zondag 28 september 2014

Milieubewust besparen: geen voedselverspilling

In het herfstnummer van Genoeg word aandacht geschonken aan de voedselverspilling. Ik las op de site van de Wageningen Universiteit het volgende: Het verminderen van voedselverspilling met 40% in 2020 door huishoudens en detailhandel in de EU leidt tot een jaarlijkse besparing van 123 euro per persoon.
In Genoeg wordt gesteld: wij willen een doelstelling van 100%
In Nederland wordt per persoon per jaar bijna 50 kg voedsel weggegooid. Dat is voor heel Nederland een file vrachtwagens van Amsterdam tot aan Milaan.

Doe de weggooi-test en reken uit hoeveel jij verspilt.
Een einde aan de verspilling is niet alleen heel goed voor het milieu, maar leidt tot zuiniger landgebruik en is goed voor jouw portemonnee.

Hoe kun je zorgen dat je minder/niets verspilt?
- Voordat je voeding gaat kopen kijk je wat je op voorraad hebt, zodat je niet te veel koopt en alleen wat nodig is.
- Meet je maaltijd af. Gebruik een maatbeker en een weegschaal om de hoeveelheden te bepalen.
- Als je restjes overhoudt, gebruik die restjes dan in de volgende maaltijd en of vries ze in zodat je ze bijvoorbeeld in een maaltijdsoep of als toetje kunt gebruiken. Gebruik een leuk kliekjeskookboek om ideeën op te doen. Ook in het herfstnummer van Genoeg staan leuke recepten en tips voor restjes.
- Gooi niets weg, ook geen broodkorsten. Van broodkorsten kun je heel gemakkelijk paneermeel maken.
- Je kunt veel restjes invriezen en later gebruiken. 
- Wees kritisch op de THT datum. Van sommige producten wordt de smaak iets vlakker, maar het bederft niet. Blikken en potten kun je jaren bewaren.
Het Kliekjeskookboek
Kliekjes kookboek van Lydia Tuynman

Heb jij nog tips? Ik hoor ze graag!

21 opmerkingen:

  1. Vroeger thuis aten wij al regelmatig 'restjessoep'. Momenteel staat er hier ook een pan restjessoep op het fornuis, lekker straks wat als lunch en de rest invriezen. Er zit tomaat, paprika, bospeen, een broccolistronk, ui, knoflook, zwarte peper, oregano en groentebouillon in. Alle groenten moesten op. Alles gaat straks in de blender. Misschien doe ik er nog wat roomkaas door.

    Vroeger thuis aten wij ook regelmatig een boerenomelet. Daar kunnen ook heel goed restjes groente en vleeswaren door.

    Ik vries ook heel veel in, ook mijn brood. Iedere keer ontdooi ik het aantal sneetjes dat ik ga eten.

    Een klassieker voor oud brood (als brood buiten de vriezer bewaard wordt) zijn wentelteefjes. Tosties van oud brood smaken ook prima.

    De komende tijd ga ik ook mijn voorraadkast leeg eten om te voorkomen dat producten over de datum gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik gooi zo goed als niets weg. Heel af en toe is er net een heel klein kladje over van de avondmaaltijd, wat echt te weinig is om te verwerken of in te vriezen. Dan hebben we onze hond, die dankbaar is met een extraatje (ik geef hem dan wel ietsje minder brokken, dus hij komt er niet van aan en het scheelt dan dus echt wat) Verder vries ik echt alles in en maak er eens in de zoveel tijd kliekjesdag van. De grotere porties, die ik expres maak zijn fijn voor als ik niet wil koken, maar wel gezond wil eten. Goedkope groente vries ik ook in, zodat in duurdere tijden de maaltijden niet te duur worden. Dat ik hiermee het milieu ook help, is een hele mooie "bijkomstigheid".

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik blijf het lastig vinden, het is wel een aandachtspunt voor mij en ik gooi al veel minder eten weg dan een jaar geleden. Maar bijvoorbeeld deze week at ik nasi met restjes groenten en een restje rijst en kip uit de vriezer, voor zes personen. Er was een eenspersoonsportie over. Dat ga ik niet weer bewaren of hergebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik merkte dat mijn oudste ook al goed er over denkt soms. Hij bedacht om een pasta salade te eten, dan waren alle restjes weer op.( en hij vind het erg lekker ).
    Maar ik moet mezelf echt weer tot orde roepen op dat vlak. Er was steeds teveel en ongepland.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik heb een sapcentrifuge gekocht op een rommelmarkt voor 7,50 euro en maak nu van alle fruit en groente die er niet meer zo fris uit ziet sap, nu gooi ik nog minder weg dan voorheen. op mijn werk word heel veel fruit weggegooid dat mag ik nu ook meenemen en ook daar maak ik sap en salades van , daardoor voorkom ik dus ook dat er op het werk fruit weggegooid word. ook verdwijnt er veel brood in de prullenbakkken en aangezien ik die leegmaak ,neem ik dat ook mee, niet voor mezelf ,maar dat gooi ik buiten voor de vogels, is niet hetzelfde als zelf opmaken ,maar in ieder geval hebben de dieren er dan nog wat aan.altijd nog beter dan dat het in de prullenbak verdwijnt.Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik moet altijd lachen om de tip dat je panneermeel kunt maken van broodkorstjes. Dat kan idd, maar ik gebruik het spul nooit! Ik heb nu een pak staan met een tht van 2007. Is verder nog prima, maar is ook nog minstens half vol. Dan ga ik dus niet van broodkorsten ook nog panneermeel maken, zijn er nog andere tips. Wentelteefjes eten we graag maar niet zo vaak want daar moeten we kapjes voor sparen.
    Maar ik heb al eens meegedaan met een uitdaging van foodbatle en wij komen tot zo'n 4 kg weggegooid voedsel per jaar. Ruim onder het gemiddelde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak ook nooit paneermeel. Ik bewaar mijn brood in de vriezer, vries het direct na aankoop in. Steeds als ik brood nodig heb, haal ik de benodigde plakjes uit de vriezer. Zo heb ik nooit oud brood.

      Verwijderen
    2. Ik heb ook nooit oud brood : bak al jaren zelf, snijd het na afkoelen en vries het in per dagportie. De kruimels van het snijden van mijn broden (8 broden per bakbeurt) houd ik opzij, droog ze en daar maak ik paneermeel van : met de deegroller over de droge kruimels en ik heb gratis paneermeel zonder toevoegsels. Ik gebruik enkel paneermeel als de kleinkinderen komen eten en ik gehaktbrood of vogelnestjes maak. liesbet

      Verwijderen
  7. Ik gooi ook zo min mogelijk eten weg. Wat we in de avond over hebben gaat de diepvries in en eens in de zoveel tijd hebben we dan 'kliekjesdag' is het te weinig om in te vriezen dan krijgt ons hondje het. Weggooien doen we zelden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Straks ga ik koken. Alles wordt gewogen en genoeg is genoeg. Wij -twee- delen de inhoud van de pannen. Als ik een eetgast heb dan zelfs weeg ik nog. En b.v. één persoonsporties? De volgende dag bij de lunch en een broodje minder uit de diepvries. Dit scheelt brood, roomboter en beleg. Jij gaf een tijd geleden een tip; de bladeren/stronk van de bloemkool. Gister heb ik er een gekocht en gelet op deze onderdelen. Morgen de bloemkool en dinsdag wokken met de rest en een andere groente. De stronk van de broccoli wordt altijd gebruikt als soepbinder (even in de blender). Wat hier heel af en toe een schimmeltje heeft en weggegooid wordt is zelfgemaakte appelmoes zonder suiker. En dan denk ik nog; dom, je had een appel minder moeten nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. appelmoes is ook heel goed in te vriezen. Dat doen wij met de restjes die we niet in 1x uit de pot (zelf geweckt) op krijgen. In zo'n ijsblokjes bak en dan lekker door de tomatensoep om er een chineestintje aan te geven. (Ala de afhaalchinees)

      Verwijderen
  9. Wij gooien zo goed als geen eten weg. Wat over is en wat wij zelf niet meer zullen eten gaat naar de honden, katten en kippen. Die kippen leggen heerlijke eieren en soms slachten we een kip en smullen we van zo'n biologisch kipje. We verbouwen zelf onze groente en aardappels en ik vries de groente in. Veel werk maar het loont zeker de moeite.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben blij met de hond. Die eet regelmatig de restjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij gooien geen eten weg. Als ik kook, weeg ik meestal de hoeveelheid groenten per persoon af volgens de portie die wij eten en ik heb zelden 'overschot'. Het is enkel als ik eters heb dat ik de juiste portie niet kan inschatten omdat ik niet altijd weet hoeveel mijn gasten zullen eten. Is er dan toch eens overschot, dan wordt die rest ofwel 's avonds met de boterham opgegeten ofwel verwerkt in een andere maaltijd de dag nadien of als het voordien nog niet ingevroren was, gaat het in de diepvries.
    Ik vind het zonde om voeding weg te gooien vooral als je weet hoeveel mensen er eigenlijk voedseltekort hebben....liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat moeten andere mensen veel meer weggooien als wij consuminderaars dat amper doen.
    Ik doe oud brood in de vriezer en maak er later broodpudding van. Ook stokbrood wat overblijft bij feestjes waar ik kom, neem ik hiervoor mee naar huis. Groenten gaan inderdaad in een soepje. Van de stronk en het blad van bloemkool maak ik bloemkoolsoep. Aardappels schil ik niet, scheelt ook weer afval. De stronk van broccoli snijd ik in kleine stukjes en gaat dus gewoon in de pan met de broccoli, ik vind de stronk zelfs lekkerder.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  13. De kliekjes die bij mij overblijven worden verwerkt tot hussel. Het gaat als volgt: Leg onder in een schaal restjes vlees met wat jus. Daar bovenop groenten die bij elkaar passen en bedek het geheel met aardappelpuree. Zorg dat alle resten lekker gekruid zijn. Bedek het geheel met twee gekruimelde beschuiten, twee eetlepels geraspte kaas, fijn gesneden peterselie en wat olijfolie. Meng deze laatste laag goed door elkaar en strooi het over de aardappelpuree. 20 minuten in de oven op ± 200 graden en dan is het klaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Plaats 3 bakjes in de vriezer:
    1. groente
    2. vlees
    3. aardappelen
    Alle groenten die overblijven na het eten - die paar boontjes of bloemkool, die ietwat zachte tomaat, dat stukje prei, lenteuitjes, etc – snijd je fijn en doe je in de groentebak in de vriezer. Hetzelfde doe je met stukjes vlees, die na het eten over zijn. Hetzelfde geldt voor aardappelen die over zijn.
    Maak een heerlijke kliekjes groentensoep:
    Van de botten die over zijn van het vlees dat je eerder gegeten hebt trek je een bouillon. Voeg zout of bouillonblokjes naar smaak toe. Verwijder de botten als de bouillon goed op smaak is en voeg de inhoud van de groentebak uit de vriezer toe. Om de soep te binden kun je er aardappelen aan toevoegen. Om de soep verder te verrijken kunnen bijvoorbeeld verse kruiden uit eigen tuin of balkonbak toegevoegd worden. De soep kun je eventueel pureren met een hittebestendige staafmixer. Variatie mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt vlees toevoegen, maar bijvoorbeeld ook macaroni of rijst wat over was.
    Maak een heerlijke ovenschotel:
    Met het kleingesneden vlees en de aardappelen die je hebt bewaard maak je een ovenschotel. Vet een ovenschaal in. Leg vlees op de bodem, daarop groenten (verse of uit je groentebak in de vriezer) en als laatste plakjes aardappel of puree gemaakt van je ingevroren aardappelen.
    Zo gaat er nooit meer iets verloren en heb je altijd een makkelijke maaltijd achter de hand!!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. nog wat ideetjes: Neem een pakje bladerdeeg en doe in elk plakje 1-2 eetlepels kliekje. Vervolgens een kwartier in de oven ========== Zorg voor een pizzabodem en gebruik de kliekjes om een pizza mee te maken =========== ik haal wat gehakt en roerbak dit met de kliekjes groente. Daarna aardappelblokjes, champignons en een bouillonblokje toevoegen. Heerlijk op brood! ========== Bak dezelfde avond het vlees van het gourmetten in een braadpan met bijvoorbeeld kruidenboter. Voeg kliekjes van champignons, uien en paprika toe. Je hebt een heerlijke roerbakschotel. =========== Ik maak van de kliekjes (groente en vlees) een heerlijke bami =========== Maak van de kliekjes kroketten. De kliekjes vermalen of binden met wat gesmolten boter en vermengen met veel bloem en een beetje bouillon. Vervolgens maak je er de vorm van een kroket van en rol je het door paneermeel. Je rolt het geheel daarna door een ei en nog eens door paneermeel. Niet meer dan vier kroketten tegelijk Vijf minuten frituren in vet of olie van 175 graden.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. ========== Restjes oud brood uitrollen en een heel dun laagje olie met kruiden er op smeren. Even in de oven bakken en je hebt heerlijke toast. Overgebleven vleeswaren in kleine stukjes snijden en mengen met een uitje, appel en wat mayonaise of yoghurt. Smaakt lekker op stokbrood. ========== Fruit, dat op moet met wat yoghurt en citroensap in de blender. Eventueel wat suiker erbij doen. Restjes groente in de blender met een beetje tabasco, peper, zout en citroensap. =========== Ik vermeng het restje vlees dan met allerlei
    andere restjes ( eventueel uit diepvries)
    zoals paprika, champignons, knoflook,uien
    en gyroskruiden en bak het even in de
    koekenpan. Een pitabroodje bakken in de broodrooster, vullen met het mengsel en met (als het nog in de groentela aanwezig is) fijngesneden andijvie of sla.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Kunt ook een heerlijke rijstevlaai maken van overgebleven rijst, ===== Van de overgebleven rijst kan je rijstepap maken, melk bij de rijst doen en een half uurtje laten pruttelen, af en toe roeren en eventueel wat melk erbij doen als de brij wat te dik wordt. Opdienen met donkerbruine suiker en een klontje roomboter ====== Van een restje cake maak je als volgt een heerlijk nagerecht: in een dessert schaaltje een plak oude cake leggen en deze bedruppelen met een likeur naar eigen keuze. Hierop wat verse vruchten of vruchten uit blik leggen en het geheel overgieten met vanillevla of vanillepudding. Koud serveren =========== Aardappelpuree kun je verwerken in een ovenschotel of als aardappelkoekjes. Hiervoor meng je de puree met 1 theelepel bloem, een snuifje nootmuskaat en eventueel een snuifje zout. Van dit deeg met twee eetlepels koekjes vormen. Deze in de koekenpan in een theelepel boter goudbruin bakken.========= combineer de kliekjes tot een 'nieuw' gerecht: bijvoorbeeld als ik aardappels over heb en een bal gehakt dan snij ik alles klein, bak er wat spekjes bij, maak het lekker met oregano en kummel en een restje tomatenpuree. Daarna voeg ik een pot bruine bonen toe. Lekker in een wrap met tomaatjes en sla.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Als ik melk in huis heb, die eigenlijk al over datum is, bak ik er pannenkoeken van , kun je ook in de vriezer bewaren ==== restant wijn invriezen voor stoofpotjes ==== groente koekjes
    1 courgette ,1 grote wortel ,2 aardappels ( dit word allemaal geraspt )
    bosje verse dille
    1 ei
    zout peper na eigen smaak
    meel
    dit hele mengsel doen we bij elkaar de meel als laatst
    je maakt een dik papje er van dus kijk uit niet te veel meel
    heb je toch te veel meel dan kan je altijd beetje water toe voegen niet te veel
    dan in koekenpan olie warm maken en met 1 eetlepel elke keer schep in de koekenpan doen er passen ong 4 a 5 tegelijk ======
    tomatensaus met veel groenten basis is tomaat, tomatenpuree, gehakt paprika en wortelen en champignons en daar kieper ik nog bij wat er aan restanten in vriezer ligt: broccoli, bloemkool, courgette, boontjes zelfs maakt niet uit=========Dat kan ook met een pot chilibonen. Eind van de week de bloemkoolroosjes, broccoli, boontjes, lekker met gehakt en eventueel spekjes. Eventueel zelf op smaak maken en met witte rijst.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.