Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 25 augustus 2014

Even stilte

Ik voel me behoorlijk doodgeslagen en ik zou niet weten waar ik over moet schrijven.
Volgens de leden van de "blogpolitie" deugt de toon van mijn blogje niet, die is niet fijn, niet prettig, neerbuigend en triest. De toon is neerbuigend en geeft een naar, akelig gevoel. Ik praat thuisblijfmoeders een schuldgevoel aan en ik moet mij schamen voor mijn arrogante gedrag. Ik zeur, ik ben een profiteur omdat ik een aantal jaren bijstand heb gehad.

Mijn hoofd zegt: "Trek het je niet aan, de meesten hebben niet zo'n reactie. Diegenen die zo reageren doen dat vanuit hun eigen belevingswereld en die zal heel anders zijn dan die van jou." Iedereen zijn eigen bord voor zijn kop en dat mag natuurlijk ook. Ik zal ook vast op allerlei terreinen een flink bord voor mijn kop hebben.
Maar toch houd ik van de reacties op mijn blogjes een wrang gevoel over en ik zit allerlei opties te overwegen.

- minder vaak schrijven. Meestal gaat het schrijven vanzelf, maar soms voel ik wel enige schrijfdwang. Waarom daar niet van afgestapt?

- alle reacties blokkeren, dat doet Teunie ook. Ik kan dan helemaal zelf weten waar ik over schrijf. Er zal niemand zijn die zomaar iets roept. Geen trollen en ander volk en ook geen tenen waar ik op kan trappen. Of die tenen (te) lang zijn of niet, dat maakt dan helemaal niet meer uit. Wel rustig.

- helemaal stoppen. Dat lijkt me heel raar na zo lang iedere dag schrijven en soms wel 2 berichten op 1 dag.

Op dit moment komen er in ieder geval geen ideeën boven borrelen. Het schrijven lijkt een herhaling van zetten: schrijven over bezuinigen op allerlei terreinen, hoe houd je je financiën op orde, hoe houd je consuminderen leuk.
Ik schrijf nu ruim 7 jaar een blog en ik heb op dit moment geen inspiratie, ik heb geen zin negativiteit.

Een pas op de plaats dus.

Kom zo nu en dan maar even kijken, misschien dat er toch weer wat gaat kriebelen.

83 opmerkingen:

 1. Je schrijft over hoe jouw belevingswereld is, dat geldt toch niet voor iedereen. Ik lees altijd met veel plezier jouw blog en zou het jammer vinden als je hiermee zou stoppen. Ik denk dat er veel meer mensen zo over denken. Niet voor niets heb je zoveel pageviews.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, er zijn gisteren ruim 5000 mensen geweest die langskwamen.

   Verwijderen
 2. Beste Zuinigaan, ik vind het naar voor je dat de toon van het betreffende logje blijkbaar door sommigen negatiever wordt opgevat dan jij het bedoelde. Ik zelf lees er vooral nieuwsgierigheid in en geen neerbuigendheid naar je oude vriendin. Laat alles bezinken en van je afglijden en ik hoop dat je daarna weer terugkomt met je leuke berichtjes, want ik geniet er altijd erg van. Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens! Aanvullend van mijn kant nog; ik vond je open en eerlijke nieuwsgierigheid juist fijn.

   Verwijderen
  2. Er is hier nog een Linda blijkbaar, hier dan berichtje van de linda die wel vaker reageert;-]].
   laat het gewoon even betijen, het is nu nog vers en pijnlijk maar over een paar dagen voelt het vast wel anders.
   Alle azijnpissers die zeuren over het feit dat je een uitkering genoten hebt en je als profiteur bestempelen er gelijk afdonderen.
   Stuur je een dikke virtuele omhelzing.
   Linda

   Verwijderen
 3. Zuinigaan, je. Bent een bijzonder en prachtig mens,, als andere dat niet willen zien.. Is dat jammer maar helaas!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat vervelend voor je dat je je dit zo aantrekt. Het hoort erbij; je publiceert op een openbaar forum en zult, behalve mensen die het met je eens zijn, ook mensen als lezer treffen die een geheel andere mening hebben en het nodig vinden om dat op nogal oncharmante manier te laten weten.
  Dat kan, maar zegt niets over jou toch?
  Je kan blijven bloggen, maar het niet publiceren - ben je toch je ei kwijt.

  Of je niets aantrekken van andere opvattingen, meningen en manier van reageren en lekker doorgaan.

  Maar niets hoeft. Jij bepaalt.

  Ik vind het juist prettig om zaken te lezen van mensen die anders dan ik denken, juist omdat me dat aan het denken zet of ik het wel juist zie. Of juist dankbaar te zijn dat ik zo'n simpele ziel ben en gelukkig met wat ik heb/ben.

  Sterkte ermee!  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Zuinigaan, ik reageer bijna nooit, maar nu dus wel. Jouw blog is de eerste die ik, denk ik, bijna dagelijks open, en via jouw blog lees ik de de andere blogs. Ik vind het bijzonder dat je je zo kwetsbaar hebt opgesteld, en de pijn in jouw leven met ons lezers hebt willen delen. En; niemand is perfect, en soms schrijf je misschien een blog dat negatieve reacties oproept, al heb je dat vast niet bedoeld. Eerlijkheid duurt toch het langst; ik hoop dat je blijft schrijven, en jezelf daarin blijft, zonder te moeten voldoen aan een bepaalde 'meetlat' of standaard. Ikzelf ben ruim 20 jaar thuismoeder (en een slechte huisvrouw) geweest, met wisselend plezier. Nu bijna al mijn kinderen de deur uit zijn, krijg ik de kans om fulltime te gaan werken. Toen ik fulltime moeder was kreeg ik soms commentaar, en nu ook weer, haha. Of: wat bezorgde reacties. Ik heb er zin in, en hoop van harte dat je stilte niet te lang duurt. Een hartelijke groet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iets dergelijks wilde ik ook schrijven, je bent ook mijn startpagina van de dag Irma verwoordt prima de gevoelens van velen denk ik. Helemaal mee eens dus.

   Ga zo door !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Verwijderen
 6. Even een knuffel voor jou, Zuinigaan. Hugg!

  Kom op, die negatieve kritiekelingen zijn het niet waard dat je je dag door ze laat verpesten...!
  Je kunt trots zijn dat je 7 jaar al zo trouw schrijft! En het wordt enorm gewaardeerd. Zie de pageviews.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O, dat zou ik echt heel erg jammer vinden als je stopt. Ik heb je blog standaard open staan op de ipad, en als ik internet opstart, kijk ik altijd eerst even bij jou. Met verbazing heb ik je blogjes gelezen over de irritaties die je blijkbaar hebt opgeroepen. Ook ik lees totaal geen denigrerende dingen in je blog. Maar misschien komt dat wel omdat thuisblijven/werken voor mij geen gevoelig onderwerp is.
  Normaal reageer ik bijna nooit, maar nu vind ik dat ik je in ieder geval moet laten weten dat er ook lezers zijn die je enorm waarderen. Ik wil je keus niet beinvloeden, als t genoeg is, is t genoeg, maar ik zou het echt jammer en onnodig vinden dat je met een rotgevoel stopt. Je kunt echt met een positief gevoel terugkijken op dit blog, het heeft velen geinspireerd. Mij wel in ieder geval.
  Liefs,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. niets van aantrekken, ik had m niet eens gelezen. Als je er niets over gezegd had dan had ik het niet eens geweten. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jammer, ik lees je blogjes graag. De mensen die je zo aanvallen zouden zich eens af moeten vragen waarom ze zich zo aangevallen voelen. Misschien voelen ze zich onbewust toch niet prettig bij het financieel afhankelijk zijn. Want dat is een kwetsbare positie. Ik heb genoten van mijn gezin, geniet nog van kinderen en kleinkinderen. Ik pas graag op en help waar nodig. Maar ik heb ook genoten van mijn betaalde baan. Het stimuleerde me, gaf me gevoel van eigenwaarde. En, ook belangrijk, het gaf me leuke collega's.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik lees al best lang mee, want je schrijft leuk en leerzaam. Volgens mij ben je ook echt een leuk, betrokken en aardig mens! Je stelt je altijd zo oprecht en open en kwetsbaar op door je onderwerpkeuze en het delen van je eigen levenservaringen, maar de meeste mensen die een ondertoontje dachten te voelen hebben jou vast niet zo willen raken. En de echte venijnige reacties moet je echt maar naast je neerleggen, want voor diegenen doet niemand het ooit goed. Kop op hoor!
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat jammer.
  Mijn twee centen? Er zijn twee soorten vrouwen / moeders: zij die een baan hebben en zij die thuis blijven (en die laatsten vinden dus dat ik dit verkeerd zeg want zij hebben toch ook een baan??? In dat geval heb ik dus drie banen: mijn (echte) baan, huishoudster en moeder. Maar dat terzijde).

  Als mensen vinden dat jij "stom" bent, of stomme dingen zegt dan is dat hun probleem. Waarschijnlijk reageren ze zo fel omdat ze misschien wel diep van binnen vinden dat je gelijk hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat jammer, Zuinigaan, dat die reacties zo'n impact op jou hebben. Ik lees jouw blog altijd met heel veel plezier en als de inhoud me een keer wat minder aanspreekt, leg ik dat naast me neer. Mijn blog zal ook niet iedereen aanspreken, neem ik aan.

  Ik hoop niet dat je helemaal stopt met bloggen. Tegelijkertijd kan ik me ook wel voorstellen dat je er nu even de buik van vol hebt en dat de inspiratiebron wat is opgedroogd. Hopelijk komt de inspiratie voor af en toe een blogje snel terug. (Je hoeft niet iedere dag te bloggen, toch? Dat ben je aan niemand verplicht!)

  Hopelijk tot gauw weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Knuffel.

  Ik hoop in ieder geval dat je als je die vriendin ontmoet, je oren openhoudt over alle mooie dingen die zij in haar leven meegemaakt heeft, of ze nou geld verdiend heeft ermee of niet. Ze zal waarschijnlijk een heel ander leven gehad hebben dan jij, met z'n mooie kanten en ook met z'n minder mooie kanten (ook net als jij). Maar het wordt vast gezellig en leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Zuinig Aan ik weet wat voor gevoel het is.
  Toen ik zoveel negatieve reacties over mij heen kreeg.
  was ik intens verdrietig erover en heb ik ook even een pas op de plaats gemaakt.
  Je hebt niets fout gedaan je hebt wat in jou gedachten zat waar je over aan
  het nadenken was op je blog gezet.
  Dat maakt je echt geen slecht iemand.
  Je mag daar best je gedachten over laten gaan.
  Sommigen denken dan meteen het ergste wat natuurlijk helemaal niet je bedoeling is geweest.
  Een gedachte mag je best uitspreken daar is niets mis mee.
  Ik hoop dat je hierdoor niet gaat stoppen.
  Ik wens je een goede pas op de plaats en hopelijk kunnen we gauw
  weer van je fijne verhalen genieten.
  Groetjes van ik moet het kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ook ik lees de blogs altijd met veel plezier. Ik snap dat het je raakt als mensen zo reageren. Toch iedereen reageert vanuit zijn eigen belevingswereld. Wat ik meestal probeer te doen is kijken waarom het me raakt wat iemand anders vindt. Meestal kom ik er dan op uit dat ik graag aardig gevonden wil worden (en geliefd en zo). En dan bedenk ik dat ik anderen ook niet minder aardig vindt als ik het met ze oneens ben. Dus dat zij mij vast ook niet minder waarderen als ze het een keer oneens zijn met mij.
  En als ik, naar aanleiding van reacties, er achter kom dat ik het zelf bij nader inzien niet prettig geformuleerd vindt, of dat ik iets fout heb gedaan, dan zeg ik sorry. Meer dan dat kun je niet doen. Maar het vervelende gevoel blijft wel even hangen en gaat vanzelf weg

  groetjes,
  Puckie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik snap het verschil tussen hoofd en gevoelsreaktie. Dat laatste kun je moeilijk wegredeneren. Jammer,dat dit gebeurde,toen je toch al wat "blogmoe"werd. Ik hoop,dat je een vorm gaat vinden om (misschien minder?) te blijven schrijven. Ik lees je graag en zou je blog en tips missen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik lees je blogs graag en ik sluit me geheel aan bij de bovenstaande schrijvers. Ik kan me voorstellen, dat je van al die negatieve reacties van de vorige blog even moet bijkomen. In mijn ogen zeiden de negatieve reacties vooral iets over de schrijvers zelf en niet over jou. Ik hoop, dat je snel je inspiratie en plezier in het schrijven weer terug kunt vinden en weer verder gaat met je blog. Met of zonder mogelijkheid tot reageren. Ik kijk er in ieder geval naar uit! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zuinigaan, tja dus ook van mij - een andere trouwe lezer - een reactie, omdat ik vind dat dat nu nodig is.

  Ten eerste: of je nu werkt of niet, dat is een persoonlijke keuze. Afhankelijk van de persoonlijke situatie waarin iemand zich bevindt. Ikzelf werk op dit moment niet, al heb ik jaren gewerkt, ben zelfs kostwinner geweest van mijn gezin. Een oordeel hebben mensen gauw, welke keuzes in het leven je ook maakt.

  Ten tweede: ik zie jouw blog ook als eerste en lees het bijna dagelijks, ik zou het jammer vinden als je minder zou gaan bloggen. Maar ook die keus is aan jou. Ik geloof niet dat je met het blogje waar je veel reacties op kreeg, een oordeel hebt willen geven over wel/niet werken/thuisblijven. Je hebt geschreven vanuit jouw gevoel...en dat is nooit verkeerd. Andere mensen kunnen daar anders tegenaan kijken. Dat mag...

  Dus, blijf lekker jezelf en ik hoop stiekem dat je toch blijft schrijven.

  Groetjes, Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo Zuinigaan
  Ik lees jouw blogs vanuit Frankrijk, heerlijk even berichtjes uit Nederland lezen over het leven van andere vrouwen. Hartstikke goed blog heb je, ik hoop dat je doorgaat op de manier die bij je past. Ben overigens beide geweest: thuisblijfmoeder en werkende moeder (ben ik nog steeds), jammer dat dit in nederland zo'n dogmatische kwestie blijft; in frankrijk wordt dit veel praktischer bekeken en is dit niet een "gevoelig onderwerp". Historisch gezien begrijpelijk (ook mijn moeder verliet in 1960 haar baan na haar huwelijk - iets wat in Frankrijk nooit op deze manier gebruikelijk was...) maar het is tijd anno 2014 om deze "goed-fout gevoeligheid" achter ons te laten. Ik had trouwens niet het idee dat jij dit in jouw vorige blog zo bedoelde. Verder vind ik het opvallend dat juist in Nederland je meer dan elders juist de keuze hebt om beide : huis- en werkende vrouw te zijn: parttime werk is heel gewoon en helpt om werk en familieleven te combineren. Overigens is in Frankrijk sinds de jaren negentig de werkloosheid hoger geweest dan in Nederland, dat helpt ook om het leven praktischer te bekijken, je hebt gewoon niet altijd een keuze!
  Groet Élisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik lees je blog ook altijd graag en vind het mooi dat je dingen altijd van verschillende kanten bekijkt. En uiteindelijk blijft het jouw verhaal, daar zal iedereen een mening over kunnen hebben - net zoals je dat misschien zelf ook wel eens over anderen hebt - maar het is van jou. En de reacties, die zijn van anderen. Ik snap dat ze - zeker als ze fel zijn en toch mogelijk wat onverwachts komen - impact hebben, maar ik hoop niet dat het je (lang) van het schrijven afhoudt. Dat zou ik ontzettend jammer vinden! Maar ook daarvoor geldt; je moet doen wat voor jou goed voelt en je niet ergens toe laten dwingen wat je eigenlijk niet wilt, of dat nu stoppen of doorschrijven is.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dag Zuinigaan,
  Ook ik wil even reageren (doe ik vrijwel nooit). Ik lees jouw blog heel graag. Ik vind jouw blog een van de leukste blogs om te lezen en kijk iedere dag. Dit vanwege jouw jouw manier van schrijven en onderwerpkeuze. Ik lees meestal ook de reacties die ik vaak ook heel zinvol vind. Daarom vind ik dat je je niets moet aantrekken van de mensen die nu zo "bozig" hebben gereageerd want dat zegt niets over jou maar over hunzelf. Ik denk ook dat je een beetje eelt op je ziel moet hebben als je een openbaar blog schrijft (dat geldt immers voor alle mensen die openlijk een mening verkondigen). Hoewel jij het niet bedoeld hebt, deze voor een aantal lezers onwelvallige mening te hebben, was er niets mis mee geweest als je wel deze mening had gehad. Iedere mening mag er immers zijn en waarom zou je iedereen naar de mond praten? Om aardig gevonden te worden? Ik lees liever hoe jij over dingen denkt. Daarom is je blog immers het lezen waard. Ik hoop dat je het nare gevoel snel weer kwijt bent en lekker weer gaat schrijven wat je denkt en voelt en waardoor jouw blog uniek is.
  Groet en sterkte van Johanne

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Jammer dat je je zo lamgeslagen voelt Zuinigaan.
  Ik neem aan dat je toch ook blogt om reacties te krijgen, anders hoef je je leven niet op internet te delen, dan kun je ook een dagboek bijhouden wat niemand kan lezen.

  Ik heb nu al een paar keer gezegd dat ik begrijp dat je je stukje anders hebt bedoeld dan het op veel mensen is overgekomen.
  Nu kunnen we hier wel met z'n allen opeens"ach en wee en wat naar voor Zuinigaan" gaan roepen, maar ik vind toch dat je reacties mag verwachten als je blogt. En zolang die reacties fatsoenlijk zijn (ook al zijn de meningen anders) hoeft dat vlsg mij geen probleem te zijn.
  Je hebt mij op een ander blog ook al een toegevoegd dat ik "niet moet zeuren" en daar heb ik hetzelfde op gereageerd als nu: ik ben niet aangenomen om alleen maar te applaudiseren. Als ik het met dingen niet eens ben, of iets komt er rottig binnen bij mij, laat ik dat weten.
  Op een nette manier, zonder te veroordelen.

  Groet Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens

   Verwijderen
  2. Wilma, zoals Zuinigaan het ook zelf aangeeft; ook Teunie schrijft een blog maar zij laat de reactiemogelijkheid uit. Kan Zuinigaan ook doen. Bespaart ze je ook nog eens de moeite om te reageren;)

   Verwijderen
 23. Beste Zuinigaan, Gewoon doorgaan met je blog. Het is jou blog met jou mening en opvattingen. Degene die zich hieraan storen zou ik adviseren op te zouten.
  We leven in een vrij land waar je gelukkig voor je eigen mening mag uitkomen.
  Niets van aantrekken en doorgaan. Zie aan alle reacties dat de meeste volgers dat willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik zou je missen! Lees jou altijd als eerste! ga zo door!

  Klavier

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Jouw blogje lees ik élke dag als eerste - we zijn er wel, ook al reageren we weinig - maar voor velen onder ons is jouw blogje zeker wel een opsteker, een inspiratie, een verzameling woorden die tot nadenken noopt ... - blijf lekker jezelf - het is goed zoals het is xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Niet stoppen hoor! Zou jammer zijn!
  Zoals Ton al zegt: Het is jouw blog !
  En wie zich er te vaak aan stoort leest maar niet.
  Je kan ook de reacties 'beheren' zodat de te negatieve/grove reacties er niet op komen. Maar ja, je leest ze dan zelf nog wel natuurlijk dus ik weet niet of jou dat dan helpen zal.
  In ieder geval, ik hoop dat je je bedenkt maar ik kan me wel goed voorstellen dat je je sommige reacties toch aantrekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Heel herkenbaar jouw reactie Zuingaan. Ik heb dat ook wel eens zo gevoeld. Voor mij bleek de oplossing te zijn om vooraf te modereren. Want het is vaak een negatieve reactie die dan anderen 'besmet'.
  Ik hoop dat je het kunt zien voor wat het is: vervelende reacties die verder niets over jou zeggen.
  Ik lees je blog met veel plezier en hoop dat je het gevoel kunt terugvinden waarom je blogt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb wel vaker negatieve reacties gehad, maar die kon ik beter van mij af laten glijden dan die van de afgelopen dagen. Misschien komt het omdat ik op dit moment wat minder in evenwicht ben dan het wel geweest is. Mijn psychiatrisch zieke ex heeft weer een slechte periode en dat laat me absoluut niet onverschillig. Martine, het lijkt me inderdaad een goede oplossing om reacties te modereren. Ik wil wel graag reacties, maar vervelende reacties wil ik kunnen weigeren.

   Verwijderen
  2. Het heeft mij veel rust gebracht inderdaad. Maar ook af en toe niet bloggen zoals net weer afgelopen maand, doet mij ook goed. Geeft me tijd om na te denken over wat ik wil met bloggen zonder die verplichting te voelen. Even afstand nemen helpt dan altijd.

   Verwijderen
 28. Owwwww, wat heb ik met je te doen! En ik hoop oprecht dat het een (hoewel misschien schrale) troost voor je is, dat ook je collegabloggers vreselijke reacties krijgen, althans deze blogcollega wel... Gisteren nog, van een of andere hersenloze onverlaat die het nodig vond mij te laten dat ik een rare snoeshaan ben en dat hij/zij blij is dat ik al 10 dagen niets meer op mijn zinloze blog had geschreven... Je bent dus niet de enige!
  Ik probeer om dergelijke reacties te lachen (hoewel sommige echt heel raar zijn....), ik plaats ze nooit en reageer er dus ook nooit op. Je hebt nu eenmaal mensen (?) die het leuk vinden anoniem bloggers te terroriseren en te treiteren. Altijd veilig en vooral laf anoniem. Ik heb er in ieder geval nog nooit een gehad die zijn echte naam, e-mailadres en/of IP-adres achterliet...

  En weet je? Ik ga gauw een nieuw blog schrijven, zodat de wezenloos van gisteren zich lekker kan ergeren aan mijn blog!

  Laat je niet gek maken door een stelletje onaangepaste zielepoten, maar blijf lekker schrijven meid! Je bent veel te goed en te leuk om te stoppen!!! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Roerend mee eens!! Ook ik hoop dat je je niet laat ontmoedigen door die zielepoten. Want daar ben ik inmiddels wel van overtuigd: dergelijke reacties zeggen meer over henzelf, dan over jou! Ga lekker door en blijf vooral jezelf! Sterkte, groetjes Ineke W.

   Verwijderen
 29. Dit soort blogs maakt meestal veel reacties los. Het geschreven woord leest nu eenmaal niet altijd zoals het bedoeld is.
  Zelf heb ik 33 jaar gewerkt en 2 kinderen groot gebracht waarvan er eentje met PDD-NOS. Ik ben gescheiden en later opnieuw getrouwd waardoor ik ineens 5 kinderen had.
  Komende vrijdag is mijn laatste werkdag. Ik ben net 50 en heb ontslag genomen.
  Ik heb altijd voor anderen gezorgd en gewerkt, nu is het mijn beurt. Ik blijft gewoon doorgaan met mijn vrijwilligerswerk en heb daarnaast heel veel hobbies, waaronder een moestuin.
  Het grappige is dat mijn man het juist fijn vindt dat hij als man zijnde straks alleen voor het inkomen moet zorgen :)
  Ik hoop dat je het bloggen wel weer oppakt. Ik lees je altijd graag.
  En stel je voor dat iedereen het altijd maar met je eens zou zijn, dat is toch ook niet leuk?
  Ik wens je een hele fijne dag met je vriendin en kom zeker af en toe kijken of je er al weer bent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat grappig. Ik ben ook bijna vijftig en heb een half jaar geleden ontslag genomen van mijn veeleisende baan. Sindsdien ben ik huisvrouw (en afhankelijk van mijn man ;-) Ik ken in het echte leven werkelijk niemand die ooit zo'n stap genomen heeft, leuk!
   En on topic, zuinigaan, kan me goed voorstellen dat je ven pauze wilt, maar hoop stiekem dat je het bloggen niet kan laten, want ook bij mij sta je als startpagina.

   Lianne

   Verwijderen
 30. Lieve Zuinigaan
  Trek het je niet zo aan, jouw blog, jouw mening! En dat van een paar dagen terug is door veel mensen verkeerd opgevat. Nou, jammer dan. Ik vind dat je echt heel leuk, leerzaam en inspirerend schrijven. Ik hoop dat je blijft bloggen! Vind het sowieso heel knap dat je dat dágelijks kunt en doet. Veel mensen zullen je missen als je stopt, zeker weten!
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hoewel ik anders in het leven sta dan jij (of misschien wel daarom) lees ik je blog graag. Ik had je wel sterker ingeschat, om eerlijk te zijn! Zoveel meegemaakt in je leven, zo zelfredzaam, zo'n geweldige band met je kinderen en je dan van slag laten brengen door een stel onvriendelijke en onfatsoelijke reacties. Als je geen reacties wilt (zoals bij 'Eenvoudig Leven') kun je inderdaad beter een dagboek bijhouden voor jezelf.
  Een blog met reacties is, dunkt me, niet alleen voor de lezers maar ook voor de schrijfster/schrijver veel leuker! En die enkele vervelende of kwetsende reacties gooi je waar ze horen.......in de prullenbak!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De reacties uitzetten, zoals Teunie dat doet. Lijkt me een goeie!

   Verwijderen
  2. Ook sterke vrouwen zijn maar gewoon mensen. Juist als je heel veel voor je kiezen hebt gehad, kan iets kleins, iets wat in de ogen van anderen onbeduidend is, keihard binnenkomen. Als je bedenkt wat zuinigaan allemaal heeft meegemaakt, vind ik het heel knap dat de emmer niet al veel eerder over is gelopen. Ik vond het moedig dat ze zo open en eerlijk over haar verleden heeft geschreven in reactie op de negatieve reacties. Dat zal de nodige vervelende herinneringen hebben boven gebracht. Als ook daar weer negatief op wordt gereageerd. Ik snap wel dat ze van slag is. Dat maakt haar in mijn ogen niet minder sterk. Ik heb bewondering voor het feit dat ze dit ook met ons heeft gedeeld, ipv met stille trom te vertrekken.
   Natuurlijk kun je reacties verwachten als je blogt. Maar er is een groot verschil tussen respectvol reageren en uitleggen waarom jij een andere mening hebt, en denigrerend dan wel aanvallend reageren.

   Zo. Dat is er uit. Reageer ik zomaar twee keer...
   Marianne

   Verwijderen
 32. Hoewel ik hier ook veel anoniem reageer zou ik het zonde vinden als je stopt of reacties blokkeert. Jouw blog en laat je niet uit het veld slaan Zuinigaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Doen waar je je goed bij voelt. Waarschijnlijk kun je het bloggen toch niet laten :) En vooraf reacties goedkeuren. Doe ik ook. Heel prettig. Ik plaats vrijwel alle reakties hoor, daar niet van. Geschreven tekst valt altijd op meerdere manieren op te vatten/uit te leggen. Digitale knuffel. (Voorheen Bijna Rijk en Beroemd)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Je hebt een heel goed blog. De onderwerpen zijn altijd heel actueel en je kunt duidelijk het hoe en waarom uitleggen. Probeer je niet te laten intimideren, zeker niet door onbehoorlijke reacties. Hoe je ook leeft, kritiek krijg je altijd. Vaak zit daar ontevredenheid en afgunst achter

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Als echte Grunneger zeg ik: Kop d'r veur holl'n!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Hier een thuisblijfmoeder die reageert en graag bij je leest. Van je afzetten is soms moeilijk, maar laat je niet leiden ( lijden) door de negatieve reacties, maar beter door de positieve ( zie de vele positieve reacties). Mensen die je blog niet leuk vinden, hoeven er toch ook niet te lezen ( en te reageren)? Het is jouw blog! Koppie op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik sluit me hierbij aan Zuinigaan! Ik volg je nu al een tijdje en lees je blog met veel plezier. Ben ook een thuisblijfmoeder (gezinsmanager noem ik het ook wel) en begin mijn dag met jouw blog. Laat je niet kisten en al helemaal niet door negatieve reacties. Kop op!
   Marjan

   Verwijderen
 37. Negativiteit nooit belonen door jezelf te veranderen, ga je goddelijke gang en laat dat soort commentaar langs je afglijden. De inhoud van het gewraakte blogpostje riep bij mij ook wat vragen op, maar dat hoef je niet zo te verwoorden. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Lieve Zuinigaan, je mag best even verdrietig zijn, maar blijf er niet te lang in hangen. Ik heb het stuk al 3 keer gelezen, maar snap nog steeds niet wat je verkeerd hebt gezegd. Mensen kennen tegenwoordig geen schaamte meer helaas en dat zegt niks over jou.
  Dit is de eerste keer dat ik reageer en eerlijk waar, ben tot nu toe nog geen leuker blog tegengekomen. Ik hoop dat je zult blijven schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Ik zit hier een beetje te grienen om alle leuke reacties. In mijn antwoord op Martine (min of meer) meldde ik ook al dat ik op dit moment kennelijk niet zo veel kan hebben. Het komt allemaal wel weer goed, denk ik. Ik ga verder met schrijven en ik wel ook wel reacties, maar ik zorg er voor dat ik bij stukjes die wat controversieel zijn en mogelijk negatieve reacties oproepen, de mogelijkheid heb om de reacties eerst goed te keuren voordat ze geplaatst worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed idee van je. En veel sterkte met alle omstandigheden.

   Verwijderen
 40. Gisteren en vandaag ben ik in gedachten de hele tijd bezig geweest met alles wat geschreven werd op dit blog, en alle reakties, en alle meningen en ook de mijne er bij.
  Tuurlijk is het zo, Zuinigaan, dat jij vanzelf nadenkt over de reakties die je kreeg en krijgt, en zo was ook mijn hoofd vandaag gevuld met de hele berg aan tegengestelde meningen.
  Nu ik je stukje van vandaag lees, en ook alle reakties die er onder staan, wil ik eigenlijk maar 1 ding toevoegen, en dat is dat het jouw blog is, en jouw geschreven stukjes, en dat de mensen die dit al schreven, groot gelijk hebben.
  Uiteraard schrijf je voor je lezers, en kan je de reakties niet vermijden, maar dan nog mag jij schrijven wat jij wil, en hoe je het wil.
  En als lezeres hoor ik er ook vanuit te gaan dat jij er geen kwade bedoelingen mee hebt, dus heb ik nergens over te zeuren!
  Ik zal niet meer zeuren dus hoor, het spijt me Zuinigaan; en ik zal voortaan proberen om mijn jeukende vingers van mijn toetsenbord te weren zodra er weer iets van azijn in mij opkomt!
  Ik lees je berichtjes dagelijks en geniet er teveel van, om ze te moeten missen.
  Nou, ik weet dat tegenover 1 negatieve reaktie er minimaal 10 positieve moeten zijn om de weegschaal in balans te brengen, dat is vaak zo in het dagelijkse leven.
  Hopelijk kunnen alle positieve reakties van vandaag je bewegen om alle narigheid heerlijk van je af te schudden, en gewoon weer verder te gaan met wat je alle dagen al deed. Schrijven.
  Nogmaals sorry,
  van Nijntje Eigenwijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Toevallig lees ik jou blog bijna ook altijd als eerste, maar dat komt ook omdat jij en ik 's morgens altijd rond dezelfde tijd achter de pc blijken te zitten! Soms publiceer jij eerst en een andere keer ben ik de eerste.
  Ik lees je blogs graag en door jou heb ik een elektrische deken en een dopper aangeschaft en wie weet met wat voor bruikbare tips je nog voor me komt. Maar dan moet je natuurlijk wel blijven schrijven, hè!

  Ik schrik vaak van de nare reacties die anderen kunnen geven en ik weet dat die heel erg pijn kunnen doen. Sommigen lijken er plezier in te hebben om naar en onbeschoft te reageren en zulke mensen zijn absoluut niet leuk. Het is te hopen dat ze tegen de mensen rond zich wel normaal kunnen doen, anders zijn het vast zielige eenzame trollen geworden waar niemand mee om wil gaan.

  Wat je ook doet Zuinigaan, welke keuze je ook maakt: ik blijf achter je staan!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Ik lees je blog ook iedere dag als eerste, dus vind het jammer te moeten lezen dat je van de verdedigingmodus in de slachtofferrol stapt. Dit zul je ongetwijfeld ook weer geen fijne reactie vinden, maar als je blogt sta je open voor reacties van alle soort, ook kritiek dus. Niet iedereen kan het met je eens zijn en dat zou ook raar zijn. Ik zou het ook jammer vinden als je zou stoppen met bloggen. Je kunt er inderdaad voor kiezen de reacties te modereren of helemaal te blokken dat is je goed recht. Het is tenslotte jouw blog, maar als je ze open laat staan zul je soms milde kritiek voor lief moeten nemen. Wat niet wil zeggen dat mensen je mogen beledigen, alles met beleid denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er voor open staan is heel iets anders om maar alle bagger die binnenkomt te moeten accepteren. Jans

   Verwijderen
 43. ik reageer nooit maar ben wel een trouwe meelezer
  ik heb het betreffende blogje gelezen en er is niks mis mee.....ik zie een gezonde nieuwsgierigheid en spanning van van moet ik verwachten
  laat je aub niet ontmoedigen, je inspiteert dagelijks veel meer mensen dan je denkt

  LB

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Lieve Zuinigaan,
  Ik ken je niet echt; maar ik lees je blog vrijwel iedere dag. En altijd weer vind ik het leuk of doe ik ideetjes op etc. etc. Negatieve reacties zul je altijd krijgen en, heel makkelijk gezegd hoor dat weet ik, trek je er niks van aan. Het is jouw blog en je magg schrijven wat je wilt. Staat het iemand niet aan, het zij zo! Dan lezen ze maar niet meer. En misschien is het inderdaad een idee om reacties te blokkeren, maar tja... dan zie je de leuke ook niet meer.

  Een anonieme meelezer (maar ik heet Femke)

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Wat naar dat dit zo gebeurd is. Ook ik snap de heisa niet, maar goed....er blijven altijd mensen die snel op hun tenen getrapt zijn en die dan als een gewond dier om zich heen beginnen te slaan. Ik zou het spijtig vinden als je zou stoppen. Als kersvers lid van het leger dat zuiniger aan moet doen, lees ik jouw en nog een paar andere blogs met enorm veel plezier. Ik hoop dat de bovenstaande reacties je terug een goed gevoel hebben gegeven over het bloggen. Op welke manier je het vanaf nu oppakt is natuurlijk helemaal jouw keuze. Ook als je zou besluiten tijdelijk of helemaal te stoppen. Ik volg je via Bloglovin dus mocht je besluiten een pauze te nemen en na een tijdje weer wat te schrijven, dan komt je stukje automatisch weer voorbij. Wat je nare gevoel over de reacties betreft....ik heb wel eens gelezen over een manier om dat uit te schakelen of sterk te verminderen. Wat ik dan in mezelf zeg is: "Ik geef jou niet het recht om mij me zo rot te laten voelen". Gek genoeg werkt het vaak goed. Misschien kun je er je voordeel mee doen. Sterkte met alles...
  Lilia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry.....mijn naam is dus Lilian en niet Lilia ;-)

   Verwijderen
 46. Niet stoppen hoorI Ik lees je blog elke dag en ik haal er heel veel inspiratie uit. Je toon is prima en als mensen er aanstoot aan nemen zit er toch een "uit" knopje op hun computer? Maar kijk wie reageert..."anoniem". Laf hoor. Iemand zonder naam is niet de moeite waard om serieus genomen te worden!
  groetjes
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 47. lees je blog als eerste en ga daarna verder naar anderen.
  Het is heel eerlijk om naar je gevoelens te kijken en op te merken dat het verdriet doet. Dit wil niet zeggen dat je geen sterke vrouw bent. In mijn ogen ben je dat wel juist omdat je eerlijk je gevoel onder ogen ziet. Vandaar uit werkt ook de verwerking van situaties die je mee maakt.
  Ik hoop dat je je gauw weer prettig voelt en geniet van het positieve om je heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Hè bah wat vervelend dit. Ook ik lees je blog bijna dagelijks als eerste en lees daarna verder.
  Ik vind dat je gewoon je mening mag geven. Zelf werk ik redelijk veel met twee kleine kinderen. Ook ik krijg daarover veel commentaar. Mijn werkgever wil dat ik meer uren ga werken, mij omgeving vind het vaak te veel. Lastig soms. Probeer zoveel mogelijk mij eigen weg te volgen. Ik heb niets tegen thuisblijfmoeders. Iedereen moet doen wat ie wil. Je mening geven mag maar elkaar veroordelen is niet nodig. Succes en pak maar snel de draad weer op.
  Gr. Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Het zou jammer zijn als je stopt. Je doet zoveel mensen een plezier met je stukjes. En zo'n besluit nemen nu je zo kwetsbaar bent, is helemaal geen goed idee.
  Zelf lees ik al jaren mee en al reageer ik anders niet, nu vond ik het even nodig.
  Het stuk waar zo heftig op werd gereageerd heb ik ook gelezen. En al ben ik zolang ik kinderen heb, thuisblijfmoeder geweest, ik voelde me er niet negatief door aangesproken. Ik voelde er geen veroordeling in, wel belangstelling en verbazing. Buitenshuis werken is voor mij nooit aan de orde geweest omdat onze kinderen veel extra zorg nodig hadden. Mijn man werkte in het onderwijs en in die tijd kon je daarin niet part-time werken en had je ook geen snipperdagen. Toen de kinderen gezonder en zelfstandiger waren, waren mijn diploma's niets meer waard en was ik ook fysiek niet meer in staat om een baan te nemen. Maar ik heb zodra dat kon, vrijwilligerswerk gedaan en vond het heerlijk weer onder de mensen te komen. Toch heb ik mij altijd tevreden gevoeld en geen spijt gehad van mijn keuze om zelf voor de kinderen te zorgen en het huishouden te runnen alsof het een bedrijf was. Maar ik moet er bij vertellen, dat we danzij het werk van mijn man een vast inkomen hadden wat misschien niet erg hoog was, maar wel zekerheid bood. Ik had een vriendin die in de bijstand zat en niet aan de bak kon komen. Ik ben nooit jaloers op haar geweest, daar was echt geen reden voor. Wel had ik veel respect voor haar hoe ze met weinig geld toch veel voor elkaar kreeg voor haar kinderen. Ik ben dankbaar dat ik nooit gebruik heb hoeven maken van de bijstand, maar ben wel blij dat dit vangnet bestaat. Het had mij ook kunnen overkomen en het kan ons allemaal overkomen denk ik maar.
  groetjes,
  hanna

  BeantwoordenVerwijderen
 50. NEEEEEE zuinigaan niet stoppen, ik lees je blogs graag.
  Je bent de eerste die ik lees, dan begin ik met de andere blogs.
  Toen ik de reacties zag had ik al een voorgevoel dat je misschien zou gaan stoppen. Laat je niet kennen en ga door al hoef het niet elke dag iets te schijven, zal wel leuk zijn natuurlijk.
  Mensen hebben vaak negatieve opmerkingen op het blog of buiten op straat.
  Maak ik ook mee hoort bij de mens denk ik, duuuuus laat je niet kennen.


  BeantwoordenVerwijderen
 51. O zuinigaan, wat een zure zeikers zijn sommige lezers van je blog!
  Ik lees je blog dagelijks, reageer zelden maar jouw blog is mijn dagelijkse "uitje" oftewel rustpunt. Iedere dag met een kopje koffie je blog lezen is heel belangrijk voor mij. Je hebt toch je eigen mening? Al is die ook niet altijd de mijne en al denk ik soms "daar kan iemand aanstoot aan nemen" dat is geen reden voor mij om jouw blog te negeren of nog erger: af te branden.
  Ieder zijn mening denk ik dan, ik heb de mijne en daar is ook vast niet iedereen het mee eens maar het is MIJN mening. Ik ben 10 jaar thuisblijfmoeder geweest omdat ik het zelf fijn vond thuis te zijn voor mijn kinderen, mijn spaargeld is daardoor tot 0 gereduceerd maar ik vond het fijn thuis te zijn in die periode.
  Gelukkig heb ikzelf nooit in de bijstand gezeten maar als ik niet na 10 jaar weer een baan had gevonden was dat ook voor mij realiteit geweest en zou ik dolblij geweest zijn dat er zo'n vangnet was. Niet iedere bijstandsgebruiker is een profiteur hoor!
  Laat alles maar eens bezinken, neem even een blogvakantie.
  Ik hoop hier toch nog eens wat te lezen, misschien weer dagelijks, dat zou fijn zijn.
  Sterkte Zuinigaan en succes verder met je blog, mij zie je hier nog dagelijks hoor! Laat je niet door een stel jaloerse bloglezers je leven vergallen!
  Kaathje

  BeantwoordenVerwijderen
 52. En hier nog een fan die je een hart onder de riem wil steken. Ik ben een trouwe lezer die elke avond even inspiratie haalt bij je! Ik begrijp overigens wel heel goed dat de reacties kunnen raken. Aan de ene kant heb ik het gevoel dat er pas iets gebeurd als er verschillende opvattingen zijn, aan de andere kant mag je wel respect verwachten in het verwoorden van andere opvattingen. Ik vind het logisch dat je reacties waar dat respect niet doorklinkt verwijderd. Jouw blog is juist superleuk omdat je je mening geeft.....
  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Lieve Zuinigaan,

  Ik maak dagelijks een blogrondje door consuminderland. Ik bewaar jouw blogje altijd als laatste omdat ik jouw blog super vind. Lekker kneuterig en toch interessante onderwerpen. Ik heb de leeftijd van je dochters en het voelt hier als thuiskomen. Ik heb zeer veel van je geleerd sinds ik 3 jaar geleden ben begonnen met consuminderen. Zoveel mensen, zoveel meningen. En sommige mensen hebben geen respect en fatsoen om hun mening voor zich te houden en even te slikken. Die moeten overal bovenop springen en hun mening verkondigen ten koste van de gevoelens van anderen. Stop alsjeblieft niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 54. In Grunn zeggen we " Kop der Veur" en deurgoan. Maw, ga aub door en laat je humeur niet beïnvloeden door een paar opmerkingen. Kijk naar alle lieve en gemeende antwoorden.

  Ik zie uit naar je volgende blog!!

  Karel

  BeantwoordenVerwijderen
 55. Lieve ZuinigAan, het wordt een beetje saai, maar ik lees ook elke je blog met veel plezier. Ik hoop dat je toch blijft schrijven, misschien even eerst pas op de plaats voor jezelf. Liefs en groeten uit Grunn.

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Most nait stop'n met blog'n!! Sinds een jaar of 3 lees ik jouw blog. De ene keer reageer ik wel, de andere keer niet. Maar het viel me idd de laatste tijd wel op dat er diverse personen toch wel heul negatief reageerden. Oke, ieder zn eigen mening natuurlijk, maar reageer dan gewoon niet denk ik dan.
  Ga gewoon door, hetzij in een iets mindere mate dan, maar stop aub niet!

  Groet'n oet Grunn van Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Dag lieve Zuinigaan,
  We kunnen je dus echt niet missen. Misschien is even pauze toch niet zo'n gek idee. Je wordt straks aan je ogen geopereerd,dat maakt je kwetsbaar. Ik lees je blogjes graag,maar elke dag een blog schrijven is best veel.
  Groet
  Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 58. Je laat je toch niet door een stel badmutsen je blogje ontzien? stel het dan zo in dat mensen alleen nog met hun naam kunnen reageren en niet meer anoniem.

  Enne als ik er tijd voor heb kom ik altijd even hier neuzen dusse stop alsjeblieft niet, het is altijd fijn om even tips op te doen of gewoon even te lezen hoe of wat.

  Veel Liefs,
  may Cet

  BeantwoordenVerwijderen
 59. Jammer!!! Je bent de eerste die ik lees's ochtends...

  BeantwoordenVerwijderen
 60. Gewoon doorgaan zo! Ik lees je blog sinds een paar weken, en wil het niet meer missen. Goede tips! Ik heb het bewuste blog nog eens doorgelezen, maar echt, probeer het je niet aan te trekken. Ik kan me helemaal in je woorden vinden, zeker als je leest wat jij allemaal hebt meegemaakt! Sterkte ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 61. beste zuinigaan, laat je niet opjutten door mensen die waarschijnlijk jaloers zijn of anders niet nadenken bij wat ze zeggen.
  jou blog is zeer inspirerend, hoe jou leven er "vroeger" uitzag, is een vb van velen, ik en wij zijn blij met jou blog,
  ga gewoon door, en blokkeer die negatievelingen anders gewoon,
  er zijn en blijven altijd mensen die verstandloos schrijven, zeer dom en jammer,
  ze kunnen beter een vb aan oa jou nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 62. Ik heb net vandaag een mooie spreuk voor mijn eigen weblog uitgeknipt. Geef hem nu vast een keer door.
  Uit je fouten leer je vooral dat je er altijd nieuwe blijft maken, gezegd door Rik Torfs Belgische hoogleraar.
  dus gewoon doorbloggen, je zult vast nog wel eens een beetje een misser schrijven maar wat geeft dat? wie is volmaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
 63. Er zijn bloggers die hun eigen blogs uitsluiten van reacties en komen hier vervolgens naar reageren, opmerkelijk.
  Kop op zuinigaan. Jij hebt tenminste interessants te melden. Jans

  BeantwoordenVerwijderen
 64. Wat jammer dat je je zo uit het veld laat slaan door de kritiek.
  Wie het niet bevalt op jouw blog, bijv. omdat je in hun ogen neerbuigend doet, die stopt hier dan toch met lezen. Als een programma op tv niet bevalt dan zap je toch of je zet de tv uit? Waarom moet er zo fel gereageerd worden? En al zou de toon een keertje neerbuigend zijn, dan hoef je toch niet gelijk iemand monddood te maken met je kritiek?
  Ik hoop dat je lekker door zult gaan met bloggen. Ik ben het niet altijd met je eens, maar hee dat ben ik met anderen ook niet altijd. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 65. Er is een spreuk van Loesje die zegt: Van denken worden we moe, dus oordelen we maar wat'. Voor veel mensen is het ook moeilijk om goed te lezen en ligt het oordeel al klaar. En om dan goed na te denken over een reactie , tja daar wordt je zo moe van. Ik hoop dat je blijft schrijven. Maar dat moet jouzelf dan wel wat positiefs opleveren. Blijkbaar bestaat er toch ook een taboe op blogs.

  BeantwoordenVerwijderen