Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 30 augustus 2014

Dubbeltje

Bij een aantal collegabloggers las ik dat er weer een nieuwe serie wordt uitgezonden van "Een dubbeltje op zijn kant". Natuurlijk ben ik nieuwsgierig en ik heb gisteren gekeken op de site van het programma, waar je gemiste afleveringen terug kunt kijken.

Collega bloggers waren verbaasd en ik ook zeker!

Even voor diegenen die de aflevering nog niet gezien hebben een korte schets: jong stel van rond de 30 met ruim 80.000 schuld, voornamelijk van niet afgemaakte studies. Zij 7 maanden zwanger van hun 2e kind en geen werk, hij evenmin werk. Ze hadden geen inkomen uit werk of uitkering en leefden van toeslagen. Ze haalden voor 1400 per maand boodschappen en gaven door hun financiële wangedrag zo'n 1500 euro meer uit dan er binnen kwam. Er dreigt binnen enkele dagen een huisuitzetting wegens te hoge huurschuld.

Er komen dan de volgende vragen bij mij op:

Hoe doe je dat, iedere maand 1500 te veel pinnen? Op een gegeven moment heb je toch een veel te laag saldo/negatief saldo? Als ik een negatief saldo heb, dan kan ik niet pinnen.

Waarom heeft niemand het stel er op gewezen dat ze onder voorwaarden recht hebben op een bijstandsuitkering? Als ze zo slim zijn om een opleiding te doen (OK niet afgemaakt, maar toch!) kunnen ze toch ook verzinnen dat ze een uitkering aan kunnen vragen?

Helpt het kijken naar deze uitzending mensen die in een dergelijke situatie zitten om hun problemen aan te pakken? Kunnen die wat ze zien in een aflevering vertalen naar hun eigen situatie en daadwerkelijk aan de slag gaan? Ik vraag het mij af en ik vermoed dat veel mensen die vertaalslag niet kunnen maken.

Zou het echt zo zijn dat mensen met een redelijke opleiding, die niet dom zijn, zó slecht met geld omgaan?  A-merken zijn lekkerder, die moet je hebben, ook al heb je 80 duizend schuld.
A-merken zijn eigenlijk goedkoper, zou dat de invloed van de reclame zijn?

Verder zijn er dingen die ik niet snap:
- deze mensen hebben zich opgegeven voor het programma en gaan na die aanmelding kennelijk gewoon op de oude voet verder en verwachten van het programma dat ze gered worden: huisuitzetting voorkomen, een baan, de schulden goed op de rit, een vast budget voor huishoudgeld. Ik zou denken, als je situatie zo ernstig is, dan neem je toch zelf ook al stappen.
 - hoezo verdient die man in zijn uitzendbaan nu ineens 2300 euro per maand? Hij heeft geen afgemaakte opleiding. Hij begint dus ongeschoold aan een uitzendbaan. Het lijkt mij ongeloofwaardig!

Ik ben benieuwd naar de 2e aflevering.

42 opmerkingen:

 1. Hij verdient 1400 euro,die 2300 euro krijgen ze inclusief toeslagen.

  Ook raar dat hij meteen een baan krijgt,dat is erg zuur in deze tijd waarin veel mensen zich een ongeluk solliciteren.En nog vreemder dat de woningbouwvereniging genoegen nam met 500 euro,laat de rest maar zitten dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad.. hoe is het mogelijk. Het is overigens wel zo, dat als je jonger dan 27 bent, je tegenwoordig geen bijstand meer kunt krijgen maar een opleiding met studiefinanciering moet gaan volgen als je geen werk kunt vinden. Als je al een startkwalificatie hebt, mbo-2 niveau havo of vwo, wordt hier door een gemeente soms soepelder mee omgegaan. En er wordt ook gekeken of je een opleiding wel aankan i.v.m. grote persoonlijke problemen. De studiefinanciering is een voorliggende voorziening voor de bijstand. Waarschijnlijk is hij zo aan zijn studie obsessie gekomen.

  Er zijn inderdaad mensen die gekke dingen doen. Ze kunnen dan beter maar een hulpinstelling inschakelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb ook gekeken, maar ik dacht dat de man 1400 euro per maand verdiende, en dan nog de toeslagen er bij. wat mij het ergste stak dat de man zei geen werk te willen omdat hij zich wilde ontplooien........ gezina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer dat ze inderdaad niet toe hadden gelicht waarom het stel geen bijstand kreeg. De reden daarvoor was dat ze nog steeds geld voor de studies kregen, ongeveer 1400 euro per maand. Daardoor kregen ze ook de kinderopvangtoeslag. En konden ze zoveel maandelijks pinnen. Heel belangrijk deel dus dat werd weggelaten. Je kon het in hun afschriften zien. Wat vond je van de 'nieuwe' banken op dag 26 ;-)?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bizar dat ze zulke dingen eruit laten. en ook bizar dat ze geld krijgen voor studies die ze niet volgen.. en 1400 euro ???? is dat lening ???

   Verwijderen
  2. Ik blijf mensen en wat ze met hun geld doen ongelooflijk boeiend vinden. Voorlopig blijf ik kijken, hoewel ik het programma erg commercieel vind.

   Verwijderen
  3. Ja die 1400 is inderdaad een lening. Ze hadden dat best kunnen toelichten. Nu blijven er veel mensen met de vraag hoe die uitgaves mogelijk waren enz.

   Verwijderen
 5. Tijdens de vorige serie afleveringen heb ik het opgegeven: ik ergerde me zo aan die mensen die geholpen wilden worden en als ze werden geholpen vervolgens nergens aan mee wilden werken... Het enige wat ik deed was me zo ergeren dat ik besloot om dan maar niet meer te kijken. Liever lees ik dan de blogs van mensen die wel hun schouders onder de problemen zetten en wel openstaan voor ideeën van anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had precies hetzelfde! Hartelijke groeten, JulieJulie (Een Zot en zijn Geld)

   Verwijderen
 6. Ik denk dat die jongen gewoon iets meer dan het minimum verdient en dat ze de toeslagen (die ze al hadden) er weer bij opgeteld hebben.
  Die EUR 1400 was niet alleen voor boodschappen, ze noemde later dat ze dat gepind hadden maar ook bij tankstations enzo. Ik denk zelf ook afhaal eten, uitjes en wellicht spulletjes bij Action etc. Nog ontzettend veel maar ik ken echt mensen die boodschappen doen bij het tankstation en dat is zo duur.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dacht dat het aan mijn iq lag, maar ik snapte ook werkelijk niks van hun geld-en leefpatroon. Gelukkig ben ik niet de enige die hun niet kan begrijpen. Pfffff hoe kunnen mensen zo leven? Biedt toch totaal geen rust.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik begreep dat die € 2300,- inclusief toeslagen is. Dus hij verdient € 1345,- en de overige € 955 is zorgtoeslag/huurtoeslag en iets van kinder(opvang) toeslag ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk dat die 2300 inkomen inclusief de toeslagen is die ze ontvangen,,, lijkt mij anders wel heel erg veel geld!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De kracht van.het medium tv is echt groot. Dus hij heeft nu dan een.baan voor die €2300, maar een half jaar verder, als niemand er meer naar kraait? misschien raakt hij zn baan net zo goed kwijt.
  Ik schiet al.in de.'stress' als ik weet dat er aan het einde van de maand niet de hoeveelheid geld over is, die ik wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zie mijn reacties bij Lekker Leven Met Minder en Koningin Minima ;)

  Groet Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. hun inkomen ging van 950 euro aan toeslagen naar 2300 per maand, dus man verdiende rond de 14-1600 ofzo ? (weet niet hoeveel je er in toeslag op achteruit gaat ?)
  verder idd tenenkrommend hoe weinig initiatief er van hen uit ging.. maar zie het ook om me heen gebeuren met mensen die beide werken bijv, en 0,0 sparen.. geen kinderen, dus ze geven alles wat er binnenkomt zelf uit.. ze zaten in een huurhuis, dus geen hoge hypotheek. plannen om op vakantie te gaan, maar de auto moest vervangen worden, dus konden ze niet meer op vakantie... tja.. ok.. geen spaargeld? geen reserves, buffer, hoe je het maar noemen wil ? vind zoiets bizar als je beide werkt.. dat je dan werkelijk alles uit kan geven wat er binnen komt.. (vaak uit eten, buiten de deur ontbijten, enz.. tja, snap dat het leuk is... maar dan niet opvakantie kunnen omdat de auto het begeeft.. ??) ieder zn eigen keuzes. maar ben blij dat ik al rond mn 16e de bespaarclubjes heb ontdekt, en al jong heb geleerd hierdoor om te proberen te sparen en geld achter de hand te hebben, mn inkomen liet het toen niet echt toe (eigen keus, had ook meer kunnen gaan werken, maar daar de energie en tijd niet voor naast studie enz) ook een studieschuld gehad door niet afgemaakte opleidingen, maar na 2 wel gestopt, netjes afbetaald en geaccepteerd dat hbo niets voor mij is. het het niveau wel, toetsen waren simpel, maar loop vast op het vele maakwerk en de groepsopdrachten. nu ben ik gastouder, zzp-er. thuis bij mn eigen kids en toch aan het werk. heerlijk :) had ik niet kunnen verzinnen toen ik 18 was. mezelf nooit als werkende moeder gezien, maar op mn 18e had ik nog nooit van gastouder gehoord ;)
  We hebben een leuke buffer, geven op het moment te veel geld uit, maar de buffer slinkt niet.. dus er is ook genoeg inkomen ;) blij (en stiekem erg trots op onszelf) met hoe het nu gaat! 2 gezonde kids. erg blij dat wij niet aan zo'n programma hoeven mee te doen. ik kijk niet neer op zeulke mensen, maar vind het wel erg verbazingwekkend..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb een klein stukje gezien, en vind het echt ongeloofwaardig.
  Mijn man geschoold werkt in de klein metaal cao, en al 20 jaar bij hetzelfde bedrijf verdient beduidend minder ( 1700 netto )

  deb

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik typte dit gisteren al bij LLMM:

  Ik moet deze aflevering nog kijken, weet wel dat in verleden het geen acteurs waren maar echte gezinnen die zo in de sh*t zaten. Wat je op tv ziet zijn vooral 'schijnoplossingen' (denk aan bijv via het programma geregelde nieuwe baan, staat leuk op tv als reclame voor die werkgever als 'goede baas', ze laten alleen niet zien wat er in veel gevallen na de proeftijd gebeurd is!) ... en in praktijk bleek dat veel mensen uiteindelijk nog altijd in problemen zaten. Vraag me daarom af waarom Annemarie van Gaal zich hier voor leent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat het inkomen genereert! Het is geen vrijwilligerswerk uit medeleven dat er gedaan wordt, de presentatoren etc krijgen er een prima salaris voor. Voor van Gaal is het een prima reclamemedium.

   Verwijderen
 15. blijf me er over verbazen dat er altijd vrij snel een baan gevonden word voor dit soort mensen, terwijl mensen die buiten hun schuld in de problemen komen door ontslag of ziekte zich een slag in rondte solliciteren maar geen werk kunnen vinden. toen het programma pas begon vond ik het nog de moeite waard om naar te kijken , nu n iet meer en als ik alle reacties zo lees kan ik ook beter maar niet kijken want ik zou me mateloos irriteren Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gisteren was een herhaling. Ik heb het een dag of wat geleden al gezien. Ik vond het ook erg ongeloofwaardig alhoewel ik uit ervaring weet dat er veel mensen zijn die de grip op hun financiën kwijt zijn.

  Bij televisie gaat het om de kijkcijfers en wordt de situatie er wat extremer neergezet dan het lijkt. Eerst heel diep in de shit zodat je als kijker denkt 'hoe is dit toch mogelijk' om dan aan het eind van de uitzending alles op zijn pootjes terecht te laten komen. Nou ja, we hebben ons er weer een uurtje mee vermaakt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit keer viel het mij wel op dat ze niet vertelden dat ze met aflossen na x jaar uit de schuld waren. Ik denk dat dat was omdat dit echt niet te redden was.

   Verwijderen
  2. Je mag over het aflossen van de studieschuld 15 jaar doen. Ze kunnen beginnen met de andere schulden, zoals huurschuld.

   Verwijderen
 17. Over het programma op zich heb ik geen mening omdat ik het niet gezien heb. Ik ben ook niet van plan te gaan kijken. Dit omdat ik bij dit soort programma's altijd in het achterhoofd houd dat het primaire doel van de commerciële omroepen het genereren van hoge kijkcijfers, en daarmee hoge reclame-inkomsten, is. Hoe meer sensatie, des te beter dus. (En blijkbaar werkt het, want er wordt veel over dit programma gepraat en geschreven.) "Mensen helpen" staat echt niet op hun prioriteitenlijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik kijk wel, vooral om mij te verbazen en om met mijn kinderen de discussie aan te gaan! Je kunt uit dit programma zoveel valkuilen bespreekbaar maken met het programma als voorbeeld. Dat het commercieel is, dat klopt, maar dat maakt het niet minder actueel. Ik zou wel graag eens afleveringen willen zien met "hoe gaat het nu met....."

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik heb gisteren een hele goede film gezien op de Belg Creation een Engelse film over het leven van Charles Darwin en zijn gezin. Ontzettend goed gemaakt, goed geacteerd. Ook de kinderen die er in meespeelde acteerde heel goed. Ik bezuinig dus op mijn tijd door in het weekend alleen naar goede programma's en films te kijken waar ik iets van opsteek. Dit is eigenlijk nooit op de commerciële zenders, zo loop ik ook de irritante reclames mis. Ik snap niet waarom al deze zogenaamde hulpprogramma's worden gemaakt, ik vind het te pijnlijk om naar te kijken. Ook omdat het veel vragen oproept die onbeantwoord blijven. Worden mensen echt geholpen die hieraan meedoen? Ik hoop het voor ze.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ze hadden 2300 euro nu waarvan bijna 1000 euro toeslagen .

  BeantwoordenVerwijderen
 21. \Het was niet zo dat hij opeens 2300E verdiende, maar de studiefin.toeslagen, kindgebonden budget kinderbijslag etc. 995E. Hij ging ongeveer 1395.-- verdienen
  en kwam op 2390E. Mochten alleen 400 p.mnd pinnen de rest moesten ze aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Tja....... en die 1000 euro toeslagen wordt betaald door jouw/jullie en mijn belastinggeld..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, maar dat geldt voor alle toeslagen, voor iedereen. Die worden inderdaad vanuit belasting bijdragen betaald. Zo hebben we onze maatschappij ingericht. Dus je moet niet gaan suggereren dat ze profiteren van ons belasting geld, want ze hebben recht op dit geld.

   Verwijderen
  2. Ik word momenteel wel wat simpel van al die opmerkingen over ons/jullie belastinggeld. Ik ben het met jouw eens zuinigaan..... Zo is ons land opgebouwd en wees blij met alle potjes en toeslagen, je zult ze eens nodig hebben!

   Verwijderen
  3. Ja, dat vind ik ook. Zuinigaan heeft zelf ook 20 jaar van de bijstand genoten, dus daar gaan we hier niet over zeuren!

   Verwijderen
  4. @ Anoniem, je vergist je, het waren tussen 1974 en 1999 ruim 15,5 jaren, die waren verdeeld over 5 verschillende periodes.
   Tijdens het overgrote deel van mijn bijstandsverleden, namelijk ruim 11 jaren, had ik 1 of meer kinderen. In het sociale Nederland hebben we de zaken zo ingericht dat een moeder zonder inkomen niet als een dakloze voor zichzelf en haar kinderen hoeft te bedelen.
   Hiermee sluit ik de discussie over toeslagen en uitkeringen.

   Verwijderen
 23. Wat ik niet begrijp is...elke maand 100euro pinnen voor je boodschappen. Maar waar betaal je dan kleding kadootjes kapper benzine etc van??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Elke week 100 euro, niet elke maand. Cadeautjes en kleding zijn niet heel noodzakelijk en als het werk vlakbij is, dan de auto beter verkocht worden. Dat laatste scheelt weer veel geld.

   Verwijderen
 24. Ik heb afgelopen week een stukje van het programma gezien en dat was met kromme tenen. Denk niet dat ik andere programma's uit deze serie ga kijken.
  Ik blijf de oorspronkelijke versie met Marieke Henselmans veel beter vinden.
  Veel meer ter zake doende informatie voor degene die geholpen werd en voor de kijker.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 25. vond het ook een onvolledige uitzending bijv het feit dat je over het aflossen van studieschuld lang mag doen en geen tips voor zuinig huishouden maar wel reclame voor het boek dat geschreven is en die website waar je je bij moet aansluiten. Als Marieke H. niet beschikbaar is zijn er wel anderen die goede tips kunnen geven. Maar het gekst vond ik van dat stel dat je in 14 dagen 700 euro kunt uitgeven en dat dat de normale gang van zaken was.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Alsjeblieft niet zeg... Dat die twee bijstand gaan vragen. Dat is voor mensen die het echt nodig hebben, en niet voor gezinde jonge mensen die 'zelfontplooing' nastreven. En 80k schuld opbouwen terwijl ze een aardige 10k aan dvd en blu-ray collectie hebben opgebouwd en een HD-camera in de kast hebben, en een MacBook pro gebruiken, en de nieuwste iPad hebben.

  Als ze al dat spul verkopen hebben ze al zeker 10 k afgelost

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iedereen die geen werk heeft en zich aantoonbaar inspant om werk te vinden en 27/29 jaar is zoals deze 2, heeft recht op bijstand. Het is inderdaad niet wenselijk, werk is beter, maar als het door de crisis niet anders kan, dan is de bijstand een vangnet. Die dvd's en blueray collectie en het andere wat jij noemt hebben misschien veel gekost, maar als je die 2e hands verkoopt, weet ik niet of het zo veel opbrengt. Tienduizend euro is wel heel veel geld.

   Verwijderen
 27. dat gepinde geld is nodig voor haar nagels en zijn kapsel. Onder het mom ... daar hebben we toch recht op. Moeder geeft beter een doos boodschappen i.p.v. geld en dan zonder chips en cola.
  Triest, zeker ook voor de kinderen.
  Groet,
  Zelda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze krijgen een half jaar lang een budgetcoach. Ik hoop dat die hen afhoudt van luxe eten, A-merken en nagelstudio's.

   Verwijderen
 28. ik kijk ook graag naar dit programma , het is voor mij ook een motivatie om geen domme dingen te doen met mijn geld , jammer dat er in belgie weinig van die programma's zijn

  BeantwoordenVerwijderen