Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 19 september 2014

Het Gouden Windei 2014

De verkiezing van het Gouden Windei 2014, georganiseerd door Foodwatch is van start gegaan. Iedereen kan meedoen. Wat vind jij de grootste misleider?
Genomineerd zijn 5 producten:

- Knorr Boeren Groentesoep, daar staat op dat er geen smaakversterker in zit, maar glutamaat versterkt toch echt wel de smaak.

- Albert Heijn ambacht rundervink. Met 7 E-nummers, vijf soorten suiker en een scheut water.

- BelVita breakfast meergranen, voor een snel ontbijt met 22 % suiker

- Rosita's Surinaamse roti's, die absoluut niet smaken naar roti.

- Capri-sun multivitamin met vijf suikerklontjes per pakje. Dit wordt door Coca-Cola gepromoot als familiedrankje voor kinderen.

Kijk nog eens wat rond op de site van Foodwatch.
Ze voeren o.a. actie tegen verborgen dierlijke producten in bijvoorbeeld chips, mogelijk schadelijke e-nummers, scholen reclame-vrij.
Dit zijn de campagnes:
Ik heb nog niet gestemd op het Gouden Windei, maar ik denk dat ik ga stemmen op de rundervink.
Ga jij stemmen?
En wat kies je?

18 opmerkingen:

 1. Ik ken deze produkten persoonlijk niet en zal ook niet stemmen. Het belang van deze 'wedstrijd' ontgaat me. Haal het ene produkt uit de winkel dan staan er nog massa's andere produkten met dezelfde troep erin. Hoe lang wordt er al campagne gevoerd tegen de plofkip en nog steeds wordt het volop verkocht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk persoonlijk dat het goed is om actie te blijven voeren en consumentenmisleiders aan te pakken op de onzin waarmee ze proberen hun producten te verkopen.

   Verwijderen
 2. Tsjonge, dat valt echt wel tegen... Die Caprisonne koop ik ook geregeld.... Ik denk dat ik ook voor die rundervink kies.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik weet niet wat erger is: alle rotzooi die overal inzit of de mooie verhaaltjes om die te verbloemen.
  We zijn hier de suiker er aan het uit faseren. Maar jeetje waar dat al niet in zit. En dan wil ik ook af van de meeste e nummers. Helemaal een klus.
  Maar kunnen we dat windei niet geven aan de overheid /overheden die dit allemaal hebben goedgekeurd....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kies ook voor de rundervink. Ik walg van de manier waarop tegenwoordig vlees geproduceerd wordt, dan ook nog met suikers en e-nummers. Ik kan me voorstellen dat bewuste mensen op de andere verpakkingen even goed kijken, maar bij vlees zou het niet nodig moeten zijn op zoek te gaan naar suikers en e- nummers.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vorige week heb ik gestemd en wel op de rundervink.
  Schandalig dat geknoei met vlees!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vandaag las ik het alarmerende bericht in de krant dat in Israel wetenschappers bewezen hebben dat suikervervangers juist voor diabetes type 2 kunnen zorgen, in plaats van het juist tegengaan. Light produkten maken dus dat ik alsnog diabetes krijg, terwijl ik juist wil oppassen voor suiker en mijn hypoglycemie.
  Zoetstoffen blijken effect te hebben op je bloedsuiker. Over misleiding gesproken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is 1 studie die met muizen uitgevoerd is en voor een deel met mensen. Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden voordat er echt conclusies getrokken kunnen worden voor mensen.
   Ik denk niet dat er serieus sprake is van misleiding, want zoetstoffen geven immers geen calorieën en dan ligt de veronderstelling voor de hand dat je er niet dik(ker) van wordt en dat er ook geen suikers zijn die invloed hebben op je bloedsuikers.
   Maar ik schrok daar zeker ook van! Ik was als klein kind al dik en heb vanaf die tijd zoetstoffen gebruikt in thee en in voeding als stoofpeertjes. Mijn moeder gebruikte dat voor mij. Ik heb vanaf mijn 32e diabetes type 2. Ik vroeg me inderdaad direct af of dit met de zoetstoffen te maken heeft gehad.

   Verwijderen
  2. E 621
   Mononatrium glutamaat. ( MSG )
   Synthetisch smaakversterker, toegevoegd aan duizenden levensmiddelen, soep, chips,
   kant en klaar, dieetproducten, ,
   veroorzaakt zwaarlijvigheid, en heeft de neiging om de hoeveelheid insuline,
   die door de buikspeekselklier wordt aangemaakt, te verdrievoudigen, waardoor de kans
   er is op ouderdoms diabetes.
   Net zo gevaarlijk als aspartaam en verschijnt onder verschillende namen.

   Bovenstaande staat al genoteerd in een boekje uit 2007....
   zojuist ontdekt. :-(
   Schrikken hoor.

   Verwijderen
  3. Monosodium glutamaat: zit in tomaten in een hogere concentratie dan in levensmiddelen toegevoegd mag worden. Monosodiumglutamaat: de eerste smaakversterker die je kind binnen krijgt want zit in moedermelk.

   tja dat is dan de andere kant.

   Gelukkig worden stoffen die een E-nummer hebben getest en gecontroleerd en richtlijnen vast gesteld voor de andere miljoenen stoffen die in voeding zitten zijn er helemaal geen controles. De sinaasappel leverancier is maar wat blij dat hij geen ingredientenlijst hoeft toe te voegen met all kankerverwekkende stoffen die er van nature in zitten en die bv in bouwmaterialen al verboden zijn.
   google eens op chemofobie in combinatie met sinaasappel en lees eens het artikel van bv de groene rekenkamer over chemofobie.
   niets is zo'n geode gifmenger als moeder natuur.

   Verwijderen
 7. Ik stem op Becel Pro-active.
  Ik vind het schandalig dat mensen die met hun gezondheid sukkelen dure producten wordt aangesmeerd die niet bewezen doeltreffend en zelfs niet altijd veilig zijn.
  Wat ik behoorlijk stuitend vond was de campagne van de service-apotheken (met de bus) om cholesterolmetingen te doen die gratis werden aangeboden, maar waarna je een tas vol reclame meekrijgt (als je cholesterol iets verhoogd is) voor Becel pro-active. Bah.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze margarine stond in het lijstje van 2012 en heeft toen met glans gewonnen als grootste misleider, je kunt er nu niet op stemmen.

   Verwijderen
  2. O haha. Zo goed heb ik niet gekeken. Ik kreeg hier zelf mee te maken (vanwege die cholesterolprik) en was daarna erg boos. Vandaar mijn reactie. Sorry.
   Ik ga kijken waar ik wel op zal stemmen.

   Verwijderen
  3. Ik heb inmiddels op de rundervinken gestemd.

   Verwijderen
 8. Ik heb op de rundervinken gestemd. Ik begin het een beetje zat te worden dat AH zaken beter voordoet dan dat ze zijn. Mogelijk als de rundervinken van een andere supermarktketen waren geweest, dat ik dan op wat anders had gestemd.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. zuinig aan, het is heel simpel, laat een bloedtest afnemen na een normaal ontbijt of nuchter test dan een half uur na een kop koffie met zoetjes of een glas frisdrank, meer onderzoek heb je niet nodig, jouw eigen risico is dit jaar al verbruikt.. dus vraag of het mag van je huisarts, kost je een uurtje en levert voor jou het bewijs wel of geen invloed op bloedsuikerspiegel...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ?? Hoe bedoel je? Ik heb sinds ca. 29 jaar diabetes en spuit al sinds 1999 insuline. Wat moet ik met de bloedtesten waar jij op doelt aantonen? Dat mijn bloedsuikerspiegel stijgt altijd na het ontbijt, dat is normaal. Ik drink nooit koffie met zoetjes. Ik heb zelf testmateriaal, ik test regelmatig mijn bloedsuikerwaarden en die zijn nooit extreem hoog. Meestal keurig en heel normaal.

   Verwijderen
  2. Ik heb nog even de reactie gelezen van internist Nieuwendorp in de Volkskrant. Je zou, als je daar gevoelig voor bent, een bloedsuikerspiegelstijging krijgen met 30 blikjes cola per dag, dus niet na 1 glas en of 1 beker koffie of thee met zoetstof. Geen wonder dat ik niets merk als ik mijn bloedsuikerspiegel check. Overigs krijg je van 30 blikjes cola per dag volgens mij ook ingewandstoornissen en word je vriendjes met de wc, zeg maar.

   Verwijderen