Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 4 augustus 2014

Kiemen eten

Een paar dagen geleden schreef ik over kiemen kweken. Inmiddels is een deel van mijn gekweekte kiemen klaar voor consumptie.
Hoe eet ik deze?
Door salades, op brood, door de soep.
Brood met verschillende soorten peulvruchtkiemen

brood met alfafa en tuinkers

pannenkoek met o.a. alfalfa, rode kool kiemen en taugé

Kijk ook eens bij Tina die raw food eet.

7 opmerkingen:

 1. Ik kweek ook wel eens kiemen, vond bij de bieb een leuk boek met recepten laatst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb mijn kiemenboekje 4 jaar geleden 2e hands gekocht.

   Verwijderen
 2. Het voedingscentrum adviseert om kiemen te verhitten om bacterien te doden. Hoe sta jij daar tegenover? Ik ben zelf dol op tuinkers maar durf het eigenlijk niet goed meer rauw te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij kiemen van eigen kweek zie ik daar de noodzaak absoluut niet van. Volgens het Voedingscentrum zou er anders misschien salmonella en E coli op de kiemgroente zitten. Nou, dat zit niet in het leidingwater en de watten (tuinkers) die ik gebruik voor de kiemgroenten.

   Verwijderen
  2. Er is een keer iets fout gegaan bij de kweek van kiemen met zeer vervelende afloop. Vaker niet. Maar dat is het ook met gerookte zalm. Als voedingscentrum zou ik dat ook vertellen dat je kiemen moet verhitten. Doen ze dat ook bij de gerookte zalm? Denk het niet. Als je niet zwanger bent zou ik het gewoon eten. En anders idd zelf kweken (wel hygiënisch te werk gaan. ;-) )

   Verwijderen
  3. Gewoon altijd handen wassen voor je ermee aan de gang gaat, zoals gewoonlijk bij het bereiden van voedsel. Sommige kweekmethodes zijn gebaseerd op afspoelen en uitlekken. Tauge uit de toko laat ik wel altijd op het laatst even mee wokken of ik overgiet de tauge in de vergiet met kokend water voor in de gado gado.
   Ankie

   Verwijderen
 3. Ik kweek regelmatig taugé van mungbonen en sinds kort heb ik zonnebloempitten ontdekt, echt geweldig lekker vind ik en ik verbaas me er over dat ik die zo weinig zie.
  Ik heb gewoon een kilo gestreepte zonnebloempitten bij een tuincentrum gekocht voor maar €2,65.
  Je krijgt ongeveer drie keer zoveel kiemen ingewicht dus kost het nog geen 90 cent per kilo!
  Ik kiem ze gewoon in weckpotten, eerst een nacht laten weken, daarna twee keer per dag spoelen.
  Het is bij de zonnebloemkiemen wel even een klein werkje om alle hulsjes er af te halen of uit te vissen.

  Ik heb er net bami van gemaakt en morgen stop ik ze in de loempia's.

  BeantwoordenVerwijderen