vrijdag 26 september 2014

Wethouder: bijverdienen naast een uitkering moet kunnen!

Volgens de Groninger wethouder Mattias Gijsbertsen van Sociale Zaken moeten mensen met een uitkering extra geld kunnen verdienen met een bijbaan. Dat geld van de bijbaan mogen uitkeringstrekkers houden en de uitkering wordt niet gekort.
Hij is van mening dat een bijbaan juist goed is om weer op de arbeidsmarkt te komen.
Kijk, dat is nu een wethouder die ferme uitspraken doet!
Het plan gaat naar minister Asscher ter goedkeuring en zal een Gronings experiment worden.
Lees hier het artikel op RTV Noord en lees ook hier op de website van DVHN,

Ik neem aan dat je wel eerlijk al je bijverdiensten moet opgeven en dat je tot een bepaalde grens mag bijverdienen. Wanneer is iets een baan en wanneer zijn het bijverdiensten? Ik bedoel wanneer word je dan wél gekort?
Een uitkering voor een alleenstaande is 995 per maand en je verdient bijvoorbeeld met een bijbaan 400 euro netto er bij. Zou dat echt stimuleren om alle inkomen uit arbeid te krijgen? Het lijkt mij wel lekker makkelijk: een beetje werken en voor de rest een uitkering krijgen.
Het is ook niet zo eerlijk tegenover anderen die wel 100% werken en die door hard werken een minimumloon verdienen, die moeten het doen van een minimum inkomen en de bijstandstrekker pardon, -gerechtigde krijgt extra. Dat geeft ongetwijfeld scheve ogen. En als je dan een volledige baan kunt krijgen waarbij je iets meer verdient dan het bijstandsniveau, houdt de regeling dan op?

Ooit, vanaf januari 1999, verdiende ik met 24 uur per week werken net iets meer dan bijstandsniveau. De bijstand die ik daarvóór had, stopte en ik had nergens meer recht op. Na een aantal maanden hield een deel van die tijdelijke baan op en werkte ik 12 uur per week. Toen ontving ik bijstand en mocht ik een bepaald percentage (ik weet niet meer hoe veel, 20%?) van het inkomen uit werk houden. Een zeer fijne regeling, weinig werken en meer inkomen, wat wil je nog meer? Ik verdiende meer dan bijstand en ook meer dan toen ik werkte. Het werk hield per 1 december helemaal op en dan zou ik weer volledig terugvallen in de bijstand. Net op tijd rolde ik in mijn huidige baan en ging ik 27 uur per week werken. Daarmee zat ik weer boven bijstandsniveau en toen hield mijn "bijstandscarrière" definitief op.

Heeft het experiment van wethouder Gijsbertsen kans van slagen? Eigenlijk is het sociale klimaat er niet echt naar. Er is in de afgelopen jaren steeds meer controle gekomen en alle extra inkomsten en bijverdiensten worden gekort, ook als je iets van je bezittingen op Marktplaats verkoopt. Dan werk je helemaal niet, dan verkoop je iets dat van jou was en dat ruil je voor geld. Ik noem dat geen inkomen, maar veel sociale diensten denken daar heel anders over.
Ik ben benieuwd of de Groninger wethouder minister Asscher meekrijgt in zijn plannen.

16 opmerkingen:

  1. Wat ik echt niet begrijp is dat je telkens schrijft over je opleiding en dat je dan toch weinig verdient.
    Echt ik denk dat een goede HBO-er goed verdient.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik werk als semi ambtenaar in een secretariële functie. Dat verdient veel minder dan in het bedrijfsleven. Ik ben wel een goede HBO-er, maar word niet op HBO niveau betaald. Voor mijn functie is op papier geen HBO nodig, maar MBO met goede administratieve- en ICT skills, dus wordt dankbaar gebruikt gemaakt van mijn kwaliteiten en nietr naar betaald.
      En wat moet ik? Als bijna 62 jarige maatschappelijk werkster met een HBO opleiding van 30 jaar oud kom ik echt niet meer aan de bak. In ieder geval niet hier in het noorden, want de werkgelegenheid hier in Grunn is ver beneden peil.

      Verwijderen
    2. Er zijn nu veel hbo'ers met helemaal geen werk:-P
      Maar je opleiding zegt niks over je werk. Vriend van me heeft een universitaire studie afgerond en is nu vuilnisman. Hij is er niet minder gelukkig om..

      Verwijderen
    3. Dat was in de tachtiger jaren niet anders. Jongste dochter heeft een master afgerond en is postbode.

      Verwijderen
    4. En hier iemand (ik) met een niet-met-diploma-afgeronde-MBO en verdient een flinke boterham als ZZP-er. Opleiding zegt dus niet veel. Hangt van zoveel factoren in het leven af. Kansen, ziektes, arbeidsmarkt.. enz. Niemand beoordelen op zijn opleiding of salaris. Veel beter is het te kijken naar de mens achter het papiertje of salaris.
      Ook bij mij kan het zomaar weer afgelopen zijn. Leuk voorval.. aantal jaar geleden, begin crisis, werd ik afgewezen voor een uitzendbaan, identiek aan wat ik deed. " Nee, u heeft geen MBO-diploma". 15 jaar ervaring in dat vak telde niet mee. Nu ben ik blij dat ze me afwezen. :)

      Verwijderen
    5. Omgekeerd kan ook hoor, man heeft alleen een mavo diploma en is Manager IT bij een groot bedrijf en verdient elke maand ruim EUR 5000,- bruto + bonus en reiskosten.
      Ilse

      Verwijderen
    6. En dit persoontje heeft een hbo+ opleiding, maar kiest ervoor om lekker 24 uurtjes in de thuiszorg te werken voor een laag loon en veel voldoening. Materieel stel ik niet zoveel eisen en kom als alleenstaande niks tekort. Kijk, ik heb wel te doen met hen die móeten werken en hun hele leven iets moeten doen wat ze niet graag doen, om de eindjes aan elkaar te knopen. En ik snap dat zij er ook moeite mee hebben dat iemand met een uitkering eventuele bijverdiensten mag houden. Ik heb daar geen moeite mee, mits in normale proporties. Gun het hen ook om plezier aan het werken te laten ontdekken. Groetjes Mary

      Verwijderen
    7. Is toch een rare arbeidsmarkt. Idd Groningen, maar Google gaat naar Groningen, helaas voor 150 man personeel. Maar je weet maar nooit wat het voor andere bedrijven oplevert.
      Op onze leeftijd kom je nergens aan de bak, tenzij heel erg beneden niveau en beneden huidig WW bedrag.

      Ik doede eigenlijk, jaren terug, toen je begon te werken. Misschien dat het toen ook moeilijk was, na zoveel jaren niet werken.
      Het was heel belangrijk om geen tussentijd in de CV te hebben. Want anders voldeed je niet aannde normen om een goede ratracer te zijn.
      In mijn ogen is iemand met schuld en een hoge hypotheek de beste werknemer. Je blijft je baas trouw,want je moet wel.

      Verwijderen
  2. .....zo word je in elk geval bij een gedeelte van de burgers een poplulaire wethouder!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een paar dagen geleden heb ik een uitzending van tegenlicht gezien over het basis-inkomen. Ik vond dat best wel interessant. Uit onderzoek in Canada bleek dat mensen die geld kregen maar niet verplicht waren om daar een tegenprestatie tegen te leveren dat geld eigenlijk allemaal goed besteden om hun leven beter te maken; een betere auto om hun goed te kunnen doen, doorstuderen etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind je overwegingen interessant! Ik ben ook benieuwd of dit door gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De uitzending,die Daantje beschrijft zag ik ook. Die wegvallende druk betekende gezondheidswinst. Een voordeel voor mensen en de staat. misschien gaat dat in Groningen ook zo

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind het echt een onzin uitspraak, heerlijk populistisch om kiezers te trekken. Denk je eens in dat die persoon die dan een uitkering krijgt en een krantenwijk ernaast neemt op die manier meer binnenkrijgt dan iemand met een minimumloon die full-time werkt. Een lekkere stimulans om dan toch maar wel full-time aan het werk te gaan? Nee dus.

    Daarnaast pakt die persoon ook nog eens een baan weg van een scholier/student die het echt als bijbaan wilt gebruiken, dus het heeft ook nog eens een negatief effect op de arbeidsmarkt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook mijn bezwaar. Je schept ongelijkheid door werkende mensen met een minimumloon niet iets extra te geven.

      Die concurrentie met scholieren en studenten is ook niet fijn voor deze groep die wat extra's wil verdienen.

      Kiezers trekken lijkt me niet aan de orde, de gemeenteraadsverkiezingen waren in maart dit jaar.

      Verwijderen
    2. Kiezers trekken doe je het hele jaar door, er is altijd wel een verkiezing ergens voor. Is het niet voor de 2de kamer, dan is het wel voor de provinciale staten, de gemeente of voor het Europees Parlement.

      Dit valt gewoon in de categorie proefballonetje, eens kijken hoe er wordt gereageerd op een idee dat niet breed geaccepteerd wordt.

      Verwijderen
  7. Aan zo' n regeling zitten ook positieve kanten. Je komt in het arbeidsproces. Dat zou het gemakkelijker moeten maken om later het aantal uren uit te breiden. Bovendien is er nu veel werkloosheid. In goede tijden, als er wel genoeg werk is, zou je het weer af kunnen schaffen. Want vanuit de bijstand een baan vinden is bijna een onmogelijkheid. De meeste mensen in de bijstand zitten. U in een uitzichtloze situatie. Een hele baan vinden lukt niet en een aantal uren werken loont niet. Want je moet alles weer inleveren.scheve situaties vergeleken met werkenden zullen altijd blijven. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.