Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 18 september 2014

Gratis griepprik, ga ik wel of ga ik niet?

Ik haal al jaren, namelijk vanaf het moment dat ik diabetes + astma heb, jaarlijks een griepprik. Die prik is voor mij gratis. Ik kreeg de beide diagnoses ongeveer gelijktijdig, hoewel ik zeker weet dat ik al veel langer astma had, alleen toen zat er nog geen stempeltje "astma" op. Een griep kan voor mij voor complicaties zorgen, waardoor de diabetes of de astma kan verergeren. Inmiddels ben ik ook 60+ en mensen van 60+ komen ook in aanmerking voor een gratis prik. Dat is dus al 3 indicaties voor een prik.
Op mijn werk wordt de griepprik gratis aangeboden aan alle medewerkers. Of je nu kerngezond bent en 21 jaar of chronische ziektes hebt en tegen de 65 loopt, het maakt niet uit, je mag een prik halen. Ik vind het wel handig dat dit op mijn werk tijdens werktijd kan, dan hoef ik er niet afzonderlijk voor naar de huisarts. Dus dat ga ik dit jaar ook weer doen!
Vorig jaar was de vaccinatie op 5 november, het jaar daarvoor op 30 oktober. Het zou kunnen dat ik ziek en afwezig ben vanwege mijn 2e staaroperatie, maar dan maak ik een afspraak bij de huisarts.

Er zijn mensen die er van overtuigd zijn dat een griepprik heel slecht is voor een mens, of op zijn best weinig nut heeft, maar een deel van de deskundigen denkt daar anders over. Lees ook hier wat de Gezondheidsraad er van denkt. Die adviseert namelijk aan gezonde 60+ ers zich wel te laten vaccineren.
Haal jij een griepprik?

22 opmerkingen:

 1. Ik kan de griepprik via de huisarts krijgen en via mijn werk, beiden gratis. Vroeger werd ik echt ieder jaar geveld door de griep en lag ik echt 2 weken met hoge koorts en allerlei andere ellende in mijn bed. Sinds ik om de griepprik ga, heb ik nooit meer de griep gehad.

  Op mijn werk wordt de griepprik gratis aangeboden zodat de kans minder groot is dat we anderen met de griep besmetten. Ik werk met bejaarden en die zijn over het algemeen toch wat bevattelijker voor de griep dan jongeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik heb pleuritus gehad en ik ben bijna 65 dus 2 redenen om de griepprik te halen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik haal ook elk jaar de grieprik heb al vanaf de geboorte astma en sinds 2 jaar diabetes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. vaccinaties zijn zaken die wat doen met je lichaam (he he, daar waren ze nou net voor), maar zonder een absolute garantie dat het werkt en ook niet dat het goed werkt. De natuur komt nu eenmaal niet met garanties, hoe graag mensen dat nu eenmaal ook hebben.
  Ik haal de griepprik, omdat ik geen zin heb in griep (voor mij alleen lastig, niet gevaarlijk) en ik het virus niet wil verspreiden. Mijn lijf is sterk genoeg om infecties nauwelijks te hebben, maar ook dan kun je drager zijn. En als ik zie hoe ze polio bijna van de planeet hebben gekregen, is dat door via vaccinaties alle dragers weg te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn man haalt 'm niet meer.Als hij 'm haalde kreeg hij altijd griep en zonder niet of minder heftig.Rara hoe kan dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik haal geen griepprik, ondanks dat ik diabetes en astma heb. heb ook nooit griep (echte) gehad. gezina

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja met mijn slechte gezondheid is een flinke griep nogal een risico. En broodje asp verhalen op internet sla ik over

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb astma, maar haal geen griepprik. Ik reageer slecht op vaccinaties en heb al ruim twintig jaar geen griep gehad. Voor mij is de keus om niet te vaccineren de beste. Verder probeer ik natuurlijk om de griep niet op te lopen wat niet zo moeilijk is als je zoveel thuis bent. Verder gebruik ik zinkzuigtabletten als ik me niet fit voel en zo houd ik veel virussen bij me weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nee, ik haal 'm niet (meer) Heb wel een indicatie, maar ben niet overtuigd van het goede ervan. Ik denk dat mijn lichaam zelf moet werken om eventuele boosdoeners te verwijderen. Heb het dus wel een heel aantal jaar gedaan, meer uit gewoonte omdat het kon. Pas toen ik vraagtekens zette bij het nut ervan, stopte ik na nog 1 keer gegaan te zijn. Ook mijn dochter gaat niet meer en voelt zich al jaren prima. Neemt niet weg dat voor sommigen onder ons de griepprik een extra veiligheid is. Bij twijfel: ga een gesprek aan met je huisarts.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik haal ook de griepprik, al behoor ik niet tot de categorie met verhoogd risico. Voor mij is de reden dat ik meerdere kinderen heb, ook van jonge leeftijden en als ik ziek ben, is mijn man genoodzaakt thuis te blijven om voor de kinderen te zorgen. Dit geeft gedoe op zijn werk. Voorheen was dat elke winter het geval, dat wilde ik niet meer. Vorig jaar voor het eerst zo gedaan en ik ben de hele winter niet ziek geweest. Momenteel heb ik wel griep, maar ik ga hem, als mijn huisarts het weer toelaat, toch weer zetten dit najaar (ik haal hem op en zet hem zelf).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik haal geen griepprik, omdat ik lichamelijk in goeie conditie ben en nog lang geen 60+ ;-) Mijn vader die kampt met diabetes en een hart en vaat aandoening laat zich wel inenten en dat sinds hij een jaar of 45 is. Waarom het risico nemen, als het te vermijden is?

  Groet
  Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja ik haal een griepprik. Ben nog geen 60 maar wel longpatient. Of het helpt weet ik niet maar ik neem toch maar het zekere voor het onzekere....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een deel van de deskundigen zegt dat de prik goed werkt. Een deel van de deskundigen denkt daar dus anders over. Beide groepen zijn deskundig. Ik ben nu 65 jaar, heb nog nooit een griepprik gehad en heb ook nog nooit griep gehad. Er is vlg mij nog nooit serieus onderzoek naar gedaan. Je zou dan 2 groepen jaren lang moeten volgen, de ene wel een prik en de andere niet. Dan zou er misschien iets zinnigs over gezegd kunnen worden. Zelfs als ik chronisch ziek zou zijn, zou ik geen prik halen. Pas als ik een keer echt griep zou krijgen, zou ik kunnen overwegen om een prik te halen. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik haal 'm ook. Niet direct omdat ik 'm zelf nodig heb, maar omdat ik met veel mensen werk die kwetsbaar zijn. Hen wil ik beschermen tegen bacillen die IK mee zou kunnen dragen. Daarnaast vallen ook elk jaar enkele collega's van mij 's winters uit door de griep, en dan moet de rest veel harder werken. Dus door de griepprik te halen, zorg ik er ook voor dat mijn collega's mij minder vaak en minder lang hoeven te missen.

  Ik vind het hartstikke goed van je, dat jij 'm ook haalt. Je hebt inderdaad nu drie indicaties, dat lijkt me meer dan genoeg reden.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Op mijn werk wordt de griepprik ook gratis aangeboden. de bewoners krijgen hem standaard. Ik neem nooit een griepprik word ik ziek dan word ik ziek, in geen jaren de griep gehad alleen een ( krul ) staartje van de pigs disease.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb m nog nooit gehaald. Weleens aangeboden gekregen op een werkplek.

  Een griepvaccin is gebaseerd op het griepvirus van een jaar geleden. Aangezien die virussen muteren, is t niet exact opgewassen tegen een nieuwe griep. Kan dus alsnog zijn dat je het krijgt of continu van die 'halve' klachten blijft houden.

  Als ik t moet krijgen, dan is t niet anders, maar ik ga niet prikken met zoveel 'onduidelijkheden/onzekerheden'.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ik haal hem niet, ben van mening dat het lichaam het zelf op moet kunnen lossen. ben ook nooit ziek, dat speelt natuurlijk ook mee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ Anoniem: ben je dan ook van mening dat het lichaam andere virussen zoals AIDS, ebola en polio zelf moet oplossen? Misschien heb je het voordeel dat je nooit ziek bent en dus kennelijk het geluk hebt me een goede gezondheid gezegend te zijn en kun je alle virussen die er bestaan aan met jouw gestel.

   Verwijderen
 18. Ja, sinds ik de griepprik heb, heb ik niet meer ieder jaar een of twee keer een antibioticakuur nodig voor mijn longen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik haal hem, ook al moet ik hem zelf betalen. Ik heb paar jaar geleden de griep gehad, en was een week uitgeteld, en had weken nodig om me weer de oude te voelen. Als alleen opvoeder met 2 kinderen in huis kan ik dat niet gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ja ik haal ook de griepprik sinds ik 2 jr. geleden zo ziek ben geweest!
  De dokter zegt is geen garantie dat je de griep niet meer krijgt, maar wel
  in mindere vorm. Tot op heden heb ik de griep niet meer gehad. En al die broodjes aap verhalen gooi ik gewoon weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Al mijn hele leven ben ik ziek, zwak, misselijk, krakkemikkig. Nu -70 lentes jong- haal ik GEEN vaccinatie. Ik kan al vanaf het begin een prik halen. Na twee jaren kwakkelen in de winter ben ook gestopt. En toen een paar jaren geleden Coutinho en Klink op de tv. vertelden dat het griepvaccin niet hielp, want de stam die kwam konden ze niet voorspellen en dat ouderen en zieken kwetsbaar waren en de hulpstoffen niet konden verwerken kwam de vraag van de interviewer; Waarom wordt dit dan nog aangeboden ?? Ja.......dan werden mensen onrustig en dat kon niet. Nee geen wonder. Behandel personen als kleuterschoolkinderen en vul je zakken !! Een arts hoef je niet naar het nut te vragen; hij krijgt per vaccinatie ong. € 17,- extra in zijn/haar kontzak. Welke vaccinatie ook wordt aangeboden, NEE, voor geen miljoen euro.

  BeantwoordenVerwijderen