Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 28 augustus 2014

De zen van het fietsen in de zon

Waarschijnlijk is zen een ouderwets woord en wordt het woord mindfulness veel vaker gebruikt. In mijn beleving is mindfulness een stuk zweveriger en zit je met zen meer in het hier en nu.

Hoe dan ook.

Gisteren op weg van werk naar huis was ik heerlijk aan het fietsen. In de zon, het was vrij warm, waardoor er automatisch veel meer geuren in de lucht zitten. Ik rook de geur van pas gemaaid gras, de geur van geknipte liguster. Ik vang flarden van gesprekken op, het Friese: wij moatte daliks ite (wij moeten zodadelijk eten). Fries hoor ik in de stad Groningen niet dagelijks op straat, hoe leuk is dat omdat als Fries te horen! Ik zie zwanen en eenden in een vijver en houtduiven in de bomen. Ik geniet helemaal en fiets op een rustig tempo huiswaarts. Ik kijk naar de populieren, de kastanjes en door de rust en de zon ga ik automatisch dieper ademen. Ik kwam langs nieuwe volkstuintjes met heel veel kleurige bloemen en langs het kanaal met leuke bootjes. Hoe fijn kan het leven zijn!

Wat kan een doodgewoon ritje dan toch heel bijzonder zijn als je er maar aandacht voor hebt!
En wat kost het? Vrijwel niets, ik verslijt mijn fiets, maar dat is maar een miniem bedrag.

Ik dacht gister terug aan kampeer-fietsvakanties naar verre streken , die ik ooit heb gemaakt, 30 jaar geleden en meer. Hoe fijn het was om te fietsen, tenminste zo lang het niet een uitputtingsslag werd.
In 1980 naar de Franse Vogezen, in 1982 naar de Franse Champagnestreek, in 1983 naar Voralberg in Oostenrijk en langs de Rijn en Bodensee weer terug, in 1984 naar de Franse Ardèche en door Zwitserland weer terug. Alles op de fiets vanaf Groningen en retour, met samen met mijn ex die mijn motor en motiveringscoach was. En fietsreparateur, ook zeer belangrijk!

Maar eh, begrijp mij goed. Die zen is volledig verdwenen in een stortbui met wind tegen of in de hitte tegen een steile helling op. 

11 opmerkingen:

 1. Ja, fietsen in de regen is niet echt ontspannen inderdaad ;) Al zou een echte zen-meester er vast een prachtige mindfulle boodschap over kunnen verzinnen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk genieten zo'n fietstocht. Daar kan weinig tegenop. Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fietsen vind ik ook heerlijk. Hier in het Zeeuwse land hebben we er ook fijn de ruimte en gelegenheid voor.
  Voor zo'n fietsvakantie neem ik wel mijn petje af hoor!...

  Groet Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vroeger fietste ik na mijn werk wel eens expres door de polderweggetjes. Iets verder,maar ik kwam ontspannen thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk stukje. Om in te gaan op zen en mindfulness, want ik ben het niet met je eens dat Mindfulness zweveriger is. Beiden zijn afkomstig uit het boedhhisme en een aandachtgerichte concentratiemeditatie. Waar het doel van Zen echt verlichting is, is mindfulness veel praktischer, maar ook gericht op het hier en nu. Juist minder zweverig dan Zen.
  Met beiden heb ik ervaring opgedaan. De overlap tussen beiden is groot. De winst van beiden is niet dat je in balans moet zijn maar dat je ziet dat onbalans ook onderdeel is van het hier en nu, net als balans.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb juist het idee dat mindfulness vooral veel breder is dan boedhisme. Ze overlappen idd nogal veel.
   Mindfulness is idd verre van zweverig. Tjonge ik vond het vooral hardwerken omdat het zo dicht bij jezelf komt, ook op punten die je liever vermijdt.

   Verwijderen
  2. Martine, ik heb 1 x een workshop mindfulness gedaan, dus ik heb erg weinig ervaring hiermee.

   Verwijderen
 6. Mindfulness is het tegenovergestelde van zweverig. Juist dan kom je weer met beide benen op de grond. Je bewust zijn van alles en daarmee om leren gaan is mindfull en niet een continue prettige toestand. Maar dat moet je ervaren:) uitleggen is lastig. Mij heeft het in de afgelopen jaren tijdens moeilijke periodes heel erg geholpen niet weer in een depressie te raken. M.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk om zo van een fietstochtje te genieten! Ik fiets wel eens langs een hele mooie aangelegde en goed onderhouden tuin. Soms blijf ik dan staan om al dat moois even te bewonderen.

  Ik ben ooit met een paar meiden een fietstochtje in Zuid-Frankrijk wezen maken. Het was een pure uitputtingsslag in de warmte en door het glooiende landschap. Niets voor mij! Ik vind het dan wel knap dat anderen het wel kunnen en niet opzien tegen een heuveltje of een beetje wind. Wat dat betreft ben ik echt een goed-weer-fietser.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik bedacht me vanmorgen ook: wat is het toch fijn dat ik mijn auto verkocht heb waardoor ik nu heerlijk in de zon naar mijn werk fiets... Dat had ik natuurlijk ook kunnen doen toen ik wél nog een auto had... maar tja.. zat niet in mijn systeem...


  De volgende uitdaging: Zen vinden in fietsen door de regen...! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Misschien was je wel zen toen je daarna weer thuis was? Een grote inspanning kan me altijd behoorlijk kalmeren!

  BeantwoordenVerwijderen