vorig jaar. En nu? Al sinds 2009 niet op vakantie geweest... kind draagt krijgertjes en het enige waar ik voor strijd is voor vers en goed eten. Verder dit heerlijke dak boven ons hoofd en met de vliegramp in gedachten mag ik niet klagen. Maar het maakt ook eenzaam, al die zorgen over geld..

  Ik weet het, iedereen weet het, maar het is de wereld van nu. De verzorgingsstaat is steeds minder geworden, is deze er nog? Als ik ooit een baan heb ga ik mensen helpen die het moeilijk hebben...reken maar!

  BeantwoordenVerwijderen