Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 29 oktober 2014

Blij met mijn gezondheid

Het is verbijsterend hoe sommige mensen ineens een erg nare kwaal blijken te hebben. In mijn omgeving is het de laatste jaren nogal eens voorgekomen dat collega's of familieleden een levensbedreigende of invaliderende ziekte bleken te hebben. Een ziekte waaraan je misschien wel binnen een paar jaar dood gaat of een ziekte waardoor je mogelijk in een rolstoel belandt en je hele leven op zijn kop gezet wordt.
Ik mag me gelukkig prijzen met de kwalen die ik heb, daar valt prima mee te leven. OK, het zou nog beter zijn als ik helemaal gezond was, maar het is peanuts vergeleken met wat sommige anderen voor hun kiezen krijgen.
Het lijkt wel of ik daardoor extra geniet van de dingen die ik allemaal kan.

Ik fiets in de zon en kijk om mij heen. Ik zie ganzen op het water en paddenstoelen in het gras. Soms blijken die paddenstoelen ver weg in het gras eigenlijk stukjes zwerfvuil te zijn. Even verkeerd gezien met die ogen van mij, maar over het algemeen kan ik toch echt genieten van alles wat ik onderweg zie.
Vanavond lekkere wraps gegeten met gorgonzola, uien, paprika en een beetje spinazie. Genieten van de lekkere dingen die ik helemaal zelf kan klaarmaken.
Gisteren at de ene dochter hier met haar vriend, vrijdag de andere.
Het leven is nog niet zo slecht.
De poes die languit op de bank ligt, met haar buikje omhoog en die héél luid begint te spinnen als ik alleen al tegen haar praat. 

9 opmerkingen:

 1. Gisteren in het ziekenhuis weer Peter gezien. Hij heeft alvleesklierkanker en nu nog 2 maanden te leven. Maar omdat misschien te kunnen verlengen, krijgt hij elke 14 dagen 3 dagen achter elkaar chemo. Zijn voeding krijgt hij via een sonde.
  Hij vertelde dat hij zo graag weer eens wat zou willen drinken, gewoon een kopje koffie. En dan besef je weer eens heel goed dat gezondheid een groot goed is. De meest eenvoudige dingen als drinken en eten, die voor ons zo normaal zijn, kunnen voor iemand goud waard zijn. Ik neem nu bewust de tijd om extra van mijn kopje thee te genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel herkenbaar. Mijn partner heeft slokdarmkanker en krijgt op dit moment alleen nog vocht en voeding via een infuus. De slokdarm zit dicht. Toch genieten we elke dag nog van elkaar en wat we samen hebben. Hij proeft af en toe trouwens wel wat, een hap van een broodje kaas of een paar lepels soep, en spuugt het dan uit. Gewoon voor de smaak. Daarna mond goed spoelen en tanden poetsen. Niet zoals we het thuis van onze moeder geleerd hebben, maar het geeft hem weer wat vitaliteit en optimisme.

   Verwijderen
 2. Wat een mooi stukje..!

  ( heb wel veel moeite met je woordverificatie hoor..
  ben soms minuten lang bezig om iets te kunnen plaatsen,
  en meestal laat ik het dan maar zitten..)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien moet ik de woordverificatie maar weer uitzetten. Alleen het is een erg goede spamfilter. Anders krijg ik per dag ruim 30 spam reacties. Ik ga het gewoon proberen. Ik heb zelf ook een hekel aan de woordverificatie.

   Verwijderen
  2. Ik heb er weinig moeite mee, maar zie dan ook alleen 3 cijfers,

   Verwijderen
 3. mooie blog hoor, lees het graag
  kijk ook vaak naar je energieverbruik, helaas is die niet up to date,
  ben zeer benieuwd, onze levens lijken aardig vergelijkbaar.

  jet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi blog, inderdaad als alles goed gaat en je van een goede gezondheid mag genieten, je nog een baan hebt in deze tijden, geen erge geldzorgen dan ben je in alle opzichten een rijk mens. Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoe ouder wij worden, hoe meer ziekte en narigheid wij om ons heen zien en mee maakt.(ik ben 53) Twee jaar geleden zijn in het gehucht waar ik woon binnen een jaar zeker 8 mensen overleden en allemaal mensen die ik goed kende en in alle leeftijden. De jongste was net 5 en de oudste eind 70. Maar ook een meisje van net 20 jaar en paar 40 en 50 ers. Het is een groot goed als je gezond bent. Zelf heb ik het ook flink voor de kiezen gehad met een 3e zware depressie en afgelopen februari heb ik de diagnose Fibromyalgie gekregen. Het heeft een grote impact op mijn leven gegeven en moet leren omgaan met de beperkingen die dit met zich mee brengt. Maar ik kan er oud mee worden, ook al is het soms zwaar. Maar ik geniet van al het goed in het leven, en kan genieten van bijna niets. Maar je moet het willen zien. Afgelopen weekend mijn jongste dochter op bezoek gehad. Ze vind het heerlijk om hier rustig te studeren en zich in de watten te laten leggen door mij. En andersom vind ik het heerlijk om weer eens lekker te moederen en haar te vertroetelen. En nu geniet ik van het lekker rommelen in huis en van de radio. Een hele fijne dag gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen