woensdag 17 september 2014

De zwaksten de zwaarste lasten?

Het NIBUB heeft in opdracht van de organisatie van chronisch zieken en mensen met een beperking (Ieder(in)) en de samenwerkende ouderenorganisaties uitgerekend wat het effect is van de nieuwe regeringsplannen. Dat zijn de zogenaamde koopkrachtplaatjes. Als je als oudere of chronisch zieke de pech hebt om in een "arme" gemeente te wonen die geen vergoeding meer biedt voor huishoudelijke hulp, dan gaan deze inkomensgroepen er tot 4.000 netto per jaar op achteruit.
Bron: NOS.nl

Persoonlijk vind ik dit een onevenredig zware belasting voor mensen met een chronische ziekte en/of ouderen.
Op de NOS site komt de Ieder(in)-directeur Illya Soffer aan het woord: "Deze ontwikkeling is onaanvaardbaar. Opnieuw wordt over het hoofd gezien dat chronisch zieken en gehandicapten op meerdere niveaus met bezuinigingen te maken hebben."

Ik vind het gewoonweg niet eerlijk dat mensen met een chronische ziekte of handicap financieel zo in de kou gezet worden! Het is voor veel mensen al best moeilijk om met een chronische ziekte of handicap prettig te leven. Het is geen keuze om deze beperkingen te hebben, je hebt ze gewoon en je moet er mee leren leven. En dan hangt het van de gemeente waar je woont af of je een vergoeding krijgt of tegen gereduceerde tarieven gebruik kunt maken van zorg. In het ergste geval krijg je dus helemaal niets als je net iets boven bijstandsniveau zit. Hoezo solidaire en sociale samenleving?
Ik hoop van harte dat deze stapeling van maatregelen, want daar gaat het om, van tafel gaat en er meer aandacht komt voor ouderen en chronisch zieken en mensen met een beperking die veel zorg nodig hebben.
De overheid streeft er naar om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, maar op deze manier wordt dat een drama.

25 opmerkingen:

  1. De gemeente houdt onder de nieuwe WMO gewoon de verantwoordelijkheid om mensen te ondersteunen bij het voeren van een gestructureerd huishouden. Als je huis vervuild doordat je het door je lichamelijke beperking niet meer kunt is dit niet een gestructureerd huishouden. Ze mogen inderdaad je verwijzen naar een bemiddelingsbureau voor huishoudelijke hulp. Maar de neuwe wet zegt ook dat ze rekening met het inkomen moeten houden bij dit soort dingen. Alleen algemene voorzieningen die binnen de draagkracht vallen kunnen ze als dwingend voorschrijven. Inderdaad.... 20 euro per uur voor huishoudelijke hulp is ook met een klein pensioen niet te doen. Gemeenten die voorspiegelen dat ze HH hulp even afschaffen voeren de wet niet goed uit. Dat is ook gee behoorlijk bestuur meer. Dit gaat wellicht een aantal maanden duren, maar daarna wordt er door de 2e kamer ingegrepen en zijn er tig rechtzaken en zit alles weer op de helling. Ondersteunen via de bijzondere bijstand is een optie, maar dat kan niet bij ouderen met een klein pensioen. Hiervoor zal de gemeente dan een andere regeling in het leven moeten roepen. BTW: ouderen met een flink inkomen betalen nu ook al zelf de HH hulp via de eigen bijdrage.

    Dit is absoluut nog geen gelopen race. De enorme koring op HH hulp vanuit Den Haag dwingt gemeenten ook wat tot dit gedrag. Dat zal dus wel teruggedraaid moeten worden. Aan de andere kant is al het geld van de decentralisaties vrij te besteden. Er kan dus ook met potjes worden geschoven.

    Groetjes EB

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ik schreef net al bij Pecunia dat het hard de verkeerde kant op gaat hier in dit land.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waar ik mee zit is de kreet chronische ziekte (terwijl die o.a. komt van een organisatie die zich dus voor me inzet blijkbaar). Die heb ik dus ook (meerdere zelfs). Maar met wat zeer goedkope injecties per maand ben ik geholpen. Ik ben niet hulpbehoevend of zielig en wordt ook niet armer van de kabinetsplannen. Ik begrijp wat men wil zeggen maar vind het zo ontzettend ongenuanceerd. Net of dat mag op deze dagen rond Prinsjesdag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook meerdere chronische ziektes en ik heb (nog) geen thuiszorg nodig. Het gaat ook niet om iedereen met een chronische ziekte. Veel mensen leven met behandeling zonder ernstige klachten. Het gaat om die mensen die veel hulp nodig hebben en die dreigen, afhankelijk van de gemeente waar ze wonen, de volledige rekening te moeten betalen.

      Verwijderen
    2. Idd, mijn ex die gewoon 3* modaal verdiend, krijgt ook nog eens de chronischziekentoeslag, en krijgt het niet voorelkaar het te weigeren. Hij maakt het nu maar over naar de patientenvereniging. Toch heeft hij 3 chronische ziekten die tzt echtwel tot kosten gaan leiden, maar nu nog niet.

      Verwijderen
    3. Volgens mij klopt het niet dat je vriend nog een toeslag krijgt. De Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten is per 2014 afgeschaft. Over 2013 krijgen mensen met een inkomen minder dan € 24.570,- (voor alleenstaanden) in sommige gevallen nog een tegemoetkoming, maar meestal niet. Vóór 2013 kreeg ik (beneden modaal, maar meer dan € 24.570 bruto) een tegemoetkoming, maar inmiddels niet meer.

      Verwijderen
    4. Ex, (gelukkig on speaking terms) geen vriend. Klopt, inmiddels is dit ook weer afgeschaft, maar er was een groep die wel de toeslag kreeg, maar geen extra kosten had. Bij hem slechts het eigen risico en verder geen kosten. Dan is die toeslag ook niet nodig. Maar voor de genen die 'm wel heel goed konden gebruiken is het gewoon jammer, en dat is nu ook weer de groep waar de klappen vallen.

      Verwijderen
  4. Juist die groep mensen krijgt een stapeling van bezuinigingen over zich heen. Een vriendin van me met klein pensioen krijgt geen huishoudelijke hulp meer.Fysiotherapie houdt haar op de been en kost haar een flink bedrag. Altijd is het eigen risico ziektenkosten opgesoepeerd. De premie van de polis gaat omhoog. En dan zit in het koopkrachtplaatje nog niet vewerkt,hoe gemeenten hun belastingen gaan verhogen. Diep triest

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind het wel een beetje vreemd dat dat dan afhankelijk is van de gemeente. Je zou denken dat iedereen in Nederland dezelfde rechten zou moeten hebben wat dat betreft...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben het helemaal met je eens. Heb zelf jaren in de thuiszorg gewerkt en het nodige gezien. idd de zwakken worden zwakker. Een trieste bedoening. Je moet het maar treffen. Om eerlijk te zijn moeten de rijken maar meer belasting betalen. Die merken hier niet veel van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat de rijken maar meer belasting moeten betalen en daar niet veel van merken is aantoonbaar onjuist.Als '''rijken'' meer belasting moeten betalen is dat economisch gezien juist onvoordelig voor Nederland.En nee, ik ben financieel gezien niet rijk, komt niet eens in de buurt.

      Verwijderen
    2. Misschien is dat wel zo, dat de rijken niet meer belasting moeten betalen dan ze nu doen, daar heb ik geen verstand van. Maar om nu de zwakkeren in de samenleving op deze manier op te laten draaien voor bezuinigingen .......................................

      Verwijderen
  7. Volkomen mee eens! Deze chronisch zieke baalt er ook van, maar ik heb het idee dat het in mijn situatie nog meevalt omdat ik geen WMO of wat dan ook heb die mij ondersteuning geeft. Dat regelen/betalen we allemaal zelf. Maar mijn zus loopt er nu al tegenaan (zie mijn blogje) dat ze geen ondersteuning toegewezen krijgt. Alleen een paternalistische arts die haar zeer neerbuigend behandeld heeft bij het beoordelingsgesprek.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ook langdurig ziekzijn kost extra geld. Ik vind niet dat je langdurig zieken, chronisch zieken en gehandicapten moet korten op zorg of de vergoeding op zorg.
    Ik zie sowieso de decentralisatie naar de gemeenten niet zitten. Een gemeente die financieel gezond is zal ws meer aan zieken vergoeden dan een gemeente die rood staat. Dus als je in een arme gemeente woont heb je extra pech.
    Pfff, maag die crisis nou een stoppen? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik hoor zoveel schrijnende dingen bij lotgenoten. Hulpmiddelen die maar niet worden aangeschaft vanwege de eigen bijdrage (braces bijvoorbeeld), hulp en aanpassingen aan huis die vroeger wel zijn toegekend maar nu ineens niet meer kunnen. Gezeur over rollators en rolstoelen, je zou denken dat zij denken dat we het allemaal voor de lol doen.
    Ik moest ook een nachtspalk hebben, de officiële weg is revalidatie arts of reumatoloog, dan iemand die het aanmeet etc. Dat zou me veel eigen risico en eigen bijdrage (niet vergoede ziektekosten zo je wil) gekost hebben. Ik heb dus maar een confectiemodelletje gekocht online en gelukkig helpt het.
    Gelukkig kan ik dat betalen maar heel veel mensen die chronisch ziek zijn niet. Hoeveel extra kosten er ook bij komen kijken als je chronisch ziek bent, vervoer en parkeerkosten bij afspraken in het ziekenhuis, fysio, revalidatie, therapeut etc. alleen al is een grote aanslag op een klein inkomen. Toen ik veel afspraken bij elkaar had een paar weken achter elkaar zat ik op 10 euro parkeerkosten in een week! Tien euro is ook gewoon al veel op een minimum inkomen. Met openbaar vervoer is net zo duur of duurder en ontzettend vermoeiend en pijnlijk.
    Ik heb een hulp maar die betaal ik ook zelf, de hulp via de gemeente is veel duurder per uur. Waarom zijn die thuishulpen zo duur als ze zelf ook geen drol betaald krijgen?
    En dan weer... ik kan het nog betalen... een ander niet.
    Ik heb het geluk dat ik een inkomen van man en nog een uitkering heb, anderen hebben dat niet.
    Heb gemerkt overigens dat het in Engeland nog veel erger is, lotgenoten daar vermijden bezoekjes aan de huisarts maar omdat ze dan meteen kunnen betalen. Geld wat ze niet hebben. Verhalen over hulpmiddelen etc. zijn daar nog veel schrijnender.
    Vind ik echt erg, als mensen een betere kwaliteit van leven zouden kunnen hebben met een spalk, steunzolen of brace en zo'n stom ding niet hebben omdat ze arm zijn door hun ziekte.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aanpassingen in een woning worden hier ook niet zomaar vergoed. Als de zieke een voortschrijdende ziekte heeft, dan wordt de zieke aangeraden om naar een aangepaste woning te verhuizen. Dit ivm de toekomst. Uiteindelijk kost het de zieke natuurlijk een bom geld om te verhuizen, maar in principe zou je daarna klaar moeten zijn en tot aan je dood of opname in een verpleegfaciliteit daar moeten kunnen wonen is de mening van de politiek. Of het zo werkt weet ik niet, ze werken pas een paar jaar zo en er zijn op dit moment nog niet genoeg aangepaste woningen. Maar die worden de komende jaren wel gebouwd.

      Verwijderen
  10. Ik vind het een beetje ongenuanceerd om alle ouderen en chronisch zieken maar tot zielig te verklaren. Ouderen met een laag inkomen met veel kwalen ok, maar ik ben ook ouder en chronisch patiënt. Ik kan misschien een keertje minder uit eten, maar dat is het dus niet een groep een stempel opdrukken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het over de chronisch zieken en ouderen met serieuze problemen die thuiszorg nodig hebben. Dat de organisatie van chronisch zieken en mensen met een beperking en de samenwerkende ouderenorganisaties voor deze groep opkomt lijkt me logisch, want wie moet het anders doen?
      Ken je andere organisaties die voor hen in de bres springen?

      Verwijderen
    2. Riet, ga je schamen voor deze reactie.
      Het blijkt toch uit het logje dat het hier niet over rijke ouderen gaat?
      Tel je zegeningen in plaats van te lopen zeiken over een opgedrukt stempel.

      Verwijderen
  11. minstens net zo erg is de opmerking die ik hoorde op SBS6 , we gaan er allemaal 0,5 % op vooruit , behalve gepensioneerden, alleenverdieners en de mensen met de laagste inkomens , dat is volgens mij zowat 75 % van alle nederlanders , hoe bedoel je WE gaan er ALLEMAAL op vooruit?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De mensen met de laagste inkomens gaan er 10 (TIEN!) procent op vooruit. Volgend berekeningen van het nibud 71% van de mensen in nederland. Spijtig dat er altijd mensen zijn die er op achteruit moeten gaan, maar realistisch gezien is dat niet vreemd.

      Verwijderen
  12. Een vriend van ons zijn een tijd geleden: 'Ik verbaas me, dat je je nog verbaast', als het over alle bezuinigingen ging. Ik praat hier liever niet over politiek en hoef me gelukkig ook niet druk te maken over mijn eigen financiële situatie. Maar... dat komt alleen maar omdat ik een man met een redelijk inkomen heb. Als hij er bij wijze van spreken met de buurvrouw vandoor gaat, dan ben ik opeens ook de klos. Want: vanwege een chronische aandoening altijd parttime gewerkt, arbeidsongeschikt verklaard en een uitkering gebaseerd op dat zelfde parttime werk. Ik zal dan nog net geen bijstand aan hoeven vragen, maar zit er ook niet ver vanaf. Ondertussen is de verzorgingsstaat in een rap tempo afgebroken, dus ik hoop maar dat ik nog lang getrouwd mag blijven ;-) Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Her grootste onrecht in de zorg is de vermogensredementsheffing van 12%! voor bewoners van een Awbz-instelling, zoals een verpleeghuis. Mensen hebben hun levenlang premie betaald en waarvoor? Niets! Nu zij tot € 2.248,60 per maand zelf moeten bijdragen. Dit zijn geen rijken, maar mensen die vanaf hun 13e jaar hard hebben gewerkt en nu een nog onverkocht huis op naam hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik val onder de categorie chronisch ziek/handicap. Hier in België is de situatie gelijklopend. Ik ben nu 31, kan gelukkig nog deeltijds werken in een aangepaste werkomgeving, wat wordt aangevuld met een invaliditeitsuitkering. Maar hoe mijn leven er over pakweg 10, 20 jaar gaat uitzien? Ik denk er liever niet aan, maar beter zal het zeker niet worden...

    Groet
    Hanneke

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.